Документ скасований: Постанова КМУ № 340 від 27.05.2015

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 27 грудня 2008 р. N 1144


Про затвердження Технiчного регламенту етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 8 квiтня 2013 року N 235

     Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Технiчний регламент етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї та план заходiв з його застосування, що додаються.

     2. Мiнiстерству промислової полiтики та Нацiональному агентству з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсiв забезпечити застосування Технiчного регламенту, затвердженого цiєю постановою.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 грудня 2008 р. N 1144

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї

Загальнi положення

     1. Цей Технiчний регламент визначає загальнi вимоги до етикетування ламп побутового використання (далi - лампа) стосовно ефективностi споживання електроенергiї, проведення процедури оцiнки вiдповiдностi ламп таким вимогам.

     2. Дотримання вимог цього Технiчного регламенту обов'язкове для:

     центральних органiв виконавчої влади, на якi покладено функцiї з технiчного регулювання та нагляду;

     виробникiв або їх уповноважених представникiв чи постачальникiв, що розмiщують лампи на ринку;

     призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi (далi - призначенi органи), якi вiдповiдають вимогам постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 сiчня 2007 р. N 59 "Про затвердження Порядку здiйснення процедури призначення органiв з оцiнки вiдповiдностi продукцiї, процесiв i послуг вимогам технiчних регламентiв" (Офiцiйний вiсник України, 2007 р., N 6, ст. 223).

     3. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у такому значеннi:

     виробник - юридична чи фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, вiдповiдальна за проектування, виготовлення, пакування, маркування та етикетування ламп незалежно вiд того, чи виконує зазначенi операцiї сама особа, чи iншi особи вiд її iменi;

     етикетка - встановленого зразка друкована iнформацiя (листок), яка мiстить вiдомостi про основнi показники ефективностi споживання електроенергiї та споживчi характеристики лампи;

     клас ефективностi споживання електроенергiї - рiвень економiчностi енергоспоживання лампи, що характеризує її енергетичну ефективнiсть пiд час використання;

     постачальник - юридична чи фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, що розмiщує лампи на ринку;

     споживач - фiзична чи юридична особа, яка придбаває та / або використовує лампи.

     Якщо свiтлотехнiчний вирiб може бути розiбраний споживачем без застосування iнструменту, то в положеннях цього Технiчного регламенту лампа - це елемент, що випромiнює свiтло.

     Iншi термiни застосовуються у значеннi, наведеному в Законах України "Про пiдтвердження вiдповiдностi", "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi", постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 жовтня 2003 р. N 1585 "Про затвердження Технiчного регламенту модулiв оцiнки вiдповiдностi та вимог щодо маркування нацiональним знаком вiдповiдностi, якi застосовуються в технiчних регламентах" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 41, ст. 2175; 2007 р., N 1, ст. 31), нацiональних стандартах на конкретнi категорiї ламп.

     4. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на лампи побутового використання (у тому числi тi, що використовуються не тiльки в побутi), якi живляться безпосередньо вiд мережi електропостачання:

     розжарювання, в тому числi галогеновi;

     люмiнесцентнi з умонтованим пускорегулювальним пристроєм;

     люмiнесцентнi двоцокольнi;

     люмiнесцентнi одноцокольнi (тi, що працюють iз зовнiшнiм баластом).

     5. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на лампи:

     свiтловий потiк яких перевищує 6500 лм;

     споживана потужнiсть яких менш як 4 Вт;

     рефлекторнi;

     призначенi для використання з iншими джерелами живлення (наприклад, акумуляторнi батареї);

     не призначенi для випромiнювання свiтла переважно видимого дiапазону (вiд 400 нм до 800 нм), тобто ультрафiолетовi, iнфрачервонi, кольоровi;

     розмiщенi у приладi, який не призначений для освiтлення, у разi коли їх постачають у складi цього приладу та не пропонують окремо для продажу (наприклад, як запаснi частини).

     6. Центральнi органи виконавчої влади, на якi покладено функцiї з технiчного регулювання та нагляду, зобов'язанi вживати належних заходiв для розмiщення ламп на ринку України тiльки за умови дотримання вимог цього Технiчного регламенту.

     7. Лампи iноземного виробництва, що розмiщуються на ринку України, мають вiдповiдати вимогам цього Технiчного регламенту.

     8. Процедура пiдтвердження вiдповiдностi задекларованих та зазначених на етикетцi вiдомостей про свiтловий потiк, потужнiсть, тривалiсть горiння лампи, а також методи їх вимiрювання визначаються згiдно з ДСТУ EN 50285 "Лампи електричнi побутовi. Методи вимiрювання енергетичної ефективностi".

Iнформацiя про ефективнiсть споживання електроенергiї

     9. Етикетка має бути надрукована або прикрiплена на зовнiшньому боцi iндивiдуальної упаковки лампи. Нiщо не повинно закривати або зменшувати її видимiсть. Вимоги до етикетки визначенi в додатку 1.

     10. У разi коли лампа пропонується для продажу за каталогом або за допомогою iншого друкованого повiдомлення чи в iнший спосiб продажу на вiдстанi, цi каталоги чи iншi друкованi повiдомлення повиннi мiстити копiю етикетки або вiдомостi, зазначенi в пунктi 2 додатка 1.

Визначення класу ефективностi споживання електроенергiї

     11. До класу А належать такi лампи:

     люмiнесцентнi без умонтованого пускорегулювального пристрою (тi, що потребують баласту та/або iншого регулювального пристрою для їх пiдключення до мережi живлення), у яких Р Ј 0,15 · ЦФ + 0,0097 · Ф;

     iншi лампи, у яких Р Ј 0,24 · ЦФ + 0,0103 · Ф,

     де Ф - свiтловий потiк лампи, лм;

     Р - споживана потужнiсть лампи, Вт.

     Якщо лампу не можна вiднести до класу А, то базова потужнiсть (РБ) обчислюється за такими формулами:

РБ = 0,88 · ЦФ + 0,049 · Ф, коли Ф > 34 лм;

РБ = 0,2 · Ф, коли Ф Ј 34 лм,

     де Ф - свiтловий потiк лампи, лм.

     Iндекс ефективностi споживання електроенергiї (Е1) у такому разi встановлюється:

Р
Е1 = ____
РБ

     де Р - споживана потужнiсть лампи, Вт;

     РБ - базова потужнiсть лампи, Вт.

     Клас ефективностi споживання електроенергiї залежно вiд iндексу ефективностi споживання (Е1) встановлюється:

Клас ефективностi споживання електроенергiї Iндекс ефективностi споживання електроенергiї (Е1), вiдсоткiв
B Е1 < 60
C 60 Ј Е1 < 80
D 80 Ј Е1 < 95
E 95 Ј Е1 < 110
F 110 Ј Е1 < 130
G Е1 і 130

Технiчна документацiя

     12. Технiчна документацiя повинна бути достатньою для оцiнки точностi iнформацiї, зазначеної на етикетцi, стосуватися всiх стадiй проектування i виготовлення лампи та давати можливiсть оцiнити її вiдповiднiсть вимогам цього Технiчного регламенту. Документацiя складається державною або за погодженням з призначеним органом iншою мовою.

     Обсяг i змiст технiчної документацiї повиннi вiдповiдати Технiчному регламенту модулiв оцiнки вiдповiдностi та вимог щодо маркування нацiональним знаком вiдповiдностi, якi застосовуються в технiчних регламентах, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 жовтня 2003 р. N 1585, та ДСТУ ISO/IEC 17050-2:2006.

     У технiчнiй документацiї повиннi зазначатися:

     повне найменування та адреса виробника;

     марка походження, яка може мати форму торговельної марки, марки виробника або його уповноваженого представника чи постачальника;

     загальний опис лампи, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї;

     iнформацiя (у разi потреби рисунки) про основнi конструктивнi особливостi типу, зокрема про тi елементи, що iстотно впливають на енергоспоживання;

     пiдтвердження вiдповiдностi гармонiзованим стандартам (протоколи випробувань);

     iнструкцiя з експлуатацiї (у разi наявностi);

     висновок призначеного органу в разi застосування процедури, наведеної в пунктi 14 або 15 цього Технiчного регламенту.

Процедура оцiнки вiдповiдностi

     13. Виробник або його уповноважений представник чи постачальник, що розмiщує лампи на ринку, проводить процедуру оцiнки вiдповiдностi ламп вимогам цього Технiчного регламенту iз застосуванням одного з таких модулiв оцiнки вiдповiдностi, передбачених Технiчним регламентом модулiв оцiнки вiдповiдностi та вимог щодо маркування нацiональним знаком вiдповiдностi, якi застосовуються в технiчних регламентах, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 жовтня 2003 р. N 1585: А - внутрiшнiй контроль виробництва; Аа - внутрiшнiй контроль виробництва з перевiркою продукцiї; В - перевiрка типу.

     Виробник або його уповноважений представник чи постачальник, що розмiщує лампи на ринку, може застосовувати складнiшi модулi оцiнки вiдповiдностi.

     14. Виробник або його уповноважений представник - резидент проводить оцiнку вiдповiдностi ламп вимогам цього Технiчного регламенту iз застосуванням модулiв А або Аа.

     Виробник зобов'язаний оцiнити характеристики лампи, якi вiдповiдно до цього Технiчного регламенту є визначальними.

     Пiд час оцiнки iнформацiї, яка мiститься на етикетцi, потрiбно враховувати всi умови, передбаченi для використання ламп. Для ламп, застосування яких можливе в кiлькох режимах, клас ефективностi споживання електроенергiї необхiдно визначати в усiх можливих режимах, передбачених виробником для експлуатацiї.

     Виробник наносить на кожну етикетку в передбаченому мiсцi нацiональний знак вiдповiдностi. Вiдповiднiсть ламп вимогам цього Технiчного регламенту має бути пiдтверджено декларацiєю про вiдповiднiсть, складеною виробником або його уповноваженим представником за формою згiдно з додатком 2.

     Абзац п'ятий пункту 14 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.04.2013р. N 235)

     Виробник або його уповноважений представник зобов'язаний:

     зберiгати копiю декларацiї про вiдповiднiсть разом з технiчною документацiєю протягом не менш як трьох рокiв пiсля останнього випуску конкретного типу лампи i надавати їх на вимогу центральних органiв виконавчої влади, на якi покладено функцiї з технiчного регулювання та нагляду;

     вжити всiх необхiдних заходiв для гарантування розмiщення на ринку ламп, якi вiдповiдають технiчнiй документацiї i цьому Технiчному регламенту.

     15. Оцiнка вiдповiдностi ламп iз залученням призначеного органу проводиться у разi, коли:

     виробник або його уповноважений представник - резидент не застосував гармонiзованi стандарти на конкретну категорiю ламп, зазначену в пунктi 4 цього Технiчного регламенту, чи застосував їх частково, вiн може застосувати процедуру оцiнки вiдповiдностi з використанням модуля В у поєднаннi з iншими модулями вiдповiдно до Технiчного регламенту модулiв оцiнки вiдповiдностi та вимог щодо маркування нацiональним знаком вiдповiдностi, якi застосовуються в технiчних регламентах, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 жовтня 2003 р. N 1585;

     розмiщення ламп на ринку України здiйснює постачальник - резидент, який не є уповноваженим представником виробника - нерезидента, оцiнка вiдповiдностi вимогам цього Технiчного регламенту проводиться з використанням модуля В для кожної партiї ламп. Нацiональний знак вiдповiдностi на кожну етикетку лампи у передбаченому мiсцi наносить виробник - нерезидент за вимогою постачальника - резидента або сам постачальник.

     Пiсля проведення оцiнки вiдповiдностi ламп призначений орган видає виробнику або його уповноваженому представнику чи постачальнику вiдповiднi документи (протокол випробувань тощо).

     У разi коли виробник або його уповноважений представник є нерезидентом, зобов'язання щодо зберiгання i надання декларацiй про вiдповiднiсть та технiчної документацiї в розпорядження центрального органу виконавчої влади, на який покладено функцiї з технiчного регулювання та нагляду, покладаються на постачальника - резидента.

     16. Виробник або його уповноважений представник чи постачальник:

     зобов'язаний вжити всiх необхiдних заходiв для гарантування розмiщення на ринку ламп, що вiдповiдають технiчнiй документацiї i цьому Технiчному регламенту;

     повинен подати призначеному органу заявку, копiї декларацiї про вiдповiднiсть та технiчної документацiї.

     17. Розмiщення на ринку лампи без нанесення на етикетцi нацiонального знака вiдповiдностi забороняється.

     Нанесення на етикетку будь-якого знака, схожого за формою на нацiональний знак вiдповiдностi, забороняється.

     У разi неналежного нанесення нацiонального знака вiдповiдностi на етикетку лампи необхiдно вжити заходiв для обмеження або заборони розмiщення такої продукцiї на ринку або вилучення її з ринку вiдповiдно до законодавства України.

     18. Рiшення щодо обмеження розмiщення на ринку лампи повинно бути обґрунтоване. Iнформацiя про прийняте рiшення, а також про строки усунення порушень надсилається заiнтересованiй сторонi.

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ ДО ЕТИКЕТКИ

     1. Етикетка обирається з наведених рисункiв. Якщо етикетка не друкується на упаковцi, а додається окремо, слiд використовувати кольорову версiю. У разi використання двоколiрної версiї друк i фон можуть бути будь-якого кольору, що забезпечує розбiрливiсть написiв на етикетцi.

 

     2. Вiдомостi, якi зазначаються на етикетцi лампи:

     клас ефективностi споживання електроенергiї, визначений вiдповiдно до пункту 13 чи 14 Технiчного регламенту етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї. Лiтера, яка означає клас ефективностi споживання електроенергiї лампи, розмiщується на тому самому рiвнi, що i вiдповiдна стрiлка;

     свiтловий потiк лампи у люменах, вимiряний вiдповiдно до методiв випробувань, зазначених у гармонiзованих стандартах на конкретнi категорiї ламп;

     споживана потужнiсть лампи у ватах, вимiряна вiдповiдно до методiв випробувань, зазначених у гармонiзованих стандартах на конкретнi категорiї ламп;

     середня тривалiсть горiння лампи в годинах, вимiряна вiдповiдно до методiв випробувань, зазначених у гармонiзованих стандартах на конкретнi категорiї ламп. Цi вiдомостi на етикетцi можна не наводити, якщо на упаковцi вiдсутнi iншi данi стосовно тривалостi горiння лампи.

     3. Якщо вiдомостi, зазначенi в абзацах третьому - п'ятому пункту 2 цього додатка, нанесенi в iншому мiсцi упаковки, вони можуть не наноситися на етикетку, як i блок, що мiстить їх. У такому разi етикетка обирається з таких рисункiв:

 

     4. Наведенi у цьому пунктi рисунки визначають параметри друкування етикетки.

 

     Етикетка повинна бути розмiщена на вiдстанi не менш як 5 мiлiметрiв вiд краю упаковки. Якщо для розмiщення етикетки довжина сторони упаковки недостатня або етикетка буде займати понад 50 вiдсоткiв площi поверхнi найбiльшої сторони упаковки, її можна зменшити. Зменшення етикетки не повинно перевищувати 40 вiдсоткiв (у довжину) її стандартного розмiру. Якщо розмiр упаковки менший нiж зменшена етикетка, тодi її слiд прикрiпляти до лампи або упаковки. У разi коли етикетка стандартного розмiру демонструється разом з лампою (наприклад, прикрiплена до полицi, на якiй стоїть лампа), на упаковцi етикетку можна не друкувати.

     Для друкування кольорової етикетки слiд використовувати блакитний, яскраво-червоний, жовтий i чорний кольори.

     Колiр будь-якого елемента етикетки складається сполученням зазначених основних кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.

     Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр i лiтери "X"), якi означають вiдсотковий склад кольорiв у такiй послiдовностi: блакитний, яскраво-червоний, жовтий, чорний.

     Наприклад: позначення кольору елемента етикетки "07X0" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - яскраво-червоного, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.

     Кольори стрiлок, якими позначаються класи ефективностi споживання електроенергiї ламп:

A - X0X0: 100 вiдсоткiв - блакитний, 0 - яскраво-червоний, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний;
B - 70X0: 70 вiдсоткiв - блакитний, 0 - яскраво-червоний, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний;
C - 30X0: 30 вiдсоткiв - блакитний, 0 - яскраво-червоний, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний;
D - 00X0: 0 вiдсоткiв - блакитний, 0 - яскраво-червоний, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний;
E - 03X0: 0 вiдсоткiв - блакитний, 30 - яскраво-червоний, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний;
F - 07X0: 0 вiдсоткiв - блакитний, 70 - яскраво-червоний, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний;
G - 0XX0: 0 вiдсоткiв - блакитний, 100 - яскраво-червоний, 100 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний.

     Колiр контурних лiнiй:

     X070: 100 вiдсоткiв - блакитний, 0 - яскраво-червоний, 70 - жовтий, 0 вiдсоткiв - чорний.

     Колiр тексту - чорний.

     Фон - бiлий.

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту

ДЕКЛАРАЦIЯ
про вiдповiднiсть вимогам Технiчного регламенту етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї

 
(повне найменування виробника або
 
його уповноваженого представника чи постачальника,
 
мiсцезнаходження, код згiдно з ЄДРПОУ)
в особi  
(посада, прiзвище, iм'я та по батьковi)
 
пiдтверджує, що  
(повна назва продукцiї, тип, марка)
  ,
яка випускається за  
(назва та позначення документацiї)
 
та вiдповiдає Технiчному регламенту етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї, а також
 
(позначення та назва нормативних документiв, якi в разi їх добровiльного
  ,
застосування є пiдтвердженням вiдповiдностi продукцiї Технiчному регламенту)
процедура оцiнки вiдповiдностi якої проведена згiдно iз зазначеним Технiчним регламентом.
Сертифiкат вiдповiдностi*  
(номер сертифiката вiдповiдностi, дата його реєстрацiї,
 
строк дiї, найменування та мiсцезнаходження призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi)
Декларацiю складено пiд цiлковиту вiдповiдальнiсть  
(повне найменування
  .
виробника або його уповноваженого представника чи постачальника)
     
(посада особи, що склала декларацiю) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
М. П. ___ _____________ 20__ р.

____________
     * Застосовується за умови проведення оцiнки вiдповiдностi призначеним органом.

(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.04.2013р. N 235)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 грудня 2008 р. N 1144

ПЛАН
заходiв iз застосування Технiчного регламенту етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї

Найменування заходу Вiдповiдальнi за виконання Строк виконання
1. Призначення органiзацiй, вiдповiдальних за впровадження Технiчного регламенту етикетування ламп побутового використання стосовно ефективностi споживання електроенергiї (далi - Технiчний регламент) Мiнпромполiтики
НАЕР
2009 рiк
2. Призначення органiв для проведення оцiнки вiдповiдностi ламп побутового використання вимогам Технiчного регламенту Держспоживстандарт - " -
3. Створення консультацiйно-методичного центру iз застосування Технiчного регламенту Мiнпромполiтики
Держспоживстандарт
НАЕР
- " -
4. Приведення у разi потреби нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть з Технiчним регламентом Держспоживстандарт
Мiнпромполiтики
НАЕР
постiйно
5. Популяризацiя застосування Технiчного регламенту за допомогою засобiв масової iнформацiї та шляхом проведення семiнарiв, конференцiй Мiнпромполiтики
НАЕР
Держспоживстандарт
2009 рiк - перше пiврiччя 2010 року
6. Пiдготовка вiтчизняних пiдприємств - виробникiв ламп побутового використання до застосування Технiчного регламенту Мiнпромполiтики
НАЕР
- " -
7. Сприяння добровiльному застосуванню пiдприємствами процедури оцiнки вiдповiдностi вимогам Технiчного регламенту Мiнпромполiтики
НАЕР
Держспоживстандарт
- " -
8. Коригування Технiчного регламенту за результатами його добровiльного застосування (у разi потреби) - " - - " -
9. Обов'язкове застосування Технiчного регламенту для всiх виробникiв i постачальникiв ламп побутового використання НАЕР
Мiнпромполiтики
Держспоживстандарт
з 1 липня 2010 року
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.