ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

06.10.2011 N 12.2/2/1599-ЕП

 

Департамент митних iнформацiйних технологiй та статистики


     Управлiнням декларування та митних режимiв опрацьовано службову записку Департаменту митних iнформацiйних технологiй та статистики вiд 05.10.2011 N 18/15.6-196091-ЕП щодо надання роз'яснення з питання порядку митного оформлення програмних продуктiв. У зв'язку з цим повiдомляємо.

     Статтею 40 Митного кодексу України (далi - Кодекс) встановлено, що митному контролю пiдлягають усi товари i транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України.

     Вiдповiдно до пункту 39 статтi 1 Кодексу, товари - будь-яке рухоме майно (у тому числi валютнi цiнностi, культурнi цiнностi), електрична, теплова та iншi види енергiї, а також транспортнi засоби, за винятком транспортних засобiв, що використовуються виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України.

     Пунктом 14 статтi 1 Кодексу визначено, що митне оформлення - це виконання митним органом дiй (процедур), якi пов'язанi iз закрiпленням результатiв митного контролю товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, i мають юридичне значення для подальшого використання цих товарiв i транспортних засобiв.

     Згiдно iз статтею 81 Кодексу, декларування товарiв здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари i транспортнi засоби, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення.

     Вiдповiдно до пункту 11 Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574, вантажна митна декларацiя заповнюється, зокрема, на товари, якi перемiщуються через митний кордон України юридичними i фiзичними особами (пiдприємцями) i митна вартiсть яких перевищує суму, еквiваленту 100 євро, крiм пiдакцизних товарiв, якi декларуються незалежно вiд їх вартостi.

     Порядок здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї затверджений наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрований у Мiн'юстi 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами).

     Крiм цього, зазначаємо, що особливостi державного регулювання дiяльностi, пов'язаної з експортом, iмпортом дискiв для лазерних систем зчитування, встановленi Законом України "Про особливостi державного регулювання дiяльностi суб'єктiв господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, iмпортом дискiв для лазерних систем зчитування" (iз змiнами i доповненнями).

     При цьому, вiдповiдно до положень статтi 2 вказаного Закону, дiя цього Закону не поширюється на диски для лазерних систем зчитування, якi не є об'єктами експорту/iмпорту, що ввозяться або вивозяться, пересилаються в мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях юридичними особами для забезпечення господарської дiяльностi без права або не з метою подальшого продажу або розповсюдження.

     Iнформацiя у виглядi програмного продукту, яка передається мережею Iнтернет без перемiщення через митний кордон України носiїв iнформацiї, не декларується митним органам.

Заступник директора Департаменту - начальник Управлiння декларування та митних режимiв I.М.Муратов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.