МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

14.01.05 N 20-91-1445

 

Державна митна служба України


Щодо доручення Кабiнету Мiнiстрiв України

     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 грудня 2004 року N 53636/1/1-04 (до листа Державної митної служби України вiд 7 грудня 2004 року N 25/1-14-34/14555) щодо митного оформлення окремих пiдакцизних товари-у якостi сировини для подальшої переробки Мiнiстерство юстицiї України повiдомляє.

     Закон України "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби" (далi - Закон) визначає особливостi нарахування та сплати акцизного збору, що справляється з виготовлених українськими виробниками та ввезених на територiю України алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     Вiдповiдно до пункту "в" частини другої статтi 3 Закону не пiдлягають оподаткуванню, зокрема, вартiсть та обсяги iмпортованої чи обороти з реалiзацiї (передачi) української сировини, що ввозиться або використовується для виробництва пiдакцизних товарiв.

     Частиною п'ятою статтi 6 Закону встановлено, що ввезення алкогольних напоїв у автомобiльних та залiзничних цистернах, а також у баках, бачках та iнших ємкостях мiсткiстю бiльше 5 лiтрiв з метою реалiзацiї або обмiну на територiї України здiйснюється без обклеювання їх марками акцизного збору. При цьому акцизний збiр справляється вiдповiдно до чинного законодавства.

     Згiдно з абзацами одинадцятим та шiстнадцятим статтi 1 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" сировина - це предмети працi та природнi компоненти, якi пiдлягають подальшiй переробцi.

     Повний технологiчний цикл виробництва це сукупнiсть примiщень, технологiчного та iншого обладнання, вiдповiдних технологiчних процесiв, що забезпечують переробку сировини в продукцiю, готову для реалiзацiї кiнцевому споживачу, а також лабораторiй, акредитованих органами виконавчої влади, уповноваженими вiдповiдно до законодавства.

     Вiдповiдно до частини першої статтi 3 вказаного Закону лiцензiї на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологiєю видаються лише тим суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, якi мають повний технологiчний цикл виробництва, включаючи викурку i витримку.

     Враховуючи вищенаведене, виробництво алкогольних напоїв повинно передбачати повний технологiчний цикл виробництва. При цьому, зазначеними нормативно-правовими актами розлив вiдповiдних алкогольних напоїв у тару не вiднесено до їх виробництва.

     Частинами другою та третьою статтi 231 Митного кодексу України визначено, що операцiї щодо переробки товарiв можуть включати:

     1) власне переробку товарiв;

     2) обробку товарiв - монтаж, збирання, монтування та налагодження, внаслiдок чого одержуються iншi товари;

     3) ремонт товарiв, у тому числi вiдновлення та регулювання;

     4) використання окремих товарiв, що не є продуктами переробки, але якi сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктiв переробки, якщо самi вони при цьому повнiстю витрачаються.

     Обмеження на окремi операцiї щодо переробки товарiв, порядок виконання операцiй щодо переробки товарiв, включаючи можливiсть та умови використання українських товарiв у процесi переробки, визначаються цим Кодексом та iншими законами України.

     Також, слiд зазначити, що вiдповiдно до частин третьої та четвертої статтi 18 Закону України "Про Єдиний митний тариф" переробка або обробка товарiв у данiй країнi вважається достатньою, якщо:

     декларованi товари класифiкуються в тарифнiй позицiї iншiй, нiж матерiали чи вироби, що походять з третiх країн i були використанi для їх виготовлення;

     у вартостi декларованих товарiв частка добавленої вартостi становить не менш як 50 вiдсоткiв.

     Не можуть визнаватися як достатня переробка товарiв такi технологiчнi операцiї:

     щодо схоронностi товарiв пiд час їх зберiгання чи транспортування;

     пiдготовка товарiв для продажу i транспортування (подрiбнення партiї, формування вiдправлень, сортування та переупакування);

     простi складальнi операцiї;

     змiшування товарiв (компонентiв) без надання одержанiй продукцiї характеристик, що iстотно вiдрiзняють її вiд вихiдних складових.

     З огляду на викладене зазначаємо, що ввезення алкогольних напоїв у автомобiльних та залiзничних цистернах, а також iншiй великогабаритнiй тарi з метою реалiзацiї або обмiну на територiї України пiдлягає оподаткуванню акцизним збором.

Заступник Мiнiстра Л.В. Єфiменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.