ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.09.10 N 11/7-10.09/9868-ЕП

 

Керiвникам регiональних митниць, митниць
(крiм Регiональної iнформацiйної)


     За результатами проведеної аналiтичної роботи Департаментом органiзацiї митного контролю та роботи митних посередникiв встановлено недостатнiй рiвень органiзацiї контролю за провадженням посередницької дiяльностi митних брокерiв та представникiв митних брокерiв.

     Слiд врахувати, що здiйснення даного виду посередницької дiяльностi у галузi митної справи є достатньо врегульованим з точки зору нормативно-правового забезпечення.

     Однак, як свiдчать матерiали аналiзу, митницями не здiйснюється належний контроль та, вiдповiдно, не вживаються заходи належного реагування та не виконуються вимоги, якi мiстить Роздiл II Порядку анулювання, переоформлення, видачi дублiката квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера", затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 08.12.2009 N 1169, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.2009 за N 1259/17275.

     Не придiляється увага питанню проведення на постiйнiй основi вивчення та монiторингу стану справ iз кiлькiсними показниками фактично оформлених карток вiдмов у вiдповiдностi до пункту 4.2. згаданого Порядку.

     Не вiдстежується вимога, встановлена пунктом 4 наказу Державного комiтету з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва та Державної митної служби вiд 13.05.2009 N 89/445 "Про затвердження Лiцензiйних умов здiйснення посередницької дiяльностi митного брокера"), згiдно з якою виконання цих Лiцензiйних умов є обов'язковим пiд час провадження суб'єктом господарювання посередницької дiяльностi митного брокера.

     Iз врахуванням викладеного вище та з метою кардинального полiпшення стану справ з контролю за дiяльнiстю митних брокерiв та їх представникiв, на виконання пункту 4 розпорядження Голови Служби вiд 06.07.2010 N 87/1-р щодо заходiв, спрямованих на вдосконалення процедур митного контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають посередницькi послуги в галузi митної справи, вiдповiдно до статтi 6 Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", прошу забезпечити:

     1. Проведення в строк до 01.10.2010 аналiзу iнформацiї про набрання законної сили вироком суду щодо притягнення посадових осiб митного брокера до кримiнальної вiдповiдальностi у справах про контрабанду та вчинення посадовими особами митного брокера пiд час виконання ними трудових обов'язкiв порушень митних правил, за якi передбачена адмiнiстративна вiдповiдальнiсть.

     У разi встановлення фактiв здiйснення представниками митних брокерiв неодноразових та систематичних порушень, зазначених в п. 1., провести у термiн до 11.10.2010 документування порушень дiяльностi митних брокерiв, якi зареєстрованi у зонi дiяльностi певного митного органу, за додержанням ними Лiцензiйних умов, вiдповiдно до абзацу 2 статтi 6 Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi".

     2. У разi набрання законної сили постановою митного органу або суду про накладання стягнення за порушення митних правил представниками митного брокера, документування порушення п. 8 Лiцензiйних умов шляхом заповнення Акта про порушення Лiцензiйних умов (додається). При цьому перша фiксацiя порушення вiдображається в Актi про первинне порушення, по решта послiдуючим порушенням складається Акт про повторне порушення.

     Акт про первинне порушення Лiцензiйних умов складається у двох примiрниках. Перший примiрник акта перевiрки надається керiвнику (уповноваженому представнику) лiцензiата, другий - зберiгається в митному органi.

     Акт про повторне порушення Лiцензiйних умов складається у трьох примiрниках. Перший примiрник акта перевiрки надається керiвнику (уповноваженому представнику) лiцензiата, другий - направляється до Департаменту органiзацiї митного контролю та роботи митних посередникiв, третiй - зберiгається в митному органi.

     3. Невiдкладне iнформування митними органами Департаменту органiзацiї митного контролю та роботи митних посередникiв у разi складання Акта про повторне порушення Лiцензiйних умов для подальшого прийняття рiшення в порядку встановленому законодавством.

     Подальша робота по органiзацiї контролю дiяльностi митних брокерiв та представникiв митних брокерiв повинна забезпечуватись на постiйнiй основi у вiдповiдностi до норм законодавства України з обов'язковим актуванням випадкiв неможливостi лiцензiата забезпечити виконання лiцензiйних умов, встановлених для даного виду господарської дiяльностi у тому числi за фактами набрання законної сили вироком суду щодо притягнення посадових осiб митного брокера до кримiнальної вiдповiдальностi у справах про контрабанду чи вчинення посадовими особами митного брокера у зв'язку з виконанням ними трудових обов'язкiв порушень митних правил, за якi передбачена адмiнiстративна вiдповiдальнiсть.

     Додаток: на 1 арк.

Заступник Голови Служби С.М.Сьомка

 

Додаток 1
до листа вiд 14.09.10 N 11/7-10.09/9868-ЕП
 
(найменування митного органу)

Акт

Виявлених вперше / Повторно виявлених
(Необхiдне видiлити)

порушень лiцензiатом Лiцензiйних умов провадження посередницької дiяльностi митного брокера, вимог законодавства, iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи

вiд "___" ____________ 20__ року N _____

Посадова особа митного органу, яка виявила порушення  
(посада, прiзвище та iнiцiали)
члени комiсiї (за наявностi):  
(посада, прiзвище та iнiцiали)
Перiод порушень за 20__ рiк
  ,
(найменування лiцензiата/прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, який перевiряється)
iдентифiкацiйний код (номер)   ,
мiсцезнаходження/мiсце проживання   ,
лiцензiя: серiя   N   , дата видачi   ,
вид господарської дiяльностi, на який видано лiцензiю   ,
у присутностi керiвника лiцензiата - юридичної особи (фiзичної особи - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi) або його уповноваженого представника
  ,
(посада, прiзвище та iнiцiали, пiдпис)
виявлено факти порушення лiцензiатом Лiцензiйних умов провадження посередницької дiяльностi митного брокера, затверджених наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва та Державної митної служби України вiд 13.05.2009 N 89/445, зареєстрованих в Мiнiстерствi юстицiї України 29.05.2009 за N 469/16485, вимог законодавства, iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи:
 
(кожне порушення, записане в актi, має мiстити посилання на вiдповiдний пункт, роздiл, статтю нормативно-правового акта)
 
До акта додаються такi документи:
N з/п Назва документа Кiлькiсть аркушiв Оригiнал чи копiя документа
       
Посадова особа митного органу, яка виявила порушення:  
(пiдпис, прiзвище та iнiцiали)
Члени комiсiї (за наявностi):  
(пiдпис, прiзвище та iнiцiали)
Акт видано (вiдiслано) лiцензiату   за номером  
(пiдпис, посада, прiзвище та iнiцiали посадової особи вiддiлу органiзацiї митного контролю та роботи митних посередникiв) (Вих. номер, дата )
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.