ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 21.05.2009 р. N 10/1-2/704-ЕП


Про заповнення графи 31 ВМД

     Департаментом декларування та митних режимiв розглянуто лист <...> митницi <...> щодо можливостi використання текстового опису ТВП та ТПВ графи 12 дозвiльних документiв ДСЕКУ при заповненнi графи 31 ВМД з метою їх iдентифiкацiї та вiдповiдностi при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв вiйськового призначення та товарiв подвiйного використання. За результатами розгляду повiдомляємо.

     Вiдповiдно до пунктiв 3 та 4 Iнструкцiї про порядок оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю, затвердженої наказом Державної служби експортного контролю вiд 29.11.2004 N 355, у графi 12 дозвiльних документiв ДСЕКУ вказується найменування i точний опис товарiв (у випадку разового дозволу - вiдповiдно до зовнiшньоекономiчного контракту, договору): найменування, основнi кiлькiснi i якiснi параметри товарiв (стандарти, ґатунки, марки, моделi, артикули, фiрмовi найменування), за якими їх можна однозначно iдентифiкувати. Необхiдний обсяг даних, що вносяться до цiєї графи, визначається Держекспортконтролем України. Перед найменуванням товарiв може наводитися їх класифiкацiя: товари вiйськового призначення (ТВП) чи товари подвiйного використання (ТПВ), а також посилання на пункт нормативного документа, що є пiдставою для такої класифiкацiї коду товару за УКТЗЕД.

     Вiдповiдно до частини другої статтi 3 Митного кодексу України в митнiй справi Україна додержується визнаних у мiжнародних вiдносинах систем класифiкацiї та кодування товарiв, єдиної форми декларування експорту та iмпорту товарiв, митної iнформацiї, iнших мiжнародних норм i стандартiв.

     Згiдно зi статтею 81 Митного кодексу декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари i транспортнi засоби, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення.

     Умови та порядок застосування форм декларування, перелiк вiдомостей, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення, визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України, а порядок заповнення митних декларацiй та iнших документiв, що застосовуються пiд час митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     Порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї визначено Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 й зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 N 443/2247. Вказаною Iнструкцiєю встановленi вимоги й щодо заповнення графи 31 ВМД.

     Повiдомляємо також, що Перелiк документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.2006 N 80. Пунктом 25 цього Перелiку передбачено подання документiв, якi вiдповiдно до законодавчих актiв видаються державними органами для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     Виходячи з вищевикладеного, вважаємо, що декларант при заповненнi ВМД має використовувати вiдомостi про товари, якi перемiщуються через митний кордон України з усiх документiв, якi подаються при митному оформленнi товару, щоб вiдомостi, вказанi у ВМД, були достатнiми для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податкiв, зборiв та iнших платежiв.

Директор Департаменту декларування та митних режимiв I. М. Муратов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.