ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо вдосконалення порядку випуску видавничої продукцiї на умовах державного замовлення

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. Частину четверту статтi 1 Закону України "Про державне замовлення для задоволення прiоритетних державних потреб" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1996 р., N 3, ст. 9; 2000 р., N 4, ст. 28; 2006 р., N 14, ст. 118) пiсля слiв "засобами масової iнформацiї" доповнити словами "випуском видавничої продукцiї на умовах державного замовлення".

     2. Закон України "Про видавничу справу" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 32, ст. 206; 2002 р., N 29, ст. 194; 2003 р., N 30, ст. 247; 2004 р., N 11, ст. 141, N 16, ст. 238; 2005 р., N 33, ст. 429, N 51, ст. 553; 2007 р., N 1, ст. 3; 2009 р., N 6, ст. 20) доповнити статтею 261 такого змiсту:

     "Стаття 261. Державне замовлення на випуск видавничої продукцiї

     Державне замовлення на випуск видавничої продукцiї формується вiдповiдно до вимог Закону України "Про державне замовлення для задоволення прiоритетних державних потреб" з урахуванням особливостей, передбачених цiєю статтею.

     Показниками державного замовлення на випуск видавничої продукцiї є загальний обсяг друкованого видання, його тираж та вартiсть. Загальнi обсяги випущеної за державним замовленням видавничої продукцiї повиннi вiдповiдати загальним обсягам її розповсюдження.

     Державнi замовники як головнi розпорядники коштiв державного бюджету в межах видiлених коштiв та виходячи iз затверджених показникiв державного замовлення вiдповiдно до перелiку книжкових видань, передбачених до випуску за державним замовленням, що складається на пiдставi експертних висновкiв, укладають державнi контракти, в яких визначаються економiчнi i правовi зобов'язання сторiн та регулюються взаємовiдносини замовника i виконавця.

     Вибiр виконавцiв державного замовлення здiйснюється у порядку, встановленому Законом України "Про здiйснення державних закупiвель".

     До перелiку книжкових видань, передбачених до випуску за державним замовленням, включаються видання, що висвiтлюють актуальнi теми в контекстi сучасних проблем державотворення та iсторiї України, сприяють розвитку культури, освiти i науки, змiцненню науково-технiчного та iнвестицiйного потенцiалу держави, iнтеграцiї України до європейського та свiтового спiвтовариства, вихованню молодi, задовольняють читацький попит вiдповiдно до даних бiблiотек України, а також видання, присвяченi пам'ятним датам.

     Тираж видавничої продукцiї, випущеної за державним замовленням, безоплатно передається вiдповiдно до розподiлу, що здiйснюється державним замовником з попереднiм вивченням потреби, для поповнення фондiв публiчних та спецiальних бiблiотек державної i комунальної форми власностi, для посольств та українських громад за кордоном, громадських органiзацiй, нацiональних культурних товариств, органам державної влади та використовується для задоволення загальнодержавних i суспiльних потреб.

     Порядок формування державного замовлення на випуск видавничої продукцiї та порядок її розповсюдження затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України".

     3. Статтю 5 Закону України "Про державну пiдтримку книговидавничої справи в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., N 10 - 11, ст. 86, N 24, ст. 162; 2004 р., N 14, ст. 195, N 17 - 18, ст. 250, N 43 - 44, ст. 493; 2010 р., N 33, ст. 471) доповнити частиною п'ятою такого змiсту:

     "Пiсля виконання державного замовлення виконавець має право на виготовлення за власнi кошти на умовах, визначених авторським договором, додаткового тиражу видання, випущеного за державним замовленням, для наповнення книжкового ринку та задоволення виробничих потреб".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом двох мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
12 травня 2011 року
N 3352-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.