Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/64382 від 10.12.2019

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 14.09.2009 р. N 13-119/6074-17075


Про порядок зняття операцiї з валютного контролю

     Нацiональний банк України (далi - Нацiональний банк) розглянув звернення i по сутi запиту повiдомляє.

     Строк завершення iмпортних операцiй резидентiв, якi здiйснюються на умовах вiдстрочення поставки, визначено статтею 2 Закону України вiд 23.09.94 N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" (далi - Закон). Перевищення законодавчо встановлених строкiв потребує висновку центрального органу виконавчої влади з питань економiчної полiтики. Порушення резидентами передбачених строкiв згiдно зi статтею 4 Закону тягне за собою стягнення пенi за кожний день прострочення у розмiрi 0,3 вiдсотка вiд суми неодержаної виручки (вартостi недопоставленого товару) в iноземнiй валютi, перерахованої у грошову одиницю України за курсом Нацiонального банку України на день виникнення заборгованостi. Строки нарахування пенi зупиняються на перiод прийняття до розгляду судом, Мiжнародним комерцiйним арбiтражним судом чи Морською арбiтражною комiсiєю при Торгово-промисловiй палатi України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованостi, яка виникла внаслiдок недотримання нерезидентом строкiв, передбачених експортно-iмпортними контрактами.

     Виходячи з викладеної у листi iнформацiї, у зв'язку з невиконанням взаємних зобов'язань та розiрванням зовнiшньоекономiчного договору перерахована на користь нерезидента попередня оплата повертається резиденту. З огляду на те, що у листi не зазначений конкретний вид зовнiшньоекономiчного договору, укладеного мiж резидентом i нерезидентом, надалi йтиметься про повернення нерезидентом передплати за договором (контрактом), яким передбачався iмпорт резидентом товару.

     Перш за все, зазначаємо, що застосування до резидентiв санкцiй, передбачених Законом, належить до компетенцiї податкових органiв.

     Нацiональний банк, виходячи з повноважень та на виконання Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", вимог вищезазначеного Закону, визначив порядок здiйснення уповноваженими банками контролю за дотримання резидентами встановлених законодавством строкiв розрахункiв за експортними та iмпортними операцiями, виклавши їх в Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями, затвердженiй постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 та зареєстрованiй в Мiнiстерствi юстицiї України 28.05.99 за N 338/3631 (далi - Iнструкцiя).

     Згiдно з пунктами 3.1 i 3.2 роздiлу 3 Iнструкцiї вiдлiк законодавчо встановленого строку розрахункiв банк починає з наступного календарного дня пiсля дня здiйснення авансового платежу (виставлення векселя на користь постачальника товару, що iмпортується).

     Вiдповiдно до пункту 3.3 роздiлу 3 Iнструкцiї банк знiмає з контролю операцiю резидента в разi iмпорту продукцiї з увезенням її на територiю України, якщо така продукцiя згiдно iз законодавством України пiдлягає митному оформленню, на пiдставi вiдповiдних типiв ВМД та за наявностi iнформацiї про цю операцiю в реєстрi ВМД, а в iнших випадках - пiсля пред'явлення резидентом документа, який згiдно з умовами договору засвiдчує здiйснення нерезидентом поставки продукцiї, виконання робiт, надання послуг.

     При цьому згiдно з пiдпунктом "г" пункту 1.8 роздiлу 1 Iнструкцiї вартiсть товарiв може бути зменшена, якщо протягом виконання зобов'язань за договором вiдбувається повернення сплачених iмпортером коштiв повнiстю або частково - на суму таких коштiв.

     Вiдповiдно до пункту 1.1 роздiлу 1 Iнструкцiї днем виникнення порушення є перший день пiсля закiнчення встановленого законодавством строку розрахункiв за iмпортною операцiєю або строку, встановленого вiдповiдно до ранiше одержаних за цiєю операцiєю висновкiв Мiнiстерства економiки України на перевищення законодавчо встановлених строкiв розрахункiв (далi - висновки).

     Таким чином, у разi ненадходження на адресу резидента у законодавчо встановленi строки розрахункiв (або строки, встановленi вiдповiдно до ранiше одержаних за цiєю операцiєю висновкiв) товару за iмпортною операцiєю та/або неповернення резиденту попередньої оплати (у зв'язку з невиконанням взаємних зобов'язань та розiрванням iмпортною договору) виникає порушення законодавчо встановленого строку розрахункiв. У цьому випадку банк має iнформувати податковi органи про виявленi у звiтному мiсяцi факти порушень ненадходження в законодавчо встановленi строки товарiв згiдно з роздiлом 5 (пункт 5.9) Iнструкцiї.

     Тобто при поверненнi товару за зовнiшньоекономiчним договором або попередньої оплати за ним строк завершення iмпортної операцiї резидента повинен вiдповiдати вимогам зазначеного Закону.

Виконавчий директор з питань валютного регулювання та контролю А. Балюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.