АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.03.08 N 0.231-2179/0/6-08
N 11/1-9/2557-ЕП

 

Начальникам митних органiв, керiвникам органiв охорони державного кордону


     З метою пiдвищення ефективностi контролю за перемiщенням через митний кордон України в мiжнародних i мiждержавних пунктах пропуску для автомобiльного сполучення товарiв та транспортних засобiв, до 17.03.2008 пiд особисту вiдповiдальнiсть забезпечити реалiзацiю таких заходiв органiзацiйного та технологiчного характеру:

     1. Здiйснити перерозподiл руху транспортних засобiв в пунктах пропуску для автомобiльного сполучення, визначивши спецiальнi смуги руху (мiсця митного оформлення товарiв у разi вiдсутностi можливостi визначення окремої смуги руху) таким чином:

     1.1. Визначити окрему смугу руху (мiсце здiйснення контролю та оформлення) для здiйснення митного контролю та оформлення таких категорiй транспортних засобiв:

     1.1.1 що здiйснюють мiжнароднi перевезення товарiв у рамках зовнiшньоекономiчних угод суб'єктiв ЗЕД;

     1.1.2 що здiйснюють перевезення товарiв фiзичних осiб, якi не є суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi, в обсягах, що пiдлягають обов'язковому письмовому декларуванню та оподаткуванню;

     1.1.3 що використовуються (можуть використовуватись) для перевезення зовнiшньоекономiчних вантажiв та перемiщуються порожнiми;

     1.1.4 вантажних i вантажно-пасажирських мiкроавтобусiв;

     1.1.5 легкових транспортних засобiв з причепами, що використовуються (можуть використовуватись) для перевезення товарiв.

     1.2. Визначити окрему смугу руху (мiсце здiйснення контролю та митного оформлення) автобусiв, що здiйснюють регулярнi та нерегулярнi мiжнароднi перевезення пасажирiв (у тому числi туристичних груп), з максимальним використанням iснуючої iнфраструктури для здiйснення мiжнародних пасажирських перевезень.

     1.3. Митний контроль та митне оформлення легкових автотранспортних засобiв iндивiдуального використання, (iнших транспортних засобiв iндивiдуального користування, якi не визначенi в п/п. 1.1 та 1.2 цього листа), що належать громадянам або юридичним особам, не знятi з облiку в державних органах за мiсцем постiйної (тимчасової) реєстрацiї, не є об'єктом зовнiшньоторговельних угод i використовуються виключно для перемiщення через митний кордон особистих речей громадян та товарiв в обсягах, що не пiдлягають обов'язковому письмовому декларуванню та оподаткуванню, здiйснювати iз застосуванням смуг спрощеного контролю "зелений коридор", порядок органiзацiї та функцiонування яких визначенi Технологiєю прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженою наказом Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби та Держмитслужби вiд 24.11.2003 N 297/793, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 09.12.2003 за N 1133/8454 (далi - Технологiя).

     1.4. У разi вiдсутностi можливостi розмежування смуг руху в зв'язку з їх недостатньою кiлькiстю в пунктi пропуску для автомобiльного сполучення, забезпечити визначення окремих спецiалiзованих мiсць для здiйснення митного оформлення та контролю транспортних засобiв, перелiчених у пунктах 1.1 та 1.2 цього листа, видiливши їх у встановленому порядку на схемi зон митного контролю у вiдповiдному пунктi пропуску; забезпечити позначення таких мiсць вiдповiдними розпiзнавальними знаками. (Додаток 1)

     2. Забезпечити здiйснення в пунктах пропуску для автомобiльного сполучення митного контролю та митного оформлення товарiв (у тому числi нарахування та стягнення передбачених законодавством податкiв i зборiв), що вiдповiдно до чинного законодавства України є об'єктами обов'язкового письмового декларування та оподаткування, виключно посадовими особами пiдроздiлiв митного оформлення, на якi вiдповiдно до затверджених i дiючих положень про структурнi пiдроздiли митного органу покладено функцiї зi здiйснення митного оформлення товарiв, що належать суб'єктам ЗЕД.

     2.1. У пунктах пропуску, в яких не здiйснюються мiжнароднi перевезення товарiв у рамках зовнiшньоторговельних угод, митний контроль та оформлення товарiв, що пiдлягають обов'язковому письмовому декларуванню та оподаткуванню, здiйснюються окремою посадовою особою (особами) пiдроздiлiв митного оформлення, визначеною керiвником пiдроздiлу митного оформлення пiд час щоденного розподiлу по дiлянкам роботи з письмовою фiксацiєю такого призначення.

     3. У разi необхiдностi здiйснення перерозподiлу особового складу пiдроздiлiв митного оформлення та внесення змiн до структури та штатного розпису, пiдготувати та подати у встановленому порядку пропозицiї щодо внесення вiдповiдних змiн.

     4. Забезпечити, починаючи з 09-00 17.04.2008, обов'язкове внесення до функцiонального модуля "Диспетчер зони митного контролю" програмного комплексу "Iнспектор 2006" всiх транспортних засобiв, визначених у пiдпунктах 1.1 та 1.2 цього листа.

     5. Звiт щодо пропущених транспортних засобiв, визначених у пунктах 1.1 та 1.2 цього листа, здiйснювати вiдповiдно до положень пунктiв 18-20 Порядку спiльного огляду автомобiльних транспортних засобiв, якi використовуються для перевезення зовнiшньоекономiчних вантажiв, затвердженого спiльним наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України вiд 28 лютого 2004 року N 202/163 (далi - Порядок).

     5.1. Забезпечити обов'язкове внесення iнформацiї про транспортнi засоби, визначенi в пунктах 1.1 та 1.2 цього листа, у звiт про результати реєстрацiї транспортних засобiв, форма якого наведена в додатку 3 до пункту 18 Порядку (далi - Звiт про реєстрацiю ТЗ)

     5.2. Забезпечити направлення до ЄАIС ДМСУ (на визначену поштову скриньку) електронних копiй Звiтiв про реєстрацiю ТЗ окремо за результатами роботи кожної змiни та окремо по кожному пункту пропуску.

     5.3. Установити, що в паперовому та електронному примiрниках Звiту про реєстрацiю ТЗ пiсля слiв "За станом на 08.00 (20.00)" зазначається назва та код пункту пропуску вiдповiдно до Класифiкатора митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 26.04.2006 N 335, зi змiнами.

     5.4. У разi вiдсутностi за звiтний перiод фактiв перемiщення через митний кордон транспортних засобiв, визначених у пунктах 1.1 та 1.2 цього листа, забезпечити формування Звiту про реєстрацiю ТЗ у паперовому та письмовому виглядi iз зазначенням iнформацiї про вiдсутнiсть фактiв перемiщення через митний кордон таких транспортних засобiв.

     6. Забезпечити визначення окремим наказом по митницi вiдповiдальної посадової особи (посадових осiб) зi складу пiдроздiлiв митного оформлення (за посадою не нижче головного iнспектора), на яку (яких) покладається вiдповiдальнiсть за випуск iз зони митного контролю пунктiв пропуску транспортних засобiв i товарiв, щодо яких завершенi митний контроль та митне оформлення вiдповiдно до чинного законодавства.

     6.1. Забезпечити внесення вiдповiдних змiн у посадовi iнструкцiї посадових осiб пiдроздiлiв митного оформлення, визначених в пунктi 6 цього листа, передбачивши, що неналежне виконання зазначеного пункту посадових iнструкцiй є одноразовим грубим порушенням трудового законодавства.

     6.2. Забезпечити внесення iнформацiї про покладення таких функцiй та повноважень на конкретну посадову особу (осiб) в щоденний розподiл функцiй серед особового складу пiдроздiлу митного оформлення.

     6.3. Визначити мiсцезнаходження вищезазначеної посадової особи (осiб) у зонах митного контролю пункту пропуску, що дозволяє здiйснювати контроль за виїздом усiх без винятку транспортних засобiв з пункту пропуску. При цьому забезпечити постiйне знаходження вищезазначеної особи на визначеному робочому мiсцi з метою виконання вказаних вище контрольних функцiй.

     6.4. Забезпечити внесення вiдповiдних змiн у технологiчнi схеми пропуску осiб, товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України в пунктах пропуску для автомобiльного сполучення.

     7. Починаючи з 09-00 17.03.2008, на смугах руху для перемiщення транспортних засобiв, визначених у пунктах 1.2 та 1.3 цього листа, використовувати спiльний контрольний талон для проходження видiв контролю в пунктi пропуску для автомобiльного сполучення за формою, визначеною в додатку 2 до цього листа.

     7.1. Забезпечити самостiйне виготовлення необхiдної кiлькостi талонiв, визначених у п. 7 цього листа, для забезпечення ними пiдроздiлiв митного оформлення в пунктах пропуску через державний кордон для автомобiльного сполучення.

     7.2. Унести в технологiчнi схеми положення, що передбачають виконання наступних дiй:

     7.2.1. Старший змiни пiдроздiлу митного оформлення в пунктi пропуску перед початком змiни забезпечує передачу старшому змiни прикордонних нарядiв необхiдну кiлькiсть контрольних талонiв, що використовуються для внутрiшнього контролю за перемiщенням транспортних засобiв у межах пункту пропуску.

     7.2.2. У залежностi вiд завантаженостi пункту пропуску й кiлькостi смуг для руху пiд час прибуття автомобiльного транспортного засобу на в'їзд до пункту пропуску прикордонний наряд "вартовий шлагбаума" видає водiю автомобiльного транспортного засобу контрольний талон, в якому проставляє номер транспортного засобу, його тип та марку та кiлькiсть осiб, якi слiдують в транспортному засобi, а також визначає водiю смугу руху для в'їзду в зону прикордонного та митного контролю.

     7.2.3. Пiсля здiйснення необхiдних процедур оформлення та контролю посадова особа прикордонної служби та посадова особа митного органу проставляють на талонi дата штамп та вiдбиток ОНП вiдповiдно.

     7.2.4. При вiдсутностi пiдстав для використання смуги "зеленого коридору", посадовою особою митного органу здiйснюється перенаправлення транспортного засобу на смугу руху (мiсце проведення оформлення), визначену в пунктi 1.1. цього листа.

     При цьому на транспортний засiб посадовою особою митного органу оформлюється контрольний талон, передбачений пунктом 6 Порядку спiльного огляду автомобiльних транспортних засобiв, якi використовуються для перевезення зовнiшньоекономiчних вантажiв, затвердженого наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України вiд 28 лютого 2004 року N 202/163. Контрольний талон, передбачений пунктом 7 цього листа, долучається як невiд'ємна частина до цього талону.

     7.2.5. Контрольний талон, визначений пунктом 7 цього листа, при виїздi iз пункту пропуску (зони митного контролю пункту пропуску) здається визначенiй посадовiй особi пiдроздiлу митного оформлення, зазначенiй в пунктi 6 цього листа.

     7.3. По закiнченнi змiни контрольнi талони, (визначенi у п. 7 цього листа), оформленi за змiну, перераховуються керiвником пiдроздiлу митного оформлення (його заступником або старшим оперативної змiни) та архiвуються у встановленому порядку шляхом помiщення в окремий конверт iз зазначенням на ньому кiлькостi талонiв, перiоду змiни, дати архiвування, ПIБ посадової особи, яка здiйснила архiвування.

     7.4. Установити, що такi контрольнi талони зберiгаються в справах митного органу протягом 1 календарного року.

     8. Забезпечити доведення iнформацiї щодо вимог та положень цього листа до вiдома керiвникiв пiдроздiлiв державних органiв, що здiйснюють передбаченi законодавством функцiї державного контролю в мiжнародних та мiждержавних пунктах пропуску для автомобiльного сполучення.

     9. Забезпечити виготовлення та встановлення в пунктах пропуску iнформацiйних стендiв iз зображенням схеми руху транспортних засобiв в пунктi пропуску.

     10. Про виконання положень цього листа доповiсти до Департаменту органiзацiї митного контролю Держмитслужби та Управлiння прикордонного контролю та реєстрацiї Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби до 09-00 14.03.2008 року.

Голова Державної прикордонної служби України М.М.Литвин
Голова Державної митної служби України В.I.Хорошковський

 

Додаток 1
до листа Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України
вiд 05.03.2008 р. N 0.231-2179/0/6-08 | 11/1-9/2557-ЕП

 

 

 

Додаток 2
до листа Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України
вiд 05.03.2008 р. N 0.231-2179/0/6-08 | 11/1-9/2557-ЕП

 

 
(митниця та пункт пропуску)

Контрольний талон

для пропуску по "зеленому коридору" транспортного засобу без причепа та без товарiв, що пiдлягають оподаткуванню

   
кiлькiсть осiб у транспортному засобi вид (тип) транспортного засобу
 
номерний державний реєстрацiйний знак транспортного засобу
  
Вiдмiтка ОНП Вiдмiтка дата штамп
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.