Документ скасований: Наказ ДПАУ № 978 від 22.12.2010

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 1 вересня 2008 року N 560


Про затвердження Змiн до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 жовтня 2008 р. за N 949/15640


     Вiдповiдно до статтi 9 Закону України "Про податок на додану вартiсть" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.2007 N 778 "Про затвердження Положення про Державну податкову адмiнiстрацiю України" та з метою урегулювання i вдосконалення окремих питань реєстрацiї (анулювання реєстрацiї) платникiв податку на додану вартiсть наказую:

     1. Затвердити Змiни до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.03.2000 N 79, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03.04.2000 за N 208/4429 (iз змiнами), що додаються.

     2. З метою економiї бюджетних коштiв дозволити використання бланкiв Свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть (форма N 2-ПДВ), виготовлених до набрання чинностi цим наказом, до їх повного використання. У разi видачi Свiдоцтва про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть на бланку старого зразка до початку дiї такого свiдоцтва органам державної податкової служби виправляти слово "видачi" на слова "початку дiї" та засвiдчувати таке виправлення.

     3. Управлiнню реєстрацiї та облiку платникiв податкiв (Калєнiченко Н. Г.) подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю.

     4. Департаменту iнформацiйно-аналiтичного забезпечення процесiв оподаткування (Шевченко С. С.), Управлiнню реєстрацiї та облiку платникiв податкiв (Калєнiченко Н. Г.), Департаменту податку на додану вартiсть (Лапшин Ю. В.) забезпечити приведення функцiонуючого програмного забезпечення у вiдповiднiсть до цього наказу в порядку та строки, визначенi для створення iнформацiйних систем.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого заступника Голови Буханевича О. М.

Голова С. В. Буряк
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. О. Ващенко
Мiнiстр фiнансiв України В. Пинзеник

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 1 вересня 2008 р. N 560
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 жовтня 2008 р. за N 949/15640

Змiни до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть

     1. Пункти 1 та 2 викласти у такiй редакцiї:

     "1. Це Положення розроблене вiдповiдно до Законiв України "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон), "Про державну податкову службу в Українi" та iнших нормативно-правових актiв.

     1.1. Цим Положенням визначається порядок:

     реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     ведення реєстру платникiв податку на додану вартiсть (далi - Реєстр);

     присвоєння iндивiдуального податкового номера платника податку на додану вартiсть;

     оприлюднення даних з Реєстру;

     перереєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть та замiни свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     ведення документацiї при реєстрацiї / анулюваннi реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     засвiдчення копiй свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть.

     1.2. Цим Положенням визначаються форми:

     заяв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     документiв про анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     журналiв реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     iнших документiв з питань реєстрацiї / анулювання реєстрацiї, перереєстрацiї та замiни свiдоцтв платникiв податку на додану вартiсть.

     2. Особа - будь-яка з осiб, наведених у пунктi 1.2 статтi 1 Закону, незалежно вiд того, чи є така особа резидентом, чи нi:

     суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, у тому числi пiдприємство з iноземними iнвестицiями, незалежно вiд форми та часу внесення цих iнвестицiй;

     iнша юридична особа, що не є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi;

     фiзична особа (громадянин, iноземний громадянин та особа без громадянства), яка здiйснює дiяльнiсть, вiднесену до пiдприємницької згiдно iз законодавством, або iмпортує товари на митну територiю України;

     представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи.

     Для цiлей оподаткування двi чи бiльше особи, якi здiйснюють спiльну (сумiсну) дiяльнiсть без створення юридичної особи, уважаються окремою особою у межах такої дiяльностi.

     Облiк результатiв спiльної (сумiсної) дiяльностi ведеться платником податку, уповноваженим на це iншими сторонами, згiдно з умовами договору, окремо вiд облiку господарських результатiв такого платника податку.

     Як платник податку на додану вартiсть може бути зареєстрований iнвестор, який на перiод дiї угоди про розподiл продукцiї сплачує податок на додану вартiсть з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про угоди про розподiл продукцiї".

     Фiзичнi особи, якi не є суб'єктами господарювання та ввозять товари (предмети) на митну територiю України в обсягах, що пiдлягають оподаткуванню згiдно з митним законодавством, сплачують податок на додану вартiсть пiд час перетину такими товарами (предметами) митного кордону України без їх реєстрацiї як платники цього податку.

     Особою, вiдповiдальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку на додану вартiсть до бюджету при наданнi послуг нерезидентом, є його постiйне представництво, а за вiдсутностi такого - особа, яка отримує такi послуги, якщо мiсце надання таких послуг знаходиться на митнiй територiї України".

     2. Пункти 5 та 6 викласти у такiй редакцiї:

     "5. Реєстр платникiв податку на додану вартiсть - це автоматизований банк даних, створений вiдповiдно до статтi 9 Закону для забезпечення:

     реєстрацiї та єдиного облiку платникiв податку на додану вартiсть;

     єдиних принципiв iдентифiкацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     контролю за справлянням податку на додану вартiсть;

     органiзацiї суцiльного й вибiркового аналiзу.

     6. Використання даних Реєстру державними органами здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства України.

     Данi з Реєстру про виданi та анульованi Свiдоцтва передаються Державною податковою адмiнiстрацiєю України до Державної митної служби України, яка доводить таку iнформацiю до митних органiв.

     Порядок i умови надання Державною податковою адмiнiстрацiєю України даних з Реєстру про виданi та анульованi Свiдоцтва iншим державним органам встановлюються договорами про взаємодiю чи iнформацiйне спiвробiтництво".

     3. Пункти 7 та 8 викласти у такiй редакцiї:

     "7. Для реєстрацiї особи як платника податку на додану вартiсть потрiбно, щоб вона була взята на облiк в органi державної податкової служби за її мiсцезнаходженням або мiсцем проживання вiдповiдно до Порядку облiку платникiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 19 лютого 1998 року N 80, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16 березня 1998 року за N 172/2612 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 17 листопада 1998 року N 552), iз змiнами (далi - Порядок облiку).

     8. Юридична особа, утворена в результатi реорганiзацiї платника податку на додану вартiсть, реєструється платником податку на додану вартiсть як новоутворена у порядку, визначеному цим Положенням.

     Положення абзацу першого цього пункту не застосовуються, якщо датою державної реєстрацiї юридичної особи, утвореної в результатi перетворення, є дата державної реєстрацiї юридичної особи, припиненої в результатi перетворення, що пiдтверджується свiдоцтвом про державну реєстрацiю новоутвореної юридичної особи i даними Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв. У цьому випадку реєстрацiя платником податку на додану вартiсть новоутвореної юридичної особи проводиться за процедурами перереєстрацiї, визначеними цим Положенням.

     Якщо датою державної реєстрацiї юридичної особи, утвореної в результатi перетворення, є дата завершення перетворення та така юридична особа протягом десяти календарних днiв, наступних за датою завершення перетворення, одночасно подає податковому органу заяви про реєстрацiю її платником податку на додану вартiсть та про анулювання податкової реєстрацiї особи, припиненої шляхом перетворення, то у цьому випадку датами реєстрацiї платником податку на додану вартiсть новоутвореної юридичної особи та анулювання податкової реєстрацiї припиненої юридичної особи є дата внесення до Реєстру вiдповiдних записiв".

     4. Пункт 12 викласти у такiй редакцiї:

     "12. У разi переходу на спрощену систему оподаткування iз сплатою податку на додану вартiсть або вiдмови вiд застосування спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi чи iнших спрощених систем оподаткування, якi визначають особливий порядок нарахування чи сплати податку на додану вартiсть, вiдмiнний вiд встановлених Законом, особа реєструється платником податку на додану вартiсть у порядку, визначеному Законом та цим Положенням.

     12.1. Не зареєстрована платником податку на додану вартiсть особа, яка, перебуваючи на спрощенiй системi оподаткування та сплачуючи єдиний податок, перевищила обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, установленого статтею 1 Указу Президента України вiд 3 липня 1998 року N 727 "Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва" (у редакцiї Указу Президента України вiд 28 червня 1999 року N 746) (далi - Указ), зобов'язана подати до органу державної податкової служби заяву про реєстрацiю як платника податку на додану вартiсть, починаючи з першого числа того звiтного перiоду (кварталу), з якого такою особою здiйснюється перехiд на загальну систему оподаткування, облiку та звiтностi.

     12.2. Не зареєстрована платником податку на додану вартiсть юридична особа, яка згiдно з Указом переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi та обрала ставку єдиного податку 6 вiдсоткiв, вiдповiдно до статей 3 та 6 Указу пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї як платник податку на додану вартiсть, починаючи з першого числа того звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснено перехiд на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку 6 вiдсоткiв.

     12.3. Якщо фiзична особа - пiдприємець приймає рiшення бути платником податку на додану вартiсть пiсля переходу на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi, визначену Указом, така особа реєструється платником податку на додану вартiсть у порядку, визначеному цим Положенням. Коли фiзична особа - пiдприємець одночасно зареєстрована платником податку на додану вартiсть i є платником єдиного податку за спрощеною системою оподаткування, облiку та звiтностi, на неї поширюється порядок нарахування та сплати податку на додану вартiсть вiдповiдно до Закону.

     Фiзичнi особи - пiдприємцi, якi до переходу на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi були платниками податку на додану вартiсть i пiсля переходу до неї прийняли рiшення про те, що вони згiдно з абзацом другим частини першої статтi 6 Указу не є платниками податку на додану вартiсть, подають до вiдповiдного органу державної податкової служби заяву про анулювання реєстрацiї їх як платникiв податку на додану вартiсть i повертають вiдповiдне Свiдоцтво у порядку, визначеному цим Положенням".

     5. У пунктi 13:

     5.1. Доповнити пункт пiсля пiдпункту "в" пiдпунктом "г" такого змiсту:

     "г) особами, що пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї платниками податку на додану вартiсть у зв'язку з визначеним у пiдпунктах 12.1, 12.2 пункту 12 цього Положення переходом iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування або iз загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування iз сплатою податку на додану вартiсть, - не пiзнiше нiж за п'ятнадцять днiв до початку звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснюється такий перехiд".

     5.2. Доповнити пункт новими пiдпунктами 13.1 та 13.2 такого змiсту:

     "13.1. Якщо особа реєструється добровiльно, то така особа може вказати у реєстрацiйнiй заявi дату, з якої така особа бажає бути зареєстрованою платником податку на додану вартiсть та яка настає не ранiше нiж через двадцять календарних днiв пiсля подання такої заяви до органу державної податкової служби.

     Особою, яка пiдлягає реєстрацiї як платник податку на додану вартiсть у зв'язку iз здiйсненням нею операцiй, визначених у пiдпунктах 2.3.2 - 2.3.4 пункту 2.3 та пунктi 2.4 статтi 2 цього Закону, може бути визначений у реєстрацiйнiй заявi бажаний день реєстрацiї, що настає не ранiше нiж через двадцять календарних днiв пiсля подання такої заяви до органу державної податкової служби та не пiзнiше дня, який передує дню початку здiйснення таких операцiй.

     Якщо протягом строку вiд подання реєстрацiйної заяви до бажаного дня реєстрацiї у особи виникнуть обставини або операцiї, при яких реєстрацiя платником податку на додану вартiсть є обов'язковою згiдно з пунктом 2.3 або 2.4 статтi 2 Закону, така особа зобов'язана подати повторну реєстрацiйну заяву у строки, визначенi пунктом 9.6 статтi 9 Закону. У цьому випадку реєстрацiя платника податку на додану вартiсть з бажаного дня реєстрацiї анулюється та проводиться реєстрацiя платника податку на додану вартiсть у загальному порядку згiдно з цим Положенням.

     Особа, яка переходить iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування або iз загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування зi сплатою податку на додану вартiсть у випадках, визначених вiдповiдно пiдпунктами 12.1 та 12.2 пункту 12 цього Положення, може визначити бажаний день реєстрацiї, яким є перший день звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснюється такий перехiд, за умови подання реєстрацiйної заяви не пiзнiше нiж за п'ятнадцять календарних днiв до такого переходу.

     Бажаний день реєстрацiї не може бути визначений особами, що пiдлягають реєстрацiї згiдно з пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 та пiдпунктом "а" пункту 9.6 статтi 9 Закону у зв'язку з досягненням загальної суми операцiй з поставки товарiв (послуг), визначеної пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону.

     13.2. Якщо особа вказала у реєстрацiйнiй заявi бажаний день реєстрацiї та такий день визначений вiдповiдно до пiдпункту 13.1 цього пункту, то дата реєстрацiї такої особи вiдповiдає бажаному дню реєстрацiї, вказаному у реєстрацiйнiй заявi. Якщо визначення бажаного дня реєстрацiї не вiдповiдає пiдпункту 13.1 цього пункту, то датою реєстрацiї такої особи платником податку на додану вартiсть є дата внесення вiдповiдного запису до Реєстру.

     Якщо особа, яка переходить на загальну систему оподаткування зi спрощеної системи оподаткування, подала до органу державної податкової служби реєстрацiйну заяву без зазначення бажаного дня реєстрацiї й останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання реєстрацiйної заяви передує датi переходу такої особи на загальну систему оподаткування, то датою реєстрацiї такої особи платником податку на додану вартiсть визначається перший день переходу такої особи на загальну систему оподаткування".

     6. У пунктi 14:

     6.1. Перше речення абзацу другого викласти у такiй редакцiї: "Датою реєстрацiї особи платником податку на додану вартiсть, яка вноситься до Реєстру та зазначається у Свiдоцтвi, є дата, що вiдповiдає датi здiйснення запису в Реєстрi про таку реєстрацiю або бажаному дню реєстрацiї".

     6.2. В абзацi третьому слово "видачi" замiнити словами "початку дiї".

     6.3. В абзацi першому пiдпункту 14.1 слово та цифру "пунктом 1" замiнити словом та цифрою "пунктом 2".

     7. Пункт 17 викласти у такiй редакцiї:

     "17. Формування та ведення Реєстру здiйснює Державна податкова адмiнiстрацiя України. Данi Реєстру передаються до державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, а також державних податкових iнспекцiй у районах, мiстах, районах у мiстах, мiжрайонних, об'єднаних та спецiалiзованих державних податкових iнспекцiй.

     Реєстрацiя осiб платниками податку на додану вартiсть, перереєстрацiя та замiна Свiдоцтв проводиться шляхом внесення записiв до Реєстру iз формуванням по кожному такому запису окремого номера Свiдоцтва та визначення дати початку його дiї. Особа є зареєстрованою платником податку на додану вартiсть з вiдповiдної дати реєстрацiї, внесеної до Реєстру. Реєстрацiя платника податку на додану вартiсть є анульованою з дати анулювання Свiдоцтва такого платника згiдно з пунктом 25 цього Положення".

     8. У пунктi 21:

     8.1. Речення перше абзацу першого пiсля слiв "та якщо" доповнити словами "змiни, не пов'язанi iз припиненням платника податку на додану вартiсть, крiм випадкiв, визначених абзацом другим пункту 8 цього Положення, або".

     8.2. У реченнi четвертому абзацу другого слова "видачi нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є дата внесення вiдповiдних змiн до Реєстру" замiнити словами "початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання додаткової реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя".

     8.3. Речення друге абзацу другого пiдпункту 21.2 доповнити словами "а датою початку дiї Свiдоцтва є дата видачi, зазначена у такому Свiдоцтвi".

     9. Речення третє абзацу третього пункту 22 викласти у такiй редакцiї: "Датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя у зв'язку iз псуванням (утратою) Свiдоцтва".

     10. У пунктi 23:

     10.1. У пiдпунктi 23.2:

     10.1.1. У четвертому реченнi абзацу другого слова "видачi нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є дата внесення вiдповiдних змiн до Реєстру" замiнити словами "початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день десятиденного строку вiд дня отримання реєстрацiйної заяви з позначкою "Змiна мiсцезнаходження".

     10.1.2. Абзаци третiй та четвертий виключити.

     10.2. Пiдпункти 23.4 та 23.5 виключити.

     11. Пункт 24 викласти у такiй редакцiї:

     "24. Якщо вiдповiдно до законодавства, у тому числi Порядку облiку, стосовно платника податку на додану вартiсть, який змiнив мiсцезнаходження (мiсце проживання), що пов'язане iз змiною податкового органу - мiсця перебування на облiку, продовжено термiн його перебування на облiку в органi державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) бiльше нiж на мiсяць або до кiнця року, то замiна Свiдоцтва здiйснюється з урахуванням таких особливостей.

     Органом державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання), у якому продовжено термiн перебування на облiку платника податку на додану вартiсть, на бажання платника Свiдоцтво може бути замiнене в порядку, визначеному пунктом 21 цього Положення. При цьому Свiдоцтво видається iз зазначенням термiну його дiї, який вiдповiдає датi закiнчення двадцяти днiв, наступних за днем, до якого продовжено термiн перебування на облiку платника податку. Термiн дiї Свiдоцтва вказується на Свiдоцтвi та корiнцi Свiдоцтва, як це передбачено пунктом 15 цього Положення.

     Замiна Свiдоцтва в органi державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податку на додану вартiсть здiйснюється у порядку, визначеному пiдпунктом 23.2 пункту 23 цього Положення".

     12. У пунктi 25:

     12.1. Доповнити пункт новими абзацами такого змiсту:

     "Анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "а" цього пункту може бути iнiцiйоване платником податку на додану вартiсть пiсля спливу двадцяти чотирьох календарних мiсяцiв реєстрацiї особи платником податку на додану вартiсть, починаючи з наступного дня пiсля дня, що вiдповiдає числу та мiсяцю реєстрацiї особи платником податку на додану вартiсть. Загальна сума обсягiв оподатковуваних операцiй за останнi дванадцять поточних календарних мiсяцiв визначається за даними податкових декларацiй за останнi дванадцять поточних календарних мiсяцiв, що були поданi до органу державної податкової служби.

     Анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "б" цього пункту може бути iнiцiйоване платником податку на додану вартiсть - юридичною особою пiсля складання комiсiєю з припинення (лiквiдацiйною комiсiєю, лiквiдатором) лiквiдацiйного балансу.

     При розглядi питання анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "ґ" цього пункту дванадцять мiсяцiв визначаються iз урахуванням того, що:

     не враховується мiсяць, в якому проведено реєстрацiю особи платником податку на додану вартiсть, якщо особа зареєстрована платником податку на додану вартiсть з дня iншого, нiж перший день календарного мiсяця;

     включаються останнi дванадцять послiдовних податкових мiсяцiв, за якi поданi податковi декларацiї (у разi подання декларацiй) або сплив строк подання податкових декларацiй (у разi неподання декларацiй) до отримання чи складання органом державної податкової служби документа, який є пiдставою для анулювання реєстрацiї".

     12.2. Перше речення абзацу десятого пiдпункту 25.1 пiсля слова "керiвника" доповнити словами в дужках "(заступника керiвника)".

     12.3. У пiдпунктi 25.2:

     12.3.1. У пiдпунктi 25.2.1:

     абзац тринадцятий пiсля слова "акта" доповнити словами "або довiдки";

     абзац чотирнадцятий викласти у такiй редакцiї:

     "реєстру (перелiку) податкових декларацiй (податкових розрахункiв) особи за дванадцять послiдовних податкових мiсяцiв, якi свiдчать про вiдсутнiсть у таких декларацiях (податкових розрахунках) оподатковуваних поставок протягом дванадцяти послiдовних податкових мiсяцiв (пiдстава - пiдпункт "ґ" пункту 9.8 статтi 9 Закону). У реєстрi (перелiку) зазначаються данi про реєстрацiю особи платником податку на додану вартiсть та по кожнiй декларацiї (податковому розрахунку) - податковий перiод, дата надходження декларацiї (податкового розрахунку) до органу державної податкової служби, загальнi обсяги оподатковуваних поставок звiтного перiоду, вказанi у вiдповiдних рядках та колонках податкової декларацiї (податкового розрахунку)".

     12.3.2. У пiдпунктi 25.2.2:

     друге речення абзацу першого пiсля слова "керiвником" доповнити словами у дужках "(заступником керiвника)";

     у абзацi другому слово та цифри "додаток 12" замiнити словом та цифрою "додаток 4";

     абзац шостий викласти у такiй редакцiї:

     "Якщо реєстрацiю особи як платника податку на додану вартiсть було анульовано за iнiцiативою органу державної податкової служби та вiдомостi iз Реєстру про таке анулювання були оприлюдненi вiдповiдно до пункту 9.3 статтi 9 Закону та пункту 35 цього Положення, то право доступу до таких вiдомостей є забезпеченим та iнформацiя про таке анулювання є доведеною до вiдома заiнтересованих осiб";

     абзац восьмий виключити.

     12.4. Доповнити пункт новим пiдпунктом 25.4 такого змiсту:

     "25.4. Рiшення про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за iнiцiативою органу державної податкової служби може бути оскаржене вiдповiдно до чинного законодавства.

     У разi надходження скарги вiд особи, реєстрацiю якої анульовано за iнiцiативою органу державної податкової служби, така скарга розглядається у строки та порядку, визначенi Законом України "Про звернення громадян".

     Пiдставою для внесення до Реєстру запису про вiдмiну анулювання реєстрацiї, що вiдбулась за iнiцiативою органу державної податкової служби, є рiшення суду, яке набрало законної сили, або рiшення органу державної податкової служби про вiдмiну анулювання реєстрацiї та скасування акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть. Рiшення iз копiями вiдповiдних документiв направляються до Державної податкової адмiнiстрацiї України для розгляду та внесення вiдповiдних змiн до Реєстру.

     Рiшення органу державної податкової служби про вiдмiну анулювання реєстрацiї та скасування акта про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть викладається з описом ситуацiї, посиланням на Закон, зазначенням мотивiв та обґрунтувань прийняття такого рiшення, оформляється на бланку та пiдписується керiвником такого органу чи особою, яка виконує його обов'язки".

     13. У пунктi 35:

     13.1. В абзацi першому слова та цифри "щомiсяця у термiн до 12 числа мiсяця" замiнити словами та цифрами "не пiзнiше 2, 12 та 22 числа кожного мiсяця".

     13.2. В абзацi другому слово "видачi" замiнити словами "початку дiї".

     14. Додатки 1, 4 та 5 викласти у новiй редакцiї, що додаються.

     15. У додатках 2, 10, 11 слово "видачi" замiнити словами "початку дiї".

     16. Додаток 12 виключити.

Начальник Управлiння реєстрацiї та облiку платникiв податкiв Н. Г. Калєнiченко

 

Додаток 1
до Положення про реєстрацiю платникiв податкiв податку на додану вартiсть

Аркуш 1

7
Причини реєстрацiї платником податку на додану вартiсть або критерiї, за якими платник вiдповiдає вимогам статтi 2 Закону чи Указу
(всi вiдповiднi пункти позначити символом "Ц " або "+ ")
Пункти, статтi Закону / Указу Норма Закону / Указу
 

 

пiдпункт 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2,
пункт 9.3 статтi 9 Закону
загальна сума вiд здiйснення операцiй з поставки товарiв (послуг), у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, що пiдлягають оподаткуванню згiдно iз Законом, нарахована (сплачена, надана) особi або в рахунок зобов'язань третiм особам, протягом останнiх дванадцяти календарних мiсяцiв сукупно перевищує граничний розмiр, установлений пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону
 

 

пiдпункт "а" пункту 2.1 статтi 2,
пункт 9.4 статтi 9 Закону
особа укладає одну чи бiльше цивiльно-правових угод (договорiв), унаслiдок виконання яких планується здiйснення оподатковуваних операцiй, обсяг яких перевищуватиме протягом звiтного податкового перiоду у два чи бiльше рази граничний розмiр, установлений пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону.
 

 

пiдпункт 2.3.2 пункту 2.3 статтi 2, пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа, яка вповноважена вносити консолiдований податок з об'єктiв оподаткування, що виникають унаслiдок поставки послуг пiдприємствами залiзничного транспорту з їх основної дiяльностi та пiдприємствами зв'язку, що перебувають у пiдпорядкуваннi платника податку, у порядку, установленому Кабiнетом Мiнiстрiв України
 

 

пiдпункт 2.3.3 пункту 2.3 статтi 2, пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа, яка поставляє товари (послуги) на митнiй територiї України з використанням глобальної або локальних комп'ютерних мереж
 

 

пiдпункт 2.3.4 пункту 2.3 статтi 2, пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа, що здiйснює операцiї з реалiзацiї конфiскованого майна
 

 

пiдпункт "в" пункту 2.1, пункт 2.4 статтi 2 Закону
особа, що iмпортує (для фiзичних осiб - увозить (пересилає)) товари (супутнi послуги) на митну територiю України для їх використання або споживання на митнiй територiї України
 

 

пункт 2.2 статтi 2, пункт 9.4 статтi 9 Закону
особа реєструється за своїм добровiльним рiшенням
 

 

пiдпункт "а" пункту 81.9 статтi 81 Закону
сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та реєструється як платник податку на загальних пiдставах
 

 

пункт 81.11 статтi 81 Закону
сiльськогосподарське пiдприємство - суб'єкт спецiального режиму оподаткування здiйснює оподатковуванi операцiї з товарами (послугами), вiдмiнними вiд сiльськогосподарської продукцiї, на суму, що перевищує граничний розмiр, установлений пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону
 

 

стаття 5 Указу, пiдпункт 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2,
пункт 9.3 статтi 9 Закону
особа переходить iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування у зв'язку з перевищенням обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, установленого статтею 1 Указу
 

 

статтi 3 та 6 Указу
юридична особа переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi та обрала ставку єдиного податку 6 вiдсоткiв
 

 

пiдпункт "б" пункту 2.1 статтi 2 Закону
особа пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї в iнших випадках, передбачених законодавством
(указати)
 

Аркуш 2

8
Загальна сума вiд здiйснення операцiй з поставки товарiв (послуг), у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, що пiдлягають оподаткуванню згiдно iз Законом, нарахована (сплачена, надана) такiй особi або в рахунок зобов'язань третiм особам протягом останнiх дванадцяти календарних мiсяцiв сукупно становить _______________ гривень.
Дата досягнення загальної суми оподатковуваних операцiй, визначеної пiдпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статтi 2 Закону, "______" _______________ 20___ року

Очiкувана загальна сума вiд здiйснення операцiй з поставки товарiв (послуг) протягом звiтного податкового перiоду (кварталу) ____________________________ гривень.

Дата початку здiйснення операцiй, визначених у пiдпунктах 2.3.2 - 2.3.4 пункту 2.3 або пунктi 2.4 статтi 2 Закону, "______" _______________ 20___ року

9
Бажана дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть

"______"_______________20___ року
(вказати дату або зазначити "протягом 10 днiв")

10
Спосiб отримання Свiдоцтва про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть
· безпосередньо у податковому органi · поштою
(непотрiбне закреслити)
11
До заяви додаються:
1. Оригiнал платiжного документа про сплату встановленої суми за свiдоцтво (подається у разi реєстрацiї, втрати або псування свiдоцтва) на 1 арк.
2.  
3.  
    "___"_________ ____ року
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис) (дата)
М. П.
12
ДАНI ПРО РОЗГЛЯД ЗАЯВИ ТА РЕЄСТРАЦIЮ ПЛАТНИКА ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ
(заповнюються службовими особами податкового органу)
Результати обробки реєстрацiйної заяви
 
Прийнято рiшення про реєстрацiю
 
Вiдмовлено в реєстрацiї
 
Заяву не прийнято до розгляду
 
Запропоновано подати нову
заяву

Причини неприйняття рiшення про реєстрацiю 

 
  
Прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи ДПI (ДПА), вiдповiдальної за прийняття рiшення про реєстрацiю (вiдмову в реєстрацiї) платника податку на додану вартiсть
 
Пiдпис Дата

Данi про реєстрацiю

Номер свiдоцтва про реєстрацiю Iндивiдуальний податковий номер
               
                       
Дата початку дiї свiдоцтва Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть
"____"_______________ ______ року "____"_______________ ______ року
Прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи ДПI (ДПА), вiдповiдальної за внесення даних до електронної бази
 
  Пiдпис                                                                 Дата

Аркуш 3

 

Додаток 4
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-РЖ

ЖУРНАЛ ОБЛIКУ АКТIВ ПРО АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦIЇ ПЛАТНИКIВ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ*

_____________________________________________________________________
(юридичних або фiзичних осiб)

Номер акта Дата затвердження акта Код ЄДРПОУ / реєстрацiйний (облiковий) номер iз ТРДПАУ / номер ДРФО Iндивiдуальний податковий номер платника Найменування або прiзвище, iм'я та по батьковi платника Номер та дата початку дiї Свiдоцтва Номер та серiя бланка Свiдоцтва Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть Пiдстава для анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть Дата анулювання реєстрацiї Спосiб та дата отримання примiрника акта платником (поштою або пiд розписку платника чи представника платника) Причина неможливостi вручення примiрника акта платнику та дата складання вiдповiдної довiдки
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
                       
                       
                       

____________
     * Такi журнали ведуться окремо для юридичних та фiзичних осiб.

 

Додаток 5
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-ПДВ
ЗАТВЕРДЖЕНО
 
(посада керiвника чи заступника керiвника)
"___" _____________ 20__ року N _____________
(заповнюється у разi направлення платнику примiрника акта поштою)
 
(найменування органу державної податкової служби)
   
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
"___" _____________ 20__ року

АКТ N ___________
про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть

 
(найменування платника або прiзвище, iм'я, по батьковi для фiзичних осiб - пiдприємцiв)
  ,
(мiсцезнаходження платника або мiсце проживання для фiзичних осiб - пiдприємцiв)
зареєстрованого   ,
(пiдпункт, пункт, стаття Закону/Указу та причина реєстрацiї платником податку)
iндивiдуальний податковий номер   , Свiдоцтво N   ,
дата початку дiї "__" ____________ ____ року на бланку ф. N ____, серiя _______ N _______________
 
(найменування органу державної податкової служби, що видав Свiдоцтво)
Складений комiсiєю, створеною вiдповiдно до розпорядження  
  вiд "___" ________________ 20__ року N ____________
(найменування органу державної податкової служби)

Комiсiєю встановлено:

1. Платник  
(подiя, яка є пiдставою для анулювання реєстрацiї платника ПДВ)
  , що пiдтверджено
 
(документ, який пiдтверджує наявнiсть пiдстав для анулювання реєстрацiї платника ПДВ)
вiд "___" _____________ 20__ року N ____________.
2. Платник   податковi декларацiї з податку на додану вартiсть
(подає, не подає)
протягом перiоду з _______________ до _____________
з показниками, якi свiдчать про   оподатковуваних поставок, та має за останнi
(наявнiсть, вiдсутнiсть)
дванадцять календарних мiсяцiв обсяги оподатковуваних операцiй   грн.

Аркуш 1

Лицьовий бiк

Продовження акта N ___________
про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть

3. Розмiр податкової заборгованостi з ПДВ на дату складання акта   грн.
4. Факт вiдсутностi чи неможливiсть установити мiсцезнаходження (мiсця проживання для фiзичних осiб): пiдтверджено повiдомленням N ___________ вiд "___" _______________ 20__ року.
(данi податкової мiлiцiї)
5. Лiквiдатор   про використання Свiдоцтва при проведеннi
(не повiдомляв, повiдомляв)
лiквiдацiйної процедури. Свiдоцтво   на лiквiдатора (лiквiдацiйну комiсiю).
(перереєстроване, не перереєстроване)
6. На Свiдоцтвi визначений термiн його дiї до "___" _____________ 20__ року.

Рiшення комiсiї

На пiдставi перелiчених документiв комiсiєю установлено, що є пiдстави для анулювання
реєстрацiї платника податку на додану вартiсть у разi  
  та вiдповiдно до  
(пiдпункт, пункт, стаття та назва законодавчого акта)
У зв'язку з цим комiсiя вирiшила анулювати реєстрацiю платника податку на додану вартiсть, реквiзити якого вказанi вище.
Днем прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї є дата затвердження цього акта.
Датою анулювання реєстрацiї є  
(дата затвердження акта або iнша дата (указати))
Акт складений "___" _____________ 20__ року у двох примiрниках: перший - в облiкову справу платника (реєстрацiйну частину) разом iз копiями документiв, що стали пiдставою для анулювання реєстрацiї; другий - платнику податкiв.
Платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Свiдоцтво та всi його засвiдченi копiї разом iз супровiдним листом протягом двадцяти календарних днiв вiд дня прийняття рiшення про анулювання. У цьому випадку затримка в поверненнi такого Свiдоцтва прирiвнюється до затримки в наданнi податкової звiтностi з цього податку.
Голова комiсiї
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

Аркуш 2

Сторiнка 1

Зворотний бiк

Заповнюється тiльки на примiрнику акта, що залишається в ДПI
Пiдписи членiв комiсiї:
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Спосiб вручення примiрника акта платнику  
(поштою або пiд розписку платника податкiв чи представника платника)
Примiрник акта одержав (ла)  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
"___" _____________ 20____ року. _____________________
(пiдпис)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Платник ПДВ виключений iз Реєстру "___" _____________ 20____ року.
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi iнспектора, вiдповiдального за ведення Реєстру)

Аркуш 2

Сторiнка 2

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.