ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

07.05.10 N 09/1517-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць
(крiм Регiональної iнформацiйної, Енергетичної регiональної митниць)


Щодо порядку митного оформлення дипломатичних вантажiв

     На виконання резолюцiї Голови служби до доповiдної записки департаменту мiжнародної дiяльностi вiд 30.04.2010 N 22/1-455 iнформуємо про наступне.

     Компетенцiю митних органiв у системi органiв державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi визначено Законом України вiд 16.04.91 N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть". У вiдповiдностi до статтi 9 цього Закону України Держмитслужба України здiйснює митний контроль в Українi згiдно з чинними законами України.

     Митному контролю пiдлягають усi товари, що перемiщуються через митний кордон України (Стаття 40 Митного кодексу України (далi - Кодекс).

     Вiдповiдно до положення Вiденської Конвенцiї про дипломатичнi зносини (стаття 36) та Вiденської Конвенцiї про консульськi зносини (стаття 50), Держава перебування, згiдно з прийнятими нею законами, дозволяє ввозити та звiльняє вiд мита, податкiв та пов'язаних з цим зборiв, за виключенням зборiв за зберiгання, перевезення та подiбного роду послуги:

     - предмети для офiцiйного користування;

     - предмети для особистого користування.

     Митнi пiльги для дипломатичних представництв iноземних держав передбаченi Статтею 286 Кодексу, якою встановлено наступне.

     Дипломатичнi представництва iноземних держав на територiї України за умови дотримання встановленого цим Кодексом порядку перемiщення товарiв через митний кордон України можуть ввозити на митну територiю України та вивозити з її митної територiї товари, призначенi для офiцiйного (службового) користування представництв iз звiльненням вiд митного огляду та сплати податкiв i зборiв, за винятком плати за митне оформлення таких товарiв, якщо воно здiйснюється поза мiсцями розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв.

     Консульським установам iноземних держав, консульським посадовим особам, включаючи главу консульської установи та консульських службовцiв, а також членiв їхнiх сiмей, надаються митнi пiльги, передбаченi цим Кодексом для дипломатичних представництв iноземних держав або вiдповiдного персоналу дипломатичного представництва.

     Крiм цього, Правилами митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами, затвердженими наказом Держмитслужби вiд 09.07.01 N 491 та зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 20 серпня 2001 р. за N 723/5914 визначено, що:

     представництво - це акредитоване в Мiнiстерствi закордонних справ України дипломатичне представництво, консульська установа, представництво мiжнародної органiзацiї, яким надано митнi пiльги вiдповiдно до чинного законодавства України та мiжнародних договорiв України;

     персонал - це акредитованi в Мiнiстерствi закордонних справ України глави представництв та члени їх дипломатичного персоналу, консульськi посадовi особи (крiм почесних консульських посадових осiб), члени дипломатичного персоналу мiжнародних органiзацiй, члени адмiнiстративно-технiчного та обслуговуючого персоналу, що не є громадянами України;

     акредитацiя персоналу, членiв сiмей - це отримання в Мiнiстерствi закордонних справ України дипломатичної, консульської або службової картки.

     Стосовно митного контролю та митного оформлення особистих речей членiв дипломатичного персоналу, зокрема, спiвробiтникiв представництв мiжнародних органiзацiй iнформуємо.

     На пiдставi положень Вiденської конвенцiї про представництво держав у їх вiдношеннях з мiжнародними органiзацiями унiверсального характеру (1975 р.), Вiденської конвенцiї про дипломатичнi зносини (1961 р.), Вiденської конвенцiї про консульськi зносини (1963 р.) та вiдповiдно до статтi 287 Митного кодексу України особистий багаж глави дипломатичного представництва iноземної держави, членiв дипломатичного персоналу, членiв їх сiмей, якi проживають разом з ними звiльняються вiд митного огляду, крiм випадкiв, визначених законодавством України. Митнi пiльги для iнших осiб якi користуються на територiї України митними пiльгами визначенi статтями 288 - 290, 292 - 295 цього кодексу.

     Вiдповiдно до вимог частини першої статтi 287 Митного кодексу України глави дипломатичного представництва iноземної держави, члени дипломатичного персоналу та члени їх сiмей, якi користуються на територiї України митними пiльгами, можуть перемiщувати через митний кордон України товари, призначенi для особистого користування (включаючи предмети початкового облаштування) з дотриманням порядку їх перемiщення, встановленого законодавством України.

     Статтею 247 Митного кодексу України визначено, що громадяни за умови дотримання законодавства України можуть перемiщувати через митний кордон будь-якi товари, крiм тих, що забороненi до ввезення, вивезення, а також тих щодо яких законом установленi обмеження в галузi зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Вiдповiдно до статтi 96 Митного кодексу України ввезення в Україну, вивезення з України та транзит через її територiю товарiв окремих видiв можуть заборонятися законами України.

     Не можуть бути пропущенi через митний кордон України товари:

     забороненi до ввезення в Україну;

     забороненi до вивезення з України;

     забороненi до транзиту через митну територiю України;

     щодо яких не було здiйснено митне оформлення;

     якi перемiщуються через митний кордон України з порушенням вимог цього Кодексу та iнших законiв України.

     До перемiщення через митний кордон України у мiжнародних поштових вiдправленнях забороняються культурнi цiнностi.

     Статтею 9 Закону України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", зi змiнами, визначено, що не пiдлягають пропуску через митний кордон України:

     товари, що можуть завдати шкоди здоров'ю або загрожувати життю населення та тваринному свiту чи призвести до заподiяння шкоди довкiллю;

     лiтературнi та художнi твори, полiграфiчна та iнша друкована продукцiя, кiно-, фото-, аудiо- та вiдеоматерiали, що пропагують вiйну, жорстокiсть, порнографiю, расову, етнiчну або релiгiйну ворожнечу, закликають до насильницького повалення конституцiйного ладу в Українi;

     товари та особистi речi, на пропуск яких потрiбнi дозволи iнших державних установ, без наявностi цих дозволiв.

     Серед товарiв та особистих речей на перемiщення громадянами через митний кордон України яких потрiбнi дозволи iнших державних органiв слiд, зокрема, зазначити: будь-яку зброю, боєприпаси i вибуховi речовини, наркотики i психотропнi речовини, культурнi цiнностi, друкованi видання та iншi носiї iнформацiї, отруйнi i сильнодiючi речовини та лiки, радiоактивнi матерiали, об'єкти флори i фауни, їхнi частини i одержана з них продукцiя, високочастотнi радiоелектроннi пристрої.

     Вiдповiдно до статтi 17 Закону України "Про лiкарськi засоби" на територiю України можуть ввозитись лiкарськi засоби, зареєстрованi в Українi, за наявностi сертифiката якостi, що видається виробником.

     Незареєстрованi лiкарськi засоби можуть ввозитись на митну територiю України, зокрема, для iндивiдуального використання громадянами.

     При разовому ввезеннi незареєстрованих лiкарських засобiв з метою iндивiдуального використання громадянами в кiлькостi, необхiднiй на курс лiкування, подаються наступнi документи:

     - довiдка лiкаря iз зазначенням дiагнозу захворювання;

     - рецепт на даний лiкарський препарат згiдно iз Правилами МОЗ України, затвердженими наказом МОЗ України вiд 30.06.94 N 117 (пiдпис i особиста печатка лiкаря, пiдпис вiдповiдальної особи i кругла печатка лiкувальної установи).

     Згiдно з пунктом 4.3. цих Правил митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами, затвердженi наказом Держмитслужби вiд 19.07.01 N 491, декларування предметiв, призначених для особистого користування членами дипломатичного персонал, у випадках, установлених законодавством України, здiйснюється iз заповненням митної декларацiї.

     Належним чином оформлена митна декларацiя є пiдставою для зворотного вивезення (увезення) зазначених у нiй предметiв.

     Крiм цього, для отримання (вiдправлення) несупроводжуваного багажу, мiжнародного вантажного вiдправлення члени дипломатичного персоналу або вповноваженi ними особи подають митному органу два примiрники перелiку предметiв, якi мiстяться в цьому багажi або вiдправленнi.

     Вiдповiдно до вимог статтi 27 Митного кодексу України та пункту 2.2 Правил митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами, затверджених наказом Держмитслужби вiд 19.07.01 N 491, у випадку, якщо предмети, призначенi для особистого користування дипломатичним персоналом, пiдлягають контролю з боку вiдповiдних державних органiв контролю, то їх митне оформлення здiйснюється пiсля проведення контролю цими органами. Митне оформлення предметiв, для перемiщення яких через митний кордон України законодавством визначено надання дозвiльних документiв, проводиться згiдно з чинним законодавством України.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю А.I.Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.