Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 30 квiтня 2009 року N 265


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 травня 2009 р. за N 407/16423


     Вiдповiдно до пункту 14 статтi 7, статтi 30, пункту 1 частини другої статтi 44, статтi 45 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 4, 6, 11 та 12 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", а також з метою вдосконалення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.06.2004 N 270, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15.07.2004 за N 885/9484 (зi змiнами), що додаються.

     2. Пункт 2 глави 3 роздiлу II Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2005 за N 950/11230 (зi змiнами), доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Вимога щодо строку розмiщення коштiв у гривнях на аналiтичному рахунку балансового рахунку 2900 "Кредиторська заборгованiсть за операцiями з купiвлi-продажу iноземної валюти, банкiвських та дорогоцiнних металiв для клiєнтiв банку", передбачена цим пунктом, не поширюється на випадки купiвлi iноземної валюти за операцiями iноземних iнвесторiв з цiнними паперами, що включенi до першого рiвня лiстингу на українських фондових бiржах (органiзаторах торгiвлi), крiм операцiй з купiвлi-продажу цих цiнних паперiв поза межами зазначених бiрж (органiзаторiв торгiвлi)".

     3. Департаменту валютного регулювання (О. А. Щербакова) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України i банкiв України для використання в роботi.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Департамент валютного контролю та лiцензування (О. Г. Бiланенко) i начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     5. Постанова набирає чинностi з дня офiцiйного опублiкування.

Голова В. С. Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 30 квiтня 2009 р. N 265
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 травня 2009 р. за N 407/16423

Змiни до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам

     1. У роздiлi I:

     1.1. Главу 1 доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "1.21. Резидент-позичальник зобов'язаний зареєструвати договiр про одержання кредиту в iноземнiй валютi вiд уповноваженого банку (далi - кредитний договiр) у разi вiдступлення уповноваженим банком - первiсним кредитором нерезиденту права вимоги за цим кредитом.

     Уповноважений банк - первiсний кредитор має передбачити в договорi з нерезидентом про вiдступлення права вимоги за кредитним договором, що договiр про вiдступлення права вимоги набирає чинностi з моменту реєстрацiї кредитного договору (з урахуванням змiн), а також письмово повiдомити резидента-позичальника про замiну кредитора в зобов'язаннi за кредитним договором.

     Кредитний договiр пiдлягає реєстрацiї Нацiональним банком у порядку, установленому цим роздiлом, за винятком вимоги щодо обов'язкової реєстрацiї договору до фактичного одержання резидентом-позичальником коштiв за кредитом у частинi коштiв, одержаних резидентом-позичальником вiд уповноваженого банку - первiсного кредитора.

     Платiжнi операцiї резидента-позичальника з нерезидентом за кредитним договором (з урахування змiн, що передбаченi iншими угодами/договорами, якi стосуються його реалiзацiї, у тому числi вiдступлення права вимоги), здiйснюються лише пiсля його реєстрацiї Нацiональним банком".

     1.2. Абзац перший пiдпункту "г" пункту 2.1 глави 2 пiсля другого речення доповнити новим реченням такого змiсту: "Уповноважений банк також має зазначати про вiдступлення уповноваженим банком - первiсним кредитором нерезидентовi права вимоги за кредитним договором про одержання резидентом-позичальником кредиту в iноземнiй валютi вiд уповноваженого банку - первiсного кредитора, а також суму одержаного резидентом-позичальником кредиту та стан заборгованостi за кредитом".

     2. У роздiлi II:

     2.1. У главi 1:

     пункт 1.2 пiсля слова "Резиденти" доповнити словами "(крiм уповноважених банкiв)";

     пункт 1.4 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Вимоги цього пункту не поширюються на операцiї, якi здiйснюються уповноваженими банками, що мають письмовий дозвiл Нацiонального банку на здiйснення операцiй iз залучення i розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках, та операцiї уповноважених фiнансових установ, що мають генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi можливостi надання ними позик в iноземнiй валютi нерезидентам";

     пункти 1.5 - 1.7 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 1.8 - 1.11 уважати вiдповiдно пунктами 1.5 - 1.8;

     пункт 1.7 пiсля слова "Резидент" доповнити словами "(крiм уповноваженого банку)".

     2.2. Главу 2 доповнити двома новими пунктами 2.1 та 2.2 такого змiсту:

     "2.1. Валютнi операцiї з надання резидентом (крiм уповноваженого банку) позики нерезидентовi та повернення нерезидентом позики резиденту здiйснюються через визначений резидентом уповноважений банк, який дав згоду на обслуговування вищезазначених валютних операцiй (пiдроздiл банку) (далi - обслуговуючий банк).

     2.2. Уповноважений банк пiд час прийняття рiшення про надання резидентовi згоди на обслуговування позики може вимагати вiд резидента документи, що потрiбнi для виконання уповноваженим банком функцiй агента валютного контролю за операцiями резидента".

     У зв'язку з цим пункти 2.1 - 2.6 уважати вiдповiдно пунктами 2.3 - 2.8.

     3. Пункт 6 додатка 2 до Положення доповнити словами та цифрами "(для уповноваженого банку зазначається код банку - юридичної особи (6 знакiв), для структурного пiдроздiлу банку - внутрiшньобанкiвський реєстрацiйний код (20 знакiв) вiдповiдно до вiдомостей, зазначених у письмовому пiдтвердженнi уповноваженого банку про згоду на обслуговування операцiй за договором)".

     4. Пункт 4 додатка 3 до Положення пiсля слiв "операцiї за договором" доповнити словами та цифрами "(для уповноваженого банку зазначається код банку - юридичної особи (6 знакiв), для структурного пiдроздiлу банку - внутрiшньобанкiвський реєстрацiйний код (20 знакiв) вiдповiдно до вiдомостей, зазначених у письмовому пiдтвердженнi уповноваженого банку про згоду на обслуговування операцiй за договором)".

Директор Департаменту валютного регулювання О. А. Щербакова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.