ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

08.04.08 N 11/2-19/3944-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Щодо простоювання автотранспорту у пунктах пропуску без ПП/ПД

     Держмитслужбою України продовжується опрацювання iнформацiї щодо накопичення вантажного транспорту у пунктах пропуску для автомобiльного сполучення, зокрема в наслiдок вiдсутностi в ЄАIС Держмитслужби електронних копiй попереднiх повiдомлень (ПП) i попереднiх митних декларацiй (ПД) на товари, що ввозяться на митну територiю України.

     Аналiз зазначеної iнформацiї пiдтверджує, що цi факти продовжують мати мiсце, у тому числi, в результатi невиконання як суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi, так i посадовими особами митних органiв окремих вимог законодавства i нормативно-правових актiв.

     У зв'язку з цим звертаю вашу увагу на таке.

     Згiдно зi статтею 93 МК України у разi ввезення товарiв на митну територiю України декларант заздалегiдь повiдомляє вiдповiдний митний орган про намiр ввезти цi товари. Порядок повiдомлення митного органу про такий намiр затверджено наказом Держмитслужби України вiд 03.07.06 N 551, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 18.07.06 за N 854/12728, вимоги щодо подання попередньої митної декларацiї визначено статтею 89 МК України та наказом Держмитслужби України вiд 28.02.03 N 129, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.03 за N 424/7745.

     Статтею 44 МК України установлено, що товари, якi перемiщуються через митний кордон України, транспортнi засоби, якими вони перемiщуються через митний кордон, а також документи на цi товари i транспортнi засоби пред'являються для контролю митним органам в пунктах пропуску через митний кордон України не пiзнiше нiж через три години пiсля прибуття зазначених товарiв i транспортних засобiв у пункт пропуску.

     Статтею 330 МК України визначено санкцiї за неподання митному органу в установлений законодавством строк документiв, передбачених вiдповiдно до цього Кодексу для здiйснення митного контролю товарiв, транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, незалежно вiд подання письмової декларацiї.

     Вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335:

     "4.4. Заповнене згiдно з установленим порядком ПП та його електронна копiя до моменту ввезення товарiв подаються митницi за мiсцем державної реєстрацiї або проживання, за мiсцезнаходженням юридичної або фiзичної особи, на адресу якої ввозяться товари, тобто митницi призначення.

     4.10. З метою прискорення митного оформлення товарiв та запобiгання затримцi транспортних засобiв у пунктах пропуску через державний кордон особа, на адресу якої ввозяться в Україну товари, оформленi з використанням ПП, iнформує вiдправника або перевiзника цих товарiв про дату та номер оформленого ПП, якi проставляються у правому нижньому кутi товаросупровiдних документiв на перемiщуванi товари.

     4.12. Пiсля в'їзду до зони митного контролю в пунктi пропуску митницi вiдправлення перевiзник подає посадовiй особi митницi товаросупровiднi документи на товари, що ввозяться в Україну, та iнформує про номер i дату ПП, оформленого митницею призначення."

     Вiдповiдно до Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 28.02.03 N 129, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.03 за N 424/7745:

     "2.6. Для забезпечення оперативного здiйснення митних процедур у пунктi пропуску через митний кордон України суб'єкт пiдприємницької дiяльностi повинен повiдомити перевiзника про номер i дату оформленої ПД, якi проставляються в правому верхньому кутi товаросупровiдних документiв.

     3.2. У разi виявлення вiдсутностi електронної копiї ПД в ЄАIС посадова особа митного органу вiдправлення (прикордонної митницi) повинна на вимогу перевiзника або вповноваженої власником товару особи не пiзнiше нiж протягом 30-ти хвилин пiдготувати про це два примiрники офiцiйної довiдки (додаток 4), один примiрник якої пiсля реєстрацiї видається перевiзнику або вповноваженiй власником товару особi, другий - залишається в структурному пiдроздiлi митного органу вiдправлення (прикордонної митницi), посадова особа якого видала довiдку, i зберiгається в окремiй справi."

     Враховуючи викладене, вимагаю:

     1. Довести до вiдома осiб, на адресу яких увозяться в Україну товари з використанням ПП/ПД, а також перевiзникiв вимоги статей 44, 89, 93 i 330 МК України та зазначених вище нормативно-правових актiв Держмитслужби України.

     Забезпечити їх безумовне виконання у частинi, що стосується компетенцiї митних органiв України, зокрема:

     у разi подання перевiзником у пунктi пропуску протягом установленого термiну документiв на товари, що мають увозитися в Україну за ПП/ПД, та при вiдсутностi в ЄАIС вiдповiдних електронних копiй ПП/ПД письмово фiксувати факт такої вiдсутностi;

     негайно iнформувати каналами електронного зв'язку митницю, в якiй перебуває на облiку одержувач товарiв, про факт подання перевiзником у пунктi пропуску документiв на товари (iз зазначенням дати i часу їх подання), а також дати i часу фiксацiї факту вiдсутностi в ЄАIС електронних копiй ПП/ПД на цi товари;

     у разi звернення до митних органiв особи, на адресу якої ввозяться цi товари, i яка не виконала вимоги законодавства щодо завчасного повiдомлення по намiр ввезти товари в Україну i не подала документiв, передбачених вiдповiдно до МК України для здiйснення митного контролю товарiв (у даному випадку ПП або ПД), застосовувати до неї санкцiї, передбаченi статтею 330 МК України.

     2. Забезпечити неухильне виконання вимог п. 4.8 та 4.9 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (iз змiнами), щодо дотримання термiнiв передачi iнформацiї за оформленим ПП/ПД до ЄАIС Держмитслужби та поставлення на контроль їх електронних копiй.

     3. Проаналiзувати причини тривалого простоювання у пунктах пропуску або термiналах автотранспортних засобiв iз товарами без подання заяви на їх увезення українських одержувачем. За умови виявлення чинникiв, здатних сприяти незаконному ввезенню цих товарiв в Україну, iнформувати Держмитслужбу.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.