Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 117 від 18.02.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

20.08.09 N 782


Про внесення змiн до Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо оподаткування товарiв i транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України

     З метою приведення нормативно-правових актiв Державної митної служби України у вiдповiднiсть до законодавства та вiдповiдно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2007 N 940, наказую:

     1. Унести до Узагальнюючого податкового роз'яснення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 24.07.2008 N 811, такi змiни:

     1.1. Пункт 1 роздiлу I викласти в такiй редакцiї:

     "1. Пунктом 1 частини першої статтi 8 Закону визначено, що при ввезеннi на митну територiю України звiльняються вiд оподаткування товари, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами в супроводжуваному багажi (за умови усного декларування), пересилаються в несупроводжуваному багажi та надходять на адресу громадян у мiжнародних поштових вiдправленнях.

     Частиною першою статтi 4 Закону визначено, що товари, якi безпосередньо ввозяться (пересилаються) громадянами в супроводжуваному (несупроводжуваному) багажi або пересилаються в мiжнародних поштових вiдправленнях, якi надходять в Україну в однiй депешi вiд одного вiдправника на адресу одного одержувача (незалежно вiд кiлькостi вiдправлень), сумарна митна вартiсть яких, заявлена громадянином або визначена митним органом шляхом складення митної вартостi усiх товарiв, не перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких не перевищує 100 кг, пiдлягають обов'язковому письмовому декларуванню у порядку, передбаченому для громадян, та оподатковуються ввiзним митом за ставкою в розмiрi 20 вiдсоткiв митної вартостi, податком на додану вартiсть та в установлених законодавством випадках акцизним та iншими зборами.

     Разом з цим, Законом України вiд 04.06.2009 N 1451 "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв, багажу та вантажiв, мiжнародних вiдправлень, мiжнародного лiзингу та мiжнародного ремонту товарiв" внесено змiни, зокрема, до Митного кодексу України, Закону України "Про податок на додану вартiсть" в частинi порядку оподаткування мiжнародних експрес вiдправлень.

     Так, пунктом 43 статтi 1 Митного кодексу України встановлено, що для цiлей оподаткування митом мiжнародне експрес-вiдправлення прирiвнюється до мiжнародного поштового вiдправлення. Крiм того, пунктом 1.23 статтi 1 Закону України "Про податок на додану вартiсть" передбачена норма, яка прирiвнює митний та податковий режими щодо мiжнародного експрес-вiдправлення до митного та податкового режимiв мiжнародного поштового вiдправлення.

     Таким чином, при митному оформленнi товарiв, що безпосередньо ввозяться громадянами в супроводжуваному, несупроводжуваному багажi, пересилаються в мiжнародних поштових вiдправленнях, якi надходять в Україну в однiй депешi вiд одного вiдправника на адресу одного одержувача (незалежно вiд кiлькостi вiдправлень), або у мiжнародних експрес-вiдправленнях, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг - податки та збори не нараховуються.

     Сумарна митна вартiсть, заявлена громадянином або визначена митним органом, визначається шляхом складення митної вартостi всiх товарiв, якi ввозяться громадянином або мiстяться в мiжнародних поштових вiдправленнях, якi надходять в Україну в однiй депешi вiд одного вiдправника на адресу одного одержувача (незалежно вiд кiлькостi вiдправлень), або в мiжнародних експрес-вiдправленнях, що надходять вiд одного вiдправника на адресу одного одержувача одним видом транспорту одночасно в обумовлений строк (незалежно вiд кiлькостi таких вiдправлень)".

     1.2. Абзац третiй пункту 2 виключити.

     1.3. Абзац третiй пункту 1 роздiлу II викласти в такiй редакцiї:

     "Оподаткування товарiв що пересилаються у мiжнародних експрес-вiдправленнях, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг, здiйснюється згiдно з пунктом 1 роздiлу I цього роз'яснення".

     2. Начальникам митниць iнформувати про вимоги цього наказу платникiв податкiв (громадян i заiнтересованi органiзацiї), у тому числi шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митницi й у пунктах пропуску через державний кордон України.

     3. Установити, що цей наказ набирає чинностi з 01.09.2009.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Пiковського I.О.

Голова Служби А.В.Макаренко
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстерство фiнансiв України
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.