Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/16290 від 22.03.2018

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент контролю, методологiї та лiцензування валютних операцiй

вiд 27.10.2011 р. N 28-311/4438-12843

 

Головним управлiнням Нацiонального банку України в Автономнiй Республiцi Крим та по м. Києву i Київськiй областi, територiальним управлiнням Нацiонального банку України, Операцiйному управлiнню Нацiонального банку України, Асоцiацiї українських банкiв, банкам України


Про використання електронних вантажних митних декларацiй

     У зв'язку iз запровадженням митними органами пiлотного проекту з декларування, митного контролю та оформлення товарiв iз застосуванням електронних вантажних митних декларацiй (далi - електронна ВМД, ВМД), а також численними запитами територiальних управлiнь Нацiонального банку України, уповноважених банкiв i юридичних осiб - резидентiв України щодо порядку використання електронних ВМД при здiйсненнi уповноваженими банками контролю за експортними та iмпортними операцiями резидентiв Нацiональний банк України роз'яснює таке.

     Порядок здiйснення уповноваженими банками контролю за дотриманням резидентами встановлених законодавством України строкiв розрахункiв за експортними, iмпортними операцiями визначений Iнструкцiєю про порядок здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями1 (далi - Iнструкцiя).

____________
     1 Затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 (зi змiнами).

     Вiдповiдно до Iнструкцiї одним iз документiв, що використовується уповноваженими банками для здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями резидентiв, є ВМД (або її копiя). При цьому, вiдповiдно до пункту 4.2 роздiлу 4 Iнструкцiї копiї документiв (у тому числi, копiя ВМД), якi необхiднi банку для здiйснення контролю за своєчаснiстю розрахункiв за експортними, iмпортними операцiями його клiєнтiв, пiдлягають збереженню у справi клiєнта протягом строку, визначеного в Перелiку документiв, що утворюються в дiяльностi Нацiонального банку України та банкiв України, iз зазначенням строкiв зберiгання2.

____________
     2 Затверджений постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 08.12.2004 N 601 (зi змiнами).

     Згiдно iз пунктом 1.1 роздiлу 1 Iнструкцiї ВМД - належним чином оформлена ВМД. При цьому, порядок оформлення ВМД визначений у Положеннi про вантажну митну декларацiю3 (далi - Положення N 574).

____________
     3 Затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами).

     Вiдповiдно до пункту 2 Положення N 574 ВМД - письмова заява встановленої форми, що подається митному органу на паперовому носiї або як електронний документ (електронна ВМД) i мiстить вiдомостi про товари та транспортнi засоби, якi перемiщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також iншу iнформацiю, необхiдну для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування та сплати податкiв, зборiв та iнших платежiв.

     Електронна ВМД вважається оформленою за наявностi внесеної до декларацiї за допомогою автоматизованої системи митного оформлення вiдмiтки про завершення митного оформлення, засвiдченої електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення. Iнформацiя про оформлення електронної ВМД надсилається декларанту електронним повiдомленням, засвiдченим електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу.

     На сьогоднi Державною митною службою України (далi - Держмитслужба) реалiзується пiлотний проект з декларування, митного контролю та оформлення товарiв iз застосуванням електронних ВМД.

     Застосування електронного декларування товарiв вiдповiдно до законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг" i "Про електронний цифровий пiдпис", а також Концепцiї створення багатофункцiональної комплексної системи "Електронна митниця"4 (далi - Концепцiя) базується на використаннi електронних документiв, у тому числi ВМД, засвiдчених електронними цифровими пiдписами, без подання паперових екземплярiв документiв.

____________
     4 Схвалена розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.09.2008 N 1236-р.

     На виконання Концепцiї та Положення N 574 розробленi Умови електронного декларування5 (далi - Умови електронного декларування).

____________
     5 Затвердженi наказом Держмитслужби вiд 17.03.2011 N 216.

     При цьому, згiдно з пунктом 3 роздiлу I Умов електронного декларування митний орган застосовує електронний цифровий пiдпис для вчинення правочинiв за участю пiдприємств, унесених до Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування (далi - Реєстр пiдприємств), за наявностi у них посилених сертифiкатiв вiдкритих ключiв та якщо сума податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягають сплатi за електронною ВМД або внесенню як грошова застава пiд час оформлення документа контролю за перемiщенням товарiв, не перевищує 1 млн. гривень.

     Вiдповiдно до пункту 1 роздiлу II Умов електронного декларування Держмитслужба здiйснює включення пiдприємств до Реєстру пiдприємств. Перелiк пiдприємств, що були включенi до Реєстру пiдприємств, зазначено у наказах Держмитслужби вiд 31.05.2011 N 453 "Про включення пiдприємств до Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування" i вiд 31.05.2011 N 454 "Про проведення другої фази пiлотного проекту з електронного декларування".

     До прийняття Нацiональним банком України змiн до Iнструкцiї в частинi здiйснення уповноваженими банками контролю за експортними, iмпортними операцiями, за якими ВМД оформляється в електронному виглядi, вiдповiднi експортнi, iмпортнi операцiї резидентiв можуть бути знятi з контролю у порядку, встановленому положеннями абзацу третього пункту 1.12 роздiлу 1 Iнструкцiї, зокрема, на пiдставi письмового повiдомлення податкового органу про вiдсутнiсть порушень законодавчо встановлених строкiв розрахункiв за iмпортною операцiєю резидента, про якi банком надавалася iнформацiя цьому податковому органу згiдно з пунктом 5.9 роздiлу 5 Iнструкцiї.

Заступник Голови Нацiонального банку України I. В. Соркiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.