Документ скасований: Наказ Мінфіну № 650 від 30.05.2012

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.12.2011 N 1740


Про затвердження Порядку прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з УКТЗЕД

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 лютого 2012 р. за N 193/20506


     Вiдповiдно до статей 312, 313 Митного кодексу України та Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08.04.2011 N 446, наказую:

     1. Затвердити Порядок прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з УКТЗЕД, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної митної служби України:

     вiд 04.04.2005 N 238 "Про затвердження Порядку прийняття попереднiх рiшень щодо класифiкацiї та кодування товарiв в УКТЗЕД", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї 28.04.2005 за N 449/10729;

     вiд 05.03.2007 N 187 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 04.04.2005 N 238", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї 22.03.2007 за N 258/13525.

     3. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку (Чмерук М. О.) та Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД Державної митної служби України (Гутнiк А. Є.) в установленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ф. Ярошенко
ПОГОДЖЕНО:
Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiчного розвитку i торгiвлi України А. П. Клюєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27.12.2011 N 1740
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 лютого 2012 р. за N 193/20506

Порядок
прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з УКТЗЕД

I. Загальнi положення

     1.1. Цим Порядком регламентовано процедуру прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - попереднє рiшення).

     1.2. Термiни вживаються в цьому Порядку в таких значеннях:

     заявник - у значеннi, наведеному у статтi 3 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     попереднє рiшення - документ установленої форми, який приймається за результатами розгляду звернення заявника митними органами, перелiк яких визначає Державна митна служба України (далi - уповноваженi митнi органи), або структурним пiдроздiлом Державної митної служби України, вiдповiдальним за здiйснення контролю за класифiкацiєю товарiв згiдно з УКТЗЕД (далi - Структурний пiдроздiл).

     1.3. Попереднє рiшення приймається стосовно товарiв, якi є об'єктом зовнiшньоекономiчного договору (контракту) до моменту їх доставки митному органу для здiйснення процедур митного контролю та митного оформлення.

     1.4. Попереднє рiшення видається заявнику та дiє протягом трьох рокiв з дня його прийняття, якщо воно не втратило чинностi або не було вiдкликане.

     1.5. Пiсля закiнчення строку, зазначеного в пунктi 1.4 цього роздiлу, попереднє рiшення втрачає чиннiсть, що не перешкоджає заявнику звернутися з новим запитом про прийняття попереднього рiшення.

     1.6. Оригiнал попереднього рiшення та його копiя подаються до митного органу одночасно з документами для митного оформлення товарiв, вiдомостi про якi наведенi у цьому попередньому рiшеннi.

     Посадова особа митного органу пiсля звiрення копiї попереднього рiшення з оригiналом повертає оригiнал заявнику. Копiя попереднього рiшення залишається в митному органi.

     1.7. Попереднє рiшення застосовується всiма митними органами при митному оформленнi.

     Вiдсутнiсть попереднього рiшення не є пiдставою для вiдмови в митному оформленнi.

     1.8. При митному оформленнi митнi органи проводять iдентифiкацiю товару з метою встановлення вiдповiдностi його характеристик вiдомостям про товар, наведеним у попередньому рiшеннi.

     1.9. У разi встановлення факту невiдповiдностi товару вiдомостям, наведеним у попередньому рiшеннi, митний орган iнформує про цей факт Структурний пiдроздiл (уповноважений митний орган), що видав попереднє рiшення, пiсля чого приймає рiшення щодо митного оформлення пред'явленого товару згiдно iз законодавством.

     1.10. Структурний пiдроздiл та уповноваженi митнi органи у межах своєї компетенцiї ведуть облiк попереднiх рiшень в електронному виглядi та формують базу даних цих рiшень.

     1.11. Одержана в зверненнi заявника iнформацiя, що мiстить iнформацiю з обмеженим доступом, без згоди заявника не пiдлягає розголосу, переданню третiм особам i державним органам, за винятком випадкiв, передбачених законодавством України.

     1.12. Заявник зобов'язаний у зверненнi повiдомити про вищезазначений характер iнформацiї, що надається.

II. Подання звернення про прийняття попереднього рiшення

     2.1. З метою одержання попереднього рiшення заявник направляє до Структурного пiдроздiлу або уповноваженого митного органу письмове звернення про прийняття попереднього рiшення про класифiкацiю та кодування товару згiдно з УКТЗЕД (далi - звернення) щодо одного найменування (артикула) товару за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку.

     2.2. Звернення повинно мiстити таку iнформацiю:

     прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце проживання, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi) фiзичної особи - заявника;

     найменування, мiсцезнаходження, код за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України юридичної особи - заявника;

     контактнi телефони заявника та адресу, на яку необхiдно надiслати попереднє рiшення (вiдповiдь) за зверненням.

     2.3. До звернення заявником додаються документи, що мiстять вiдомостi, необхiднi для прийняття попереднього рiшення:

     зовнiшньоекономiчний договiр (контракт);

     технiчнi умови, технологiчнi схеми виготовлення товару (за наявностi);

     фотографiї, креслення товару (за наявностi);

     дозволи й сертифiкати уповноважених державних органiв (за наявностi);

     специфiкацiї, каталоги та паспортнi данi про товар виробника (за наявностi);

     сертифiкати походження товару, дозволи, маркувальнi етикетки (за наявностi).

     Для встановлення додаткових характеристик i властивостей товару до звернення у разi потреби додаються зразки товару.

     Документи подаються у виглядi оригiналiв або їх копiй, завiрених у встановленому законодавством порядку. Якщо оригiнали документiв складенi iноземною мовою, заявник має забезпечити їх переклад на українську мову.

     2.4. Звернення повинно бути пiдписане:

     керiвником юридичної особи та скрiплене його печаткою;

     фiзичною особою.

     2.5. Якщо звернення подається в iнтересах юридичної або фiзичної особи її представником, до звернення додається копiя довiреностi, оформленої вiдповiдно до вимог законодавства.

III. Розгляд звернення та прийняття попереднього рiшення

     3.1. Реєстрацiя звернення вiдбувається в день його фактичного отримання Структурним пiдроздiлом (уповноваженим митним органом).

     3.2. Строк прийняття попереднього рiшення - 30 днiв з дня реєстрацiї звернення.

     3.3. Керiвник (або його заступник) Структурного пiдроздiлу (уповноваженого митного органу) може прийняти рiшення про продовження строку розгляду звернення понад 30-денний строк, але не бiльше нiж на 15 календарних днiв, про що Структурний пiдроздiл (уповноважений митний орган) повинен письмово повiдомити заявника до закiнчення 30-денного строку iз зазначенням вiдповiдних причин.

     3.4. Якщо наданi заявником у зверненнi вiдомостi про товар є недостатнiми для прийняття попереднього рiшення, Структурний пiдроздiл (уповноважений митний орган) протягом 10 робочих днiв вiд дня реєстрацiї звернення повiдомляє заявника про необхiднiсть надання додаткових вiдомостей.

     3.5. У випадку неподання заявником разом зi зверненням всiх необхiдних вiдомостей для прийняття попереднього рiшення строк прийняття попереднього рiшення вiдраховується з дати подання заявником усiх необхiдних документiв.

     3.6. У разi ненадання заявником передбачених цим Порядком вiдомостей або встановлення факту здiйснення розгляду iншим уповноваженим митним органом чи Структурним пiдроздiлом звернення цього заявника щодо одного i того самого товару Структурний пiдроздiл (уповноважений митний орган) вiдмовляє у розглядi звернення з обґрунтуванням причин, що стали пiдставою для вiдмови в прийняттi попереднього рiшення, з поверненням проб i зразкiв товару (у разi їх наявностi).

     Вiдмова в розглядi звернення не перешкоджає повторному зверненню заявника за умови усунення причин, що були пiдставою для вiдмови.

     3.7. Якщо Структурним пiдроздiлом (уповноваженим митним органом) ранiше було надано рiшення про визначення коду товару стосовно товару, що є об'єктом зовнiшньоекономiчного договору (контракту) заявника, i таке рiшення не змiнено i не скасовано, то попереднє рiшення не надається.

     3.8. Електронна копiя прийнятого попереднього рiшення разом з наявними фото товарiв протягом п'яти робочих днiв з моменту прийняття розмiщуються в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Державної митної служби України.

     3.9. Попереднє рiшення оформлюється на бланку Держмитслужби України (уповноваженого митного органу) за формою, наведеною в додатку 2 до цього Порядку.

     3.10. Порядок заповнення граф попереднього рiшення.

     3.10.1. У графi 1 зазначається повна назва Структурного пiдроздiлу (повне найменування уповноваженого митного органу), який видав попереднє рiшення.

     3.10.2. У графi 2 зазначається реєстрацiйний номер попереднього рiшення.

     Реєстрацiйний номер попереднього рiшення має такий вигляд:

     "ПРК - XXX - УУУУУУ - ZZ",

     де "ПРК" - скорочена назва попереднього рiшення;

     "XXX" - першi три цифри коду структурного пiдроздiлу Держмитслужби України (митного органу), що прийняв попереднє рiшення;

     "УУУУУУ" - порядковий номер попереднього рiшення;

     "ZZ" - останнi двi цифри поточного року.

     3.10.3. У графi 3 зазначаються в називному вiдмiнку реквiзити заявника (повне найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi), мiсцезнаходження (мiсце проживання), код за ЄДРПОУ/реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi), контактний телефон).

     3.10.4. У графi 4 зазначається дата видачi попереднього рiшення.

     3.10.5. У графi 5 зазначається десятизначна товарна пiдкатегорiя згiдно з УКТЗЕД.

     3.10.6. У графi 6 зазначаються повна назва товару, його марка, модель, сорт, артикул, модифiкацiя, розмiри, розфасування, комплектнiсть, виробник, країна походження.

     3.10.7. У графi 7 зазначається детальний опис товару з наведенням усiх вiдомостей, що є визначальними для вiднесення цього товару до десятизначної товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТЗЕД, яка наводиться у графi 6. За потреби даються посилання на додатки до попереднього рiшення, що мiстять зображення товарiв, їх параметри, окремi характеристики тощо.

     3.10.8. У графi 8 зазначається нормативно-правове обґрунтування прийняття попереднього рiшення (посилання на нормативно-правовi акти, Основнi правила iнтерпретацiї УКТЗЕД, вiдповiднi примiтки до роздiлiв та груп, пояснення до товарних позицiй УКТЗЕД тощо).

     3.10.9. У графi 9 усi примiрники попереднього рiшення пiдписуються керiвником (заступником керiвника) Структурного пiдроздiлу (уповноваженого митного органу).

     3.10.10. У разi надання заявником зразкiв товару або його упакування (тари) на зворотному боцi попереднього рiшення вiдображається фотографiя товару та/або його упаковки.

     3.11. Оригiнал попереднього рiшення видається (направляється) заявнику, копiя та документи, на пiдставi яких було прийнято попереднє рiшення, залишається в Структурному пiдроздiлi або уповноваженому митному органi, який його видав.

     3.12. У разi втрати оригiналу попереднього рiшення Структурний пiдроздiл або уповноважений митний орган, який його видав, за вмотивованим зверненням видає заявниковi дублiкат попереднього рiшення.

     Видача дублiката здiйснюється протягом 10 днiв з дати подання заяви на пiдставi вiдомостей, якi зберiгаються в справах Структурного пiдроздiлу або уповноваженого митного органу, який його видав.

     Дублiкату попереднього рiшення присвоюється номер оригiналу, замiсть якого вiн виданий.

     3.13. Строк дiї дублiката попереднього рiшення не може перевищувати строку дiї, який зазначався у втраченому оригiналi попереднього рiшення, у разi його встановлення Структурним пiдроздiлом або уповноваженим митним органом, який його видав.

     3.14. У разi змiни керiвника, який пiдписував оригiнал попереднього рiшення, дублiкат пiдписується iншим керiвником, що має право такого пiдпису.

     Видавати дублiкати попереднього рiшення має право лише Структурний пiдроздiл або уповноважений митний орган, що видав оригiнал.

IV. Втрата чинностi та вiдкликання попереднього рiшення

     4.1. Попереднє рiшення втрачає чиннiсть у разi:

     змiн у законодавствi України, що мають значення для класифiкацiї товару, на який видавалося попереднє рiшення;

     прийняття Держмитслужбою України обов'язкових для всiх митних органiв i суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi рiшень щодо класифiкацiї та кодування товарiв в УКТЗЕД.

     4.2. Якщо попереднє рiшення було прийняте на основi недостовiрної iнформацiї або при проведеннi iдентифiкацiї товару пiд час митного оформлення митними органами виявленi факти невiдповiдностi характеристик товару вiдомостям, наведеним у попередньому рiшеннi, попереднє рiшення вiдкликається.

     4.3. Рiшення Структурного пiдроздiлу або уповноваженого митного органу про втрату чинностi або вiдкликання попереднього рiшення направляється заявниковi протягом двох робочих днiв пiсля його прийняття та доводиться до вiдома всiх митних органiв шляхом розмiщення вiдповiдної iнформацiї в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Державної митної служби України.

     4.4. Втрата чинностi або вiдкликання попереднього рiшення не перешкоджає заявнику повторно звернутися iз зверненням вiдповiдно до вимог цього Порядку.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток 1
до Порядку прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з УКТЗЕД
Керiвнику структурного пiдроздiлу Держмитслужби України
(начальнику митного органу)

Звернення
про прийняття попереднього рiшення про класифiкацiю та кодування товару згiдно з УКТЗЕД

     Найменування юридичної особи (прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи), мiсцезнаходження (мiсце проживання) та повна поштова адреса та номер контактного телефону, код за ЄДРПОУ/реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi).

     Прошу надати попереднє рiшення щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД нижченаведеного товару.

     Детальний опис товару: комерцiйна та фiрмова назви, характеристики товару, що визначають його основнi якiснi та кiлькiснi параметри, а саме: стандарти, технiчнi умови, сорт, марка, модель, артикул, розмiр, маркування, розфасування, комплектнiсть, функцiї, що виконує товар, упаковка (опис, вага, розмiри), виробник, країна походження та iншi вiдомостi, необхiднi для класифiкацiї у вiдповiднiй пiдкатегорiї УКТЗЕД.

     Найменування та номери документiв, що надаються для розгляду згiдно з пунктом 2.3 роздiлу II Порядку прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з УКТЗЕД, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27.12.2011 N 1740, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України ____________ за N ____________.

     
(дата) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище заявника)

 

Додаток 2
до Порядку прийняття попереднiх рiшень про класифiкацiю та кодування товарiв згiдно з УКТЗЕД

Попереднє рiшення
про класифiкацiю та кодування товару в УКТЗЕД

1. Назва структурного пiдроздiлу Державної митної служби України (найменування митного органу) 2. Реєстрацiйний номер

 

3. Заявник 4. Дата видачi (число, мiсяць, рiк)

 

5. Код товару згiдно з УКТЗЕД

 

6. Назва товару

 

7. Вiдомостi про товар, необхiднi для класифiкацiї

 

8. Обґрунтування видачi попереднього рiшення

 

9. Пiдпис керiвника (заступника керiвника) структурного пiдроздiлу Державної митної служби України (начальника (заступника начальника) митного органу).
     
(посада) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.