Документ скасований: Наказ КРМ № 669 від 07.07.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
Київ

18 березня 2008 р. N 222


Про введення в дiю Тимчасової технологiчної схеми пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення експортних товарiв за межi митної територiї України

     З метою приведення нормативно-правових документiв митницi у вiдповiднiсть до принципiв державної регуляторної полiтики України, на виконання вимог Указу Президента України вiд 03.10.92 N 493/92 "Про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади", наказую:

     1. Затвердити Тимчасову технологiчну схему пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення експортних товарiв за межi митної територiї України, (додається).

     2. Начальникам загального вiддiлу, вiддiлу iнформацiйної роботи та митної статистики, вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв, вiддiлу митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень, м/п "Жуляни", м/п "Гостомель" забезпечити контроль за додержанням термiнiв опрацювання документiв у своєму пiдроздiлi.

     3. Начальнику загального вiддiлу Балковiй Н.В. довести наказ до особового складу митницi, згiдно з розрахунком розсилки.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника митницi Грабовського О.Б..

     Загальний контроль залишаю за собою.

Начальник митницi А.В. Макаренко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Київської регiональної митницi
вiд 18 березня 2008 р. N 222

Тимчасова технологiчна схема
пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення експортних товарiв за межi митної територiї України

1. Загальнi положення

     1.1. Дана Тимчасова технологiчна схема розроблена на виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.02 N 243 "Про вдосконалення механiзму вiдшкодування бюджетної заборгованостi з податку на додану вартiсть за операцiями з експорту продукцiї" та спiльного наказу Державної митної служби України та Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.03.02 N 163/121 "Про затвердження Порядку пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України", затвердженого i зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 29.03.02 за N 295/6583, для забезпечення чiткої взаємодiї мiж структурними пiдроздiлами митницi та дотримання термiну, вiдведеного на розгляд заяв платникiв податку на додану вартiсть щодо надання пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв при здiйсненнi ними експортних операцiй.

     1.2. У цiй Тимчасовiй технологiчнiй схемi термiни вживаються у значеннях, визначених Митним кодексом України та нормативно-правовими актами, якi регулюють митну справу.

     1.3. Дiя цiєї Тимчасової технологiчної схеми поширюється на товари, якi були розмiщенi в режим експорту iз декларуванням шляхом подання вантажної митної декларацiї (далi ВМД), починаючи iз 01.03.02, i за якими отримано повiдомлення митного органу, розташованого на митному кордонi України, про їх фактичне вивезення за межi митної територiї України.

     1.4. Заяви платникiв податку на додану вартiсть щодо надання пiдтверджень про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України розглядаються протягом п'яти робочих днiв. Вiдлiк п'ятиденного термiну розпочинається з дати реєстрацiї заяви у загальному вiддiлi митницi.

     1.5. Заяви, якi подаються до завершення термiну доставки, зазначеного у ВМД, до розгляду не приймаються.

2. Порядок надання пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України

     2.1. Для одержання пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, платник податку, який здiйснив операцiю з вивезення (пересилання) цих товарiв, надає до загального вiддiлу митницi вiдповiдну заяву (далi - Заява). До Заяви обов'язково додаються оригiнали примiрникiв ВМД, якi були виданi заявнику пiсля завершення митного оформлення товарiв згiдно iз порядком розподiлу аркушiв ВМД, встановленим Держмитслужбою України. Номери цих ВМД обов'язково повиннi бути зазначенi у Заявi.

     2.2. Заяви реєструються у загальному вiддiлi та до 10.00 наступного робочого дня разом iз додатками передаються до вiддiлу iнформацiйної роботи та митної статистики (далi - ВIР та МС).

     2.3. Передача Заяв проводиться за реєстром "Перелiк карток", який формується за допомогою ПIК "Канцелярiя" (далi - Реєстр). Реєстр роздруковується у трьох примiрниках. Пiсля перевiрки комплектностi Заяв i за вiдсутностi зауважень посадова особа ВIР та МС в усiх трьох примiрниках на вiльному мiсцi у кiнцi Реєстру проставляє свiй пiдпис та зазначає прiзвище, iнiцiали та дату отримання документiв. Один примiрник Реєстру залишається у справах загального вiддiлу.

     2.4. Вiдповiдальна посадова особа ВIР та МС проводить звiрку отриманих iз заявою примiрникiв ВМД iз наявним у справах вiддiлу примiрником ВМД, який входив до комплекту аркушiв ВМД при проведеннi митного оформлення товарiв або з її електронною копiєю, яка знаходиться в ЄАIС Держмитслужби України.

     2.5. Пiсля проведення звiрки та за вiдсутностi зауважень посадова особа ВIР та МС на зворотному боцi ВМД вчиняє запис "Оригiнал вiрний", проставляє дату, особистий пiдпис та особистий номерний штамп "Київська регiональна митниця. Вiддiл iнформацiйної роботи та митної статистики".

     2.6. У разi виявлення посадовою особою ВIР та МС розбiжностей мiж iнформацiєю у примiрнику ВМД, який подавався iз Заявою, та примiрником ВМД, який знаходиться у справах митницi (електронною копiєю ВМД в ЄАIС Держмитслужби України), вiдмiтки, передбаченi пунктом 2.5 цiєї Тимчасової технологiчної схеми, не проставляються.

     До Заяви додається копiя примiрника ВМД, iз яким проводилась звiрка (витяг з ЄАIС Держмитслужби України електронної копiї ВМД), а на зворотному боцi Заяви вказується номер ВМД та пiд ним перелiк розбiжностей iз посиланням на вiдповiднi графи ВМД.

     2.7. Перевiренi таким чином примiрники ВМД разом iз заявами до 10.00 наступного робочого дня передаються до вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв (далi - ВКПТ). Передача проводиться за Реєстром, оформленим у вiдповiдностi до пункту 2.3 цiєї Тимчасової технологiчної схеми. Посадова особа ВКПТ перевiряє комплектнiсть Заяв та за вiдсутностi зауважень на другому та третьому примiрнику Реєстру на вiльному мiсцi у кiнцi Реєстру проставляє свiй пiдпис i зазначає прiзвище, iнiцiали та дату отримання документiв. Другий примiрник Реєстру залишається у справах ВКПТ, а третiй залишається у справах ВIР та МС.

     2.8. Вiдповiдальна посадова особа ВКПТ:

     - перевiряє наявнiсть на зворотному боцi ВМД вiдмiток ВIР та МС;

     - здiйснює вiдповiдний запит до ЄАIС Держмитслужби України, перевiряє наявнiсть в електроннiй копiї ВМД вiдмiтки митницi призначення (митницi на кордонi) про вивезення у повному обсязi за межi митної територiї України задекларованих за цiєю ВМД товарiв;

     - у випадках, коли контроль за перемiщенням товарiв проводився без використання ПIК "Контроль за доставкою товарiв" ЄАIС Держмитслужби України, перевiряє iнформацiю про фактичне вивезення товарiв, використовуючи локальне програмне забезпечення, яке наповнюється iнформацiєю у порядку, визначеному главою 2 роздiлу III Тимчасової технологiчної схеми здiйснення контролю за перемiщенням товарiв в КРМ, затвердженої наказом митницi вiд 03.08.07 N 664.

     2.9. На пiдставi отриманої iнформацiї про вивезення товарiв за межi митної територiї у повному обсязi, на зворотному боцi ВМД посадова особа ВКПТ вчиняє запис "Задекларованi в цiй ВМД товари вивезено за межi митної територiї України в повному обсязi" та зазначає дату фактичного вивезення. Запис засвiдчується особистим пiдписом виконавця та його особистою номерною печаткою. Iнформацiя про надане пiдтвердження вноситься до ЄАIС Держмитслужби України.

     2.10. Запис про фактичне вивезення товарiв засвiдчується пiдписом начальника митницi або його заступника, i гербовою печаткою митницi.

3. Заключнi положення

     3.1. У випадках, коли митне оформлення товарiв проводилося за перiодичною митною декларацiєю, до ВКПТ в обов'язковому порядку надаються копiї повiдомлень митниць, через якi вiдбувалося вивезення таких товарiв за межi митної територiї України, iз iнформацiєю про обсяги фактично пропущених товарiв. ВКПТ використовує дану iнформацiю при перевiрцi обсягiв фактично пропущених товарiв за перiодичною митною декларацiєю iз кiлькiстю товарiв, задекларованих за ВМД у режимi експорту.

     3.2. У разi, коли товари, оформленi Київською регiональною митницею у режимi експорту, вивозяться за межi митної територiї України через м/п "Гостомель", м/п "Жуляни" або вiддiл митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень (далi - ВМО МПВ), пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв надається на пiдставi примiрникiв ВМД, якi залишаються в справах митницi пiсля пропуску товарiв i передаються до ВКПТ у порядку, визначеному пунктом 7.2 глави 7 роздiлу II Тимчасової технологiчної схеми здiйснення контролю за перемiщенням товарiв в КРМ, затвердженою наказом митницi вiд 03.08.07 N 664.

     3.3. Примiрники ВМД iз вiдмiткою митницi про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України видаються ВКПТ посадовим особам пiдприємства, яке подавало Заяву, i данi про яких зазначенi в облiковiй картцi цього пiдприємства на пiдставi пред'явленої облiкової картки (завiреної копiї) та паспорту громадянина України або, у разi якщо посадова особа не зазначена в облiковiй картцi, на пiдставi доручення, виданого пiдприємством спецiально для отримання зданих примiрникiв ВМД.

     3.2. Отримання ВМД iз пiдтвердженням митницi про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України фiксується на зворотному боцi Заяви шляхом вчинення посадовою особою пiдприємства, яку уповноважено отримати ВМД, запису "ВМД, вказанi у заявi, в кiлькостi штук на аркушах отримав". Запис завiряється особистим пiдписом iз зазначенням прiзвища та iнiцiалiв, посади i дати отримання ВМД.

     3.3. Заяви, за якими ВМД були виданi, залишаються у справах ВКПТ, де групуються з Реєстром, за яким вiдбувалася передача документiв iз ВIР та МС у вiдповiдностi до пункту 2.7 цiєї Тимчасової технологiчної схеми, та формуються у справу в порядку зростання дати оформлення Реєстрiв.

     3.4. У тих випадках, коли у ВМД, поданих iз Заявою виявленi невiдповiдностi iз примiрниками ВМД, якi знаходяться у справах митницi (електронних копiях ВМД в ЄАIС Держмитслужби України), або з митницi, через яку вiдбувалося вивезення товарiв, надiйшла iнформацiя про вивезення товарiв у неповному обсязi чи iнформацiя про вивезення вiдсутня, ВМД повертаються заявниковi.

     Повернення ВМД проводиться ВКПТ iз письмовим повiдомленням про причини, через яку пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України не може бути надане (далi - Письмове повiдомлення) (додаток 1). Письмове повiдомлення оформлюється у двох примiрниках за допомогою ПЕОМ, пiдписується виконавцем та начальником ВКПТ або особою, яка його замiщує, реєструється у ВКПТ. Один примiрник Письмового повiдомлення разом iз ВМД видається пiд пiдпис представнику заявника, другий - залишається у справах ВКПТ i зберiгається у порядку, визначеному пунктом 3.3 цiєї Тимчасової технологiчної схеми.

     3.5. Видача ВМД вiдбувається згiдно iз графiком роботи, який встановлюється начальником ВКПТ та погоджується iз керiвництвом митницi. Графiк повинен враховувати час, необхiдний для опрацювання усього об'єму зданих Заяв, та загального термiну, вiдведеного для їх обробки.

Начальник ВКПТ О.В. Корнєєнков
ПОГОДЖЕНО
Начальник Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв Держмитслужби України В.А. Луговець

 

Додаток 1

     Повiдомлення про причини, через якi пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України не може бути надано

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

03124, м. Київ, бул. Iвана Лепсе, 8-А
тел. /факс: (044) 457-27-50, 457-27-66; тел. (044) 457-96-77

Вих. N _____ вiд ____________________

(Зазначається назва пiдприємства у називному вiдмiнку)
 
(Зазначається адреса пiдприємства згiдно iз реквiзитами, вказаними на бланку заяви)

ПОВIДОМЛЕННЯ
про причини, через якi пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України не може бути надане

   Київська регiональна митниця повертає перелiченi нижче примiрники ВМД, зданi за заявою вiд N (вх. КРМ вiд N ) без надання пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, у зв'язку iз
 
 
 
 
(вказується причина, за якої пiдтвердження не може бути надане)

Перелiк ВМД, якi повернутi

     
     

Додаток: ______ арк.

Начальник ВКПТ О.В. Корнєєнков
 
Виконавець:
Отримав:  
(проставляється пiдпис, зазначається прiзвище iнiцiали, посада та дата отримання)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.