Документ скасований: Наказ Мінфіну № 693 від 04.08.2015

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

вiд 18 серпня 2009 року N 767


Про затвердження Порядку прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
14 вересня 2009 р. за N 868/16884

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 8 грудня 2009 року N 1169


     Вiдповiдно до статтi 9 Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", статтi 177 Митного кодексу України та пункту 10 Лiцензiйних умов провадження посередницької дiяльностi митного брокера, затверджених спiльним наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємства та Державної митної служби України вiд 13.05.2009 N 89/445, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 29.05.2009 за N 469/16485, наказую:

     1. Затвердити Порядок прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв, що додається.

     2. Хмельницькому центру пiдвищення квалiфiкацiї та перепiдготовки кадрiв (Войцещук А. Д.):

     2.1. Забезпечити розроблення, перiодичну актуалiзацiю тестових завдань для перевiрки знань представникiв митних брокерiв.

     2.2. Забезпечити розробку iнструктивних матерiалiв до програмного забезпечення з перевiрки знань представникiв митних брокерiв.

     2.3. До набрання чинностi цим наказом надати до митниць оновлену версiю даного програмного забезпечення.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць:

     3.1. Довести вимоги цього Порядку до суб'єктiв господарювання та органiзувати контроль за виконанням цього наказу на мiсцях.

     3.2. Визначити посадових осiб, вiдповiдальних за проведення iспитiв i супроводження програмного забезпечення з перевiрки знань представникiв митних брокерiв.

     3.3. Визначити посадових осiб, вiдповiдальних за внесення електронної iнформацiї щодо квалiфiкацiйних посвiдчень представникiв митного брокера за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу (далi - ПIК) ЄАIС Держмитслужби "Дiяльнiсть митних брокерiв та їх представникiв".

     3.4. Забезпечити надання вiдповiдним посадовим особам регламентованого доступу до ПIК "Дiяльнiсть митних брокерiв та їх представникiв" ЄАIС Держмитслужби.

     4. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.):

     4.1. Забезпечити видiлення вiдповiдного серверного обладнання Хмельницькому центру пiдвищення квалiфiкацiї та перепiдготовки кадрiв.

     4.2. Надати доступ вiдповiдальним посадовим особам митниць з метою виконання пiдпункту 3.3 цього наказу.

     5. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сербайло А. I.) та Юридичному департаменту (Бабюк В. Л.) в установленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     6. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 45 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     7. Прес-службi (Судак С. Д.) забезпечити публiкацiю цього наказу в установленому порядку.

     8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Федорова О. О.

Голова Державної митної служби України А. В. Макаренко
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Мiнiстра фiнансiв України I. I. Уманський
В. о. Голови Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва А. Гота

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 18 серпня 2009 р. N 767
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
14 вересня 2009 р. за N 868/16884

Порядок
прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв

I. Загальнi положення

     1. Цим Порядком визначаються процедура прийняття iспиту та вимоги для отримання квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера.

     2. Термiни в цьому Порядку вживаються в такому значеннi:

     квалiфiкацiйне посвiдчення - документ, що видається представнику митного брокера в разi успiшного складання iспиту (далi - посвiдчення) i дiє на всiй територiї України;

     iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у Митному кодексi України та Лiцензiйних умовах провадження посередницької дiяльностi митного брокера, затверджених спiльним наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємства та Державної митної служби України вiд 13.05.2009 N 89/445, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 29.05.2009 за N 469/16485.

     3. Прийняття iспитiв у представникiв митного брокера здiйснюється на безоплатнiй основi регiональними митницями та митницями (далi - митниця).

     4. Складання iспитiв представниками митних брокерiв вiдбувається у зонi дiяльностi митницi за мiсцем державної реєстрацiї митного брокера, з яким перебувають у трудових вiдносинах представники митних брокерiв (за наявностi).

II. Прийняття документiв

     1. Митний брокер подає до митницi заяву на iм'я начальника митницi, форма якої наведена в додатку 1 до цього Порядку, та копiї таких документiв, завiрених печаткою митного брокера:

     копiя документа, що пiдтверджує наявнiсть трудових вiдносин митного брокера з представником митного брокера;

     копiя паспорта представника митного брокера;

     копiя довiдки про присвоєння iдентифiкацiйного номера (за наявностi);

     копiя диплома представника митного брокера про вищу освiту або довiдка навчального закладу про навчання представника митного брокера.

     2. Митниця приймає заяву та вiдповiднi документи, що подаються митним брокером протягом кожного мiсяця до першого робочого дня наступного мiсяця.

III. Розгляд заяв

     1. Строк розгляду заяви та доданих до неї документiв у митницi не може перевищувати 10 робочих днiв.

     2. Пiдставою для прийняття рiшення про вiдмову митному брокеру в допуску до iспиту представника митного брокера є неповнi данi, що мiстяться в документах, та/або неповний пакет документiв, що подаються для отримання посвiдчення.

     2.1. Про вiдмову в допуску до iспиту митний брокер повiдомляється письмово iз зазначенням причин вiдмови.

IV. Проведення iспитiв

     1. Митниця зобов'язана провести iспит у строк до 30 робочих днiв з дня отримання заяви митного брокера за умови вiдсутностi пiдстав, зазначених у пунктi 2 роздiлу III цього Порядку.

     2. Митниця несе вiдповiдальнiсть за органiзацiю i проведення iспитiв.

     3. Склад екзаменацiйної комiсiї затверджується наказом митницi.

     Екзаменацiйна комiсiя утворюється iз числа посадових осiб митницi у складi голови екзаменацiйної комiсiї, заступника голови та трьох членiв комiсiї.

     3.1. Екзаменацiйна комiсiя:

     формує графiк складання iспитiв на пiдставi поданих заяв з визначенням дати та часу проведення квалiфiкацiйного iспиту, який затверджується наказом митницi;

     органiзовує проведення квалiфiкацiйних iспитiв;

     затверджує результати квалiфiкацiйних iспитiв i приймає рiшення щодо видачi посвiдчень.

     4. Iнформацiя про дату проведення iспиту, кандидатiв, допущених до iспиту, доводиться шляхом розмiщення на наочних iнформацiйних стендах у митницях не менш нiж за 10 днiв до дати проведення iспиту.

     5. До iспиту допускаються особи тiльки за наявностi паспорта (або, як виняток, iншого документа, що засвiдчує особу).

     6. Iнформацiя щодо тестових питань доводиться до вiдома митних брокерiв шляхом її розмiщення на наочних iнформацiйних стендах у митницях та на web-сайтi Державної митної служби України (змiни до перелiку питань iспиту можуть вноситись не менш як за 10 днiв до дати прийняття iспиту).

     7. Iспити проводяться у формi тестування з використанням персональних електронно-обчислювальних машин (далi - ПЕОМ) за єдиною програмою, яка складається на пiдставi вимог (тематичних напрямiв), затверджених наказом Державної митної служби України, з встановленням норм часу - три години.

     ПЕОМ, за допомогою яких проводиться тестування, повиннi бути захищеними вiд втручання в їх роботу зовнiшнiх факторiв (наприклад, ПЕОМ не повиннi мати доступу до мережi Iнтернет).

     8. Структура iспиту складається з 100 тестових завдань та програмного продукту, розробленого Державною митною службою України.

     Пiд час проведення iспиту у особи не повинно бути будь-яких джерел отримання iнформацiї. Забороняється використовувати пiдручники, навчальнi посiбники, будь-якi iншi довiдковi матерiали, а також засоби мобiльного та радiозв'язку, ноутбуки, компактнi персональнi комп'ютери, iншi електроннi прилади.

     У разi користування особою пiд час складання iспиту стороннiми джерелами iнформацiї вона вiдсторонюється вiд складання iспиту.

     9. Iспит уважається складеним, якщо кандидат набрав не менше 60 балiв вiд загальної кiлькостi балiв за бiлетом. Оцiнювання знань осiб, що склали iспит, здiйснюється за стобальною системою. Кожне тестове завдання оцiнюється в 1 (один) бал. Максимальна кiлькiсть балiв, яку може отримати особа за складання iспиту, становить 100 балiв.

     Пiсля вiдповiдi на всi запитання результат фiксується комп'ютерною програмою:

     "склав" - якщо кандидат набрав 60 балiв i бiльше вiд максимальної кiлькостi балiв за бiлетом;

     "не склав" - якщо кандидат у вiдведений час набрав 59 балiв i менше вiд загальної кiлькостi балiв за бiлетом.

     10. За результатами складання квалiфiкацiйного iспиту оформлюється протокол екзаменацiйної комiсiї про складання iспиту.

     Протокол пiдписується всiма членами екзаменацiйної комiсiї, що приймали iспит, затверджується керiвником митницi. Також до протоколу додаються результати iспиту кожної екзаменованої особи у роздрукованому виглядi.

     10.1. Протокол екзаменацiйної комiсiї повинен мiстити:

     перелiк осiб, якi брали участь у квалiфiкацiйному iспитi;

     результати квалiфiкацiйного iспиту;

     пiдписи членiв екзаменацiйної комiсiї.

     На пiдставi протоколу екзаменацiйної комiсiї видається наказ митницi про видачу особам, якi успiшно склали квалiфiкацiйний iспит, посвiдчень.

     Iнформацiя про осiб, якi склали квалiфiкацiйний iспит, розмiщується на наочних iнформацiйних стендах у митницях не пiзнiше наступного робочого дня пiсля проведення iспитiв.

     11. У разi отримання особою недостатньої кiлькостi балiв за результатом складеного iспиту вiдповiдно до пункту 9 цього роздiлу митний брокер має право подавати до комiсiї нову заяву з проханням прийняти iспит у цiєї особи згiдно з роздiлом II цього Порядку.

     Кiлькiсть спроб складання iспиту не обмежується.

     12. У разi незгоди з результатом складеного iспиту (за винятком випадкiв, передбачених пунктом 8 роздiлу IV цього Порядку) митний брокер має право протягом трьох робочих днiв з дня складання iспиту звернутися до екзаменацiйної комiсiї з апеляцiєю. Розгляд апеляцiї проводиться за участю митного брокера всiма членами комiсiї у строк не бiльше нiж три робочих днi з дня подання митним брокером апеляцiї.

     У разi змiни кiлькостi балiв за переглянутою роботою складається протокол про змiну кiлькостi отриманих балiв, який пiдписується всiма членами комiсiї та затверджується керiвником митницi.

V. Видача посвiдчення

     1. Посвiдчення видається представнику митного брокера не пiзнiше нiж на п'ятий робочий день пiсля складеного iспиту.

     2. Посвiдчення видається на пiдставi наказу митницi за формою, наведеною в додатку 2 до цього Порядку.

     Посвiдчення пiдписується керiвником митницi та засвiдчується гербовою печаткою митницi.

     Датою видачi посвiдчення є дата реєстрацiї наказу митницi.

     Номер посвiдчення складається з одинадцяти цифр i формується за такою схемою:

(абзац четвертий пункту 2 роздiлу V у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 08.12.2009р. N 1169)

     A/B/C, де:

     A (цифри 1 - 6) - зазначається порядковий номер посвiдчення;

     B (цифри 7 - 8) - зазначається кiлькiсть видачi (переоформлення) посвiдчень;

     С (цифри 9 - 11) - вiдображається код митницi, якою видано посвiдчення.

(абзац восьмий пункту 2 роздiлу V у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 08.12.2009р. N 1169)

     Порядковi номери виданим посвiдченням присвоюються у порядку зростання, починаючи з одиницi. Кожна митниця веде окрему нумерацiю виданих нею посвiдчень.

     Цифри 7 - 8 номера посвiдчення формуються таким чином:

     У разi отримання особою посвiдчення перший раз зазначається "00", у разi повторної видачi посвiдчення при змiнах, якi потребують його переоформлення, - "01", при переоформленнi посвiдчення вдруге - "02" i т. д.

     Цифри 9 - 10 вiдображають код митницi.

     У разi припинення або створення митниць цифри, якi вказують на вiдображення їх кодiв, за рiшенням Державної митної служби України можуть бути змiненi.

     3. Про вiдмову у видачi посвiдчення митний брокер повiдомляється у письмовiй формi протягом п'яти робочих днiв з дати проведення iспиту iз зазначенням причин вiдмови.

     4. Посвiдчення видається представнику митного брокера або вповноваженiй ним особi на пiдставi належним чином оформленої довiреностi.

     Факт отримання посвiдчення фiксується митницею в окремому журналi.

     Результати iспиту та заява з доданими до неї документами зберiгаються митницею протягом п'яти рокiв, пiсля чого знищуються в установленому порядку.

     Отримане представником митного брокера посвiдчення не може використовуватись iншою особою.

     5. Вiдповiдальна посадова особа митницi вносить електронну iнформацiю щодо посвiдчення представника митного брокера до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України.

     Електронна iнформацiя щодо посвiдчення розмiщується в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Державної митної служби України.

     6. Представник митного брокера може розпочати декларування товарiв вiд iменi митного брокера та в iнтересах особи, яку представляє митний брокер перед митними органами, з дня отримання посвiдчення на пiдставi вiдповiдного наказу митницi.

     7. Пiсля прийняття чергового iспиту у представника митного брокера, який має посвiдчення, митниця на зворотному боцi посвiдчення робить вiдмiтку про пiдтвердження квалiфiкацiйних вимог.

     8. У разi втрати або пошкодження посвiдчення митний брокер повинен звернутися до митницi, яка видавала посвiдчення, з метою отримання дублiката.

     9. Митний брокер зобов'язаний кожнi п'ять рокiв, починаючи з дати реєстрацiї посвiдчення, забезпечувати направлення своїх представникiв на складання перiодичного квалiфiкацiйного iспиту.

     Перiодичний квалiфiкацiйний iспит складається у митницi за мiсцем державної реєстрацiї митного брокера, iз яким перебувають у трудових вiдносинах представники митного брокера.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю А. I. Сербайло

 

Додаток 1
до Порядку прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв
Начальнику  
(назва регiональної митницi, митницi)
 
митного брокера  
 
(назва суб'єкта господарювання, який отримав лiцензiю на провадження посередницької дiяльностi митного брокера)
Серiя   N  
лiцензiї на провадження посередницької дiяльностi митного брокера

ЗАЯВА

Прошу допустити до складання квалiфiкацiйного iспиту для пiдтвердження знань у галузi митної справи та отримання квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера

 
(прiзвище, iм'я, по батьковi представника митного брокера)
 
Паспортнi данi  
 
 
 
 
(серiя, N, дата, ким i коли виданий, мiсце реєстрацiї)
 
Контактний телефон  
Iдентифiкацiйний номер (за наявностi)  
Строк дiї трудового договору (у разi укладання договору на визначений строк)
(мiж митним брокером та представником)
з ____________ по ____________
З Порядком прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 18.08.2009 N 767 - ознайомлений(на).
______________
(дата)
________________
(пiдпис заявника)
М. П.

 

Додаток 2
до Порядку прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв

 

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

 
(назва митного органу, який видав квалiфiкацiйне посвiдчення)

Квалiфiкацiйне посвiдчення
представника митного брокера N ________________

видано

 
(П. I. Б.)
 
iдентифiкацiйний номер _____________________
 
(мiсце проживання)
 
паспорт (серiя, номер, ким i коли виданий)  
 
 
Вiдповiдно до наказу (назва митного органу)
вiд "    " ____________ 20     року N
КЕРIВНИК МИТНОГО
ОРГАНУ

                     М. П.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.