Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 30 травня 2007 року N 200


Про затвердження Правил використання готiвкової iноземної валюти на територiї України та внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 червня 2007 р. за N 656/13923

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 27 лютого 2008 року N 47,
вiд 27 травня 2008 року N 148


     Вiдповiдно до пункту 14 статтi 7 та статтi 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Правила використання готiвкової iноземної валюти на територiї України (далi - Правила), що додаються.

     2. Абзац другий пункту 1.4 глави 1 Положення про порядок видачi Нацiональним банком України iндивiдуальних лiцензiй на розрахунки мiж резидентами i нерезидентами в межах торговельного обороту у валютi України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.10.2004 N 484, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09.11.2004 за N 1430/10029 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "розрахунки (платежi) у готiвковiй валютi України за товари, якi купуються нерезидентами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi на територiях аеропортiв i портiв у випадках, передбачених законодавством України".

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 26.03.98 N 119 "Про затвердження Правил використання готiвкової iноземної валюти на територiї України", зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 15.04.98 за N 245/2685;

     постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 15.09.99 N 456 "Про внесення змiн i доповнень до нормативно-правових актiв Нацiонального банку України", зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 01.10.99 за N 665/3958;

     постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.08.2001 N 357 "Про затвердження Змiн до Правил використання готiвкової iноземної валюти на територiї України", зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 04.09.2001 за N 781/5972;

     пункт 2 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 23.12.2003 N 571 "Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 15.01.2004 за N 51/8650.

     4. Iндивiдуальнi лiцензiї Нацiонального банку України на використання готiвкової iноземної валюти на територiї України як засобу платежу, що були виданi вiдповiдно до Правил використання готiвкової iноземної валюти на територiї України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 26.03.98 N 119, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 15.04.98 за N 245/2685 (зi змiнами), уважати анульованими з дня набрання чинностi цiєю постановою.

     5. Департаменту валютного регулювання (О. А. Щербакова) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для використання в роботi.

     6. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     7. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В. С. Стельмах
УЗГОДЖЕНО:
Заступник Голови Державної податкової адмiнiстрацiї України М. Я. Романiв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 30 травня 2007 р. N 200
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 червня 2007 р. за N 656/13923

Правила
використання готiвкової iноземної валюти на територiї України

1. Загальнi положення

     1.1. Цi Правила встановлюють порядок та умови використання готiвкової iноземної валюти резидентами i нерезидентами в Українi.

     1.2. Цi Правила розробленi вiдповiдно до пункту 14 статтi 7 та статтi 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", а також роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" (далi - Декрет).

     1.3. У цих Правилах нижчезазначенi термiни вживаються в такому значеннi:

     вiльно конвертована iноземна валюта - це iноземна валюта, вiднесена нормативно-правовим актом Нацiонального банку України (далi - Нацiональний банк), який встановлює класифiкацiю iноземних валют та банкiвських металiв, до 1-ї та 2-ї груп;

     витрати на вiдрядження працiвникiв за кордон - оплата дозволiв на в'їзд (вiз), добових, витрат, пов'язаних з найманням житлового примiщення, транспортних та iнших витрат за кордоном;

     готiвкова iноземна валюта - це iноземнi грошовi знаки у виглядi банкнот i монет, що перебувають в обiгу та є законним платiжним засобом на територiї вiдповiдної iноземної держави;

     дорожнi чеки - дорожнi чеки мiжнародних платiжних систем, що вираженi у вiльно конвертованiй iноземнiй валютi;

     iноземнi представництва - дипломатичнi представництва, консульськi установи iноземних держав в Українi, представництва мiжнародних та iноземних органiзацiй в Українi, представництва iноземних банкiв та представництва юридичних осiб - нерезидентiв в Українi;

     морськi агенти - юридичнi особи - резиденти, якi дiють вiдповiдно до статей 116 - 119 Кодексу торговельного мореплавства України згiдно з договором морського агентування;

     повноважний представник - особа, якiй згiдно з наказом або розпорядженням керiвника юридичної особи наданi (переданi) повноваження щодо здiйснення конкретних дiй.

2. Використання готiвкової iноземної валюти з поточних рахункiв для забезпечення витрат на вiдрядження працiвникiв за кордон резидентами - юридичними особами та фiзичними особами - пiдприємцями та iноземними представництвами

     2.1. Резиденти - юридичнi особи i фiзичнi особи - пiдприємцi (далi - юридичнi особи - резиденти) та iноземнi представництва мають право використовувати з поточних рахункiв готiвкову iноземну валюту для забезпечення витрат на вiдрядження працiвникiв за кордон, а також на представницькi витрати (органiзацiю офiцiйних заходiв за кордоном). 

     2.2. Уповноважений банк здiйснює видачу готiвкової iноземної валюти з поточного рахунку юридичної особи - резидента або iноземного представництва на пiдставi заяви на видачу готiвки, доручення повноважному представнику на отримання iноземної валюти в касi уповноваженого банку та листа-розрахунку, який мiстить такi данi:

     прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) осiб, якi виїжджають за кордон;

     розрахунок витрат.

     Уповноважений банк залишає в касових документах документи, на пiдставi яких здiйснюється видача з поточного рахунку готiвкової iноземної валюти.

     2.3. Юридичнi особи - резиденти та iноземнi представництва мають право використовувати з поточного рахунку iноземну валюту для придбання дорожнiх чекiв на суму, що вiдповiдає витратам на вiдрядження i представницьким витратам, на пiдставi заяви на видачу дорожнiх чекiв, оформленої у довiльнiй формi, i документiв, зазначених у пунктi 2.2 цiєї глави.

     2.4. Одному працiвнику (резиденту чи нерезиденту) може бути видано iноземну валюту готiвкою та/або дорожнi чеки на загальну суму, що не перевищує норм вивезення iноземної валюти (дорожнiх чекiв), установлених нормативно-правовими актами Нацiонального банку, що регулюють перемiщення iноземної валюти (дорожнiх чекiв) через митний кордон України (далi - нормативно-правовi акти про перемiщення валюти).

     2.5. Пункт 2.5 глави 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.05.2008р. N 148, у зв'язку з цим пункт 2.6 уважати пунктом 2.5)

     2.6. Вiдшкодування працiвнику-резиденту, який перебував у вiдрядженнi за кордоном, витрат власних коштiв в iноземнiй валютi здiйснюється вiдповiдно до законодавства України у валютi України за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день виплати зазначених коштiв, а працiвнику-нерезиденту, на його бажання, - як в iноземнiй валютi, так i у валютi України.

3. Використання готiвкової iноземної валюти з поточних рахункiв для забезпечення експлуатацiйних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобiв за кордоном, юридичними особами - резидентами та iноземними представництвами

     3.1. Юридичнi особи - резиденти та iноземнi представництва, що мають власнi транспортнi засоби (орендують, фрахтують), мають право використовувати готiвкову iноземну валюту з поточних рахункiв для забезпечення експлуатацiйних витрат1, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобiв за кордоном.

____________
     1 Склад експлуатацiйних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобiв, регламентується Мiнiстерством транспорту та зв'язку України.

     3.2. Уповноважений банк здiйснює видачу готiвкової iноземної валюти з поточного рахунку юридичної особи - резидента або iноземного представництва на пiдставi заяви на видачу готiвки, доручення повноважному представнику на отримання iноземної валюти в касi уповноваженого банку та листа-розрахунку, який мiстить такi данi:

     мету виїзду;

     прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) особи, яка вивозить готiвкову iноземну валюту для забезпечення експлуатацiйних витрат;

     розрахунок експлуатацiйних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобiв за кордоном.

     Уповноважений банк залишає в касових документах документи, на пiдставi яких здiйснюється видача готiвкової iноземної валюти.

     3.3. Пункт 3.3 глави 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.05.2008р. N 148)

4. Використання готiвкової iноземної валюти морськими агентами з метою виконання зобов'язань перед нерезидентами

     4.1. Морськi агенти мають право використовувати готiвкову iноземну валюту з поточних рахункiв для видачi готiвкової iноземної валюти та/або дорожнiх чекiв капiтану судна, що належить (зафрахтоване) судновласнику-нерезиденту, для оплати експлуатацiйних витрат, пов'язаних з обслуговуванням судна, оплати працi членiв екiпажу, оплати витрат, пов'язаних з репатрiацiєю морякiв iз судна, що перебуває в порту України, тощо.

     4.2. Уповноважений банк здiйснює видачу морському агенту з поточного рахунку готiвкової iноземної валюти та/або дорожнiх чекiв у разi надходження на його поточний рахунок в iноземнiй валютi авансового платежу вiд нерезидента (судновласника або iншого довiрителя) для виконання ним агентських послуг та на пiдставi заяви на видачу готiвки (заяви на купiвлю дорожнiх чекiв у довiльнiй формi), доручення повноважному представнику на отримання iноземної валюти (дорожнiх чекiв) у касi уповноваженого банку та листа-розрахунку, який має мiстити такi данi:

     мету зняття готiвкової iноземної валюти та її суму;

     назву судна судновласника-нерезидента;

     прiзвище та iм'я капiтана судна судновласника-нерезидента.

     Уповноважений банк залишає в касових документах документи, на пiдставi яких здiйснюється видача готiвкової iноземної валюти та/або дорожнiх чекiв.

     4.3. Уповноважений банк видає морському агенту в межах сум, визначених судновласником, довiдки на вивезення вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв про перемiщення валюти:

     капiтану судна судновласника-нерезидента;

     членам екiпажу в разi їх репатрiацiї iз судна.

     4.4. Уповноважений банк може зараховувати готiвкову iноземну валюту на поточний рахунок в iноземнiй валютi морського агента (через розподiльчий рахунок) у разi її отримання як оплати агентських послуг до каси морського агента (пiдтверджується прибутковими касовими ордерами та копiєю митної декларацiї). Копiя митної декларацiї з вiдмiткою морського агента про суму прийнятої в касу готiвкової iноземної валюти залишається в уповноваженому банку.

5. Iншi випадки використання готiвкової iноземної валюти з поточних рахункiв

     5.1. Юридичнi особи - резиденти та iноземнi представництва можуть використовувати готiвкову iноземну валюту з поточних рахункiв для оплати працi, виплати премiй i призiв працiвникам-нерезидентам, якi працюють в Українi за контрактом.

     Працiвник-нерезидент здiйснює вивезення з України готiвкової iноземної валюти з дотриманням вимог нормативно-правових актiв про перемiщення валюти або може перерахувати зазначенi кошти за межi України в порядку, установленому нормативно-правовими актами Нацiонального банку, що регулюють здiйснення переказiв iноземної валюти за дорученням та на користь фiзичних осiб.

     5.2. Представництво Бюро мiжнародної органiзацiї з мiграцiї може використовувати готiвкову iноземну валюту з поточного рахунку для здiйснення своєї статутної дiяльностi, у тому числi для покриття витрат, пов'язаних iз забезпеченням виїзду мiгрантiв на батькiвщину, на пiдставi заяви на видачу готiвки, доручення повноважному представнику на отримання iноземної валюти в касi уповноваженого банку та листа-розрахунку.

     5.3. Адвокатськi компанiї та iншi юридичнi особи - резиденти (посередники) можуть використовувати готiвкову iноземну валюту з поточного рахунку для виплат фiзичним особам коштiв, якi отриманi з-за кордону за дорученням цих фiзичних осiб за справами, що перебувають у провадженнi цих посередникiв згiдно з їх статутною дiяльнiстю i вiдповiдного документа, який пiдтверджує право на зайняття вiдповiдною дiяльнiстю, на пiдставi заяви на видачу готiвки, доручення повноважному представнику на отримання iноземної валюти в касi уповноваженого банку та листа-розрахунку й пiдтвердних документiв, у яких обов'язково мають бути зазначенi повна назва платника, повна назва бенефiцiара, валюта та сума платежу.

     5.4. Юридичнi особи - резиденти, якi мають на це вiдповiднi повноваження згiдно iз законодавством України, можуть використовувати готiвкову iноземну валюту з поточного рахунку за рахунок коштiв, отриманих iз-за кордону, для виплат фiзичним особам - резидентам за переданi права iнтелектуальної власностi за кордоном на пiдставi заяви на видачу готiвки, доручення повноважному представнику на отримання iноземної валюти в касi уповноваженого банку та листа-розрахунку й пiдтвердних документiв, у яких обов'язково мають бути зазначенi повна назва платника, повна назва бенефiцiара, валюта та сума платежу.

     5.5. Iноземнi представництва, через якi не здiйснюється частково або повнiстю господарська дiяльнiсть, можуть використовувати готiвкову iноземну валюту з поточного рахунку для виплат фiзичним особам - резидентам, якi уклали контракт (договiр) з юридичною особою - нерезидентом про їх працевлаштування за межами України, для оплати витрат, пов'язаних з проїздом по територiї iноземної держави, на пiдставi заяви на видачу готiвки, доручення повноважному представнику на отримання iноземної валюти в касi уповноваженого банку та листа-розрахунку.

6. Використання готiвкової iноземної валюти на територiї України як засобу платежу або як застави

     6.1. Фiзичнi особи - нерезиденти, а також повноважнi представники юридичних осiб - нерезидентiв - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi можуть використовувати на територiях митниць готiвкову iноземну валюту як засiб платежу в разi:

     а) сплати мита, iнших податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), митних зборiв та фiнансових санкцiй вiдповiдно до митного законодавства України;

     б) сплати дорожнiх зборiв i оформлення перевезень негабаритних, великовагових i небезпечних вантажiв;

     в) сплати платежiв за охорону та супроводження пiдакцизних i транзитних товарiв митними органами;

     г) сплати консульських зборiв для вiдкриття вiз на в'їзд в Україну;

     ґ) оплати послуг, наданих прикордонними санiтарно-карантинними, ветеринарними, фiтосанiтарними та iншими службами контролю;

     д) оплати послуг з обов'язкового медичного страхування та обов'язкового страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi власникiв наземних транспортних засобiв;

     е) оплати товарiв i послуг у зонi, що звiльнена вiд сплати мита та податкiв.

     6.2. Фiзичнi особи - резиденти можуть використовувати на територiї України готiвкову iноземну валюту як засiб платежу у випадках, передбачених пiдпунктами "а", "в" та "е" пункту 6.1 цiєї глави.

     6.3. Фiзичнi особи, а також юридичнi особи - резиденти та iноземнi представництва можуть використовувати на територiї України готiвкову iноземну валюту як засiб платежу в разi оплати дипломатичним представництвам, консульським установам iноземних держав дозволiв на в'їзд (вiз) до цих країн фiзичним особам, якi виїжджають у приватних справах та в службовi вiдрядження.

     6.4. Члени IАТА (Мiжнародна асоцiацiя повiтряного транспорту) та агенти авiапiдприємств - членiв IАТА можуть використовувати готiвкову iноземну валюту як засiб платежу вiдповiдно до отриманих iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку, а фiзичнi особи - пiд час проведення розрахункiв iз зазначеними авiапiдприємствами в разi оплати послуг з мiжнародних авiаперевезень.

(главу 6 доповнено новим пунктом 6.4 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.02.2008р. N 47, у зв'язку з цим пункти 6.4, 6.5 уважати вiдповiдно пунктами 6.5, 6.6)

     6.5. Повноважнi представники юридичних осiб - нерезидентiв - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi можуть використовувати на територiях портiв та аеропортiв в Українi готiвкову iноземну валюту як засiб платежу в разi розрахункiв за пально-мастильнi матерiали, продукти харчування, медикаменти й послуги з обслуговування транспортних засобiв (лiтакiв, суден, поромiв), їх пасажирiв i членiв екiпажу, якщо iноземнi транспортнi засоби здiйснюють разовi (нерегулярнi) рейси чи цi транспортнi засоби здiйснили через метеорологiчнi або технiчнi умови непередбачену посадку в аеропорту чи зайшли в порт на територiї України.

     Пiдставою для зарахування готiвкової iноземної валюти на поточний рахунок резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок) є копiї рахунку (рахунку-фактури) та митної декларацiї, що оформлена пiд час перетинання транспортним засобом митного кордону України, або слiпу, квитанцiї платiжного термiнала, якщо готiвкова iноземна валюта була отримана за допомогою корпоративної платiжної картки через касу уповноваженого банку. Копiя митної декларацiї (або слiпу, квитанцiї платiжного термiнала) з вiдмiткою резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi про суму здiйсненої оплати товарiв в iноземнiй валютi залишається в уповноваженому банку.

     6.6. Використання готiвкової iноземної валюти на територiї України як застави дозволяється за умови отримання iндивiдуальної лiцензiї, яка надається виключно на пiдставi окремої постанови Правлiння Нацiонального банку України.

7. Використання готiвкової iноземної валюти як засобу платежу резидентами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi пiд час їх перебування за кордоном

     7.1. Резиденти - суб'єкти пiдприємницької дiяльностi можуть використовувати готiвкову iноземну валюту як засiб платежу пiд час здiйснення торгiвлi та надання послуг за межами України:

     а) на транспортних засобах, що їм належать (орендованi, зафрахтованi або тi, що формуються в Українi), у разi здiйснення мiжнародних пасажирських перевезень;

     б) на мiжнародних виставках (ярмарках), що проходять за кордоном, у разi реалiзацiї товарiв. Резидент - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi здiйснює ввезення в Україну готiвкової iноземної валюти через повноважного представника в сумi, що не перевищує норми ввезення iноземної валюти, установленої нормативно-правовими актами про перемiщення валюти.

     7.2. Готiвкова iноземна валюта, що ввозиться в Україну на транспортних засобах через повноважних представникiв та/або яку одержано за проданi товари, пiдлягає обов'язковому декларуванню на митницi i надалi зарахуванню на поточний рахунок в iноземнiй валютi резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок).

     7.3. Уповноважений банк зараховує готiвкову iноземну валюту на поточний рахунок в iноземнiй валютi резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок) на пiдставi:

     оригiналу митної декларацiї;

     документiв, якi пiдтверджують участь резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в мiжнародних виставках (ярмарках), що проходили за кордоном, у разi зарахування коштiв, якi отриманi за реалiзований товар.

     У митнiй декларацiї робиться вiдмiтка уповноваженого банку про суму та дату зарахування готiвкової iноземної валюти. Копiя митної декларацiї iз зазначеною вiдмiткою залишається в уповноваженому банку.

8. Додатковi положення щодо проведення операцiй з готiвковою iноземною валютою

     8.1. Уповноважений банк може зараховувати готiвкову iноземну валюту на поточний рахунок в iноземнiй валютi юридичної особи - резидента (через розподiльчий рахунок) у разi:

     а) її отримання як благодiйної допомоги вiд нерезидента (пiдтверджується прибутковими касовими ордерами, актами про оприбуткування до каси коштiв у разi внесення коштiв юридичною особою - резидентом на власний рахунок);

     б) сплати фiзичними особами (резидентами та нерезидентами) державного мита згiдно iз законодавством України та сплати фiзичними особами - нерезидентами зборiв за дiї, що пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi. Фiзичнi особи - нерезиденти подають до уповноваженого банку митну декларацiю або довiдку банку про зняття коштiв з рахунку (у тому числi з карткового рахунку) через уповноважений банк України. Копiя митної декларацiї з вiдмiткою банку про суму прийнятої готiвкової iноземної валюти або довiдка банку про зняття нерезидентом коштiв з рахунку залишається в уповноваженому банку.

     8.2. Уповноважений банк може зараховувати готiвкову iноземну валюту на поточний рахунок в iноземнiй валютi дипломатичного представництва, консульської установи iноземної держави в разi її отримання як оплати дозволiв на в'їзд (вiз) до країни, яку представляє в Українi вiдповiдна установа.

     8.3. Уповноважений банк може зараховувати готiвкову iноземну валюту на поточний рахунок в iноземнiй валютi iноземного представництва, через яке не здiйснюється частково або повнiстю господарська дiяльнiсть, у сумi невикористаного залишку готiвкової iноземної валюти, що була ранiше видана фiзичним особам - резидентам, якi уклали договiр з юридичною особою - нерезидентом про їх працевлаштування за межами України, для оплати витрат, пов'язаних з їх проїздом по територiї iноземної держави.

     8.4. Невикористаний залишок готiвкової iноземної валюти, що була отримана юридичною особою - резидентом або iноземним представництвом з поточного рахунку в iноземнiй валютi для забезпечення витрат на вiдрядження працiвникiв за кордон та/або на експлуатацiйнi витрати, пов'язанi з обслуговуванням транспортних засобiв за кордоном, пiдлягає зарахуванню безпосередньо на поточний рахунок в iноземнiй валютi юридичної особи - резидента або iноземного представництва в уповноваженому банку України протягом п'яти банкiвських днiв з часу його оприбуткування до каси юридичної особи - резидента або iноземного представництва.

     8.5. Нерезидент - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi згiдно з умовами експортного договору резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в рахунок розрахункiв за цим договором може виплачувати фiзичнiй особi - резиденту, яка перебуває у вiдрядженнi за кордоном з метою виконання зобов'язань за цим договором, кошти в готiвковiй iноземнiй валютi на експлуатацiйнi витрати, пов'язанi з обслуговуванням транспортного засобу, який належить резиденту - сторонi договору (орендується, фрахтується ним) i використовується за кордоном з метою виконання зобов'язань останнього за цим договором.

     Невикористаний залишок зазначених коштiв пiдлягає обов'язковому декларуванню на митницi пiд час в'їзду в Україну фiзичною особою - резидентом, яка перебувала у вiдрядженнi за кордоном. Надалi ввезена готiвкова iноземна валюта пiдлягає оприбуткуванню до каси резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi протягом трьох днiв i зарахуванню на поточний рахунок в iноземнiй валютi резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок) протягом п'яти банкiвських днiв (з часу його оприбуткування до каси).

     Уповноважений банк зараховує зазначений невикористаний залишок коштiв в iноземнiй валютi на поточний рахунок в iноземнiй валютi резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок) на пiдставi:

     експортного договору резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, у якому передбачено повну або часткову оплату за кордоном нерезидентом - суб'єктом пiдприємницької дiяльностi готiвковою iноземною валютою експлуатацiйних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортного засобу резидента;

     копiй документiв, якi пiдтверджують отримання вiд нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi готiвкової iноземної валюти на експлуатацiйнi витрати, пов'язанi з обслуговуванням транспортного засобу;

     копiй документiв, якi пiдтверджують використання готiвкової iноземної валюти на експлуатацiйнi витрати, пов'язанi з обслуговуванням транспортного засобу резидента;

     оригiналу митної декларацiї. У митнiй декларацiї робиться вiдмiтка уповноваженого банку про суму та дату зарахування готiвкової iноземної валюти. Копiя митної декларацiї iз зазначеною вiдмiткою залишається в уповноваженому банку.

     8.6. Уповноважений банк може приймати вiд повноважного представника нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в касу [для подальшого зарахування на поточний рахунок в iноземнiй валютi резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок)] готiвкову вiльно конвертовану iноземну валюту в сумi, що не перевищує 10000 доларiв США, або еквiвалент цiєї суми в iншiй вiльно конвертованiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день здiйснення операцiї, за наявностi таких документiв:

     а) експортного договору резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, у якому передбачено повну або часткову оплату нерезидентом - суб'єктом пiдприємницької дiяльностi продукцiї, виконаних робiт, отриманих послуг у готiвковiй вiльно конвертованiй iноземнiй валютi. Загальна сума, що прийнята за одним договором, не може перевищувати 10000 доларiв США, або еквiвалент цiєї суми в iншiй вiльно конвертованiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день здiйснення операцiї, або договору, у якому передбачено повну або часткову оплату нерезидентом в готiвковiй вiльно конвертованiй iноземнiй валютi за фрахтування судна, що належить судновласнику-резиденту. Сума разової оплати за фрахтування судна в разi його заходження в порт України, де розташований уповноважений банк, у якому вiдкрито поточний рахунок в iноземнiй валютi судновласника-резидента, не може перевищувати 10000 доларiв США, або еквiвалент цiєї суми в iншiй вiльно конвертованiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день зарахування коштiв. Копiя договору залишається в уповноваженому банку;

     б) оригiналу митної декларацiї або довiдки про зняття повноважним представником нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi готiвкової iноземної валюти з картрахунку нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi за допомогою корпоративної платiжної картки через уповноважений банк (фiнансову установу, яка одержала генеральну лiцензiю Нацiонального банку на здiйснення валютних операцiй). У митнiй декларацiї робиться вiдмiтка уповноваженого банку про суму та дату зарахування готiвкової iноземної валюти на поточний рахунок в iноземнiй валютi (через розподiльчий рахунок), вiдкритий цим банком резиденту - суб'єкту пiдприємницької дiяльностi. Копiя митної декларацiї iз зазначеною вiдмiткою або довiдка про виплату уповноваженим банком (фiнансовою установою, яка одержала генеральну лiцензiю Нацiонального банку на здiйснення валютних операцiй) готiвкової iноземної валюти з картрахунку нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi залишається в уповноваженому банку;

     в) документа, що пiдтверджує повноваження, наданi представнику нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, на оплату договору готiвковою вiльно конвертованою iноземною валютою. Копiя документа залишається в уповноваженому банку;

     г) копiї сторiнок паспортного документа повноважного представника нерезидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (що мiстять фото, прiзвище та iм'я, iнформацiю про дату видачi й орган, що його видав), якi залишаються в уповноваженому банку.

     8.7. Пiд час проведення нерезидентом розрахункiв з резидентом у випадках, визначених пунктом 6.4 глави 6 цих Правил, шляхом отримання з власного рахунку в iноземнiй валютi за допомогою корпоративної платiжної картки через банкомат уповноваженого банку коштiв у гривнях уповноважений банк може зараховувати цi кошти на поточний рахунок резидента - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     Пiдставою для зарахування готiвкових гривень на поточний рахунок суб'єкта пiдприємницької дiяльностi є копiї рахунку (рахунку-фактури) та чека банкомата про одержання гривень, якi залишаються в уповноваженому банку.

     8.8. Уповноважений банк отримує комiсiйну винагороду за операцiями, передбаченими цими Правилами, згiдно з власними тарифами виключно в гривнях.

     8.9. Суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють операцiї з готiвковою iноземною валютою вiдповiдно до вимог цих Правил, можуть проводити операцiї з готiвковою iноземною валютою, вiднесеною нормативно-правовим актом Нацiонального банку, що встановлює класифiкацiю iноземних валют та банкiвських металiв, до 2-ї i 3-ї груп, за наявностi договору мiж суб'єктом пiдприємницької дiяльностi та уповноваженим банком, яким передбачено зарахування зазначеної iноземної валюти на поточний рахунок в iноземнiй валютi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок).

     8.10. Перерахування вартостi товарiв (послуг) з однiєї iноземної валюти в iншу здiйснюється у випадках, передбачених у главi 6 цих Правил, на пiдставi офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют, установленого Нацiональним банком на день здiйснення платежу, а у випадках, передбачених у главi 7 цих Правил, - на пiдставi офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют, установленого на час перетинання транспортним засобом митного кордону України.

     8.11. Уповноважений банк установлює лiмiт залишкiв iноземної валюти в касi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, яким дозволяється використовувати готiвкову iноземну валюту як засiб платежу, якщо залишки iноземної валюти залишаються в неробочi часи доби в касi (до розрахунку лiмiту каси не включаються кошти, якi передбаченi для виплати заробiтної плати нерезидентам i на вiдрядження працiвникiв за кордон). Понадлiмiтнi залишки готiвкової iноземної валюти пiдлягають повнiй iнкасацiї до уповноваженого банку i зарахуванню на поточний рахунок в iноземнiй валютi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (через розподiльчий рахунок). Якщо суб'єкти пiдприємницької дiяльностi працюють цiлодобово, то закiнченням робочого дня є початок операцiйного дня банку, у якому вони обслуговуються.

     Якщо суб'єкти пiдприємницької дiяльностi працюють у вихiднi та святковi днi, то вони можуть перевищувати встановленi лiмiти залишку iноземної валюти в касi з обов'язковою iнкасацiєю понадлiмiтних залишкiв до уповноваженого банку не пiзнiше наступного робочого дня банку.

     8.12. Фiнансовi установи, якi одержали генеральну лiцензiю Нацiонального банку на здiйснення валютних операцiй, i нацiональний оператор поштового зв'язку можуть використовувати готiвкову iноземну валюту для проведення валютних операцiй вiдповiдно до отриманих генеральних лiцензiй Нацiонального банку на здiйснення валютних операцiй.

(главу 8 доповнено новим пунктом 8.12 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.02.2008р. N 47, у зв'язку з цим пункти 8.12 - 8.14 уважати вiдповiдно пунктами 8.13 - 8.15)

     8.13. Фiнансовi установи, якi одержали генеральну лiцензiю Нацiонального банку на здiйснення валютних операцiй, i нацiональний оператор поштового зв'язку самостiйно визначають для власних кас порядок розрахунку лiмiту каси з урахуванням особливостей дiяльностi та режиму роботи, обсягiв готiвкових надходжень (видаткiв), строкiв здавання готiвки тощо i на пiдставi зазначеного встановлюють розмiр лiмiту для власних кас.

     8.14. Готiвкова iноземна валюта, що отримана юридичними особами - резидентами та iноземними представництвами з власних поточних рахункiв в iноземнiй валютi, вiдкритих в уповноважених банках, використовується виключно на цiлi, на якi вона отримана.

     8.15. Порушення резидентами та нерезидентами вимог цих Правил тягне за собою вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством України.

Директор Департаменту валютного регулювання О. А. Щербакова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.