ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 31.07.2009 р. N 16397/7/16-1517

 

Мiнiстерству транспорту та зв'язку України
ДПА в АРК, областях, мм. Києвi та Севастополi


Про оподаткування ПДВ операцiй, пов'язаних з перевезенням транзитних вантажiв

     Державна податкова адмiнiстрацiя України у зв'язку з прийняттям Закону України вiд 4 червня 2009 року N 1451-VI "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв, багажу та вантажiв, мiжнародних вiдправлень, мiжнародного лiзингу та мiжнародного ремонту товарiв" на виконання пункту 1 протоколу наради у першого Вiце-прем'єр-мiнiстра України О. В. Турчинова вiд 30.07.2009 року та з урахуванням листа Мiнiстерства транспорту i зв'язку України вiд 31.07.2009 року N 4396/04/14-09 повiдомляє.

     Вiдповiдно до п. 5.15 ст. 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" (з урахуванням змiн, внесених Законом України вiд 04.06.2009 р. N 1451-VI) звiльняються вiд оподаткування цим податком операцiї з поставки послуг з перевезення пасажирiв, їхнього багажу, вантажiв та мiжнародних вiдправлень пiд митним режимом транзиту територiєю України згiдно з положенням глави 33 Митного кодексу України.

     У вiдповiдностi зi ст. 200 глави 33 Митного кодексу України, транзит - митний режим, вiдповiдно до якого товари i транспортнi засоби перемiщуються пiд митним контролем мiж двома митними органами або в межах зони дiяльностi одного митного органу без будь-якого використання таких товарiв i транспортних засобiв на митнiй територiї України.

     Разом з тим Закон України вiд 20.10.99 N 1172-XIV "Про транзит вантажiв" (зi змiнами) є Законом, який визначає засади органiзацiї та здiйснення транзиту вантажiв авiацiйним, автомобiльним, залiзничним, морським i рiчковим транспортом через територiю України.

     Вiдповiдно до статтi 1 цього Закону транзит вантажiв - це перевезення транспортними засобами транзиту транзитних вантажiв пiд митним контролем через територiю України мiж двома пунктами або в межах одного пункту пропуску через державний кордон України. При цьому учасники транзиту - вантажовласники та суб'єкти пiдприємницької дiяльностi (перевiзники, порти, станцiї, експедитори, морськi агенти, декларанти та iншi), якi у встановленому порядку надають (виконують) транзитнi послуги (роботи).

     Згiдно зi статтею 6 цього Закону транзит вантажiв супроводжується товарно-транспортною накладною, складеною мовою мiжнародного спiлкування. Залежно вiд обраного виду транспорту такою накладною може бути авiацiйна вантажна накладна (Air Waybill), мiжнародна автомобiльна накладна (CMR), накладна УМВС (СМГС), накладна ЦIМ (СIМ), накладна ЦIМ/УМВС (CIM/SMGS, ЦИМ/СМГС), коносамент (Bill of Lading).

     У той же час статтею 4 Закону України "Про транзит вантажiв" визначено, що транзит вантажiв може здiйснюватися у прямому або змiшаному (комбiнованому) сполученнi. У прямому сполученнi транзит вантажiв передбачає їх транспортування одним видом транспорту без перевантаження на iнший. У змiшаному сполученнi транзит вантажiв може бути пов'язаний з їх перевантаженням з одного виду транспорту на iнший, переробкою, сортуванням, пакуванням, обмiрюванням, накопиченням, формуванням або подрiбненням партiй транзитного вантажу, тимчасовим зберiганням тощо. Такi операцiї здiйснюються в зонах митного контролю виключно за вибором вантажовласника (уповноваженої ним особи).

     При цьому цей Закон не мiстить обмежень щодо здiйснення таких операцiй при транзитi вантажiв у прямому сполученнi.

     Вiдповiдно до ст. 3 Закону України "Про транзит вантажiв" свобода транзиту вантажiв забезпечується шляхом вiдсутностi будь-якої дискримiнацiї стосовно учасникiв транзиту при оподаткуваннi операцiй, пов'язаних з транзитом вантажiв.

     Таким чином, оскiльки згiдно iз Законом України "Про транзит вантажiв" транзитнi послуги - це дiяльнiсть учасникiв транзиту, що здiйснюється в межах договорiв (контрактiв) перевезення, транспортного експедирування, доручення, агентських угод, то послуги, що безпосередньо пов'язанi з транзитом вантажiв, звiльняються вiд оподаткування ПДВ. У зв'язку з цим згiдно п. 5.15 ст. 5 Закону вiд оподаткування звiльняються як операцiї з поставки послуг по перевезенню пасажирiв та вантажiв транзитом через територiю i порти України, так i операцiї з поставки послуг, пов'язаних з таким транзитом (зокрема, навантаження, розвантаження, перевантаження, зберiгання транзитних вантажiв тощо).

     При цьому, якщо для операцiй з поставки послуг iз перевезення пасажирiв та вантажiв транзитом через територiю i порти України, а також для послуг, безпосередньо пов'язанi з транзитом, придбаваються (виготовляються) товари (послуги), якi призначенi для використання в таких звiльнених операцiях, то суми ПДВ, сплаченi у зв'язку з таким придбанням (виготовленням) вiдповiдно до пп. 7.4.2 ст. 7 цього Закону, не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Заступник Голови С. В. Чекашкiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.