КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 26 грудня 2011 р. N 1406


Питання реалiзацiї та знищення використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду

     Вiдповiдно до абзацу третього частини дев'ятої статтi 27 Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок реалiзацiї та знищення використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду;

     Методику визначення залишкової вартостi використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду.

     2. Установити, що гранична межа залишкової вартостi використаного пiд час проведення експертизи (випробування) зразка нехарчової продукцiї, що був вiдiбраний в межах здiйснення державного ринкового нагляду (крiм зразкiв продукцiї, що є небезпечними, становлять ризик та/або не вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi), становить десять неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

     3. Внести до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 серпня 1998 р. N 1340 (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 34, ст. 1280; 1999 р., N 21, ст. 951; 2000 р., N 4, ст. 117; 2001 р., N 52, ст. 2345, 2002 р., N 18, ст. 941; 2003 р., N 29, ст. 1476; 2006 р., N 9, ст. 553, N 11, ст. 748, N 14, ст. 989; 2010 р., N 68, ст. 2465), змiни, що додаються.

     4. Мiнiстерствам та iншим центральним органам виконавчої влади привести власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цiєю постановою.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 грудня 2011 р. N 1406

ПОРЯДОК
реалiзацiї та знищення використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду

     1. Цей Порядок визначає процедуру реалiзацiї та знищення використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї (далi - використаний зразок продукцiї), що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду.

     2. Цей Порядок не застосовується пiд час:

     здiйснення вiдбору проб дорогоцiнних металiв, зразкiв ювелiрних i побутових виробiв з дорогоцiнних металiв та дорогоцiнного камiння;

     поводження з використаними зразками продукцiї, що мiстять джерела iонiзуючого випромiнювання, яке здiйснюється вiдповiдно до вимог законодавства у сферi використання ядерної енергiї;

     декларування митними органами та митного оформлення зразкiв нехарчової продукцiї, що вiдбираються для проведення експертизи (випробування) пiд час перебування таких зразкiв пiд митним контролем.

     3. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" та "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї".

     4. Використанi зразки продукцiї, залишкова вартiсть яких перевищує граничну межу залишкової вартостi (крiм зразкiв продукцiї, що є небезпечними, становлять ризик та/або не вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi), реалiзуються шляхом продажу на прилюдних торгах (аукцiонах).

     Використанi зразки продукцiї, залишкова вартiсть яких не перевищує граничної межi залишкової вартостi, та тi, стосовно яких за результатами їх експертизи (випробування) встановлено, що вони є небезпечними, становлять ризик та/або не вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi, пiдлягають знищенню.

     5. Експертиза (випробування) вiдiбраних органом державного ринкового нагляду зразкiв нехарчової продукцiї проводиться випробувальною лабораторiєю або iншою органiзацiєю, акредитованою на право проведення експертизи (випробування) зразкiв продукцiї нацiональним органом з акредитацiї, на пiдставi договорiв, укладених органами державного ринкового нагляду з такою органiзацiєю (далi - випробувальна лабораторiя). Для кожного використаного зразка продукцiї, за винятком зразкiв продукцiї, що є небезпечними, становлять ризик та/або не вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi, випробувальна лабораторiя встановлює значення коефiцiєнта зносу використаного зразка продукцiї внаслiдок проведення експертизи (випробування) (далi - коефiцiєнт зносу).

     За результатами проведення експертизи (випробування) випробувальною лабораторiєю оформлюється довiдка про значення коефiцiєнта зносу, яка засвiдчується пiдписом керiвника такої лабораторiї, що скрiплюється печаткою.

     6. Випробувальна лабораторiя протягом двох робочих днiв з дня закiнчення строку проведення нею експертизи (випробування) подає (надсилає) органовi державного ринкового нагляду використаний зразок продукцiї разом з висновком експертизи (протоколом випробування) та довiдкою про значення коефiцiєнта зносу для зразкiв продукцiї, за результатами експертизи яких встановлено, що вони є безпечними та/або вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi. У висновку експертизи (протоколi випробування) мiститься опис можливих ризикiв, якi можуть виникнути пiд час подальшого використання зразка продукцiї, який є безпечним та/або вiдповiдає встановленим вимогам щодо безпечностi.

     7. Органи державного ринкового нагляду забезпечують попередню оцiнку, що проводиться вiдповiдно до пункту 9 цього Порядку, та облiк i зберiгання використаних зразкiв продукцiї до передачi їх для подальшої реалiзацiї або знищення вiдповiдно до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 серпня 1998 р. N 1340 (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 34, ст. 1280) (далi - Порядок облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним).

     8. Для вирiшення питань щодо реалiзацiї та знищення використаних зразкiв продукцiї органом державного ринкового нагляду в територiальному органi державного ринкового нагляду, а в разi вiдсутностi такого територiального органу - в органi державного ринкового нагляду утворюється комiсiя, до складу якої входять представники органу державного ринкового нагляду, представники випробувальної лабораторiї, що проводить експертизу (випробування) вiдiбраних зразкiв нехарчової продукцiї, товарознавцi та представники мiсцевих держадмiнiстрацiй.

     9. Оцiнка використаних зразкiв продукцiї, якi є безпечними та/або вiдповiдають установленим вимогам щодо безпечностi, проводиться шляхом визначення їх залишкової вартостi вiдповiдно до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним.

     Комiсiя визначає залишкову вартiсть використаних зразкiв продукцiї на пiдставi платiжних документiв, згiдно з якими органом державного ринкового нагляду здiйснено повну оплату вартостi вiдiбраних зразкiв нехарчової продукцiї, та довiдок про значення коефiцiєнта зносу таких зразкiв. Орган державного ринкового нагляду забезпечує ознайомлення членiв комiсiї iз зазначеними платiжними документами i довiдками, а також з актами перевiрок, пiд час проведення яких були вiдiбранi використанi зразки продукцiї.

     Акт опису, оцiнки та передачi використаних зразкiв продукцiї затверджується керiвником органу державного ринкового нагляду, яким було вiдiбрано зразки продукцiї, або його заступником.

     10. Реалiзацiя використаних зразкiв продукцiї здiйснюється вiдповiдно до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним.

     У разi коли використанi зразки продукцiї є безпечними та за своїми характеристиками вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi, випробувальна лабораторiя передає їх органовi державного ринкового нагляду разом з iнформацiєю про характер їх зношення пiд час випробування, а орган державного ринкового нагляду вживає заходiв контролю для забезпечення супроводження зазначених зразкiв такою iнформацiєю до початку їх реалiзацiї.

     Орган державного ринкового нагляду повинен забезпечити кожен використаний зразок продукцiї iнформацiєю про характер можливих ризикiв, якi можуть виникнути пiд час подальшого використання таких зразкiв унаслiдок їх зносу, та заходи, яких необхiдно вжити споживачам (користувачам) для запобiгання таким ризикам.

     У разi виставлення використаних зразкiв продукцiї, якi є безпечними та/або вiдповiдають установленим вимогам щодо безпечностi, на продаж шляхом проведення прилюдних торгiв (аукцiонiв) орган державного ринкового нагляду не пiзнiше нiж за десять календарних днiв до дати їх проведення оприлюднює вiдповiдну iнформацiю на власному офiцiйному веб-сайтi.

     У разi коли використанi зразки продукцiї пiсля проведення їх уцiнки не були проданi на прилюдних торгах (аукцiонах), орган державного ринкового нагляду вносить на розгляд комiсiї пропозицiю щодо безоплатної передачi використаних зразкiв продукцiї закладам охорони здоров'я, освiти, соцiального забезпечення, соцiального захисту, зокрема, закладам, у яких виховуються дiти-сироти та дiти, позбавленi батькiвського пiклування, дитячим будинкам сiмейного типу, прийомним сiм'ям, будинкам дитини при установах виконання покарань, установам виконання покарань, слiдчим iзоляторам, вiйськовим формуванням, а також на благодiйнi цiлi. Якщо зазначенi зразки продукцiї не можуть бути використанi у таких закладах (установах) за призначенням, орган державного ринкового нагляду вносить на розгляд комiсiї пропозицiю щодо знищення таких зразкiв.

     11. У разi виявлення вiдiбраних зразкiв продукцiї з ознаками фальсифiкацiї або порушенням прав iнтелектуальної власностi орган державного ринкового нагляду повiдомляє про зазначений факт власника марки (права iнтелектуальної власностi) або його представника в Українi.

     Рiшення про реалiзацiю використаних зразкiв продукцiї з виявленими ознаками фальсифiкацiї або порушенням прав iнтелектуальної власностi, якi за результатами експертизи (випробування) є безпечними та/або вiдповiдають вимогам щодо безпечностi, за винятком таких, що не є речовими доказами, приймається за письмовою згодою власника марки (права iнтелектуальної власностi) або його представника в Українi.

     У разi вiдмови власника марки (права iнтелектуальної власностi) або його представника в Українi вiд реалiзацiї використаних зразкiв продукцiї з виявленими ознаками фальсифiкацiї або порушенням прав iнтелектуальної власностi такi зразки за рiшенням комiсiї пiдлягають знищенню, за винятком випадкiв, коли вони є речовими доказами.

     12. Оплата робiт, пов'язаних iз знищенням використаних зразкiв продукцiї з виявленими ознаками фальсифiкацiї або порушенням прав iнтелектуальної власностi, здiйснюється за рахунок власника (виробника, розповсюджувача) такої продукцiї.

     У разi вiдсутностi власника використаних зразкiв продукцiї з виявленими ознаками фальсифiкацiї або порушенням прав iнтелектуальної власностi або коли такий власник невiдомий, оплата зазначених робiт здiйснюється за рахунок власника марки (права iнтелектуальної власностi) або його представника в Українi.

     Перерахування до державного бюджету коштiв, одержаних вiд реалiзацiї використаних зразкiв продукцiї, здiйснюється вiдповiдно до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним.

     13. Знищення використаних зразкiв продукцiї здiйснюється вiдповiдно до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним.

     Знищення використаних зразкiв продукцiї проводиться у присутностi членiв комiсiї.

     У разi потреби знищення використаних зразкiв продукцiї може проводитися на пiдприємствах, якi пройшли атестацiю на виконання робiт iз знищення вилученої з обiгу неякiсної та небезпечної продукцiї вiдповiдно до Закону України "Про вилучення з обiгу, переробку, утилiзацiю, знищення або подальше використання неякiсної та небезпечної продукцiї".

     За фактом знищення використаних зразкiв продукцiї складається акт за формою згiдно з додатком.

     Акт про знищення використаних зразкiв продукцiї пiдписується членами комiсiї, а також керiвником пiдприємства, на якому здiйснювалося знищення, i затверджується керiвником органу державного ринкового нагляду.

     Комiсiя приймає рiшення про безоплатну передачу або знищення використаних зразкiв продукцiї, що пiдписується членами комiсiї та затверджується керiвником органу державного ринкового нагляду, яким було вiдiбрано вiдповiднi зразки продукцiї, або його заступником.

     14. Використанi зразки продукцiї, що є небезпечними, становлять ризик та/або не вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi, можуть бути за рiшенням комiсiї залишенi у вiдповiдних органах державного ринкового нагляду для формування колекцiї таких зразкiв з метою їх подальшого використання як наочного матерiалу для пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї посадових осiб, якi здiйснюють державний ринковий нагляд, i фахiвцiв випробувальних лабораторiй.

 

Додаток
до Порядку
ЗАТВЕРДЖУЮ
 
(керiвник органу державного ринкового нагляду,
 
його пiдпис, прiзвище, iм'я та по батьковi)
___ ____________ 20__ р.

АКТ
про знищення використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду

Нами,  
(найменування посад, прiзвища, iнiцiали кожної особи,
 
яка була присутня пiд час знищення використаних пiд час проведення
 
експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї)
складено цей акт про те, що ____ ______________ 20___ р. знищено використанi пiд час проведення експертизи (випробування) зразки, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду, в кiлькостi
 
(найменування нехарчової продукцiї)
 
Знищення здiйснено  
(найменування i мiсцезнаходження пiдприємства,
 
на якому знищено зразки нехарчової продукцiї)
на пiдставi таких документiв:  
 
та iз застосуванням   .
(найменування технологiї знищення)
Участь у знищеннi брали:
   
(iнiцiали та прiзвище) (пiдпис)
   
   
   

М. П.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 грудня 2011 р. N 1406

МЕТОДИКА
визначення залишкової вартостi використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду

     1. Ця Методика застосовується для визначення залишкової вартостi використаних пiд час проведення експертизи (випробування) зразкiв нехарчової продукцiї (далi - використаний зразок продукцiї), що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду та стосовно яких за результатами їх експертизи (випробування) встановлено, що вони є безпечними та/або вiдповiдають установленим вимогам.

     2. У цiй Методицi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" i "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї".

     3. Залишкова вартiсть використаного зразка продукцiї визначається за формулою:

ЗВ = В х (1 - КЗН),

     де ЗВ - залишкова вартiсть використаного зразка продукцiї у гривнях;

     В - вартiсть вiдiбраного зразка нехарчової продукцiї у гривнях;

     КЗН - значення коефiцiєнта зносу використаного зразка продукцiї внаслiдок проведення експертизи (випробування).

     4. Вартiсть вiдiбраного зразка продукцiї визначається на пiдставi платiжних документiв, згiдно з якими органом державного ринкового нагляду здiйснено повну оплату вартостi такого зразка.

     5. Значення коефiцiєнта зносу використаного зразка продукцiї внаслiдок проведення експертизи (випробування) встановлюється з урахуванням:

     рiвня вiдповiдностi параметрiв i споживчих властивостей використаного зразка продукцiї вимогам нормативно-правових актiв;

     рiвня здатностi використаного зразка продукцiї виконувати функцiї за призначенням;

     товарного вигляду використаного зразка продукцiї;

     стану упаковки використаного зразка продукцiї, наявностi iнструкцiї з користування ним та запасних частин.

     Значення коефiцiєнта зносу використаного зразка продукцiї внаслiдок проведення експертизи (випробування) оформлюється довiдкою випробувальної лабораторiї чи iншої органiзацiї, що провела експертизу (випробування) зразка продукцiї.

     6. Залишкова вартiсть використаного зразка продукцiї не може перевищувати вартостi вiдповiдного вiдiбраного зразка.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 грудня 2011 р. N 1406

ЗМIНИ,
що вносяться до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним

     1. Пункт 1 доповнити пiдпунктом 13 такого змiсту:

     "13) використанi пiд час проведення експертизи (випробування) зразки нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду, залишкова вартiсть яких перевищує встановлену Кабiнетом Мiнiстрiв України граничну межу (крiм зразкiв продукцiї, що є небезпечними, становлять ризик та/або не вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi), реалiзуються шляхом проведення прилюдних торгiв (аукцiонiв) в установленому законодавством порядку.".

     2. Пункт 8 доповнити пiдпунктом "i" такого змiсту:

     "i) використанi пiд час проведення експертизи (випробування) зразки нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду, - за цiнами, що дорiвнюють їх залишковiй вартостi на дату складення акта опису, оцiнки та передачi таких зразкiв.".

     3. Пункт 16 пiсля абзацу третього доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Використанi пiд час проведення експертизи (випробування) зразки нехарчової продукцiї, що були вiдiбранi в межах здiйснення державного ринкового нагляду, залишкова вартiсть яких не перевищує встановленої Кабiнетом Мiнiстрiв України граничної межi, та тi, стосовно яких за результатами їх експертизи (випробування) встановлено, що вони є небезпечними, становлять ризик та/або не вiдповiдають установленим вимогам щодо їх безпечностi, пiдлягають знищенню.".

     У зв'язку з цим абзац четвертий вважати вiдповiдно абзацом п'ятим.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.