МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

24.05.2012 N 598


Про затвердження форми рiшення про коригування митної вартостi товарiв, Правил заповнення рiшення про коригування митної вартостi товарiв та Перелiку додаткових складових до цiни договору

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
01 червня 2012 р. за N 883/21195


     Вiдповiдно до статтi 55 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI, пiдпункту 64 пункту 4 та пiдпункту 3 пункту 10 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08 квiтня 2011 року N 446, наказую:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     форму рiшення про коригування митної вартостi товарiв;

     Правила заповнення рiшення про коригування митної вартостi товарiв;

     Перелiк додаткових складових до цiни договору.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Державної митної служби України вiд 29 травня 2009 року N 506 "Про затвердження форми рiшення про визначення митної вартостi товарiв, Порядку його заповнення та Класифiкатора додаткових складових до цiни договору", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 18 червня 2009 року за N 534/16550;

     пункт 1 наказу Державної митної служби України вiд 30 березня 2011 року N 261 "Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Держмитслужби", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 07 червня 2011 року за N 684/19422.

     3. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) та Департаменту митних платежiв Державної митної служби України (Гiла С. П.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Державнiй митнiй службi України (Калєтнiк I. Г.) протягом 5 днiв з дня набрання чинностi цим наказом доопрацювати програмне забезпечення, необхiдне для формування рiшення в електронному виглядi.

     5. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi Митним кодексом України вiд 13 березня 2012 року, але не ранiше дня офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва М. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
24.05.2012 N 598

Форма

Державна митна служба України
____________________________________________
(найменування митного органу)

Рiшення про коригування митної вартостi товарiв

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
24.05.2012 N 598
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
01 червня 2012 р. за N 883/21195

Правила
заповнення рiшення про коригування митної вартостi товарiв

I. Загальнi положення

     1.1. Рiшення про коригування митної вартостi товарiв (далi - Рiшення) - закрiплення результатiв здiйснення контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв як до, так i пiсля їх випуску вiдповiдно до вимог статей 54 i 55 Митного кодексу України (далi - Кодекс).

     1.2. У цьому Порядку термiни вживаються в значеннях, наведених у Кодексi.

     1.3. Рiшення заповнюється посадовою особою митного органу, що здiйснює контроль правильностi визначення митної вартостi товарiв, в електронному виглядi за затвердженою цим наказом формою.

     1.4. При поданнi митної декларацiї на паперовому носiї Рiшення друкується у двох примiрниках. Один примiрник видається або надсилається поштою декларанту, другий - з вiдмiткою декларанта про отримання або повiдомлення про вручення залишається у справах митного органу.

     При електронному декларуваннi посадова особа митного органу надсилає декларанту засвiдчене електронним цифровим пiдписом електронне повiдомлення, у складi якого прийняте Рiшення.

     1.5. Рiшення реєструються у вiдповiдному журналi, який ведеться в електронному виглядi за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу (далi - ПIК). Журнал має вiдображати:

     номер i дату Рiшення;

     номер митної декларацiї, за якою товар був заявлений до митного оформлення;

     код товару згiдно з УКТ ЗЕД;

     код за ЄДРПОУ пiдприємства, або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiю та номер паспорта декларанта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi), якому видано Рiшення;

     найменування пiдприємства або прiзвище, iм'я та по батьковi декларанта або уповноваженої ним особи, якому видано Рiшення;

     пiдстави для розгляду документiв i прийняття Рiшення (запит пiдроздiлу митного оформлення, спрацювання системи аналiзу ризикiв за напрямом митної вартостi, звернення декларанта про випуск товарiв у вiльний обiг пiд гарантiйнi зобов'язання, iншi випадки, передбаченi Кодексом).

     1.6. У верхнiй частинi Рiшення зазначається найменування митного органу, який його видав.

II. Опис граф Рiшення

     2.1. Заповнення граф:

Графа 1 "Номер Рiшення"

     У графi проставляється реєстрацiйний номер Рiшення за такою схемою:

ххххххххх / хххх / хххххх / х , де:
1 2 3 4

     1 - дев'ятизначний код пiдроздiлу митного органу, яким прийнято Рiшення, згiдно з класифiкатором митних органiв України, їх структурних пiдроздiлiв, митних органiзацiй, спецiалiзованих навчальних закладiв та науково-дослiдної установи митної служби України (далi - класифiкатор митних органiв);

     2 - чотири цифри поточного року;

     3 - порядковий номер Рiшення згiдно з дiапазонами номерiв, визначеними митним органом;

     4 - Рiшення, прийняте посадовою особою митного органу, що здiйснює контроль правильностi визначення митної вартостi товарiв:

     1 - пiд час митного контролю та митного оформлення товарiв,

     2 - у разi спрацювання системи аналiзу ризикiв за напрямом митної вартостi,

     3 - пiсля закiнчення операцiй митного контролю, митного оформлення та пропуску товарiв через митний кордон України.

Графа 2 "Дата"

     У графi зазначається дата прийняття митним органом Рiшення за такою схемою:

хх / хх / хххх , де:
1 2 3

     1 - двi цифри числа;

     2 - двi цифри поточного мiсяця;

     3 - чотири цифри поточного року.

Графа 3 "Пiдроздiл митного органу, який прийняв Рiшення"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається назва структурного пiдроздiлу митного органу, яким прийнято Рiшення.

     У другому пiдроздiлi графи зазначається дев'ятизначний код структурного пiдроздiлу митного органу, яким прийнято Рiшення, згiдно з Класифiкатором митних органiв.

Графа 4 "Номер штампа"

     У графi зазначається номер особистої номерної печатки або вiдповiдного штампа посадової особи пiдроздiлу митного органу, що прийняла Рiшення.

Графа 4 а

     Тiльки в електроннiй копiї зазначається:

     0 - Рiшення прийнято посадовою особою митного органу, що здiйснює контроль правильностi визначення митної вартостi товарiв;

     1 - Рiшення прийнято начальником структурного пiдроздiлу митного органу;

     2 - Рiшення прийнято посадовою особою митного органу, що здiйснює контроль правильностi визначення митної вартостi товарiв згiдно з повiдомленнями до митних формальностей, сформованими автоматизованою системою аналiзу та управлiння ризиками.

Графа 5 "Митна декларацiя"

     У графi зазначається код митної декларацiї, прийнятої до митного оформлення, згiдно з класифiкатором документiв вiдповiдно до вiдомчого класифiкатора з питань митної статистики, ведення якого передбачено статтею 454 Кодексу. Вiдомостi зазначаються за такою схемою:

     код митної декларацiї згiдно з цим класифiкатором;

     номер митної декларацiї;

     дата прийняття до митного оформлення (число/мiсяць/рiк).

Графа 6 "Номер штампа "Пiд митним контролем" посадової особи, що прийняла митну декларацiю до оформлення"

     У графi зазначається номер штампа "Пiд митним контролем" посадової особи, що прийняла митну декларацiю до митного оформлення.

Графа 17 "Заявленi декларантом складовi митної вартостi"

     У графi зазначаються заявленi декларантом складовi митної вартостi, якi вiдповiдно до частини десятої статтi 58 Кодексу мають додаватися до цiни, яка була фактично сплачена або пiдлягає сплатi за оцiнюванi товари, згiдно з Перелiком додаткових складових до цiни договору, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 24 травня 2012 року N 598.

     При цьому в пiдроздiлах графи:

     код - наводиться цифровий код складової митної вартостi вiдповiдно до зазначеного Перелiку;

     валюта - наводиться вiдповiдно до Класифiкацiї валют, затвердженої наказом Державного комiтету статистики України вiд 22 грудня 2010 року N 528 (далi - Класифiкацiя валют), лiтерний код валюти, в якiй виписано рахунки-фактури (iнвойси) або рахунки-проформи;

     курс валюти - зазначається офiцiйний курс гривнi до iноземної валюти, установлений Нацiональним банком України на день подання митної декларацiї, зазначеної в графi 5 Рiшення;

     сума у валютi - вартiсть додаткової складової до цiни договору, яка додається до митної вартостi товару;

     сума у гривнях - вартiсть додаткової складової до цiни договору, яка додається до митної вартостi товару, перерахованої в гривнях до iноземної валюти за курсом, установленим Нацiональним банком України на день подання митної декларацiї, зазначеної в графi 5 Рiшення.

Графа 18 "Додаткова iнформацiя/поданi документи"

     У графi зазначаються документи, якi подаються для пiдтвердження заявленої митної вартостi товару, наданi на вимогу митного органу, у тому числi ранiше прийняте Рiшення (у разi наявностi).

     Вiдомостi зазначаються за такою схемою:

хххх - хххх - дд/мм/рр , де:
1 2 3

     1 - код документа вiдповiдно до класифiкатора документiв, ведення якого передбачено статтею 454 Кодексу;

     2 - найменування та номер документа;

     3 - дата документа (дд - день / мм - мiсяць / рр - рiк).

Графа 19 "Товар N"

     У графi зазначається порядковий номер товару.

     Вiдомостi зазначаються за такою схемою:

ххх / хх , де:
1 2

     1 - порядковий номер товару вiдповiдно до графи 32 митної декларацiї;

     2 - порядковий номер товару, що зазначається у митнiй декларацiї, заповненiй вiдповiдно до митного режиму iмпорту (для товарiв, якi мають рiзнi ознаки та характеристики, що впливають на рiвень їх митної вартостi).

Графа 22 "Код країни виробництва"

     У графi зазначається код країни виробництва оцiнюваних товарiв вiдповiдно до Класифiкацiї країн свiту, затвердженої наказом Державного комiтету статистики України вiд 22 грудня 2010 року N 527.

Графа 24 "Вага нетто"

     У графi зазначається вага нетто товару вiдповiдно до графи 38 митної декларацiї.

Графа 25 "Додаткова одиниця вимiру"

     У графi зазначається додаткова одиниця вимiру, яка застосовується для заповнення форми "електронного iнвойсу" до графи 31 митної декларацiї. У разi якщо при заповненнi "електронного iнвойсу" до графи 31 митної декларацiї не передбачено використання додаткових одиниць вимiру, зазначається додаткова одиниця вимiру, вказана в графi 41 митної декларацiї. У разi якщо при заповненнi "електронного iнвойсу" до графи 31 митної декларацiї не передбачено використання додаткових одиниць вимiру та якщо графа 41 митної декларацiї не заповнюється, зазначається основна одиниця вимiру.

Графа 30 "Коригування"

     У графi зазначається визначена митним органом у валютi рахунка-фактури (iнвойсу) або рахунка-проформи митна вартiсть товару. При цьому в пiдроздiлах графи:

     валюта - наводиться вiдповiдно до Класифiкацiї валют лiтерний код валюти, у якiй складено рахунки-фактури (iнвойси) або рахунки-проформи;

     вартiсть за одиницю - зазначається митна вартiсть за додаткову одиницю товару (при заповненнi графи 25 Рiшення), у разi вiдсутностi такої одиницi - за основну одиницю вимiру;

     кiлькiсть - зазначається кiлькiсть товару в додаткових одиницях вимiру, у разi вiдсутностi такої одиницi - в основнiй одиницi вимiру.

Графа 31 "Код методу визначення вартостi митного органу"

     У графi зазначається порядковий номер методу визначення митної вартостi, що був застосований митним органом при визначеннi митної вартостi товару.

Графа 32 "Митний огляд"

     У графi зазначається iнформацiя щодо здiйснення митного огляду товарiв.

     Проставляються:

     "0", якщо митний огляд не здiйснювався;

     "1", якщо митний огляд здiйснювався iз залученням посадових осiб митного органу, що здiйснюють контроль правильностi визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв;

     "2", якщо митний огляд здiйснювався без залучення посадових осiб митного органу, що здiйснюють контроль правильностi визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв.

Графа 33 "Обставини прийняття Рiшення та джерела iнформацiї, що використовувалися митним органом для визначення митної вартостi"

     У графi зазначаються причини, через якi митна вартiсть iмпортованих товарiв не може бути визначена за цiною договору (контракту) щодо товарiв, якi iмпортуються (вартiсть операцiї), у тому числi:

     неподання основних документiв, якi пiдтверджують вiдомостi про заявлену митну вартiсть товарiв (згiдно з перелiком та вiдповiдно до умов, наведених у статтi 53 Кодексу);

     невiрно проведений розрахунок митної вартостi;

     невiдповiднiсть обраного декларантом або уповноваженою ним особою методу визначення митної вартостi товару умовам, наведеним у главi 9 роздiлу III Кодексу;

     надходження до митного органу документально пiдтвердженої офiцiйної iнформацiї митних органiв iнших країн щодо недостовiрностi заявленої митної вартостi.

     Зазначається послiдовнiсть застосування методiв визначення митної вартостi та причин, через якi не був застосований кожний з методiв, що передує методу, обраному митним органом.

     У графi також вказується про проведення процедури консультацiй мiж митним органом та декларантом з метою обґрунтованого вибору методiв визначення митної вартостi товарiв вiдповiдно до вимог статей 59 - 61 Кодексу. Результати проведеної консультацiї, а також причини, через якi не можуть бути застосованi методи визначення митної вартостi товарiв за цiною договору щодо iдентичних, подiбних (аналогiчних) товарiв (наприклад, вiдсутня iнформацiя щодо вартостi iдентичних або подiбних (аналогiчних) товарiв), фiксуються у графi.

     Посилання на використання цiнової бази Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби у Рiшеннi допускається тiльки при визначеннi митної вартостi вiдповiдно до положень статей 59, 60 та 64 Кодексу з обов'язковим зазначенням номера та дати митної декларацiї, яка була взята за основу для визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв, з поясненнями щодо зроблених коригувань на обсяг партiї iдентичних або подiбних (аналогiчних) товарiв, умов поставки, комерцiйних умов тощо.

     У випадку визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв iз застосуванням резервного методу (стаття 64 Кодексу) зазначаються докладна iнформацiя та джерела, якi використовувалися митним органом при її визначеннi.

     2.2. Графи 7 - 16, 18, 20, 21, 23 - 29 Рiшення формуються з електронної копiї митної декларацiї, прийнятої до митного оформлення згiдно з таблицею порiвнянь:

Графи Рiшення Графи митної декларацiї
Графа 7 "Вiдправник/Експортер" Графа 2 "Вiдправник/Експортер"
Графа 8 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання" Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"
Графа 9 "Одержувач" Графа 8 "Одержувач"
Графа 10 "Декларант/Представник" Графа 14 "Декларант/Представник"
Графа 11 "Торговельна країна" Графа 11 "Торговельна країна / Країна виробництва"
Графа 12 "Код країни вiдправлення/експорту" Графа 15а "Код країни вiдправлення/експорту"
Графа 13 "Вид транспорту на кордонi" Графа 25 "Вид транспорту на кордонi"
Графа 14 "Всього товарiв" Графа 5 "Всього товарiв"
Графа 15 "Умови поставки" Графа 20 "Умови поставки"
Графа 16 "Загальна сума за рахунком (фактурна вартiсть товару)"* Графа 22 "Валюта та загальна сума за рахунком"
Графа 18 "Додаткова iнформацiя / Поданi документи"** Графа 44 "Додаткова iнформацiя / Поданi документи / Сертифiкати i дозволи"
Графа 20 "Код товару" Графа 33 "Код товару"
Графа 21 "Код країни походження" Графа 34 "Код країни походження"
Графа 23 "Вага брутто (кг)" Графа 35 "Вага брутто (кг)"
Графа 24 "Вага нетто (кг)" Графа 38 "Вага нетто (кг)"
Графа 25 "Додаткова одиниця вимiру" Форма "електронного iнвойсу" до графи 31 або графа 41 "Додатковi одиницi вимiру"
Графа 26 "Опис товарiв"*** Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товарiв - Маркування та кiлькiсть - Номери контейнерiв - Кiлькiсть та розпiзнавальнi особливостi"
Графа 27 "Цiна товару" Графа 42 "Цiна товару"
Графа 28 "Розрахована декларантом митна вартiсть товару"**** Графа 45 "Коригування"
Графа 29 "Код методу визначення вартостi декларанта" Графа 43 "Метод визначення вартостi"

____________
     * У графi зазначається загальна фактурна вартiсть товарiв у валютi України, одержана як сума вартостей, наведених у графi 42 основного та додаткових аркушiв митної декларацiї або в колонцi "Фактурна вартiсть" специфiкацiї форми МД-8. При цьому в пiдроздiлах графи:

     валюта - наводиться вiдповiдно до Класифiкацiї валют лiтерний код валюти, у якiй складено рахунки-фактури (iнвойси) або рахунки-проформи;

     курс валюти - зазначається офiцiйний курс гривнi до iноземної валюти, зазначеної в пiдроздiлi графи "валюта", установлений Нацiональним банком України на день подання митної декларацiї, зазначеної в графi 5 Рiшення.

     ** Графа формується з електронної копiї митної декларацiї в частинi документiв, якi поданi разом з митною декларацiєю. Реквiзити документiв, наданих на вимогу митного органу, заповнюються посадовою особою митного органу власноруч.

     *** Поряд з iншою iнформацiєю в окремому полi графи зазначається торговельна марка товару (за наявностi).

     **** У графi зазначається визначена чи розрахована декларантом митна вартiсть товару. При цьому в пiдроздiлах графи:

     валюта - наводиться вiдповiдно до Класифiкацiї валют лiтерний код валюти, у якiй складено рахунки-фактури (iнвойси) або рахунки-проформи;

     курс валюти - зазначається офiцiйний курс гривнi до iноземної валюти, зазначеної в пiдроздiлi графи "валюта", установлений Нацiональним банком України на день подання митної декларацiї, зазначеної в графi 5 Рiшення.

     2.3. Рiшення на паперовому носiї пiдписується посадовою особою пiдроздiлу митного органу, яка його прийняла, iз зазначенням посади, дати, iнiцiалiв i прiзвища та скрiплюється вiдтиском особистої номерної печатки або вiдповiдного штампа.

     У порядку, передбаченому Кодексом, для електронного декларування Рiшення надсилається декларанту або уповноваженiй ним особi у формi електронного документа.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
24.05.2012 N 598

Перелiк додаткових складових до цiни договору

Код Вид
1 Комiсiйнi та брокерська винагорода, за винятком комiсiйних за закупiвлю, що є платою покупця своєму агентовi за надання послуг, пов'язаних iз представництвом його iнтересiв за кордоном для закупiвлi оцiнюваних товарiв
2 Вартiсть ящикiв тари (контейнерiв), в яку упаковано товар, або iншої упаковки, що для митних цiлей вважаються єдиним цiлим з вiдповiдними товарами
3 Вартiсть упаковки або вартiсть пакувальних матерiалiв та робiт, пов'язаних iз пакуванням
4 Вартiсть сировини, матерiалiв, деталей, напiвфабрикатiв, комплектувальних виробiв тощо, якi увiйшли до складу оцiнюваних товарiв
5 Вартiсть iнструментiв, штампiв, шаблонiв та аналогiчних предметiв, використаних у процесi виробництва оцiнюваних товарiв
6 Вартiсть матерiалiв, витрачених у процесi виробництва оцiнюваних товарiв (мастильнi матерiали, паливо тощо)
7 Вартiсть iнженерних та дослiдно-конструкторських робiт, дизайну, художнього оформлення, ескiзiв та креслень, виконаних за межами України i безпосередньо необхiдних для виробництва оцiнюваних товарiв
8 Роялтi та iншi лiцензiйнi платежi, що стосуються оцiнюваних товарiв та якi покупець повинен сплачувати прямо чи опосередковано як умову продажу оцiнюваних товарiв, якщо такi платежi не включаються до цiни, що була фактично сплачена або пiдлягає сплатi
9 Вiдповiдна частина виручки вiд будь-якого подальшого перепродажу товарiв, що оцiнюються, їх використання або розпорядження ними на митнiй територiї України, яка прямо чи опосередковано йде на користь продавця
10 Витрати на транспортування оцiнюваних товарiв до аеропорту, порту або iншого мiсця ввезення на митну територiю України
11 Витрати на навантаження, вивантаження та обробку оцiнюваних товарiв, пов'язанi з їх транспортуванням до аеропорту, порту або iншого мiсця ввезення на митну територiю України
12 Витрати на страхування оцiнюваних товарiв
 
Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку
М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.