Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 571 від 18.06.2009

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

29.10.08 N 1217


Про затвердження Положення про Департамент органiзацiї та контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, Державної митної служби України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної митної служби України
вiд 1 грудня 2008 року N 1350,
вiд 22 квiтня 2009 року N 376

     У зв'язку з уведенням у дiю нової структури Державної митної служби України, керуючись пунктом 9 Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.07 N 940 (зi змiнами), наказую:

     1. Затвердити Положення про Департамент органiзацiї та контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, Державної митної служби України, що додається.

     2. Пункт 2 втратив чиннiсть

(у зв'язку з втратою чинностi наказом Державної митної служби України вiд 31.10.2006р. N 967 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 22.04.2009р. N 376)

     3. Пункт 3 втратив чиннiсть

(у зв'язку з втратою чинностi наказом Державної митної служби України вiд 31.10.2006р. N 967 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 22.04.2009р. N 376)

     4. Начальникам регiональних митниць, митниць:

     у межах затвердженої граничної чисельностi працiвникiв митних органiв до 01.01.09 створити сектори з контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, або визначити посадову особу, до функцiональних обов'язкiв якої вiднести здiйснення контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги;

     вимоги абзацу другого даного пункту врахувати при затвердженнi структури та штатного розпису на 2009 рiк. 

(абзац третiй пункту 4 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 01.12.2008р. N 1350)

     5. Департаменту органiзацiї та контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, у строк до 01.12.08 розробити примiрне положення про сектор з контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, митного органу.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Держмитслужби Онопенка П.В.

Голова Служби В.I. Хорошковський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
29 10.2008 N 1217

ПОЛОЖЕННЯ
про Департамент органiзацiї та контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, Державної митної служби України

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення визначає правовий статус Департаменту органiзацiї та контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги (далi - Департамент), Державної митної служби України (далi - Держмитслужба), а саме: його компетенцiю (права, завдання, функцiї) та органiзацiйну структуру.

     1.2. Департамент є структурним пiдроздiлом Держмитслужби.

     1.3. Загальне керiвництво Департаментом здiйснює Голова Держмитслужби, безпосереднє (органiзацiя, координацiя та контроль за роботою Департаменту) - заступник Голови Держмитслужби за вiдповiдним напрямком.

     1.4. Департамент у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України та законами України, актами Президента України й Кабiнету Мiнiстрiв України, Положенням про Держмитслужбу, рiшеннями колегiй Держмитслужби, нормативно-правовими актами Держмитслужби та цим Положенням.

     1.5. Департамент у межах своєї компетенцiї взаємодiє з мiнiстерствами, вiдомствами, органами мiсцевого самоврядування, мiсцевими державними адмiнiстрацiями, пiдприємствами, громадськими та iншими органiзацiями.

     1.6. Департамент у встановленому порядку та в межах своєї компетенцiї забезпечує реалiзацiю Держмитслужбою норм мiжнародного права й укладених Україною мiжнародних договорiв.

     1.7. Департамент координує органiзацiю роботи секторiв та уповноважених осiб, на якi в митних органах покладено контроль за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги.

     1.7.1. Сектори та уповноваженi особи пiдзвiтнi Департаменту та виконують за погодженням з керiвництвом митного органу окремi доручення Департаменту.

     1.7.2. Призначення й звiльнення на/з посад керiвникiв секторiв, на якi в регiональних митницях, митницях покладено контроль за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, здiйснюються за письмовим погодженням Департаменту.

     1.8. Забороняється покладати на Департамент виконання завдань та функцiй, не передбачених цим Положенням.

     1.9. Департамент здiйснює свою дiяльнiсть вiдповiдно до планiв роботи Держмитслужби, доручень керiвництва Держмитслужби й Департаменту.

     1.10. Посадовi особи Департаменту призначаються на посади та звiльняються з них вiдповiдним наказом Держмитслужби.

2. Основнi функцiї Департаменту

     2.1. Департамент виконує регулятивну, нормотворчу, правозастосовну, контрольну, органiзацiйну, координуючу, аналiтичну функцiї з питань, вiднесених до його компетенцiї.

     2.2. Органiзацiя роботи з видачi, переоформлення, перереєстрацiї дозвiльних документiв на пiдприємницьку дiяльнiсть щодо надання послуг з декларування товарiв i транспортних засобiв (митних брокерiв, декларантiв), дозвiльних документiв на право вiдкриття та експлуатацiї складiв тимчасового зберiгання, митних лiцензiйних складiв, вантажних митних комплексiв.

     2.3. Органiзацiя роботи з видачi лiцензiй на здiйснення посередницької дiяльностi митних перевiзникiв, контроль за їх дiяльнiстю та забезпечення ведення вiдповiдного реєстру.

     2.4. Контроль та органiзацiя дiяльностi митних лiцензiйних складiв, складiв тимчасового зберiгання, митних брокерiв, а також забезпечення ведення облiку товарiв, якi перемiщуються через митнi лiцензiйнi склади та склади тимчасового зберiгання.

     2.5. Органiзацiя роботи iз забезпечення виконання законодавства в дозвiльнiй сферi вiдносно господарської дiяльностi митних брокерiв, декларантiв, митних лiцензiйних складiв, вантажних митних комплексiв, митних перевiзникiв.

     2.6. Органiзацiя роботи щодо контролю за дотриманням власниками складiв тимчасового зберiгання, митних лiцензiйних складiв та вантажних митних комплексiв законодавства з питань митної справи та заходи щодо контролю за дотриманням законодавства посадовими особами митних органiв пiд час видачi дозволiв на право використання складського примiщення, резервуара, майданчика як складiв тимчасового зберiгання, пiд час розмiщення та випуску товарiв зi складiв тимчасового зберiгання.

     2.7. Органiзацiя взаємодiї митних органiв з державним пiдприємством "Український вантажний комплекс".

     2.8. Органiзацiя роботи щодо органiзацiйно-нормативного забезпечення професiйного навчання митних брокерiв, декларантiв.

     2.9. Розробка, аналiз ефективностi та вдосконалення порядку розмiщення та зберiгання товарiв на складах тимчасового зберiгання.

3. Основнi завдання Департаменту

     Департамент вiдповiдно до покладених на нього функцiй, в межах своєї компетенцiї виконує такi основнi завдання:

     3.1. Видача, переоформлення, анулювання, видача дублiкатiв дозвiльних документiв на пiдприємницьку дiяльнiсть митних брокерiв та контроль за дотриманням митними брокерами/представниками митних брокерiв вимог чинних законодавчих та нормативно-правових актiв України з питань митної справи.

     3.1.1. Взаємодiя з навчальними закладами митної служби України з питань органiзацiйно-нормативного забезпечення ними професiйної пiдготовки представникiв митних брокерiв та прийняття у них iспитiв/залiкiв.

     3.2. Видача, переоформлення, перереєстрацiя, анулювання, видача дублiкатiв дозвiльних документiв на право вiдкриття та експлуатацiї митних лiцензiйних складiв.

     3.3. Контроль за видачею, переоформленням, анулюванням, скасуванням, видачею дублiкатiв дозвiльних документiв на право вiдкриття та експлуатацiї складiв тимчасового зберiгання регiональними митницями, митницями.

     3.4. Контроль за дотриманням митного законодавства власниками митних лiцензiйних складiв, складiв тимчасового зберiгання. Реалiзацiя заходiв щодо контролю за дотриманням законодавства посадовими особами митних органiв при видачi дозволiв на право використання складських примiщень, резервуарiв, майданчикiв як складiв тимчасового зберiгання.

     3.5. Погодження/видача, переоформлення, анулювання, видача дублiкатiв дозвiльних документiв на право вiдкриття та експлуатацiї вантажних митних комплексiв.

     3.5.1. Контроль за дотриманням власниками вантажних митних комплексiв вимог митного законодавства та нормативно-правових актiв, створення ними належних умов для проведення митного контролю та митного оформлення митними органами товарiв та транспортних засобiв.

     3.5.2. Здiйснення органiзацiйних заходiв з контролю за виконанням власниками вантажних митних комплексiв усiх необхiдних, законодавчо передбачених технiчних, технологiчних та органiзацiйних вимог щодо облаштування територiй, приведення функцiонуючої iнфраструктури до високих стандартiв якостi надання послуг.

     3.6. Видача, переоформлення, анулювання, видача дублiкатiв лiцензiй на право здiйснення дiяльностi митного перевiзника, забезпечення ведення вiдповiдного реєстру та його перiодичної публiкацiї.

     3.7. Органiзацiя взаємодiї митних органiв з державним пiдприємством "Український вантажний комплекс" вiдповiдно до статуту пiдприємства, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 11.06.08 N 643.

     3.8. Пiдготовка технiчних завдань для розроблення вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв Держмитслужби, необхiдних для контролю та аналiзу ефективностi дiяльностi пiдприємств, що надають митнi послуги.

     3.9. Розгляд та надання вiдповiдей на звернення, заяви, скарги тощо з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.10. Внесення на розгляд керiвництва Держмитслужби проектiв законодавчих та нормативно-правових актiв з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     3.11. Забезпечення дотримання нормативно-правових актiв з питань охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, та службової iнформацiї, а також правил поводження з документами з обмеженим доступом.

     3.12. Облiк документiв, якi надходять до Департаменту з грифом "Для службового користування".

     3.13. Забезпечення гласностi в дiяльностi Департаменту та митних органiв шляхом iнформування пiдприємств та громадян з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, у тому числi шляхом надання вiдповiдних роз'яснень.

     3.14. Участь у семiнарах, конференцiях, засiданнях експертних груп тощо.

     3.15. Виконання iнших завдань, визначених керiвництвом Держмитслужби, в межах компетенцiї Департаменту.

4. Права Департаменту

     Департамент має право:

     4.1. Одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв, державних органiв i установ, пiдприємств та органiзацiй, фiзичних осiб iнформацiю, у тому числi з ознаками конфiденцiйностi (документи, матерiали, вiдомостi тощо), необхiдну для виконання покладених завдань.

     4.2. Вести службове листування з митними органами, з метою надання доручень секторам та уповноваженим особам, на якi в регiональних митницях, митницях покладено контроль за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги щодо вжиття заходiв або здiйснення дiй, спрямованих на виконання завдань, якi належать до компетенцiї Департаменту, та вимагати звiтiв про їх виконання.

     4.3. Координувати роботу митних органiв, секторiв та уповноважених осiб, на якi в регiональних митницях, митницях покладено контроль за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     4.4. Залучати за згодою керiвникiв митних органiв вiдповiдних фахiвцiв для виконання завдань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     4.5. Здiйснювати огляд територiй пiдприємств або об'єктiв, якi використовуються чи передбачається використовувати як митнi лiцензiйнi склади, склади тимчасового зберiгання, вантажнi митнi комплекси.

     4.6. Брати участь в перевiрках дiяльностi митних органiв (їх пiдроздiлiв), службових розслiдуваннях тощо.

     4.7. Уносити на розгляд керiвництва Держмитслужби пропозицiї щодо призначення, перемiщення, звiльнення, пiдвищення квалiфiкацiї керiвного складу митних органiв, митних постiв, пiдроздiлiв митного оформлення, секторiв з контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, а також щодо їх заохочення або накладення на них стягнень.

     4.8. Уносити пропозицiї щодо вдосконалення дiяльностi митних органiв, структури та штатної чисельностi митних органiв у межах компетенцiї Департаменту, запровадження в Держмитслужбi позитивного мiжнародного досвiду здiйснення митної справи.

     4.9. Органiзовувати та проводити наради, семiнари тощо за участю посадових осiб митних органiв з питань, що належать до компетенцiї Департаменту. Залучати в установленому порядку до цiєї роботи, а також для проведення необхiдних дослiджень i методичних розробок спецiалiстiв Держмитслужби, митних органiв, науково-дослiдних органiзацiй та навчальних закладiв.

     4.10. За дорученням керiвництва Держмитслужби, представляти iнтереси Держмитслужби в державних та iнших органах, у мiжнародних установах, органiзацiях i митних службах iноземних країн.

     4.11. Користуватися в установленому порядку ресурсами ЄАIС Держмитслужби, а також мережею Iнтернет, створювати та використовувати власнi, у тому числi локальнi iнформацiйнi бази даних.

5. Керiвництво та структура Департаменту

     5.1. Департамент очолює директор, який призначається на посаду та звiльняється з посади наказом Держмитслужби в установленому порядку.

     5.2. Директор Департаменту має двох заступникiв - начальникiв вiддiлiв:

     - заступника директора Департаменту - начальника вiддiлу органiзацiї та контролю дiяльностi складiв тимчасового зберiгання та митних складiв;

     - заступника директора Департаменту - начальника вiддiлу органiзацiї та контролю дiяльностi митних перевiзникiв.

     5.3. До складу Департаменту входять чотири вiддiли, якi очолюють начальники:

     - вiддiл органiзацiї та контролю дiяльностi складiв тимчасового зберiгання та митних складiв;

     - вiддiл органiзацiї та контролю дiяльностi митних брокерiв;

     - вiддiл органiзацiї та контролю дiяльностi вантажних митних комплексiв;

     - вiддiл органiзацiї та контролю дiяльностi митних перевiзникiв;

     5.4. Директор Департаменту:

     5.4.1. Здiйснює керiвництво роботою Департаменту.

     5.4.2. Забезпечує виконання функцiй та завдань, покладених на Департамент. Координує та забезпечує контроль за своєчасним i якiсним виконанням планiв дiяльностi вiддiлiв Департаменту.

     5.4.3. Уносить пропозицiї керiвництву Держмитслужби про призначення на посади та звiльнення з посад посадових осiб Департаменту.

     5.4.4. Затверджує положення про вiддiли Департаменту за погодженням iз заступником Голови Держмитслужби за вiдповiдним напрямком.

     5.4.5. Здiйснює розподiл функцiональних обов'язкiв мiж заступниками директора Департаменту, начальниками вiддiлiв Департаменту.

     5.4.6. Установлює органiзацiйнi принципи роботи та взаємодiї вiддiлiв, видає вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах компетенцiї Департаменту. Визначає та затверджує посадовi iнструкцiї посадових осiб Департаменту.

     5.4.7. Дає доручення, розпорядження посадовим особам Департаменту, керiвникам митних органiв, пiдроздiлам з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, органiзовує контроль за їх виконанням.

     5.4.8. Здiйснює координацiю взаємодiї Департаменту з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби, митних органiв, державних установ та iнших органiзацiй.

     5.4.9. Бере участь у колегiях i нарадах Держмитслужби.

     5.4.10. Приймає рiшення щодо вхiдної кореспонденцiї Департаменту.

     5.4.11. Пiдписує вихiднi документи Департаменту в межах своїх повноважень, установлених Головою Держмитслужби.

     5.4.12. Органiзовує та контролює виконання особовим складом Департаменту вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативно-правових актiв з питань охорони державної таємницi.

     5.4.13. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Держмитслужби.

     5.5. Директор Департаменту має право:

     5.5.1. Самостiйно встановлювати принципи органiзацiї роботи та взаємодiї вiддiлiв i видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах компетенцiї Департаменту. Вимагати вiд посадових осiб Департаменту дотримання вимог цiєї документацiї.

     5.5.2. Давати доручення, вказiвки посадовим особам Департаменту та вимагати надання звiтiв про їх виконання.

     5.5.3. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв, фiзичних та юридичних осiб необхiдну iнформацiю та довiдковi матерiали для виконання завдань, покладених на Департамент.

     5.5.4. Органiзовувати роботу посадових осiб Департаменту з додержанням вимог iснуючого законодавства, створювати вiдповiднi умови для своєчасного виконання завдань, покладених на Департамент, а також доручень керiвництва Держмитслужби.

     5.5.5. Уносити пропозицiї керiвництву Держмитслужби за поданням заступникiв директора Департаменту, начальникiв вiддiлiв про заохочення посадових осiб Департаменту чи накладення на них стягнень.

     5.5.6. За дорученням керiвництва Держмитслужби, представляти iнтереси Держмитслужби в державних та iнших органах.

     5.5.7. Надавати вiдомостi та необхiдну iнформацiю структурним пiдроздiлам Держмитслужби, митним органам, iншим державним та недержавним органам, громадянам вiдповiдно до законодавства та в порядку, установленому Держмитслужбою.

     5.6. Директор Департаменту несе вiдповiдальнiсть за:

     5.6.1. Незабезпечення виконання покладених на Департамент функцiй та завдань, передбачених цим Положенням.

     5.6.2. Неналежну органiзацiю дiяльностi Департаменту.

     5.6.3. Недодержання належного рiвня трудової та виконавської дисциплiни в Департаментi.

     5.6.4. Недодержання вимог законодавства щодо забезпечення охорони державної таємницi, конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, а також службової iнформацiї.

     5.6.5. Негативнi наслiдки особистих розпоряджень, самостiйно прийнятих рiшень пiд час виконання службових обов'язкiв та бездiяльнiсть.

     5.7. Дiловодство в Департаментi ведеться вiдповiдно до вимог Iнструкцiї з дiловодства в митнiй службi України, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 28.12.02 N 747 (зi змiнами).

Директор Департаменту органiзацiї та контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги В.П.Мелюх
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.