Документ скасований: Наказ Мінфіну № 631 від 30.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

17.03.11 N 216


Про затвердження Умов електронного декларування

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 квiтня 2011 р. за N 468/19206


     На пiдставi статтi 187 Митного кодексу України та вiдповiдно до Законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електронний цифровий пiдпис", Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами), Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2007 N 940, наказую:

     1. Затвердити Умови електронного декларування, що додаються.

     2. Установити, що пiдприємства, унесенi до Реєстру пiдприємств, до товарiв яких може застосовуватися процедура електронного декларування вiдповiдно до Порядку визначення пiдприємств, до товарiв яких може застосовуватися процедура електронного декларування, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.08.2007 N 669, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 21.08.2007 за N 967/14234, пiдлягають автоматичному внесенню до Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування.

     3. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) розробити й увести в експлуатацiю програмно-iнформацiйний комплекс з формування Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування, в Єдинiй автоматизованiй системi Держмитслужби та застосування його вiдомостей у вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексах при здiйсненнi митного оформлення товарiв.

     4. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 08.08.2007 N 669 "Про затвердження Порядку визначення пiдприємств, до товарiв яких може застосовуватися процедура електронного декларування", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 21.08.2007 за N 967/14234.

     5. Унести до Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, якi декларуються з поданням вантажної митної декларацiї та документiв контролю за перемiщенням товарiв (попереднього повiдомлення та попередньої митної декларацiї) в електронному виглядi, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 26.09.2007 N 800, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 11.10.2007 за N 1166/14433 (зi змiнами), такi змiни:

     5.1. Пункт 4 роздiлу I викласти в такiй редакцiї:

     "4. Дiя цього Порядку поширюється на пiдприємства, унесенi до Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування.".

     5.2. В абзацi першому пункту 2 роздiлу III слова "протягом трьох годин з моменту" замiнити словами "невiдкладно, у порядку черговостi".

     5.3. У роздiлi IV:

     5.3.1. Абзаци перший - п'ятнадцятий пункту 2 замiнити абзацом такого змiсту:

     "2. Посадова особа ПМО пiсля отримання протоколу вiд ПIК в першочерговому порядку здiйснює аналiз результатiв контролю, наданих ПIК, та виконує митнi процедури, встановленi пiдпунктами 1, 2, 4, 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 30, 31, 32 пункту 3 Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiн'юстi 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами).".

     У зв'язку з цим абзац шiстнадцятий уважати абзацом другим.

     5.3.2. Абзаци третiй, четвертий та сьомий пункту 3 виключити. У зв'язку з цим абзаци п'ятий, шостий, восьмий та дев'ятий уважати вiдповiдно абзацами третiм, четвертим, п'ятим та шостим.

     5.3.3. В абзацi шостому пункту 3 слова та цифри "пiдпунктiв 25 та 26" замiнити словами та цифрами "пiдпунктiв 27 - 29".

     5.3.4. Абзац другий пункту 4 виключити. У зв'язку з цим абзаци третiй, четвертий уважати вiдповiдно абзацами другим та третiм.

     5.3.5. Пункт 4 доповнити абзацом такого змiсту:

     "передає в установлений строк ЕВМД до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби.".

     5.4. Абзаци перший, другий та третiй пункту 1 роздiлу VI виключити.

     6. Управлiнню контролю за перемiщенням товарiв (Луговець В. А.) забезпечити затвердження Класифiкатора мiсць доставки товарiв i транспортних засобiв.

     7. Начальникам регiональних митниць, митниць забезпечити отримання ключiв електронного цифрового пiдпису посадовими особами пiдроздiлiв митного оформлення.

     8. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А) забезпечити видачу ключiв електронного цифрового пiдпису посадовим особам митних органiв.

     9. Департаменту митних режимiв та органiзацiї митного оформлення (Муратов I. М.) забезпечити ведення Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування.

     10. Департаменту митних режимiв та органiзацiї митного оформлення (Муратов I. М.) i Управлiнню правового забезпечення (Чорна Г. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     11. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 30 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     12. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Держмитслужби Гутника А. Є.

Голова Державної митної служби України I. Г. Калєтнiк
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України Ф. О. Ярошенко
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва М. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
17.03.2011 N 216
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 квiтня 2011 р. за N 468/19206

Умови електронного декларування

I. Загальнi положення

     1. Цi Умови розробленi на виконання Концепцiї створення багатофункцiональної комплексної системи "Електронна митниця", схваленої розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.09.2008 N 1236-р, та абзацу третього пункту 102 Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами).

     2. У цих Умовах термiни та скорочення вживаються в такому значеннi:

     договiр - договiр про надання посадовим особам митних органiв права безперешкодного доступу до фiнансових i банкiвських документiв пiдприємства, що стосуються перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України, пiсля закiнчення митних процедур i пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України, примiрна форма якого визначається Держмитслужбою (далi - Договiр);

     електронна ВМД - вантажна митна декларацiя, що подається митному органу як електронний документ, засвiдчений електронним цифровим пiдписом;

     електронне декларування - здiйснення декларування, митного контролю та оформлення товарiв i транспортних засобiв з використанням електронної ВМД та iнших електронних документiв;

     реєстр пiдприємств, допущених до електронного декларування (далi - Реєстр), - електронна база даних, розмiщена в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби, яка призначена для накопичення, систематизацiї i зберiгання вiдомостей про пiдприємства, допущенi до електронного декларування.

     Iншi термiни, що використовуються в цих Умовах, уживаються в значеннях, наведених у Митному кодексi України, Законах України "Про електроннi документи та електронний документообiг" та "Про електронний цифровий пiдпис", Положеннi про вантажну митну декларацiю, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами).

     3. Митний орган застосовує електронний цифровий пiдпис для вчинення правочинiв за участю пiдприємств, унесених до Реєстру, за наявностi у них посилених сертифiкатiв вiдкритих ключiв та якщо сума податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягають сплатi за електронною ВМД або внесенню як грошова застава пiд час оформлення документа контролю за перемiщенням товарiв, не перевищує 1 млн. гривень.

     4. Iнформацiя про наявнiсть електронного цифрового пiдпису в посадових осiб пiдроздiлiв митного оформлення митних органiв України розмiщується на веб-сайтi Держмитслужби в Iнтернетi за адресою ca.customs.gov.ua.

     5. Подання митному органу електронної ВМД, попереднього повiдомлення або попередньої митної декларацiї як електронного документа може здiйснюватися пiдприємством, якому належать такi товари i транспортнi засоби, або вповноваженим ним митним брокером.

     Пiдприємство, яке подає митному органу електронну ВМД, попереднє повiдомлення або попередню митну декларацiю, повинно бути внесеним до Реєстру.

     У разi подання митному органу електронної ВМД митним брокером пiдприємство, якому належать товари i транспортнi засоби, що декларуються за цiєю електронною ВМД, також повинне бути внесене до Реєстру.

     6. Вiдомостi про пiдприємства, унесенi до Реєстру, розмiщуються на веб-сайтi Держмитслужби в Iнтернетi за адресою www.customs.gov.ua у роздiлi "Електронна митниця" та в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби.

     7. Передання електронної ВМД та iнших електронних документiв здiйснюється засобами електронної пошти з використанням мережi Iнтернет на адреси, визначенi Держмитслужбою та пiдприємством, унесеним до Реєстру.

II. Унесення пiдприємства до Реєстру

     1. Унесення пiдприємства до Реєстру та ведення цього Реєстру здiйснюються Держмитслужбою.

     2. Для внесення до Реєстру пiдприємство звертається до Держмитслужби iз письмовою заявою довiльної форми.

     До заяви додаються:

     два оригiнали Договору, пiдписанi керiвником пiдприємства та скрiпленi печаткою пiдприємства;

     копiя облiкової картки суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     iнформацiя про електронну адресу, яка буде використовуватись пiдприємством для передання електронних ВМД та iнших електронних документiв митним органам i отримання ним зворотної iнформацiї вiд митних органiв.

     3. Заява реєструється в Держмитслужбi в порядку, встановленому Примiрною iнструкцiєю з дiловодства у мiнiстерствах, iнших центральних органах виконавчої влади, Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих органах виконавчої влади, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.10.97 N 1153 (зi змiнами).

     4. Розгляд заяви та внесення пiдприємства до Реєстру здiйснюється Держмитслужбою у строк, що не перевищує тридцяти календарних днiв з дня реєстрацiї заяви.

     5. Заява залишається без розгляду у разi недотримання пiдприємством вимог пункту 2 цього роздiлу, про що Держмитслужба у строк, що не перевищує п'ятнадцяти робочих днiв з дня реєстрацiї заяви, надсилає заявнику повiдомлення iз зазначенням пiдстав залишення документiв без розгляду та повертає документи, що додавалися до заяви.

     6. Внесення пiдприємства до Реєстру оформлюється наказом Держмитслужби, про що Держмитслужба письмово повiдомляє заявника у строк, що не перевищує п'яти робочих днiв з дня видання вiдповiдного наказу Держмитслужби.

     7. Посадовi особи структурного пiдроздiлу Держмитслужби, вiдповiдального за ведення Реєстру, вносять запис про пiдприємство до Реєстру протягом одного робочого дня з дня видання вiдповiдного наказу Держмитслужби.

III. Унесення змiн до Реєстру або виключення пiдприємства з Реєстру

     1. Унесення змiн до вiдомостей про пiдприємство, унесене до Реєстру, здiйснюється Держмитслужбою у разi:

     змiни найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi) пiдприємства;

     змiни iдентифiкацiйного коду пiдприємства у Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України.

     2. Для внесення змiн до вiдомостей про пiдприємство, унесене до Реєстру, пiдприємство звертається до Держмитслужби з письмовою заявою довiльної форми.

     До заяви додаються:

     два оригiнали додаткового договору до чинного Договору;

     копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю юридичної особи (копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю фiзичної особи - пiдприємця).

     3. Реєстрацiя та розгляд заяви пiдприємства здiйснюються з дотриманням вимог пунктiв 3 - 5 роздiлу II цих Умов.

     4. Внесення змiн до вiдомостей про пiдприємство, унесене до Реєстру, оформлюється наказом Держмитслужби, про що Держмитслужба письмово повiдомляє заявника у строк, що не перевищує п'яти робочих днiв з дня видання вiдповiдного наказу Держмитслужби.

     5. У разi внесення змiн до вiдомостей про пiдприємство, унесене до Реєстру, реєстрацiйний номер пiдприємства у Реєстрi залишається незмiнним.

     6. Виключення пiдприємства з Реєстру здiйснюється у разi припинення юридичної особи (припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця).

     7. У разi виключення пiдприємства з Реєстру реєстрацiйний номер, за яким пiдприємство було внесено до Реєстру, не може бути присвоєний iншому пiдприємству.

     8. Посадовi особи структурного пiдроздiлу Держмитслужби, вiдповiдального за ведення Реєстру, вносять запис про змiну вiдомостей про пiдприємство, унесене до Реєстру, або про виключення пiдприємства з Реєстру протягом одного робочого дня з дня видання вiдповiдного наказу Держмитслужби.

Директор Департаменту митних режимiв та органiзацiї митного оформлення I. М. Муратов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.