ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про деякi питання заборгованостi за спожитий природний газ та електричну енергiю

     Стаття 1. Сфера дiї Закону

     1. Дiя цього Закону поширюється на пiдприємства незалежно вiд їхнiх форм власностi, що виробляють, транспортують i постачають теплову та електричну енергiю, надають послуги з диспетчерського управлiння об'єднаною енергетичною системою України, суб'єктiв господарювання, що здiйснюють постачання природного газу та електричної енергiї за регульованим тарифом, Нацiональну акцiонерну компанiю "Нафтогаз України" та її дочiрнi пiдприємства ДК "Газ України", ДК "Укртрансгаз", ДК "Укргазвидобування", ДАТ "Чорноморнафтогаз" та ДП "Енергоринок".

     Стаття 2. Списання заборгованостi

     2.1. На умовах, визначених цим Законом, пiдлягають списанню:

     2.1.1. Заборгованiсть за природний газ (у тому числi реструктуризована) пiдприємств, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергiю, у тому числi лiквiдованих пiдприємств, суб'єктiв господарювання, що здiйснюють постачання природного газу за регульованим тарифом, Нацiональної акцiонерної компанiї "Нафтогаз України" та її дочiрнiх пiдприємств ДК "Газ України", ДК "Укртрансгаз", ДК "Укргазвидобування", ДАТ "Чорноморнафтогаз", що облiковувалася станом на 1 сiчня 2010 року i не сплачена станом на дату набрання чинностi цим Законом:

     2.1.1 заборгованiсть ДК "Газ України" перед Нацiональною акцiонерною компанiєю "Нафтогаз України" (у тому числi реструктуризована) списується в межах сум, списаних пiдприємствам, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергiю, i суб'єктам господарювання, що здiйснюють постачання природного газу за регульованим тарифом, перед ДК "Газ України";

     2.1.2 кошти, якi надходять суб'єктам господарювання, що здiйснюють постачання природного газу за регульованим тарифом, вiд споживачiв на погашення заборгованостi за спожитий природний газ, що облiковувалася станом на 1 сiчня 2010 року, зараховуються на окремий поточний рахунок цих суб'єктiв та використовуються ними виключно для виконання iнвестицiйних програм.

     2.2. Заборгованiсть (у тому числi встановлена судовими рiшеннями) з пенi, штрафних та фiнансових санкцiй (три вiдсотки рiчних та iндекс iнфляцiї), якi нарахованi пiдприємствам, визначеним у статтi 1 цього Закону, на заборгованiсть за природний газ, спожитий ними у перiод з 1 сiчня 1997 року по 1 сiчня 2011 року, i не сплачена станом на дату набрання чинностi цим Законом.

     2.3. Заборгованiсть за електричну енергiю у складi:

     2.3.1 заборгованостi суб'єктiв господарювання, що здiйснюють постачання електричної енергiї за регульованим тарифом, перед ДП "Енергоринок" в обсягах, що не перевищують обсягiв заборгованостi, якi списанi цими суб'єктами, на умовах пiдпункту "а" пiдпункту 9.1.2 пункту 9.1 статтi 9 Закону України "Про заходи, спрямованi на забезпечення сталого функцiонування пiдприємств паливно-енергетичного комплексу";

     2.3.2 заборгованостi ДП "Енергоринок" перед пiдприємствами, що виробляють електричну енергiю в обсягах, що не перевищують обсягiв заборгованостi, якi реструктуризованi цими пiдприємствами, на умовах пункту 10.2 статтi 10 Закону України "Про заходи, спрямованi на забезпечення сталого функцiонування пiдприємств паливно-енергетичного комплексу";

     2.3.3 заборгованостi ДП "Енергоринок" перед пiдприємством, що здiйснює передачу електричної енергiї магiстральними та мiждержавними електричними мережами;

     2.3.4 зобов'язань ДП "Енергоринок" зi сплати на будiвництво вiтрових електростанцiй згiдно з Комплексною програмою будiвництва вiтрових електростанцiй;

     2.3.5 заборгованiсть, яка пiдлягає списанню вiдповiдно до пiдпунктiв 2.3.1 - 2.3.4 пункту 2.3 цiєї статтi, включає заборгованiсть (у тому числi реструктуризовану) за електричну енергiю та послуги з диспетчерського управлiння об'єднаною енергетичною системою України та передачi електричної енергiї магiстральними електричними мережами, яка виникла станом на 1 сiчня 2010 року i не сплачена станом на дату набрання чинностi цим Законом.

     2.4. Особливостi нарахування податку на додану вартiсть, попередньо вiднесеного до складу податкового кредиту та податкових зобов'язань учасниками списання заборгованостi - платниками податку, визначаються вiдповiдно до пункту 19 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України.

     2.5. Списання заборгованостi вiдповiдно до цього Закону здiйснюється у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     2.6. Суб'єкти господарювання, визначенi у статтi 1 цього Закону, реструктуризують заборгованiсть за природний газ та електричну енергiю, яка утворилася станом на 1 сiчня 2011 року i не сплачена на дату набрання чинностi цим Законом, вiдповiдно до чинного законодавства.

     Стаття 3. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування та дiє до 31 грудня 2011 року.

     2. Частину першу статтi 49 Закону України "Про виконавче провадження" (в редакцiї Закону України вiд 4 листопада 2010 року N 2677-VI) доповнити пунктом 14 такого змiсту:

     "14) списання згiдно iз Законом України "Про деякi питання заборгованостi за спожитий природний газ та електричну енергiю" заборгованостi, встановленої рiшенням суду, яке пiдлягало виконанню на пiдставi виконавчого документа".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у двотижневий термiн з дня набрання чинностi цим Законом затвердити порядок списання заборгованостi за спожитий природний газ та електричну енергiю.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
12 травня 2011 року
N 3319-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.