ДЕРЖАВНА МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 20 липня 2007 року N 611/147

Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з органами Державного казначейства України в процесi повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 вересня 2007 р. за N 1095/14362

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України,
Державного казначейства України
вiд 1 жовтня 2008 року N 1083/405


     Вiдповiдно до частини другої статтi 50 Бюджетного кодексу України та пункту 15.3 статтi 15 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" наказуємо:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї митних органiв з органами Державного казначейства України в процесi повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи (додається).

     2. Департаменту митних платежiв (Джигалов С. О.) i Юридичному департаменту (Небрат Л. М.) Державної митної служби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню справами Державної митної служби України (Погорєлова Т. В) та Управлiнню органiзацiї дiловодства та контролю виконавської дисциплiни Державного казначейства України (Ливун С. В.) у триденний строк пiсля державної реєстрацiї цього наказу забезпечити його доведення вiдповiдно до митних органiв i Головних управлiнь Державного казначейства України в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     4. Регiональним митницям проiнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про вимоги цього наказу шляхом висвiтлення його в засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування пiдроздiлiв митницi, у тому числi в пунктах пропуску через державний кордон України.

     5. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Шейка О. П. та заступника Голови Державного казначейства України Чечулiну О. О.

Голова Державної митної служби України О. Б. Єгоров
Голова Державного казначейства України С. I. Харченко
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. О. Ващенко
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України В. А. Копилов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України, Державного казначейства України
вiд 20 липня 2007 р. N 611/147
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 вересня 2007 р. за N 1095/14362

ПОРЯДОК
взаємодiї митних органiв з органами Державного казначейства України в процесi повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи

(У текстi Порядку посилання на додаток 3 уважати посиланням на додаток 2 згiдно з наказом Державної митної служби України, Державного казначейства України вiд 1 жовтня 2008 року N 1083/405)

     1. Цей Порядок регламентує взаємовiдносини митних органiв та органiв Державного казначейства України в процесi повернення помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи.

     Пiд дiю цього Порядку пiдпадають операцiї з коштами, перерахованими митними органами на рахунки з облiку доходiв, вiдкритi в Державному казначействi України та Головних управлiннях Державного казначейства в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi в розрiзi митниць та кодiв класифiкацiї доходiв бюджету.

     Дiя цього Порядку не поширюється на:

     а) повернення помилково та/або надмiрно перерахованих (унесених) платниками коштiв на депозитнi рахунки, вiдкритi на iм'я митних органiв в органах Державного казначейства України за балансовим рахунком 3734 "Депозитнi рахунки органiв стягнення" (далi - депозитний рахунок 3734) як передоплата, або на вiдповiдний рахунок, вiдкритий митним органом у вповноваженому банку за балансовим рахунком 2603 "Розподiльчi рахунки суб'єктiв господарської дiяльностi" (далi - банкiвський рахунок 2603) як доплата або грошова застава;

     б) повернення помилково та/або надмiрно перерахованих (унесених) платниками коштiв, сплачених шляхом надання митним органам податкового векселя;

     в) виконання судових рiшень про повернення помилково та/або надмiрно сплачених митних та iнших платежiв.

     2. Повернення помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв здiйснюється на пiдставi висновку митного органу, що здiйснював оформлення митної декларацiї.

     Зазначений висновок оформлюється вiдповiдно до заяви платника, яка подається до митного органу, що здiйснював оформлення митної декларацiї (далi - митний орган).

(пункт 2 у редакцiї наказу Державної митної служби України, Державного казначейства України вiд 01.10.2008р. N 1083/405)

     3. Платник подає заяву про повернення помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв вiдповiдно до пункту 1 роздiлу III Порядку повернення платникам податкiв коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках митного органу як передоплата, i митних та iнших платежiв, помилково та/або надмiрно сплачених до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється митними органами, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 20.07.2007 N 618, в якiй зазначаються напрями зарахування коштiв, якi повертаються. Заява може бути подана не пiзнiше 1095-го дня, наступного за днем зарахування коштiв до Державного бюджету України.

     4. Загальний строк прийняття митним органом рiшення про повернення платникам помилково та/або надмiрно сплачених митних та iнших платежiв не повинен перевищувати одного мiсяця.

     5. Митний орган на пiдставi заяви платника готує висновок про повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи (далi - Висновок про повернення), форма якого наведена в додатку 1 до цього Порядку, та не пiзнiше п'яти робочих днiв вiд дня прийняття керiвником (заступником керiвника) митного органу рiшення про повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи, направляє його для виконання вiдповiдному органу Державного казначейства України разом iз супровiдним листом, в якому вказується кiлькiсть висновкiв, загальна сума, яка пiдлягає поверненню, а також наводиться перелiк висновкiв iз зазначенням такої iнформацiї: номера та дати висновку, найменування юридичної або iм'я фiзичної особи - платника, iдентифiкацiйного коду за ЄДРПОУ платника - юридичної особи або iдентифiкацiйного номера за ДРФО платника - фiзичної особи (за наявностi), суми, яка пiдлягає поверненню за кожним з висновкiв.

(абзац перший пункту 5 у редакцiї наказу Державної митної служби України, Державного казначейства України вiд 01.10.2008р. N 1083/405)

     При поверненнi митних та iнших платежiв вiдповiдно до статтi 264 Митного кодексу України митнi органи подають до органiв Державного казначейства України Висновок про повернення не пiзнiше нiж за п'ять робочих днiв до закiнчення 30-денного строку з дня прийняття вiдповiдного рiшення митним органом.

(абзац другий пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України, Державного казначейства України вiд 01.10.2008р. N 1083/405)

     6. Висновки про повернення реєструються органами Державного казначейства України в журналi облiку висновкiв, наданих митними органами. Форму журналу наведено в додатку 2.

(пункт 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України, Державного казначейства України вiд 01.10.2008р. N 1083/405)

     7. На пiдставi отриманого Висновку про повернення вiдповiдний орган Державного казначейства України готує платiжнi документи на перерахування коштiв з рахунку з облiку доходiв державного бюджету на рахунок, зазначений у Висновку про повернення, та протягом п'яти робочих днiв вiд дати отримання Висновку про повернення здiйснює повернення коштiв з бюджету.

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України, Державного казначейства України вiд 01.10.2008р. N 1083/405)
Директор Департаменту митних платежiв Державної митної служби України С. О. Джигалов
Директор Департаменту методологiї з обслуговування бюджетiв, бухгалтерського облiку та звiтностi Державного казначейства України Н. I. Сушко

 

Додаток 1
до Порядку взаємодiї митних органiв з органами Державного казначейства України в процесi повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи

ВИСНОВОК
про повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи

N _____________ вiд "___" ____________ 20__ р.
Висновок наданий  
(найменування митного органу)
згiдно iз заявою, яка надiйшла вiд платника
 
  ,
(найменування та iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ платника - юридичної особи або П. I. Б. та iдентифiкацiйний номер за ДРФО платника - фiзичної особи /за наявностi/)
про повернення з бюджету  
 
(назва податку, збору (обов'язкового платежу) та код класифiкацiї доходiв бюджету)
на суму  
(цифрами та лiтерами)
За даними особового рахунку та/або iнших документiв (зазначити)
 
у платника за станом на "___" ____________ 20__ р. облiковується надмiрно сплачений
 
 
(назва податку, збору (обов'язкового платежу) та код класифiкацiї доходiв бюджету)
у сумi   ,
(цифрами та лiтерами)
що утворилася при митному оформленнi  
(зазначити товар)
за ВМД N _____________ вiд "___" ____________ 20__ р. та зарахована на рахунок
  за   ,
(N рахунку) (зазначити код класифiкацiї доходiв бюджету)
вiдкритий в  
(найменування, реквiзити органу Державного казначейства України)
за платiжним дорученням вiд "___" ____________ 20__ р. N ________________
на загальну суму   грн.
(цифрами та лiтерами)
Зазначена сума пiдлягає:
1. Перерахуванню на рахунок платника   , вiдкритий
(N рахунку)
 
(реквiзити фiнансової установи)
2. Перерахуванню на рахунок   , вiдкритий
(N рахунку)
  в  
(найменування та код за ЄДРПОУ митного органу) (реквiзити фiнансової установи)
3. Перерахуванню на депозитний рахунок   , вiдкритий
(N рахунку)
  в  
(найменування та код за ЄДРПОУ митного органу) (найменування та МФО органу Державного казначейства України)
4. Перерахуванню на банкiвський рахунок   , вiдкритий
(N рахунку)
  в  
(найменування та код за ЄДРПОУ митного органу) (реквiзити фiнансової установи)
для повернення готiвкою.
Керiвник (заступник керiвника) митного органу    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
М. П.

 

Додаток 2
до Порядку взаємодiї митних органiв з органами Державного казначейства України в процесi повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи
Форма
 
(найменування та код митного органу)

Додаток 2 виключено
(згiдно з наказом Державної митної служби України,
 Державного казначейства України
 вiд 1 жовтня 2008 року N 1083/405,
у зв'язку з цим додаток 3 вважати додатком 2)

 

Додаток 2
до Порядку взаємодiї митних органiв з органами Державного казначейства України в процесi повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи
Форма

ЖУРНАЛ
облiку висновкiв, наданих митними органами України

Номер з/п Дата отримання висновку Номер, дата висновку Платник Код класифiкацiї доходiв бюджету та назва платежу, що повертається Сума до повернення,
грн.
Пiдлягає перерахуванню Номер, дата платiжного доручення
найменування або П. I. Б. iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ платника - юридичної особи або iдентифiкацiйний номер за ДРФО платника - фiзичної особи
(за наявностi)
з рахунку на рахунок
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.