Документ скасований: Наказ Мінфіну № 631 від 30.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

19.07.2001 р. N 491


Про затвердження Правил митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 серпня 2001 р. за N 723/5914

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 19 жовтня 2010 року N 1243


     З метою встановлення правил митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами вiдповiдно до статей 35, 36 Вiденської конвенцiї про представництво держав у їх вiдношеннях з мiжнародними органiзацiями унiверсального характеру (1975 р.), статей 36, 37 Вiденської конвенцiї про дипломатичнi зносини (1961 р.), статей 50, 62 Вiденської конвенцiї про консульськi зносини (1963 р.), статей 59 - 67, 71 Митного кодексу України, наказую:

     1. Затвердити Правила митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами (далi - Правила), що додаються.

     2. Управлiнню органiзацiї митного контролю (Терещенко С.С.), Правовому управлiнню (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню справами (Карпенко В. П.) пiсля реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України забезпечити тиражування та розсилку цього наказу до митних органiв.

     4. Управлiнню аналiзу, прогнозування та зв'язкiв з громадськiстю (Козик Л.Г.) забезпечити висвiтлення наказу та Правил у засобах масової iнформацiї.

     5. Пiсля набрання чинностi цим наказом усiм управлiнням згiдно з компетенцiєю в мiсячний термiн надати Управлiнню органiзацiї митного контролю пропозицiї щодо приведення нормативних актiв Державної митної служби у вiдповiднiсть до Правил.

     6. Начальникам регiональних митниць, митниць привести технологiчнi схеми митного контролю у вiдповiднiсть до Правил.

     7. Уважати такими, що втратили чиннiсть, Тимчасовi правила митного контролю за предметами, що належать iноземним установам, органiзацiям та особам, якi користуються на територiї України митними пiльгами, затвердженi наказом Держмиткому вiд 14.02.92 N 31.

     8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Пашка П.В.

Голова Служби Ю.П.Соловков

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
19.07.2001 N 461
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 серпня 2001р. за N 723/5914

Правила митного контролю та митного оформлення предметiв дипломатичних представництв, консульських установ, представництв мiжнародних органiзацiй, а також їх персоналу та членiв сiмей персоналу, якi користуються на територiї України митними пiльгами

     1. Термiни, що вживаються в цих Правилах

     1.1. Представництво - акредитоване в Мiнiстерствi закордонних справ України дипломатичне представництво, консульська установа, представництво мiжнародної органiзацiї, яким надано митнi пiльги вiдповiдно до чинного законодавства України та мiжнародних договорiв України.

     1.2. Акредитацiя представництва на територiї України - отримання в Мiнiстерствi закордонних справ України посвiдчення про акредитацiю представництва на територiї України.

     1.3. Персонал - акредитованi в Мiнiстерствi закордонних справ України глави представництв та члени їх дипломатичного персоналу, консульськi посадовi особи (крiм почесних консульських посадових осiб), члени дипломатичного персоналу мiжнародних органiзацiй, члени адмiнiстративно-технiчного та обслуговувального персоналу, що не є громадянами України.

     1.4. Члени сiмей - акредитованi в Мiнiстерствi закордонних справ України члени сiмей персоналу, якi проживають разом з ним або супроводжують його за умови, що вони не є громадянами України. На дiтей персоналу вiком понад 18 рокiв пiльги, наведенi в цьому Порядку, не поширюються.

     1.5. Адмiнiстративно-технiчний персонал - особи, якi виконують адмiнiстративно-технiчне обслуговування в представництвi й мають службовi картки, виданi Мiнiстерством закордонних справ України.

     1.6. Обслуговувальний персонал - особи, якi виконують обов'язки з обслуговування представництва й мають службовi картки, виданi Мiнiстерством закордонних справ України.

     1.7. Акредитацiя персоналу, членiв сiмей - отримання в Мiнiстерствi закордонних справ України дипломатичної, консульської або службової картки.

     1.8. Дипломатичний кур'єр - особа, уповноважена на перемiщення через митний кордон України дипломатичної пошти.

     1.9. Консульський кур'єр - особа, уповноважена на перемiщення через митний кордон України консульської валiзи.

     1.10. Предмети, призначенi для офiцiйного користування - предмети (крiм транспортних засобiв), що перемiщуються через митний кордон України й призначенi для офiцiйного користування представництвами.

     1.11. Несупроводжуваний багаж - предмети та транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України окремо вiд власника чи вiдправляються в Україну їх власником (або за його дорученням iншою фiзичною чи юридичною особою).

     1.12. Офiцiйна кореспонденцiя - уся вхiдна й вихiдна кореспонденцiя, яка стосується представництв та їх функцiй.

     1.13. Транспортнi засоби, призначенi для офiцiйного користування, - транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України та належать представництвам.

     1.14. Транспортнi засоби, призначенi для особистого користування, - транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України та належать персоналу i членам сiмей.

     1.15. Предмети, призначенi для початкового облаштування, - предмети, призначенi для особистого користування, якi ввозяться персоналом та членами сiмей в термiн до 6 перших мiсяцiв роботи персоналу в Українi.

     2. Загальнi положення

     2.1. Митнi пiльги представництвам, персоналу та членам сiмей надаються вiдповiдно до законодавства України та мiжнародних договорiв України.

     2.2. Якщо предмети, призначенi для офiцiйного користування або особистого користування персоналом, пiдлягають контролю з боку вiдповiдних державних органiв контролю, то їх митне оформлення здiйснюється пiсля проведення контролю цими органами.

     2.3. Митне оформлення предметiв, для перемiщення яких через митний кордон України законодавством визначено надання дозвiльних документiв, проводиться згiдно з чинним законодавством України.

     2.4. Митне оформлення предметiв, транспортних засобiв, що належать представництву, персоналу, членам сiмей, може здiйснюватись довiреною особою на пiдставi належним чином оформлених документiв.

     2.5. За митне оформлення предметiв (у тому числi транспортних засобiв) поза мiсцем розташування митниць або поза робочим часом, установленим для митниць, справляється плата вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 N 93 "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв".

(главу 2 доповнено пунктом 2.5 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     3. Митний контроль та митне оформлення предметiв, призначених для офiцiйного користування, що перемiщуються через митний кордон України

     3.1. Пропуск через митний кордон України предметiв, призначених для офiцiйного користування, i контроль за їх доставкою в митницю, у зонi дiяльностi якої розташовано вiдповiдне представництво, здiйснюються без проведення митного огляду.

     3.2. Якщо пiд час пропуску через митний кордон України предметiв, призначених для офiцiйного користування, є достатнi пiдстави вважати, що пiд виглядом таких предметiв (або крiм них) перемiщуються iншi предмети, у тому числi й такi, увезення яких в Україну заборонено, то може бути здiйснений митний огляд. Такий огляд провадиться за згодою представництва та в присутностi вповноваженої представництвом особи. Якщо представництво не дає згоди на митний огляд, то предмети не пiдлягають пропуску на митну територiю України.

     3.3. Митне оформлення предметiв, призначених для офiцiйного користування, здiйснюється митницею, у зонi дiяльностi якої розташовано представництво.

     3.4. Предмети, призначенi для офiцiйного користування, пiдлягають декларуванню митним органам iз заповненням вантажної митної декларацiї згiдно з установленим порядком.

     3.5. Предмети, призначенi для офiцiйного користування, за умови дотримання встановленого порядку перемiщення через митний кордон України, звiльняються вiд обкладення ввiзним митом, акцизним збором, податком на додану вартiсть.

(пункт 3.5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     4. Митний контроль та митне оформлення предметiв, призначених для особистого користування персоналом та членами сiмей

     4.1. Предмети, що призначенi для особистого користування персоналом (крiм адмiнiстративно-технiчного та обслуговувального персоналу), членами сiмей (крiм членiв сiмей адмiнiстративно-технiчного та обслуговувального персоналу) i перемiщуються через митний кордон України разом з персоналом, членами сiмей або окремо, звiльняються вiд митного огляду.

     Якщо є достатнi пiдстави вважати, що пiд виглядом предметiв, призначених для особистого користування (або крiм них), перемiщуються iншi предмети, у тому числi й такi, увезення яких в Україну або вивезення з України заборонено, то митними органами проводиться митний огляд. Такий огляд здiйснюється тiльки за згодою та в присутностi особи, для користування якої призначенi предмети, або вповноваженої нею особи. У разi вiдсутностi згоди такої особи на митний огляд предметiв вони не пiдлягають пропуску на митну територiю України (з митної територiї України).

     Дiя цього пункту поширюється також на предмети, що призначенi для особистого користування персоналом (крiм адмiнiстративно-технiчного та обслуговувального персоналу) та членами сiмей (крiм членiв сiмей адмiнiстративно-технiчного та обслуговувального персоналу) i перемiщуються в несупроводжуваному багажi у мiжнародних вантажних вiдправленнях (крiм мiжнародних поштових вiдправлень) за умови, що iз зазначених у супровiдних документах вiдомостей про одержувача можна визначити його статус (дипломат, консул тощо) або за наявностi iнших ознак, що пiдтверджують цей статус (наприклад, напису "дипломатичний вантаж" на оболонцi (упаковцi) предметiв або на супровiдних документах).

     4.2. Митний контроль предметiв, що надходять в Україну в мiжнародних поштових вiдправленнях i призначенi для особистого користування персоналом, членами сiмей, здiйснюється вiдповiдно до положень Всесвiтньої поштової конвенцiї (1994 р.) й вимог законодавства України.

     За наявностi на супровiдних документах або оболонцi (упаковцi) предметiв ознак, якi дають пiдстави визнати одержувача мiжнародного поштового вiдправлення персоналом (крiм адмiнiстративно-технiчного та обслуговуючого персоналу) або членом сiм'ї (крiм членiв сiмей адмiнiстративно-технiчного та обслуговуючого персоналу), але якщо є пiдстави для проведення митного огляду цього вiдправлення з розпакуванням, митний контроль здiйснюється за згодою одержувача або уповноваженої ним особи та в присутностi одного з них.

     Про потребу присутностi одержувача при митному оглядi предметiв пiдприємством поштового зв'язку направляє йому повiдомлення iз зазначенням мiсця та часу огляду.

     У разi неможливостi проведення митного огляду у зв'язку з вiдсутнiстю одержувача або вповноваженої ним особи мiжнародне поштове вiдправлення повертається вiдправнику вiдповiдно до положень Всесвiтньої поштової конвенцiї (1994 р.).

     4.3. Декларування предметiв, призначених для особистого користування персоналом та членами сiмей, у випадках, установлених законодавством України, здiйснюється iз заповненням митної декларацiї.

     Належним чином оформлена митна декларацiя є пiдставою для зворотного вивезення (увезення) зазначених у нiй предметiв.

     4.4. Митне оформлення предметiв, якi призначенi для особистого користування персоналом, членами сiмей та надходять в Україну в мiжнародних вантажних вiдправленнях, несупроводжуваному багажi, здiйснюється митницями, у зонi дiяльностi яких проживають цi особи.

     4.5. Для отримання (вiдправлення) несупроводжуваного багажу, мiжнародного вантажного вiдправлення персонал, члени сiмей або вповноваженi ними особи подають митному органу два примiрники перелiку предметiв, якi мiстяться в цьому багажi, вiдправленнi.

     Один примiрник перелiку предметiв, засвiдчений митним органом, видається власниковi багажу (вiдправлення) або вповноваженiй ним особi, а другий разом iз копiями товаросупровiдних документiв та документiв, що посвiдчують особу одержувача (вiдправника - у разi вiдправлення багажу чи мiжнародного вантажного вiдправлення за кордон), залишається в справах митницi.

     4.6. Предмети, призначенi для особистого користування персоналом (крiм адмiнiстративно-технiчного i обслуговувального персоналу) та членами сiмей (крiм членiв сiмей адмiнiстративно-технiчного i обслуговувального персоналу), включаючи предмети початкового облаштування, не обкладаються ввiзним митом, акцизним збором, податком на додану вартiсть.

(пункт 4.6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     4.7. Предмети, призначенi для початкового облаштування адмiнiстративно-технiчного персоналу та членiв сiмей адмiнiстративно-технiчного персоналу не обкладаються ввiзним митом, акцизним збором, податком на додану вартiсть.

(пункт 4.7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     4.8. Крiм зазначених у пунктi 4.7 цих Правил предметiв, iншi предмети, призначенi для особистого користування адмiнiстративно-технiчним i обслуговувальним персоналом, а також членами їх сiмей, не обкладаються ввiзним митом, акцизним збором, податком на додану вартiсть виключно на пiдставi спецiальних угод з iноземною державою.

(пункт 4.8 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     4.9. Митне оформлення предметiв, транспортних засобiв, якi придбанi на територiї України й вивозяться за межi митної територiї України, здiйснюється в порядку, установленому законодавством України.

     5. Митний контроль та митне оформлення транспортних засобiв, призначених для офiцiйного користування

     5.1. Митне оформлення транспортних засобiв, призначених для офiцiйного користування, здiйснюється митницею, у зонi дiяльностi якої розташовано конкретне представництво.

     5.2. Транспортнi засоби, призначенi для офiцiйного користування, пiдлягають декларуванню шляхом подання митному органу вантажної митної декларацiї, заповненої вiдповiдно до заявленого режиму.

     Вантажна митна декларацiя оформлюється на кожний транспортний засiб окремо.

     Належним чином оформлена вантажна митна декларацiя є пiдставою для подальшої реєстрацiї транспортного засобу в пiдроздiлах ДАI МВС України.

     5.3. Транспортнi засоби, призначенi для офiцiйного користування та заявленi в режимi тимчасового ввезення, не обкладаються ввiзним митом, акцизним збором, податком на додану вартiсть.

(пункт 5.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     5.4. Кiлькiсть транспортних засобiв, якi ввозяться представництвами для офiцiйного користування, визначається на умовах взаємностi стосовно кожної окремої держави.

     Iнформацiя про умови взаємностi надається Мiнiстерством закордонних справ Держмитслужбi щорiчно до 20 сiчня.

     5.5. Оподаткування транспортних засобiв, якi ввозяться на митну територiю України з метою вiльного використання, здiйснюється вiдповiдно до вимог законодавства України.

     5.6. Вiдчуження на митнiй територiї України транспортних засобiв, призначених для офiцiйного користування, здiйснюється вiдповiдно до вимог законодавства України.

     6. Митний контроль та митне оформлення транспортних засобiв, призначених для особистого користування

     6.1. Транспортнi засоби, призначенi для особистого користування, пiдлягають декларуванню iз заповненням одного з таких документiв:

     митної декларацiї, форму якої затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв". У цьому разi в пунктi 4 митної декларацiї власник транспортного засобу дає зобов'язання такого змiсту:

     "Я,   , зобов'язуюсь вивезти цей транспортний
(прiзвище, iм'я)
засiб за межi митної територiї України";

     письмового зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу за межi митної територiї України за формою, визначеною Державною митною службою, якщо потреби заповнення митної декларацiї немає.

     6.2. Транспортнi засоби, якi призначенi для особистого користування i ввозяться на митну територiю України з метою тимчасового користування на митнiй територiї України, не обкладаються ввiзним митом, акцизним збором, податком на додану вартiсть.

(пункт 6.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     6.3. Оподаткування транспортних засобiв, якi ввозяться на митну територiю України з метою вiльного використання на митнiй територiї України, здiйснюється вiдповiдно до вимог законодавства України.

     6.4 Вiдчуження на митнiй територiї України транспортних засобiв, призначених для особистого користування здiйснюється вiдповiдно до вимог законодавства України.

     6.5. Для отримання посвiдчення про реєстрацiю транспортного засобу в органах ДАI МВС України (далi - Посвiдчення) власники транспортних засобiв або вповноваженi ними особи мають подати митницi, у зонi дiяльностi якої проживає власник, такi документи:

     письмову заяву;

     митну декларацiю, форму якої затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв" (письмове зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу), оформленою в установленому порядку прикордонною митницею;

     документи, що пiдтверджують правомiрнiсть володiння (користування) транспортним засобом;

     реєстрацiйнi (технiчнi) документи (якщо транспортний засiб експлуатувався за межами України);

     документи, що посвiдчують особу, та дипломатичну, консульську або службову картку, видану Мiнiстерством закордонних справ України.

     6.6. У десятиденний термiн iз дня видачi Посвiдчення транспортний засiб має бути зареєстрований у пiдроздiлi ДАI МВС України.

     6.7. Кiлькiсть транспортних засобiв, якi дозволяється ввозити персоналу для особистого користування, визначається на умовах взаємностi щодо кожної окремої держави.

     Iнформацiя про умови взаємностi надається Мiнiстерством закордонних справ Держмитслужбi щорiчно до 20 сiчня.

     7. Митний контроль та митне оформлення офiцiйної кореспонденцiї, дипломатичної пошти, консульської валiзи

     7.1. Офiцiйна кореспонденцiя може перемiщуватися звичайними поштовими каналами, дипломатичною поштою, поштою представництв мiжнародних органiзацiй, консульською валiзою.

     7.2. До офiцiйної кореспонденцiї, яка перемiщується звичайними поштовими каналами, належать листи вагою до 2 кг, дрiбнi пакети вагою до 2 кг та бандеролi вагою до 5 кг, якi мiстять листи, друкованi матерiали, книги, брошури, проспекти, лазернi диски тощо. Ознакою такої офiцiйної кореспонденцiї є її конкретне адресування дипломатичному представництву, консульськiй установi, мiжнароднiй органiзацiї (її представництву) або їх персоналу.

     7.3. Уся офiцiйна кореспонденцiя недоторканна.

     7.4. Якщо в митних органiв є достатнi пiдстави вважати, що офiцiйна кореспонденцiя, яка надiйшла каналами поштового зв'язку, мiстить предмети, забороненi для пересилання в Україну, то вона може бути розпечатана за згодою та в присутностi вповноваженої ним особи.

     Повiдомлення про потребу присутностi одержувача при митному оглядi iз зазначенням мiсця та часу огляду пiдприємство поштового зв'язку направляє одержувачу в разi надходження офiцiйної кореспонденцiї з-за кордону; вiдправнику - у разi вiдправлення офiцiйної кореспонденцiї за кордон.

     У разi неможливостi проведення митного огляду у зв'язку з вiдсутнiстю згоди представництва офiцiйна кореспонденцiя, яка надiйшла каналами поштового зв'язку, повертається вiдправнику.

     7.5. Усi мiсця, якi складають дипломатичну пошту, пошту представництва мiжнародної органiзацiї, консульську валiзу повиннi мати видимi зовнiшнi знаки, що вказують на їх характер.

     7.6. Дипломатичний кур'єр, консульський кур'єр забезпечуються офiцiйним документом (кур'єрським листом), у якому зазначаються статус кур'єра та кiлькiсть мiсць дипломатичної пошти, консульської валiзи.

     7.7. Дипломатична пошта, консульська валiза можуть бути довiренi також дипломатичному кур'єру, консульському кур'єру ad hoc, призначеними для перевезення тiльки цiєї дипломатичної пошти, консульської валiзи та забезпеченими офiцiйним документом (кур'єрським листом).

     Дипломатичному кур'єру, консульському кур'єру ad hoc надаються митнi пiльги, передбаченi законодавством України вiдповiдно для дипломатичних, консульських кур'єрiв. Такi пiльги припиняються з моменту доставки дипломатичної пошти, консульської валiзи за призначенням.

     7.8. Дипломатична пошта, консульська валiза можуть бути довiренi командиру цивiльного повiтряного судна. Консульська валiза може бути довiрена також командиру судна, що перемiщується водними шляхами. У цьому разi командир судна забезпечується офiцiйним документом (кур'єрським листом), але вiн не вважається дипломатичним кур'єром, консульським кур'єром. Представництво може направити своїх представникiв прийняти дипломатичну пошту, консульську валiзу безпосередньо й безперешкодно вiд командира судна.

     7.9. При ввезеннi в Україну чи вивезеннi за кордон дипломатичної пошти, консульської валiзи дипломатичний кур'єр, консульськiй кур'єр чи командир судна подають митному органу офiцiйний документ (кур'єрський лист), оформлений на цю пошту.

     7.10. Митне оформлення дипломатичної пошти, пошти представництва мiжнародної органiзацiї, консульської валiзи, що вiдправляються за межi України, здiйснюється митницею, у зонi дiяльностi якої розташовано представництво.

     7.11. Положення цього роздiлу Правил застосовуються також до кур'єрiв, кур'єрiв ad hoc мiжнародних органiзацiй, якщо це не суперечить мiжнародним договорам України.

     7.12. Дипломатична пошта, пошта представництв мiжнародних органiзацiй, консульська валiза не пiдлягають розкриттю або затриманню. Дипломатична пошта, пошта представництв мiжнародних органiзацiй, консульська валiза можуть мiстити тiльки офiцiйну кореспонденцiю, документи й предмети, призначенi виключно для офiцiйного користування.

     Якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами України, то за наявностi достатнiх пiдстав уважати, що в консульськiй валiзi мiстяться iншi предмети, митнi органи мають право вимагати, щоб консульська валiза була розкрита вповноваженими особами iноземної держави, що представляється, у присутностi посадових осiб митного органу України. У разi вiдмови цих осiб вiд розкриття консульська валiза повертається в мiсце вiдправлення.

     7.13. Митне оформлення дипломатичної пошти, пошти представництв мiжнародної органiзацiї, консульської валiзи, що ввозяться на митну територiю України, здiйснюється прикордонною митницею, через яку вони перемiщуються.

     7.14. Обмiн консульськими валiзами мiж двома консульськими установами, якi очолюються почесними консульськими посадовими особами i розташованi в рiзних державах, дозволяється за умови згоди кожної держави.

     8. Митний контроль та митне оформлення особистого багажу дипломатичного, консульського кур'єрiв

     8.1. Особистий багаж дипломатичного, консульського кур'єрiв, у тому числi кур'єрiв ad hoc, звiльняються вiд митного огляду, якщо немає достатнiх пiдстав уважати, що вiн мiстить предмети, увезення яких в Україну чи вивезення за кордон заборонено або обмежено законодавством чи регулюється окремими правилами. Огляд особистого багажу здiйснюється тiльки в присутностi самого кур'єра або його вповноваженого представника.

     8.2. Положення цього роздiлу Правил застосовуються також до особистого багажу кур'єрiв мiжнародних органiзацiй, якщо це не суперечить мiжнародним договорам України.

     9. Митнi пiльги консульським установам, якi очолюються почесними консульськими посадовими особами

     9.1. Вимоги пунктiв 3.1 - 3.3, 7.1 - 7.13 поширюються на консульськi установи, якi очолюються почесними консульськими посадовими особами.

     9.2. Консульськiй установi, яку очолює почесна консульська посадова особа, дозволяється ввезення для офiцiйного користування без обкладення платежами та зборами, передбаченими законодавством України, таких предметiв:

(пункт 9.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.10.2010р. N 1243)

     державних гербiв та прапорiв країни, яку представляє ця консульська установа, вивiсок, печаток i штампiв, книг, офiцiйних друкованих матерiалiв, канцелярського приладдя та iнших подiбних предметiв;

     канцелярських меблiв для обладнання офiсу;

     комп'ютерної, копiювальної та комунiкацiйної технiки (телефонiв, факсiв, модемiв тощо) у потрiбнiй кiлькостi;

     iнших подiбних предметiв.

     Дiя цього пункту поширюється на вищезгаданi предмети, якщо вони ввозяться з держави, яку представляє консульська установа, або з iнших країн на вимогу держави, яку представляє консульська установа.

     10. Митний контроль та митне оформлення предметiв, транспортних засобiв, що належать почесним консульським посадовим особам або посадовим особам консульських установ, якi є громадянами України чи iноземними громадянами, якi постiйно проживають в Українi

     10.1. Митний контроль та митне оформлення предметiв, транспортних засобiв, що належать почесним консульським посадовим особам або посадовим особам консульських установ, якi є громадянами України чи iноземними громадянами, якi постiйно проживають в Українi, здiйснюються згiдно iз законодавством України.

     10.2. Якщо мiжнародним договором України встановлено для почесної консульської посадової особи чи посадової особи консульської установи, яка є громадянином України або iноземним громадянином, який постiйно проживає в Українi, iншi правила, то при митному контролi та митному оформленнi валюти, цiнностей, предметiв, транспортних засобiв, що належать цим особам, застосовуються правила мiжнародного договору.

Начальник Управлiння органiзацiї митного контролю С.С.Терещенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.