Документ скасований: Наказ Мінфіну № 693 від 04.08.2015

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

08.12.09 N 1169


Про затвердження Порядку анулювання, переоформлення, видачi дублiката квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 грудня 2009 р. за N 1259/17275


     Вiдповiдно до пунктiв 8.1 - 8.7 Стандартних правил роздiлу 8 "Вiдносини мiж митною службою та третiми сторонами" Додатка II до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур вiд 18.05.73, до якої Україна приєдналась згiдно iз Законом України "Про приєднання України до Протоколу про внесення змiн до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур", Лiцензiйних умов провадження посередницької дiяльностi митного брокера, затверджених спiльним наказом Держкомпiдприємництва та Держмитслужби вiд 13.05.2009 N 89/445 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України вiд 29.05.2009 N 469/16485, наказую:

     1. Затвердити Порядок анулювання, переоформлення, видачi дублiката квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера (далi - Порядок), що додається.

     2. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С.А.) у двомiсячний термiн пiсля офiцiйного опублiкування цього наказу доопрацювати програмно-iнформацiйний комплекс "Дiяльнiсть митних брокерiв та їх представникiв" вiдповiдно до вимог цього Порядку.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць забезпечити ведення зазначеного програмно-iнформацiйного комплексу.

     4. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сербайло А.I.) визначити вiдповiдальних посадових осiб, якi здiйснюватимуть контроль за веденням та наповненням зазначеного програмно-iнформацiйного комплексу.

     5. Унести до Порядку прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 18.08.2009 N 767, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.09.2009 за N 868/16884, такi змiни:

     абзац 4 пункту 2 роздiлу V викласти в такiй редакцiї: "Номер посвiдчення складається з одинадцяти цифр i формується за такою схемою:";

     абзац 8 пункту 2 роздiлу V викласти в такiй редакцiї: "С (цифри 9 - 11) - вiдображається код митницi, якою видано посвiдчення.".

     6. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сербайло А.I.) i Юридичному департаменту (Бабюк В.Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Федорова О. О.

     8. Цей наказ набирає чинностi з дня офiцiйного опублiкування.

Голова Служби А.В.Макаренко
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Мiнiстра фiнансiв України I.I. Уманський
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О. Кужель

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
08.12.2009 N 1169
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 грудня 2009 р. за N 1259/17275

ПОРЯДОК
анулювання, переоформлення, видачi дублiката квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до пунктiв 8.1 - 8.7 Стандартних правил роздiлу 8 "Вiдносини мiж митною службою та третiми сторонами" Додатка II до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур вiд 18.05.73, до якої Україна приєдналась згiдно iз Законом України "Про приєднання України до Протоколу про внесення змiн до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур", Лiцензiйних умов провадження посередницької дiяльностi митного брокера, затверджених спiльним наказом Держкомпiдприємництва та Держмитслужби вiд 13.05.2009 N 89/445 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України вiд 29.05.2009 N 469/16485.

     1.2. Строк дiї посвiдчення становить 5 рокiв вiд дати видачi вiдповiдного наказу регiональної митницi, митницi.

     1.3. Строк дiї переоформленого посвiдчення не може перевищувати строку дiї, зазначеного в посвiдченнi, що переоформлялося.

2. Анулювання посвiдчення

     2.1. Регiональна митниця, митниця приймає рiшення щодо анулювання посвiдчення та видає вiдповiдний наказ у разi:

     1) надходження заяви вiд особи, якiй видано посвiдчення, про необхiднiсть такого анулювання;

     2) неотримання особою посвiдчення протягом трьох мiсяцiв з дати реєстрацiї наказу регiональної митницi, митницi про його видачу;

     3) виявлення iнформацiї, яка свiдчить про недостовiрнiсть документiв, якi були пiдставою для видачi посвiдчення;

     4) набрання законної сили винесеними протягом одного календарного року трьома i бiльше постановами митного органу про накладання стягнення за порушення митних правил представником митного брокера;

     5) набрання законної сили вироком суду щодо притягнення представника митного брокера до кримiнальної вiдповiдальностi та застосування покарання у виглядi позбавлення права займатися певною дiяльнiстю або винесення судом рiшення про визнання фiзичної особи, яка є представником митного брокера, недiєздатною або про обмеження її цивiльної дiєздатностi;

     6) неподання представником митного брокера в строк, установлений пунктом 3.3 роздiлу 3 цього Порядку, повiдомлення про змiну даних у документах, визначених пунктом 1 роздiлу II Порядку прийняття iспиту в представникiв митних брокерiв, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 18 серпня 2009 року N 767, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України вiд 14 вересня 2009 року за N 868/16884;

     7) смертi фiзичної особи.

     Регiональною митницею, митницею, на пiдставi наказу, можуть бути анульованi лише виданi нею посвiдчення. Номер анульованого посвiдчення не може бути присвоєний iншому посвiдченню.

     2.2. Представник митного брокера має право оскаржити рiшення регiональної митницi, митницi про анулювання посвiдчення до Держмитслужби та у порядку визначеному законом.

     2.3. Заява особи, якiй ранiше було анульовано посвiдчення, про видачу нового посвiдчення може бути розглянута регiональною митницею, митницею вiдповiдно до роздiлу II Порядку прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 18 серпня 2009 року N 767, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 14 вересня 2009 року за N 868/16884.

3. Переоформлення, видача дублiката посвiдчення

     3.1. Пiдставами для переоформлення посвiдчення є:

     змiна прiзвища, iм'я, по батьковi особи;

     змiна даних, зазначених у документах, якi додавались до заяви про видачу посвiдчення, iнформацiя з яких зазначається в посвiдченнi;

     змiна зони дiяльностi або лiквiдацiя регiональної митницi, митницi.

     3.2. У разi змiни зони дiяльностi або лiквiдацiї регiональної митницi, митницi, виданi нею посвiдчення пiдлягають переоформленню у митницi, яка є правонаступницею лiквiдованої митницi або у зонi дiяльностi якої зареєстровано митного брокера, з яким особою укладено трудовий договiр.

     Процедура переоформлення розпочинається з дати набрання чинностi наказу Держмитслужби, яким затверджено зони дiяльностi митниць.

     Пiдставою для переоформлення є подання заяви представником митного брокера до митницi, яка є правонаступницею лiквiдованої митницi або у зонi дiяльностi якої зареєстровано митного брокера, з яким особою укладено трудовий договiр. Посвiдчення з присвоєнням нового порядкового номера видається представнику митного брокера на пiдставi наказу регiональної митницi, митницi.

     Ранiше виданi посвiдчення лiквiдованою митницею або митницею, зону дiяльностi якої змiнено, вилучаються при здiйсненнi процедури переоформлення.

     Пiсля завершення строку, вiдведеного на переоформлення посвiдчення (дублiката посвiдчення), вiдповiдальними посадовими особами Департаменту органiзацiї митного контролю, якi здiйснюють контроль за веденням облiку посвiдчень за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби, здiйснюється вилучення електронної iнформацiї про ранiше виданi посвiдчення шляхом використання технiчних ресурсiв даного програмно-iнформацiйного комплексу.

     3.3. У разi виникнення пiдстав для переоформлення посвiдчення, якi зазначенi в абзацах другому та третьому пункту 3.1 цього Порядку, представник митного брокера зобов'язаний протягом десяти робочих днiв з дати їх виникнення подати до регiональної митницi, митницi письмову заяву та вiдповiднi документи, якi пiдтверджують змiни, а також оригiнал або дублiкат посвiдчення, що пiдлягає переоформленню. Переоформлення посвiдчення здiйснюється без додаткового складання iспиту.

     Строк переоформлення посвiдчення (дублiката посвiдчення) здiйснюється протягом 30-ти робочих днiв з дати реєстрацiї заяви особи.

     На зворотному боцi оригiналу (дублiката) посвiдчення, яке пiдлягає переоформленню та здане до регiональної митницi, митницi, такою митницею учиняється напис "Посвiдчення здано на переоформлення до (регiональної митницi, митницi)", який завiряється пiдписом керiвника (особи, що його замiщує) i печаткою цiєї регiональної митницi, митницi. Представнику митного брокера видається копiя посвiдчення, яка є чинною до дати видання регiональною митницею, митницею вiдповiдного наказу.

     Пiд час переоформлення посвiдчення його дiя не призупиняється.

     3.4. Одночасно з видачею переоформленого посвiдчення регiональною митницею, митницею приймається рiшення про визнання попереднього посвiдчення недiйсним, про що видається вiдповiдний наказ.

     3.5. Пiдставами для видачi дублiката посвiдчення є його втрата або пошкодження.

     3.6. Якщо посвiдчення непридатне для користування внаслiдок його пошкодження, або втрачено то особа подає до регiональної митницi, митницi заяву, копiю документа, що засвiдчує особу, та непридатне для користування посвiдчення. Видача дублiката посвiдчення здiйснюється у тому самому порядку, що i видача його оригiналу без додаткового складання iспиту. Дублiкату посвiдчення присвоюється номер оригiналу, замiсть якого вiн виданий.

     3.7. Разом з видачею дублiката посвiдчення регiональною митницею, митницею приймається рiшення про визнання втраченого або пошкодженого оригiналу посвiдчення недiйсним.

     3.8. У разi змiни керiвника, який пiдписував оригiнал посвiдчення, дублiкат пiдписується iншим керiвником, що має право такого пiдпису, i завiряється печаткою.

     3.9. Переоформлювати або видавати дублiкати посвiдчення має право лише регiональна митниця, митниця, яка видала його оригiнал, за винятком випадку, зазначеного в пунктi 3.2 цього роздiлу.

4. Облiк посвiдчень та ведення iнформацiї щодо дiяльностi представникiв митних брокерiв

     4.1. Облiк посвiдчень здiйснюється посадовими особами регiональних митниць, митниць за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби.

     4.2. Облiк посвiдчень повинен мiстити таку iнформацiю:

     номер посвiдчення;

     митний орган, яким видано посвiдчення;

     прiзвище, iм'я, по батьковi представника митного брокера;

     паспортнi данi представника митного брокера: серiя та номер паспорта, ким i коли виданий;

     iдентифiкацiйний номер представника митного брокера (за наявностi)

     дата та номер наказу митного органу про видачу посвiдчення;

     початкова та кiнцева дати дiї посвiдчення;

     анулювання посвiдчення - дата та номер наказу регiональної митницi, митницi про анулювання посвiдчення, причини анулювання посвiдчення;

     переоформлення посвiдчення - дата та номер наказу регiональної митницi, митницi про переоформлення посвiдчення, причини переоформлення посвiдчення;

     номер та дата вiдповiдного рiшення суду, наказу Держмитслужби щодо зобов'язання регiональної митницi, митницi скасувати наказ про анулювання посвiдчення;

     видача дублiката посвiдчення - дата та номер наказу регiональної митницi, митницi про видачу дублiката посвiдчення, причини видачi дублiката посвiдчення;

     дата та номер картки вiдмови, оформленої представнику митного брокера посадовою особою регiональної митницi, митницi, у чому саме вiдмовлено (митна декларацiя не може бути прийнята, товари не пiдлягають митному оформленню, товари й транспортнi засоби не пiдлягають пропуску через митний кордон України), iз зазначенням норми законодавства України, яку не дотримано (порушено);

     порушення митних правил представником митного брокера - дата складання протоколу, його номер, стаття Митного кодексу України, короткий опис порушення, примiтки, прiзвище, iм'я, по батьковi та посада особи, якою складено протокол.

     4.3. Облiк посвiдчень (видача, анулювання, переоформлення, видача дублiката, внесення iнформацiї щодо оформлення картки вiдмови або порушення митних правил) за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби здiйснюється протягом доби посадовими особами регiональних митниць, митниць вiдповiдно до вимог цього наказу.

     4.4. Перегляд облiку посвiдчень доступний посадовим особам Держмитслужби, регiональних митниць, митниць.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю А.I.Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.