Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 545 від 28.05.2010

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

30.09.08 N 1077


Про внесення змiн до Положення про Департамент декларування та митних режимiв

     Вiдповiдно до вимог пункту 8 Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 24.08.2000 N 1022/2000, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.07 N 940 "Про затвердження Положення про Державну митну службу України" та затвердженої структури центрального апарату Державної митної служби України й штатного розпису, уведеного в дiю наказом Держмитслужби України вiд 31.07.08 N 837 наказую:

     1. Внести змiни до Положення про Департамент декларування та митних режимiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 01.06.05 N 468, зi змiнами, виклавши його в редакцiї, що додається.

     2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Федорова О.О.

Голова Державної митної служби України В.I.Хорошковський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
01.06.2005 N 468
(у редакцiї наказу Держмитслужби України
вiд 30.09.08 N 1077)

ПОЛОЖЕННЯ
ПРО ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

1. Загальнi положення

     1.1. Це положення визначає правовий статус Департаменту декларування та митних режимiв (далi - Департамент) Державної митної служби України (далi - Держмитслужба), а саме його компетенцiю (права, завдання, функцiї) та органiзацiйну структуру.

     1.2. Безпосереднє керiвництво (кураторство роботою Департаменту) здiйснює заступник Голови Держмитслужби вiдповiдно до функцiональних повноважень.

     1.3. Департамент при виконаннi покладених на нього завдань i функцiй взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби митними органами, спецiалiзованими митними установами i органiзацiями.

     1.4. Департамент у межах своєї компетенцiї взаємодiє iз заiнтересованими мiнiстерствами, вiдомствами, органами мiсцевого самоврядування, мiсцевими державними адмiнiстрацiями, пiдприємствами, громадськими органiзацiями, iншими органiзацiями.

     1.5. Департамент у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України та законами України, актами Президента України й Кабiнету Мiнiстрiв України, Положенням про Держмитслужбу, рiшеннями Колегiй Держмитслужби, нормативно-правовими актами Держмитслужби та цим Положенням.

     1.6. Департамент в установленому порядку та в межах своєї компетенцiї забезпечує реалiзацiю Держмитслужбою норм мiжнародного права й укладених Україною мiжнародних договорiв.

     1.7. Структура та штатний розпис Департаменту затверджуються Головою Держмитслужби в межах установленої штатної чисельностi й фонду заробiтної плати центрального апарату Держмитслужби.

     1.8. З методичних питань Департаменту пiдпорядковуються, структурнi пiдроздiли митних органiв України, що забезпечують та здiйснюють митний контроль i митне оформлення товарiв i транспортних засобiв.

     1.9. Департамент здiйснює свою дiяльнiсть виключно в межах компетенцiї, встановленої цим Положенням.

2. Основнi завдання Департаменту

     2.1. Участь у реалiзацiї державної полiтики у сферi митної справи в межах компетенцiї, визначеної цим Положенням;

     2.2. Розробка, аналiз ефективностi та удосконалення порядку здiйснення митних процедур з моменту подання митної декларацiї i до випуску товару митним органом вiдповiдно до заявленої мети.

     2.3. Розробка, аналiз ефективностi та удосконалення порядкiв застосування митних режимiв пiд час митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, визначення порядку здiйснення митного контролю вiдповiдно до заявленого митного режиму, надання роз'яснень щодо застосування вiдповiдних митних процедур;

     2.4. Визначення порядку заповнення митних декларацiй, що застосовуються пiд час митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України пiдприємствами;

     2.5. Аналiз положень мiжнародних договорiв з питань митної справи та вивчення досвiду дiяльностi митних служб зарубiжних країн вiдповiдно до компетенцiї Департаменту;

     2.6. Здiйснення заходiв щодо адаптацiї нацiонального законодавства України до положень мiжнародних договорiв з питань митної справи вiдповiдно до компетенцiї Департаменту;

     2.7. Розробка проектiв нормативно-правових та законодавчих актiв в частинi застосування митних режимiв, заповнення митних декларацiй та митного регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй в межах компетенцiї, визначеної цим Положенням;

     2.8. Забезпечення виконання зобов'язань, передбачених мiжнародними договорами України з питань митної справи, укладених в установленому законом порядку;

     2.9. Створення сприятливих умов для збiльшення товарообiгу та пасажиропотоку через митний кордон України;

     2.10. Iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та громадян з питань, вiднесених до компетенцiї Департаменту.

     2.11. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Державної митної служби України.

3. Функцiї Департаменту

     3.1. Департамент вiдповiдно до покладених на нього завдань виконує регулятивну, нормотворчу, правозастосовну, контрольну, органiзацiйну, координуючу, аналiтичну функцiї.

     3.2. Вiдповiдно до цього, в межах своєї компетенцiї Департамент:

     3.2.1. Збирає, обробляє та систематизує iнформацiю, необхiдну для виконання завдань Департаменту.

     3.2.2. Розробляє проекти нормативно-правових та законодавчих актiв з питань митної справи в межах компетенцiї Департаменту.

     3.2.3. Вносить на розгляд керiвництва Держмитслужби розробленi Департаментом проекти нормативно-правових актiв, а також пропозицiї до проектiв законодавчих актiв, розроблених iншими суб'єктами нормотворчого процесу.

     3.2.4. Аналiзує положення мiжнародних договорiв (угод) з питань митної справи та надає пропозицiї до проектiв мiжнародних договорiв (угод).

     3.2.5. Здiйснює органiзацiйнi заходи для забезпечення процесу впровадження законодавчих та нормативно-правових актiв у дiю.

     3.2.6. Розробляє, аналiзує ефективнiсть та удосконалює порядок здiйснення митних процедур з моменту подання митної декларацiї i до випуску товару митним органом вiдповiдно до заявленої мети.

     3.2.7. Визначає порядок заповнення митних декларацiй, що застосовуються для декларування товарiв, при їх перемiщеннi пiдприємствами та контролює дотримання цього порядку митними органами України, а також аналiзує ефективнiсть та удосконалює його.

     3.2.8. Визначає порядок та особливостi застосування митних режимiв iмпорту, реiмпорту, експорту, реекспорту, транзиту (крiм питань, пов'язаних з контролем за перемiщенням вантажiв), тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, переробки на митнiй територiї України, переробки за межами митної територiї України, магазину безмитної торгiвлi, спецiальної митної зони, знищення або руйнування, вiдмови на користь держави пiд час митного оформлення товарiв, що помiщуються у цi режими пiдприємствами та органiзацiями.

     3.2.9. Розробляє, аналiзує ефективнiсть та удосконалює порядок прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв.

     3.2.10. Розробляє, аналiзує ефективнiсть та удосконалює логiчний контроль правильностi заповнення митних декларацiй.

     3.2.11. Складає перелiк документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв, що помiщуються у митнi режими (крiм документiв, якi вiдповiдно до законодавчих актiв видаються державними органами для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв) та аналiзує ефективнiсть його застосування.

     3.2.12. Визначає порядок використання картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України.

     3.2.13. Органiзовує роботу в митнiй службi з питань застосування положень Конвенцiї про тимчасове ввезення.

     3.2.14. Впроваджує електронне декларування товарiв.

     3.2.15. Розглядає звернення митних органiв та пiдприємств щодо включення пiдприємств до Реєстру пiдприємств, до товарiв яких може застосовуватися процедура електронного декларування.

     3.2.16. Контролює дотримання митними органами вимог законодавства з питань митної справи в межах своєї компетенцiї.

     3.2.17. Бере безпосередню участь у заходах контролю за дотриманням посадовими особами митних органiв законодавства України в частинi здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, що помiщуються у митнi режими.

     3.2.18. Розглядає звернення (заяви, пропозицiї, скарги, клопотання) пiдприємств та органiзацiй, органiв державної влади та управлiння, громадян.

     3.2.19. Здiйснює прийом представникiв пiдприємств та органiзацiй, громадян.

     3.2.20. За дорученням керiвництва Держмитслужби України представляє її iнтереси в державних органах та iнших установах i органiзацiях.

     3.2.21. Бере участь у забезпеченнi гласностi в дiяльностi митних органiв шляхом iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та громадян з питань, вiднесених до компетенцiї Департаменту.

     3.2.22. Бере участь у семiнарах, конференцiях, засiданнях експертних груп тощо.

     3.2.23. Координує методичну роботу структурних пiдроздiлiв митних органiв у вирiшеннi питань оперативного характеру, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.2.24. Аналiзує досвiд дiяльностi митних служб зарубiжних країн, здiйснює заходи щодо адаптацiї нацiонального законодавства до положень мiжнародних договорiв з питань митної справи, готує пропозицiї щодо впровадження в Українi прогресивних, ефективних форм i методiв митного оформлення товарiв.

     3.2.25. Реєструє, веде облiк вхiдної та вихiдної кореспонденцiї.

4. Права Департаменту

     Департамент має право:

     4.1. Одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв iнформацiю (документи, матерiали, вiдомостi тощо), потрiбну для виконання покладених на нього завдань.

     4.2. Використовувати Єдину автоматизовану iнформацiйну систему Держмитслужби України.

     4.3. Залучати за згодою керiвникiв структурних пiдроздiлiв Держмитслужби вiдповiдних фахiвцiв для вирiшення покладених на Держмитслужбу завдань.

     4.4. В межах компетенцiї Департаменту вимагати вiд керiвникiв митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв дотримання вимог митного законодавства.

     4.5. Вносити на розгляд керiвництва Держмитслужби пропозицiї щодо застосування заохочень або стягнень до працiвникiв митних органiв України.

     4.6. У межах компетенцiї надавати роз'яснення з питань практичного застосування положень нормативно-правових актiв Держмитслужби.

     4.7. За погодженням з керiвництвом митних органiв залучати працiвникiв митних органiв для пiдготовки проектiв законодавчих та нормативно-правових актiв з питань митної справи, а також виконання iнших завдань, покладених на Держмитслужбу.

     4.8. Проводити стажування працiвникiв митних органiв в Департаментi за напрямком його дiяльностi.

     4.9. Скликати в установленому порядку наради для вирiшення поставлених керiвництвом Держмитслужби питань, якi виходять за межi компетенцiї Департаменту.

     4.10. Проводити органiзацiйно-методичну роботу (зокрема, семiнари) з митними органами, спецiалiзованими митними установами та органiзацiями з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     4.11. Брати участь у засiданнях експертних груп, конференцiях, семiнарах з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     4.12. Брати участь у проведеннi комплексних перевiрок роботи митних органiв, здiйснювати тематичнi перевiрки митних органiв.

     4.13. Вести листування iз зовнiшнiми кореспондентами з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, використовувати бланки Департаменту встановленого зразка.

5. Керiвництво та структура Департаменту

     5.1. Департамент очолює директор Департаменту, який призначається на посаду та звiльняється з посади Головою Держмитслужби.

     5.2. Директор Департаменту:

     5.2.1. Здiйснює загальне керiвництво роботою Департаменту, визначає форми й методи взаємодiї вiддiлiв Департаменту.

     5.2.2. Забезпечує якiсне та своєчасне виконання покладених на Департамент завдань та доручень керiвництва Держмитслужби.

     5.2.3. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли Департаменту та посадовi iнструкцiї працiвникiв Департаменту.

     5.2.4. Вносить в установленому порядку пропозицiї про призначення на посади й звiльнення з посад, вiднесених до номенклатури посад Голови Служби, працiвникiв митних органiв, про їх заохочення або притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi.

     5.2.5. Забезпечує взаємодiю Департаменту з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби.

     5.2.6. Дає доручення, вказiвки, направляє запити митним органам, спецiалiзованим митним установам i органiзацiям з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, контролює їх виконання.

     5.2.7. Бере участь у засiданнях колегiї Держмитслужби та у нарадах керiвного складу Держмитслужби.

     5.2.7. Вiдповiдає у межах своєї компетенцiї на звернення, що надходять безпосередньо до Департаменту.

     5.2.8. Формує плани роботи Департаменту, органiзовує й контролює процес їх виконання.

     5.2.9. Здiйснює постiйний контроль за забезпеченням охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, а також службової iнформацiї в Департаментi.

     5.2.10. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Держмитслужби.

     5.3. Директор Департаменту має право:

     5.3.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй, громадян, пiдприємств, установ, органiзацiй необхiдну iнформацiю й довiдковi матерiали для виконання завдань, покладених на Департамент.

     5.3.2. Дiяти в межах компетенцiї Держмитслужби, Департаменту й за дорученням керiвництва Держмитслужби представляти Держмитслужбу в державних та iнших органах.

     5.3.3. Надавати вiдповiдно до своєї компетенцiї вiдомостi, зауваження, пропозицiї структурним пiдроздiлам Держмитслужби, митним органам, спецiалiзованим митним установам i органiзацiям.

     5.3.4. Самостiйно встановлювати органiзацiйнi принципи та схеми роботи Департаменту та взаємодiї вiддiлiв Департаменту й видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Департаменту. Вимагати вiд особового складу Департаменту дотримання положень цiєї органiзацiйної документацiї.

     5.3.5. Вимагати вiд працiвникiв Департаменту, митних органiв додержання вимог законодавства, своєчасного виконання доручень керiвництва Держмитслужби та Департаменту.

     5.3.6. Пiдписувати листи i вiзувати документи в межах компетенцiї Департаменту.

     5.3.7. Надавати доручення, розпорядження особовому складу Департаменту та вимагати подання звiтiв про їх виконання.

     5.3.7. Вносити в установленому порядку пропозицiї щодо призначення на посади або звiльнення з посад працiвникiв Департаменту, присвоєння їм спецiальних звань митної служби України, заохочення або притягнення їх до дисциплiнарної вiдповiдальностi.

     5.3.8. Вносити в установленому порядку пропозицiї щодо змiн у структурi та штатнiй чисельностi Департаменту.

     5.3.9. Погоджувати в установленому порядку призначення на посади та звiльнення з посад працiвникiв митних органiв, вiднесених до номенклатури Голови Служби, начальникiв митних постiв, пiдроздiлiв митного оформлення, (крiм пiдроздiлiв митного оформлення у пунктах пропуску через державний кордон України) органiзацiї митного контролю.

     5.4. Директор Департаменту несе вiдповiдальнiсть за:

     5.4.1. Незабезпечення виконання покладених на Департамент завдань та функцiй, передбачених цим Положенням.

     5.4.2. Неналежну органiзацiю дiяльностi Департаменту, недотримання працiвниками Департаменту законностi в службовiй дiяльностi.

     5.4.3 Низький рiвень трудової та виконавської дисциплiни в Департаментi.

     5.4.4. Негативнi наслiдки своїх розпоряджень, доручень, самостiйно прийнятих рiшень пiд час виконання службових обов'язкiв та за бездiяльнiсть.

     5.4.5. Незадовiльний стан професiйної пiдготовки в Департаментi.

     5.4.6. Незабезпечення створення належних умов з охорони працi.

     5.4.7. Недодержання працiвниками Департаменту вимог законодавства України щодо забезпечення охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, а також службової iнформацiї особисто та невжиття заходiв щодо виконання вимог нормативно-правових актiв iз зазначених питань.

     5.5. Директор має двох заступникiв, один з яких заступник директора - начальник вiддiлу застосування митних режимiв.

     5.6. До складу Департаменту входять чотири вiддiли та сектор:

     - вiддiл застосування митних режимiв;

     - вiддiл декларування товарiв;

     - вiддiл по роботi iз суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     - вiддiл органiзацiї митного оформлення;

     - сектор органiзацiї контролю за обiгом карнетiв А.Т.А.

     5.7. Працiвники Департаменту призначаються на посади та звiльняються з посад Головою Держмитслужби.

Директор Департаменту декларування та митних режимiв В.П.Науменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.