Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/64382 від 10.12.2019

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент валютного контролю та лiцензування

вiд 15.05.2007 р. N 28-311/1740-5027

 

Територiальним управлiнням НБУ, Операцiйному управлiнню НБУ, Асоцiацiї українських банкiв, Банкам України


Щодо норм Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю i отримання лiцензiй за експортними, iмпортними та лiзинговими операцiями

     У зв'язку зi зверненнями банкiв пiсля набрання чинностi постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 13.12.2006 N 4551 (далi - Постанова N 455) щодо тлумачення норм Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю i отримання лiцензiй за експортними, iмпортними та лiзинговими операцiями2 (далi - Iнструкцiя) Нацiональний банк України доводить до вiдома та використання в роботi роз'яснення, яке погоджене з Державною податковою адмiнiстрацiєю України (лист вiд 08.05.2007 N 5729/5/22-6016).

______________
     1 Зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 18.01.2007 за N 37/13304.
     2 Затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 та зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 28.05.99 за N 338/3631 (зi змiнами).

     1. Щодо зняття з контролю iмпортної операцiї резидента при зменшеннi суми попередньої оплати, яка повернута нерезидентом у зв'язку з невиконанням сторонами своїх зобов'язань, на суму комiсiйних винагород, що утримали банки-нерезиденти (якщо умовами iмпортного договору передбачено, що в разi повернення попередньої оплати всi витрати за переказ iноземної валюти покладаються на резидента - отримувача коштiв).

     Згiдно з пунктом 1.8 роздiлу 1 Iнструкцiї сума валютної виручки (лiзингових платежiв) або вартiсть товарiв (об'єктiв лiзингу) може бути зменшена, зокрема, якщо протягом виконання зобов'язань за зовнiшньоекономiчним договором вiдбувається оплата резидентом комiсiйних винагород, що утримали банки-нерезиденти. При цьому оплата резидентом цих винагород має бути передбачена експортним, iмпортним, лiзинговим договорами та/або пiдтверджена вiдповiдним банкiвським документом (пiдтвердження не вимагається, якщо комiсiйна винагорода за кожним окремим платежем за договором не перевищує 50 євро, або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi).

     Оскiльки згiдно з iмпортним договором при поверненнi нерезидентом на користь резидента попередньої оплати комiсiйна винагорода утримується банками-нерезидентами за рахунок резидента-отримувача коштiв i така операцiя направлена на припинення взаємних прав i обов'язкiв сторiн у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi, то така операцiя може бути знята уповноваженим банком з контролю на тих самих пiдставах, що й iнша зовнiшньоекономiчна операцiя резидента. Отже, як випливає з норм пiдпункту "е" пункту 1.8 роздiлу 1 Iнструкцiї, повернута нерезидентом на користь резидента попередня оплата може бути зменшена на суму комiсiйних винагород, що утримали банки-нерезиденти, якщо оплата резидентом - отримувачем коштiв комiсiйних винагород передбачена умовами iмпортного договору та пiдтверджена вiдповiдним банкiвським документом. При цьому, якщо розмiр комiсiйної винагороди за кожним окремим платежем при поверненнi попередньої оплати за iмпортним договором не перевищує 50 євро або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi, то пiдтвердження не вимагається.

     2. Щодо зняття з контролю експортних, iмпортних та лiзингових операцiй резидентiв, для зняття яких з контролю до набрання чинностi Постановою N 455 були вiдсутнi правовi пiдстави.

     Вiдповiдно до статтi 56 Закону України "Про Нацiональний банк України" нормативно-правовi акти Нацiонального банку не мають зворотної сили, крiм випадкiв, коли вони згiдно з законом пом'якшують або скасовують вiдповiдальнiсть.

     Постановою N 455 до Iнструкцiї були внесенi змiни, зокрема, в частинi розширення перелiку випадкiв, при настаннi яких уповноваженим банкам дозволяється знiмати з контролю зовнiшньоекономiчнi операцiї їх клiєнтiв-резидентiв.

     Отже, пiсля набрання чинностi Постановою N 455 уповноваженi банки мають право знiмати з контролю експортнi, iмпортнi та лiзинговi операцiї своїх клiєнтiв згiдно з визначеними Iнструкцiєю пiдставами (у т. ч. за наявностi вiдповiдних документiв, за умови, що цi документи вiдповiдають вимогам Iнструкцiї, зокрема нормам пункту 1.8 роздiлу 1 Iнструкцiї).

     Пiдставою для вилучення зi звiтностi iнформацiї про зовнiшньоекономiчнi операцiї резидентiв, якi знiмаються уповноваженими банками з контролю згiдно з Iнструкцiєю, є пункт 8 Пояснення щодо заповнення форми N 531 "Звiт про резидентiв - суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якi перевищили встановленi законодавством термiни розрахункiв за експортними, iмпортними та лiзинговими операцiями"3.

______________
     3 Затверджене постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.03.2003 N 124 та зареєстроване в Мiнiстерствi юстицiї України 07.05.2003 за N 353/7674 (зi змiнами).

     3. Щодо дiй уповноважених банкiв при невиконаннi їх клiєнтами вимоги Iнструкцiї, яка зобов'язує резидентiв надавати банкам протягом 5 робочих днiв, починаючи з дня зарахування на розподiльчий рахунок коштiв, що надiйшли на користь резидентiв, або з дня надходження до банку реєстру ВМД, копiї документiв, зазначених у пунктi 6.2 роздiлу 6 Iнструкцiї.

     Вiдповiдно до речення другого пункту 6.2 роздiлу 6 Iнструкцiї встановлений обов'язок та строк надання резидентами банкам копiй документiв, визначених у реченнi першому цього ж пункту.

     Згiдно з пунктом 7.7 роздiлу 7 Iнструкцiї, якщо клiєнт не подав банку документи, потрiбнi останньому для з'ясування стану розрахункiв за експортною, iмпортною або лiзинговою операцiями цього клiєнта (пункт 6.1 Iнструкцiї), то банк у довiльнiй формi повiдомляє про це податковий орган.

     Таке повiдомлення надається у строки, визначенi пунктом 7.1 роздiлу 7 Iнструкцiї (до десятого числа мiсяця, наступного за звiтним), та за вiдсутностi у банка iнформацiї, передбаченої пунктом 6.1 Iнструкцiї. Тобто, у разi вiдсутностi у банка повної iнформацiї про зовнiшньоекономiчну операцiю резидента, що проводиться через цей банк, до закiнчення звiтного мiсяця пiсля завершення 90-денного строку розрахункiв за цiєю конкретною операцiєю.

     Невиконання резидентами вимог речення другого пункту 6.2 роздiлу 6 Iнструкцiї не є пiдставою для застосування до уповноважених банкiв вiдповiдальностi, передбаченої роздiлом 8 Iнструкцiї.

Заступник Голови Нацiонального банку України О. В. Савченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.