Документ скасований: Наказ Мінфіну № 631 від 30.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

03.07.06 N 551


Про затвердження Порядку заповнення й використання попереднього повiдомлення митного органу про намiр увезти товари на митну територiю України та про внесення змiни до наказу Держмитслужби України вiд 12.12.2005 N 1220

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 липня 2006 р. за N 854/12728


     Вiдповiдно до пункту 6 статтi 11, частини третьої статтi 93, статтi 187 Митного кодексу України й з метою вдосконалення системи контролю за доставкою товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, у митницi призначення наказую:

     1. Затвердити Порядок заповнення й використання попереднього повiдомлення митного органу про намiр увезти товари на митну територiю України (далi - Порядок), що додається.

     2. Виконання вимог пунктiв 4.7 - 4.9 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (зi змiнами), здiйснюється вiддiлом контролю за перемiщенням товарiв регiональної митницi, митницi.

     3. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 24.04.99 N 240 "Про затвердження Порядку заповнення та використання попереднього повiдомлення", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 14.05.99 за N 306/3599 (зi змiнами).

     4. Пункт 2.1 Iнструкцiї iз заповнення та використання попереднього повiдомлення в електронному виглядi, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 12.12.2005 N 1220 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 15.12.2005 за N 1505/11785, викласти в такiй редакцiї:

     "2.1. Декларант заповнює ЕПП вiдповiдно до порядку заповнення й використання попереднього повiдомлення митного органу про намiр увезти товари на митну територiю України, що визначається Держмитслужбою України, а також формує авторизоване повiдомлення, засвiдчене ЕЦП, i передає його за допомогою власних каналiв зв'язку засобами електронної пошти до ПIК".

     5. Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики (Копосов С.А.) допрацювати в перiод вiд дати державної реєстрацiї цього наказу в Мiнiстерствi юстицiї України до дати набрання чинностi цим наказом програмно-iнформацiйнi комплекси з урахуванням вимог Порядку.

     6. Управлiнню контролю за перемiщенням вантажiв (Луговець В.А.) i Юридичному департаменту (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     7. Начальникам регiональних митниць, митниць iнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про вимоги Порядку, у тому числi шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митницi й у пунктах пропуску через державний кордон України, довести цей наказ до вiдома особового складу й забезпечити його неухильне виконання.

     8. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 30 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     9. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Держмитслужби України Федорова О.О.

Голова Держмитслужби України О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
03.07.2006 N 551
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 липня 2006 р. за N 854/12728

ПОРЯДОК
заповнення й використання попереднього повiдомлення митного органу про намiр увезти товари на митну територiю України

1. Загальнi положення

     1.1. У разi передбаченого статтею 93 Митного кодексу України завчасного повiдомлення митного органу декларантом про намiр увезти товари на митну територiю України митному органу за мiсцезнаходженням суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - суб'єкт ЗЕД), на адресу якого ввозитимуться товари, подається попереднє повiдомлення (далi - ПП), яке оформлюється вiдповiдно до вимог глави 4 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (зi змiнами) (далi - Положення).

     ПП виготовляється й заповнюється за допомогою друкувального пристрою персональної електронної обчислювальної машини на аркушах паперу формату А4 у формi, яка вiдповiдає бланкам унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3), i мiстить вiдомостi про товар, який увозитиметься на митну територiю України.

     1.2. ПП i його електронна копiя подаються декларантом митному органу в порядку, визначеному пунктами 4.4 i 4.5 Положення.

     Подання ПП виключно в електронному виглядi регламентується Iнструкцiєю iз заповнення та використання попереднього повiдомлення в електронному виглядi, затвердженою наказом Державної митної служби України вiд 12.12.2005 N 1220 i зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 15.12.2005 за N 1505/11785.

     1.3. ПП оформлюється на одну партiю товару. При цьому термiн "партiя товару" розумiється в значеннi, наведеному в Положеннi про вантажну митну декларацiю, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами).

     На бажання суб'єкта ЗЕД ПП може бути оформлене при ввезеннi на митну територiю України товарiв через один i той же митний орган вiд одного вiдправника на адресу одного одержувача:

     на довiльно обраний суб'єктом ЗЕД обсяг однорiдних товарiв, що ввозитимуться в межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту);

     на комплектний об'єкт або декiлька партiй товарiв - складових комплектного об'єкта.

     1.4. ПП подається у двох примiрниках.

     Пiд час прийняття ПП посадова особа митного органу перевiряє правильнiсть заповнення ПП i його електронної копiї, присвоює їм реєстрацiйний номер та на зворотному боцi обох паперових примiрникiв ПП проставляє вiдтиск штампа "Пiд митним контролем", чим засвiдчує взяття цього документа на контроль.

     Один примiрник ПП з реєстрацiйним номером i штампом митного органу повертається особi, яка подала ПП, другий зберiгається в митному органi в окремiй тецi для поставлених на контроль ПП.

     ПП чинне протягом трьох мiсяцiв з дня прийняття його митним органом, тобто з дня присвоєння ПП реєстрацiйного номера та проставлення на його паперових примiрниках вiдтиска штампа "Пiд митним контролем". Пiсля закiнчення цього строку здiйснення пропуску товарiв за цим ПП забороняється.

     Iнформацiя з вiдтиска штампа "Пiд митним контролем" заноситься до графи "D" електронної копiї ПП.

     1.5. При митному оформленнi в заявленому митному режимi товарiв, увезених з використанням ПП, посадова особа митного органу призначення на зворотному боцi примiрника ПП, який зберiгається в митному органi, зазначає номер вiдповiдної вантажної митної декларацiї та проставляє поряд з ранiше проставленим вiдтиском штампа "Пiд митним контролем" ще один вiдтиск такого штампа.

     1.6. Оформлення ПП на товари вартiстю менше нiж еквiвалент 100 євро здiйснюється тiльки за умови звернення їх власника або вповноваженої особи до митного органу iз заявою про потребу митного оформлення таких товарiв.

2. Заповнення ПП

     2.1. Декларантом заповнюються такi графи ПП: 1, 2, 3, 8, 26, 29, 31, 33, 35, 42, 54.

     Графа 7 заповнюється посадовою особою митного органу.

     Iншi графи ПП не заповнюються.

     2.2. Опис граф ПП

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "", другий пiдроздiл не заповнюється, у третьому пiдроздiлi проставляється лiтерний код "ПП".

     Графа 2 "Вiдправник/Експортер"

     Зазначаються вiдомостi про вiдправника:

     iдентифiкацiйний код платника податкiв за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (далi - ЄДРПОУ) або iдентифiкацiйний номер платника податкiв за Державним реєстром фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв (далi - ДРФО) (за наявностi) - у правому верхньому кутку;

     найменування й мiсцезнаходження юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи, її мiсце проживання й вiдомостi про документ, що посвiдчує особу.

     Якщо вiдправник - нерезидент, то в графi зазначаються найменування та мiсцезнаходження юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) й мiсце проживання фiзичної особи.

     Графа 3 "Додатковий аркуш"

     Заповнюється, якщо використовуються додатковi аркушi ПП.

     У першому пiдроздiлi графи зазначається порядковий номер аркуша ПП, у другому - загальна кiлькiсть аркушiв ПП, включаючи додатковi аркушi.

     Наприклад, якщо є один аркуш ПП з двома додатковими, то в першому належить зазначити "1/3", у першому додатковому аркушi - "2/3", у другому - "3/3".

     Якщо додатковi аркушi не використовуються або використовуються специфiкацiї довiльної форми, то в графi зазначається "1/1".

     Якщо використовуються формуляри-специфiкацiї форми МД-8, то графа не заповнюється.

     Графа 8 "Одержувач/Iмпортер"

     Наводяться вiдомостi про одержувача товарiв:

     iдентифiкацiйний код платника податкiв за ЄДРПОУ або iдентифiкацiйний номер платника податкiв за ДРФО (за наявностi) - у правому верхньому кутку;

     найменування та мiсцезнаходження юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи, її мiсце проживання й вiдомостi про документ, що посвiдчує особу.

     У нижнiй частинi графи пiсля знака "N" проставляється iдентифiкацiйний номер одержувача, який формується за схемою, наведеною в додатку 1 до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами).

     Якщо одержувач - нерезидент, то в графi зазначаються найменування та мiсцезнаходження юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) фiзичної особи й мiсце її проживання.

     Графа 26 "Вид транспорту в межах країни"

     Зазначається код транспортного засобу згiдно з Класифiкатором видiв транспорту, наведеним у додатку 4 до наказу Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами).

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     Зазначаються найменування митного органу, через який передбачається перемiщення товарiв, i його п'ятизначний цифровий код вiдповiдно до Класифiкатора митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 26.04.2006 N 335 (зi змiнами).

     Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару" "Маркування та кiлькiсть - номери контейнерiв - опис товару"

     Зазначаються данi про товар, потрiбнi для його iдентифiкацiї за заявленим у графi 33 ПП товарним кодом згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД).

     Для товарiв, що перевозяться в контейнерах, проставляються кiлькiсть контейнерiв та їх номери.

     Якщо товар, що декларується, займає не весь контейнер, то пiсля номера контейнера зазначається "частина".

     Якщо код заявленого товару згiдно з УКТЗЕД збiгається з кодом товару, до якого вiдповiдно до законодавства України слiд застосовувати заходи гарантування доставки цих товарiв у митницi призначення, але товар за своїми описом або характеристиками не вiдповiдає товаровi, щодо якого цi заходи повиннi застосовуватися, то в графi наводиться опис товару, який повинен однозначно пiдтверджувати таку невiдповiднiсть.

     Якщо пiдприємством, яке надає транспортно-експедицiйнi послуги, увозиться на митну територiю України консолiдований вантаж, який буде доставлений в один митний орган призначення, то в графi зазначається:

"Консолiдований вантаж. Усього  
(кiлькiсть найменувань товарiв за специфiкацiями довiльної форми)
найменувань(ня) товарiв згiдно зi специфiкацiями  
(зазначаються дати й номери специфiкацiй)
на ____ аркушах".

     У правому нижньому пiдроздiлi графи в спецiально видiленому полi зазначаються кiлькiсть заявленого товару в додатковiй одиницi вимiру, передбаченiй для цiєї товарної позицiї за УКТЗЕД, i скорочена назва цiєї одиницi вимiру. Якщо для товару застосовується основна одиниця вимiру за УКТЗЕД, то правий нижнiй пiдроздiл графи не заповнюється.

     Графа 33 "Код товару"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається чотиризначний код товару згiдно з УКТЗЕД.

     Структурно код записується без пропускiв та iнших розподiлювальних знакiв.

     Якщо пiдприємством, яке надає транспортно-експедицiйнi послуги, увозиться на митну територiю України консолiдований вантаж, який буде доставлений в один митний орган призначення, то в першому пiдроздiлi графи наводиться умовно визначений чотиризначний код товару згiдно з УКТЗЕД - "9904".

     Графа 35 "Вага брутто (кг)"

     Наводиться вага брутто (у кiлограмах) товару, зазначеного в графi 33 ПП.

     Графа 42 "Фактурна вартiсть товару"

     Наводиться фактурна вартiсть товару, заявленого в графi 33 ПП, вiдповiдно до рахунка-фактури, яким супроводжується товар.

     Графа 54 "Мiсце та дата"

     Зазначаються мiсцезнаходження (мiсце проживання) декларанта, дата заповнення ПП, прiзвище, iнiцiали, посада особи - спiвробiтника пiдприємства-декларанта, проставляється її особистий пiдпис, а також наводяться номер телефону декларанта, номер Квалiфiкацiйного свiдоцтва особи, уповноваженої на декларування. Цi вiдомостi завiряються печаткою пiдприємства-декларанта (за наявностi).

     Ця печатка також проставляється на вiльному полi над графою 33 додаткових аркушiв ПП i на кожному аркушi специфiкацiї довiльної форми (у разi використання специфiкацiї замiсть додаткових аркушiв).

3. Анулювання ПП

     3.1. ПП анулюється по закiнченнi строку його дiї.

     ПП може бути також анульоване за письмовою заявою суб'єкта ЗЕД та з iнiцiативи митного органу призначення, у якому було оформлене це ПП, на пiдставi рiшення начальника вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв (далi - ВКПТ) митного органу призначення або особи, що його замiщує, тiльки якщо за цим ПП ще не розпочато перемiщення товарiв.

     3.2. Якщо особа, яка подала ПП, бажає його анулювати, то вона подає митному органу, яким було оформлене це ПП, письмову заяву про це. У такому разi посадова особа ВКПТ митного органу призначення перевiряє за Єдиною автоматизованою iнформацiйною системою Держмитслужби України (далi - ЄАIС Держмитслужби) вiдсутнiсть факту ввезення товарiв за заявленим до анулювання ПП.

     3.3. За вiдсутностi факту ввезення товарiв за заявленим до анулювання ПП начальник ВКПТ митного органу призначення або особа, що його замiщує, приймає рiшення про анулювання цього ПП i проставляє на заявi суб'єкта ЗЕД вiдповiдну резолюцiю. Пiсля повторної перевiрки в ЄАIС Держмитслужби вiдсутностi факту ввезення товарiв за заявленим до анулювання ПП посадова особа ВКПТ митного органу призначення в оперативному режимi передає до ЄАIС Держмитслужби iнформацiю про анулювання ПП i зняття його з контролю.

     3.4. Примiрник ПП перекреслюється, у графi "А" вчиняється запис "Анульовано за заявою вiд ________ N ______" (зазначаються дата реєстрацiї та вхiдний номер заяви).

     При формуваннi митним органом призначення справи про анулювання до заяви суб'єкта ЗЕД обов'язково долучаються:

     примiрник ПП, поданий суб'єктом ЗЕД;

     роздрукований з ЄАIС Держмитслужби витяг з електронної копiї цього ПП, який пiдтверджує вiдсутнiсть факту ввезення товарiв за заявленим до анулювання ПП.

     Примiрники анульованого ПП i всi зазначенi документи зберiгаються в митному органi призначення.

Начальник Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв В.А.Луговець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.