ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

06.07.2009 р. N 11/5-10.10/6372-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про деякi питання розмiщення товарiв у митний режим переробки на митнiй територiї України

     До Державної митної служби України надходять запити пiдприємств щодо можливостi розмiщення товарiв, якi ранiше були виготовленi на територiї України та повертаються на митну територiю України з метою ремонту, доробки тощо, у митному режимi переробки на митнiй територiї України.

     У зв'язку з цим повiдомляємо наступне.

     Оподаткування товарiв, що ввозяться на митну територiю України з метою виконання операцiй з переробки товарiв, здiйснюється вiдповiдно до Митного кодексу України та iнших законiв України.

     Митне оформлення товарiв, якi ввозяться на митну територiю України з метою ремонту, здiйснюється у порядку, визначеному постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.04 N 1524 "Про порядок випуску, обiгу i погашення простих векселiв при ввезеннi (пересиланнi) на митну територiю України товарiв з метою ремонту". Так, положеннями цiєї постанови передбачено, що платники податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) вiдповiдно до режиму переробки на митнiй територiї України товарiв з метою ремонту, у тому числi гарантiйного, можуть за своїм рiшенням надавати митним органам простi векселi на суму ввiзного мита та податку на додану вартiсть iз строком погашення, що дорiвнює строку ремонту цих товарiв, але не бiльш як 360 днiв, за умови вивезення вiдремонтованих товарiв за межi митної територiї України.

     Також звертаємо увагу на те, що, вiдповiдно до положень абзацу другого пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.04 N 1524, пiд термiном "ремонт" для цiлей цiєї постанови слiд розумiти операцiї з усунення недолiкiв товарiв, приведення їх у робочий стан, вiдновлення їх ресурсу або характеристик, що не призводять до змiни кодiв таких товарiв згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Згiдно з положеннями абзацу четвертого пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.04 N 1524, якщо вивезення вiдремонтованих товарiв за межi митної територiї України не забезпечено у встановлений строк, або ввезенi з метою ремонту товари використовуються з iншою метою, пiдприємство, що видало вексель, зобов'язане його оплатити. Оплата здiйснюється протягом п'яти календарних днiв з дати закiнчення установленого строку ремонту товарiв чи виявлення факту їх нецiльового використання.

     Випуск, обiг та погашення зазначених векселiв здiйснюється у порядку, визначеному Законом України вiд 15.09.95 N 327/95-ВР "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, стягується у розмiрах, визначених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.03 N 93 "Про справляння сплати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв".

     Стосовно положень статтi 229 Митного кодексу України, повiдомляємо, що згiдно iз Законом вiд 05.10.06 N 227-V Україна приєдналась без застережень до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур (далi - Конвенцiя).

     Вiдповiдно до визначень у роздiлi 1 Спецiального додатка F до Конвенцiї, "переробка на митнiй територiї" - митний режим, вiдповiдно до якого певнi товари можуть бути ввезенi на митну територiю з умовним звiльненням вiд ввiзних мита та податкiв, виходячи з того, що такi товари призначенi для виробництва, переробки або ремонту та наступного вивозу.

     Рекомендованим правилом 4 Конвенцiї передбачено, що у переробцi на митнiй територiї не повинно бути вiдмовлено тiльки на пiдставi країни походження товарiв, країни вiдправлення або країни їхнього призначення.

     Крiм того, згiдно з положеннями пункту 2 статтi 12 Конвенцiї, Договiрна Сторона, що прийняла будь-який Спецiальний додаток або його Роздiл (Роздiли) вважається такою, що прийняла зобов'язання про дотримання усiх Стандартних правил, що мiстяться в них. Договiрна Сторона, що прийняла Спецiальний додаток або його Роздiл (Роздiли) прийняла зобов'язання про дотримання усiх Рекомендованих правил, що мiстяться в них, якщо на момент прийняття, або у будь-який iнший час пiсля цього, вона не повiдомила депозитарiю про Рекомендоване правило (правила), щодо яких вона робить застереження, зазначаючи розбiжнiсть мiж положеннями її нацiонального законодавства та вiдповiдним Рекомендованим правилом (правилами).

     Статтею 19 Закону України вiд 29.06.04 N 1906-IV "Про мiжнароднi договори України" встановлено, що чиннi мiжнароднi договори України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, є частиною нацiонального законодавства i застосовуються у порядку, передбаченому для норм нацiонального законодавства.

     Якщо мiжнародним договором України, який набрав чинностi в установленому порядку, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi у вiдповiдному актi законодавства України, то застосовуються правила мiжнародного договору.

     У зв'язку з цим, при митному оформленнi товарiв, якi ранiше були виготовленi на територiї України та повертаються на митну територiю України з метою ремонту, доробки тощо, у митному режимi переробки на митнiй територiї України слiд керуватись зазначеними вище нормами законодавства України.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.