ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.03.2010 р. N 18/1-0403-ЕП


     Департаментом заходiв торговельної полiтики розглянуто лист <...> щодо застосування вимоги частини 2 статтi 4 Закону України вiд 17.07.97 N 468/97-ВР "Про державне регулювання iмпорту сiльськогосподарської продукцiї" при митному оформленнi товарiв другої - двадцять першої груп УКТЗЕД.

     Частиною 2 статтi 4 цього Закону встановлено, що продукти, призначенi для продажу населенню, що пiдпадають пiд визначення другої - двадцять першої груп Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТ ЗЕД), можуть бути випущенi з-пiд митного контролю на територiю України з країн, вiльних вiд карантину, за умови наявностi, зокрема, сертифiката походження таких продуктiв.

     Законодавчої норми щодо необхiдностi подання сертифiкату походження вказаних товарiв, не призначених для продажу населенню, при їх випуску з-пiд митного контролю статтею 4 Закону України вiд 17.07.97 N 468/97-ВР не встановлено.

     Повiдомляємо також, що вiдповiдно до статтi 1 Митного кодексу України митний режим - сукупнiсть норм, встановлених законами України з питань митної справи, що залежно вiд заявленої мети перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України визначають порядок такого перемiщення та обсяг митних процедур, якi при цьому здiйснюються.

     Статтею 81 Митного кодексу України встановлено, що декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари i транспортнi засоби, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення.

     Перелiк документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.06 N 80.

     Зокрема, одним з документiв, обов'язковим для подання, є зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) або iнший документ, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту)

     Вiдповiдно до Положення про форму зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), затвердженого наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 06.09.01 N 201, до умов, якi повиннi бути передбаченi в договорi (контрактi), вiдносяться предмет договору, об'єкт, мета та iншi iстотнi умови.

     Згiдно зi статтею 45 Митного кодексу України особи, якi перемiщують товари i транспортнi засоби через митний кордон України чи провадять дiяльнiсть, контроль за якою цим Кодексом покладено на митнi органи, зобов'язанi подавати митним органам документи та вiдомостi, необхiднi для здiйснення митного контролю.

Директор Департаменту заходiв торговельної полiтики О.I.Пашинний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.