Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1064 від 09.10.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

27.01.11 N 59


Про затвердження Порядку видачi свiдоцтв про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення товарiв пiд митними печатками та пломбами

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 лютого 2011 р. за N 0218/18956


     Вiдповiдно до Митного кодексу України, Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП (Конвенцiї МДП) 1975 року, Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 21.11.2001 N 755, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227, наказую:

     1. Затвердити Порядок видачi свiдоцтв про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення товарiв пiд митними печатками та пломбами (додається).

     2. У пiдпунктi 1.6.2 пункту 1.6 глави 1 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335, слова "та свiдоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажiв пiд митними печатками i пломбами, виданого митними органами України" виключити.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць довести вимоги цього наказу до вiдома перевiзникiв та власникiв транспортних засобiв, якi здiйснюють перевезення товарiв пiд митними печатками та пломбами на умовах Конвенцiї МДП.

     4. Управлiнню контролю за перемiщенням товарiв (Луговець В.А.) розробити та надати до Регiональної iнформацiйної митницi погодженi, а також спiльно затвердженi технiчнi вимоги зi створення програмного забезпечення з ведення журналу реєстрацiї видачi свiдоцтв про допущення в електронному виглядi через 15 днiв пiсля державної реєстрацiї цього наказу.

     5. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С.А.) пiсля отримання технiчних вимог розробити та ввести в експлуатацiю вiдповiдне програмне забезпечення з ведення журналу реєстрацiї видачi свiдоцтв про допущення в електронному виглядi через 30 днiв пiсля державної реєстрацiї цього наказу.

     6. Управлiнню контролю за перемiщенням товарiв (Луговець В.А.) i Управлiнню правового забезпечення (Чорна Г.М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     7. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 45 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     8. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Бондаря В.В.

Голова Державної митної служби України I.Г.Калєтнiк
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України Ф.О.Ярошенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
27.01.2011 N 59
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 лютого 2011 р. за N 0218/18956

Порядок видачi свiдоцтв про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення товарiв пiд митними печатками та пломбами

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено з метою визначення послiдовностi дiй посадових осiб митних органiв пiд час видачi свiдоцтва про допущення в iндивiдуальному порядку механiчного дорожнього транспортного засобу, причепа, напiвпричепа, призначеного для його буксирування таким транспортним засобом (далi - ТЗ), власник якого здiйснює автомобiльнi перевезення на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП 1975 року (далi - Конвенцiя МДП), до перевезення товарiв пiд митними печатками та пломбами.

     1.2. У цьому Порядку наведенi нижче термiни i поняття вживаються у такому значеннi:

     власник ТЗ - автотранспортне пiдприємство, органiзацiя, фiзична особа - пiдприємець, яким ТЗ належить на правi власностi або користування;

     вповноважений представник - особа, яка має повноваження вiд власника ТЗ на оформлення свiдоцтва про допущення;

     митниця реєстрацiї - митний орган, у зонi дiяльностi якої зареєстрований власник ТЗ;

     свiдоцтво про допущення - документ, зразок якого встановлений Додатком 4 до Конвенцiї МДП, який засвiдчує вiдповiднiсть вантажного вiддiлення автомобiльного транспортного засобу мiжнародним технiчним вимогам, установленим Конвенцiєю МДП.

     Iншi термiни, якi вживаються у цьому Порядку, визначено Конвенцiєю МДП, Митним кодексом України.

     1.3. Свiдоцтво про допущення є чинним на територiї країн, якi є Договiрними сторонами Конвенцiї МДП, i визнається митними органами всiх Договiрних сторiн цiєї Конвенцiї.

     1.4. До перевезень товарiв пiд митними печатками та пломбами можуть допускатися тiльки тi ТЗ, вантажнi вiддiлення яких вiдповiдають вимогам Додатка 2 до Конвенцiї МДП.

     1.5. Свiдоцтво про допущення заповнюється вiдповiдно до пункту 5.18 глави 5 Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 21.11.2001 N 755 (зi змiнами), зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227, згiдно зi зразком, установленим Додатком 4 до Конвенцiї МДП.

     1.6. Свiдоцтво про допущення видається митницею реєстрацiї, як правило, протягом одного робочого дня (але не пiзнiше трьох робочих днiв) пiсля надання повного пакета документiв i подання ТЗ до огляду.

     1.7. Огляд ТЗ здiйснюється у мiсцi, визначеному наказом митного органу, посадовими особами митного органу, на яких покладено функцiї здiйснення митного контролю при допущеннi ТЗ до перевезень товарiв пiд митними печатками та пломбами.

     1.8. В окремих випадках:

     оформлення значної кiлькостi ТЗ (бiльше нiж 5);

     значна вiдстань вiд мiсця стоянки ТЗ до мiсць розташування пiдроздiлiв митного органу, на посадових осiб яких покладено функцiї здiйснення митного контролю при допущеннi ТЗ до перевезень товарiв пiд митними печатками та пломбами;

     неможливiсть подання ТЗ у мiсце, визначене наказом митного органу для здiйснення його огляду, у зв'язку з технiчними обмеженнями, за рiшенням посадової особи, на яку покладено органiзацiю здiйснення митного контролю при допущеннi ТЗ до перевезень товарiв пiд митними печатками та пломбами, огляд ТЗ може здiйснюватися на територiї пiдприємства або у визначеному в заявi власника ТЗ (його вповноваженого представника) мiсцi за умови надання ним вiдповiдної заяви.

     1.9. У разi втрати свiдоцтва про допущення власником ТЗ або його вилучення митними органами дублiкат свiдоцтва про допущення не видається. У таких випадках власник ТЗ звертається до митного органу реєстрацiї щодо проходження процедури допущення ТЗ i видачi нового свiдоцтва про допущення.

     1.10. Якщо митними органами виявлено, що допущений ранiше ТЗ для перевезення вантажiв пiд митними печатками та пломбами не вiдповiдає бiльше технiчним вимогам, визначеним процедурою допущення, то, перш, нiж його можна буде використати для таких перевезень, вiн повинен бути приведений до стану, який слугував пiдставою для його допущення i видачi вiдповiдного свiдоцтва про допущення.

     1.11. У випадку, визначеному пунктом 5.7 глави 5 Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 21.11.2001 N 755 (зi змiнами), зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227, митниця реєстрацiї вносить примiтку про вилучення свiдоцтва про допущення до Журналу реєстрацiї видачi свiдоцтв про допущення, форма якого наведена в додатку до цього Порядку.

2. Порядок видачi свiдоцтва про допущення

     2.1. Для оформлення свiдоцтва про допущення власником ТЗ або його вповноваженим представником подаються такi документи:

     1) письмова заява довiльної форми на iм'я начальника митницi реєстрацiї за пiдписом власника ТЗ або його уповноваженого представника.

     У заявi, що подається юридичною особою, повиннi бути зазначенi мiсцезнаходження, код за ЄДРПОУ власника ТЗ, державний реєстрацiйний номер, тип, марка, номер шасi ТЗ. Фiзичнi особи зазначають мiсце проживання, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, паспортнi данi, державний реєстрацiйний номер, тип, марку, номер шасi ТЗ;

     2) заповнене свiдоцтво про допущення та його копiя, завiрена печаткою пiдприємства, за наявностi;

     3) копiя свiдоцтва про реєстрацiю ТЗ в органах Державної автомобiльної iнспекцiї МВС України або тимчасового реєстрацiйного талона, завiрена в установленому законодавством порядку;

     4) комплект фотографiй ТЗ (вид спереду, ззаду, вид з кожного боку, збiльшеним планом кожне мiсце накладення митних печаток та пломб). Зображення повиннi бути чiткими та надавати повну iнформацiю про ТЗ. Фотографiї на зворотi повиннi мiстити iнформацiю про ТЗ (реєстрацiйний номер ТЗ, тип, марка, номер шасi), яка завiряється пiдписом i печаткою власника ТЗ за наявностi.

     2.2. Уповноважена посадова особа митницi реєстрацiї:

     перевiряє правильнiсть заповнення свiдоцтва про допущення;

     перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, унесених до свiдоцтва про допущення, звiряє копiї наданих документiв з оригiналами;

     органiзує здiйснення огляду ТЗ;

     пiсля пiдписання керiвництвом реєструє свiдоцтво про допущення у Журналi реєстрацiї видачi свiдоцтв про допущення.

     2.3. Пiд час здiйснення огляду перевiряється вiдповiднiсть ТЗ технiчним вимогам, зазначеним у Додатку 2 до Конвенцiї МДП, а також iдентичнiсть зовнiшнього вигляду пред'явленого ТЗ наданим фотографiям.

     2.4. У разi виявлення недолiкiв ТЗ або виникнення зауважень до нього митниця реєстрацiї письмово вiдмовляє у видачi свiдоцтва iз зазначенням аргументованих пiдстав. У таких випадках пакет документiв повертається власнику ТЗ.

     За вiдсутностi недолiкiв та зауважень до ТЗ посадова особа митного органу реєстрацiї проставляє вiдбиток особистої номерної печатки (далi - ОНП) i пiдпис на копiї свiдоцтва про допущення i на зворотному боцi кожної фотографiї.

     2.5. До ТЗ, щодо яких не виявлено недолiкiв або вiдсутнi зауваження, свiдоцтва про допущення разом з комплектом фотографiй подаються посадовою особою митного органу реєстрацiї керiвництву митного органу реєстрацiї для пiдписання.

     2.6. Свiдоцтва про допущення пiдписуються начальником митного органу або його заступником i завiряються вiдбитком печатки митницi реєстрацiї.

     2.7. Свiдоцтво про допущення та комплект фотографiй видаються власнику ТЗ або його вповноваженому представнику. Копiя свiдоцтва про допущення разом iз заявою та копiями поданих документiв залишаються у справах митницi реєстрацiї.

     2.8. У разi надання тимчасового реєстрацiйного талона на ТЗ дiя свiдоцтва про допущення обмежується строком дiї тимчасового реєстрацiйного талона, але не бiльше 2 рокiв.

3. Порядок продовження строку дiї свiдоцтва про допущення

     3.1. Для продовження строку дiї свiдоцтва про допущення власником ТЗ або його вповноваженим представником подаються такi документи:

     1) письмова заява довiльної форми на iм'я начальника митницi реєстрацiї за пiдписом власника ТЗ або його уповноваженого представника.

     У заявi, що подається юридичною особою, повиннi бути зазначенi мiсцезнаходження, код за ЄДРПОУ власника ТЗ, номер свiдоцтва, яке потребує продовження. Фiзичнi особи зазначають мiсце проживання, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, паспортнi данi, номер свiдоцтва, яке потребує продовження;

     2) свiдоцтво про допущення, яке потребує продовження строку дiї;

     3) комплект фотографiй ТЗ з вiдбитком ОНП i пiдписом посадової особи митницi реєстрацiї, якi поверталися власнику ТЗ або його вповноваженому представнику пiсля оформлення або останнього продовження строку дiї свiдоцтва про допущення.

     3.2. Уповноважена посадова особа митницi реєстрацiї:

     органiзує здiйснення огляду ТЗ вiдповiдно до вимог пункту 2.3 i абзацу першого пункту 2.4 глави 2 цього Порядку;

     за вiдсутностi зауважень проставляє вiдбиток ОНП i пiдпис на копiї свiдоцтва про допущення i на зворотному боцi кожної фотографiї.

     3.3. До ТЗ, щодо яких не виявлено недолiкiв або вiдсутнi зауваження, свiдоцтва про допущення разом з комплектом фотографiй подаються посадовою особою митного органу реєстрацiї керiвництву митного органу реєстрацiї для пiдписання.

     3.4. Свiдоцтва про допущення пiдписуються начальником митного органу або його заступником i завiряються вiдбитком печатки митницi реєстрацiї.

     3.5. Рiшення про продовження строку дiї свiдоцтва про допущення реєструється у журналi реєстрацiї видачi свiдоцтв про допущення.

     Свiдоцтво про допущення та комплект фотографiй видаються власнику ТЗ або його вповноваженому представнику. Копiя свiдоцтва про допущення разом iз заявою та копiями поданих документiв залишаються у справах митницi реєстрацiї.

     3.6. У разi вiдсутностi повного комплекту документiв або внесення змiн до конструкцiї вантажного вiддiлення ТЗ процедура переоформлення свiдоцтва про допущення здiйснюється вiдповiдно до вимог пунктiв 2.1 - 2.7 глави 2 цього Порядку.

Начальник Управлiння контролю за перемiщенням товарiв В.Луговець

 

Додаток
до Порядку видачi свiдоцтв про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення товарiв пiд митними печатками та пломбами
Форма

Журнал реєстрацiї видачi свiдоцтв про допущення

N з/п Номер свiдоцтва про допущення Строк дiї свiдоцтва про допущення Реєстрацiйний номер транспортного засобу Данi про власника транспортного засобу (або користувача) Документ що пiдтверджує право власностi (користування) транспортним засобом Прiзвище, iм'я, по батьковi посадових осiб, якi здiйснювали видачу свiдоцтв про допущення Примiтки
дата початку дата завершення код за ЄДРПОУ (або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя та номер паспорта) найменування (або прiзвище, iм'я, по батьковi) мiсце-
знаходження, мiсце проживання
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
                     
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.