Документ скасований: Наказ Мінфіну № 455 від 23.12.2022

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

19.06.2012 N 737


Про затвердження Порядку прийняття, вiдкликання попереднього рiшення про країну походження товару, затвердження форми попереднього рiшення про країну походження товару

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 липня 2012 р. за N 1176/21488


     Вiдповiдно до статтi 23 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI наказую:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок прийняття, вiдкликання попереднього рiшення про країну походження товару;

     форму попереднього рiшення про країну походження товару.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) i Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД Державної митної служби України (Гутник А. Є.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Державної митної служби України вiд 08 листопада 2005 року N 1088 "Про затвердження Порядку прийняття попереднього рiшення про країну походження товару та про внесення змiни до наказу Держмитслужби України вiд 28.12.99 N 864", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 22 листопада 2005 року за N 1410/11690;

     пункт 8 наказу Державної митної служби України вiд 03 липня 2006 року N 550 "Про внесення змiн до деяких наказiв Держмитслужби України", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14 липня 2006 року за N 829/12703.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi Митним кодексом України вiд 13 березня 2012 року, але не ранiше дня офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва М. Ю. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
19.06.2012 N 737
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 липня 2012 р. за N 1176/21488

ПОРЯДОК
прийняття, вiдкликання попереднього рiшення про країну походження товару

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає механiзм прийняття, вiдкликання попереднього рiшення про країну походження товару.

     1.2. Порядок розроблено з метою:

     забезпечення гармонiзацiї законодавства України з питань визначення країни походження товару з нормами та вимогами Свiтової органiзацiї торгiвлi;

     спрощення та прискорення процедури митного контролю та митного оформлення товарiв.

     1.3. У цьому Порядку термiни вживаються у такому значеннi:

     заявник - декларант або уповноважена ним особа, будь-яка юридична особа (її вiдокремлений пiдроздiл) або фiзична особа;

     компетентний орган - орган, який уповноважений вiдповiдно до нацiонального законодавства країни експорту видавати й засвiдчувати сертифiкати про походження товару;

     країна походження товару - країна, у якiй товар був повнiстю вироблений або пiдданий достатнiй переробцi вiдповiдно до критерiїв, встановлених Митним кодексом України;

     попереднє рiшення про країну походження товару (далi - Попереднє рiшення) - документ встановленої форми, що приймається за зверненням заявника та засвiдчується рiшенням про визначення країни походження товару Уповноваженим структурним пiдроздiлом митного органу, на який покладено функцiї контролю за визначенням країни походження товару;

     сертифiкат про походження товару - документ, який однозначно свiдчить про країну походження товару i виданий компетентним органом цiєї країни або країни вивезення, якщо у країнi вивезення сертифiкат видається на пiдставi сертифiката, виданого компетентним органом у країнi походження товару.

     1.4. Вiдповiдно до частини шостої статтi 23 Митного кодексу України попереднє рiшення дiє протягом трьох рокiв з дати його винесення, якщо факти та умови (у тому числi правила визначення походження товарiв), на основi яких було прийнято це рiшення, залишатимуться незмiнними.

     1.5. Заявник, що отримав попереднє рiшення, надає його оригiнал та копiю до митного органу одночасно з поданням документiв для здiйснення митного оформлення товару.

     1.6. Посадова особа митного органу пiсля звiрення копiї попереднього рiшення з оригiналом повертає оригiнал заявнику. Копiя попереднього рiшення залишається в справах митного органу.

     1.7. Попереднє рiшення подається митному органу для здiйснення митного оформлення товару разом iз документами, що пiдтверджують країну походження товару, вiдповiдно до статтi 43 Митного кодексу України.

     1.8. Вiдсутнiсть попереднього рiшення не є пiдставою для вiдмови в митному оформленнi.

II. Подання звернення про прийняття попереднього рiшення

     2.1. Для одержання попереднього рiшення заявник подає до митного органу звернення про прийняття попереднього рiшення про країну походження товару, заповнене за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку.

     2.2. До звернення додаються:

     документи, що пiдтверджують країну походження товару, визначенi статтею 43 Митного кодексу України (у випадках, коли їх подання передбачено законом);

     фотографiї, креслення;

     комерцiйнi, технiчнi й iншi документи, що мiстять вiдомостi про товар (наприклад, технологiчнi схеми виробництва; бухгалтерськi документи про калькуляцiю собiвартостi одиницi продукцiї; iнформацiя про походження та вартiсть iмпортної сировини, використаної при виробництвi товару);

     документи, якi свiдчать про те, що цей товар повнiстю вироблено або пiддано достатнiй переробцi в конкретнiй країнi (у разi наявностi).

     Документи надаються у виглядi оригiналiв або копiй, завiрених у встановленому порядку.

     2.3. Поданi заявником разом iз письмовим зверненням документи залишаються в справi митного органу.

     2.4. Якщо наданi заявником у зверненнi вiдомостi про походження товару є недостатнiми для прийняття попереднього рiшення, митний орган протягом 30 днiв вiд дня реєстрацiї письмового звернення повiдомляє заявника про необхiднiсть надання додаткової iнформацiї i встановлює строк для її надання (не бiльше 30 днiв).

     У разi ненадання заявником додаткової iнформацiї у визначений строк у видачi попереднього рiшення вiдмовляється з обґрунтуванням пiдстав для вiдмови.

     2.5. Вiдмова в розглядi звернення не перешкоджає повторному зверненню заявника до митного органу про прийняття попереднього рiшення вiдповiдно до цього Порядку за умови усунення причин, що були пiдставою для вiдмови в прийняттi попереднього рiшення.

III. Прийняття попереднього рiшення

     3.1. Попереднє рiшення приймається до початку перемiщення товарiв через митний кордон, але не пiзнiше нiж через 150 днiв з дня надходження до митного органу такого звернення, за умови, що декларантом або уповноваженою ним особою повiдомлено всi необхiднi для прийняття такого рiшення данi про товар.

     3.2. Попереднє рiшення про країну походження товару за формою, затвердженою наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 19 червня 2012 року N 737, оформлюється у двох примiрниках на офiцiйному бланку митного органу за пiдписом керiвника (заступника керiвника) митного органу та скрiплюється печаткою митного органу.

     Перший примiрник видається (направляється) заявнику, другий примiрник залишається в справах митного органу.

     3.3. Попереднє рiшення може бути використане при митному оформленнi тiльки заявником.

     3.4. У разi втрати заявником попереднього рiшення вiн подає митному органу, який видав це рiшення, письмову заяву про видачу дублiката попереднього рiшення за формою, наведеною в додатку 2 до цього Порядку.

     Митний орган протягом 30 днiв вiд дня реєстрацiї письмової заяви про видачу дублiката попереднього рiшення видає такий дублiкат.

     Дублiкат попереднього рiшення повинен бути iдентичним оригiналу (зберiгаються всi вiдомостi, що мiстяться в оригiналi попереднього рiшення, у тому числi реєстрацiйний номер, дата прийняття та пiдпис посадової особи митного органу), але в графi 7 "Для службових примiток" бланка попереднього рiшення митний орган великими лiтерами проставляє вiдмiтку "ДУБЛIКАТ".

     3.5. Строк дiї дублiката обчислюється з дати прийняття попереднього рiшення i не може перевищувати строку дiї попереднього рiшення.

     3.6. Видане попереднє рiшення або його дублiкат реєструється митним органом в Журналi облiку попереднiх рiшень про країну походження товару, дублiкатiв попереднiх рiшень про країну походження товару за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.

     3.7. Митний орган не пiзнiше дня, що настає за днем винесення попереднього рiшення або видачi його дублiката, заносить iнформацiю про прийняте попереднє рiшення або дублiкат попереднього рiшення до програмно-iнформацiйного комплексу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України (далi - ПIК ЄАIС Держмитслужби України) "Реєстр попереднiх рiшень митних органiв про країну походження товарiв".

     3.8. Митний орган здiйснює оприлюднення iнформацiї щодо прийнятого попереднього рiшення або його дублiката вiдповiдно до частини дванадцятої статтi 23 Митного кодексу України.

IV. Порядок заповнення граф попереднього рiшення

     4.1. На початку зазначаються повне найменування органу, що видав попереднє рiшення, реєстрацiйний номер i дата його видачi.

     4.2. Реєстрацiйний номер попереднього рiшення має такий вигляд: "ХХХХХХХХХ-ХХ/ХХХХХХ", де "ХХХХХХХХХ" - код митного органу згiдно з Класифiкатором митних органiв, їх структурних пiдроздiлiв, митних органiзацiй, спецiалiзованих навчальних закладiв та науково-дослiдної установи митної служби України, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 31 травня 2012 року N 300, "ХХ" - останнi двi цифри поточного року, "ХХХХХХ" - номер попереднього рiшення за Журналом облiку попереднiх рiшень про країну походження товару, дублiкатiв попереднiх рiшень про країну походження товару за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.

Графа 1 "Заявник"

     Зазначаються реквiзити заявника (юридичної особи: найменування та мiсцезнаходження, код за ЄДРПОУ, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, контактний телефон та прiзвище й iнiцiали керiвника (заступника керiвника); фiзичної особи: iнiцiали та прiзвище, мiсце проживання, серiя, номер паспорта, ким та коли виданий, контактний телефон).

Графа 2 "Найменування товару згiдно з УКТ ЗЕД"

     Зазначаються найменування товару, його марка, модель, артикул, модифiкацiя та код товару згiдно з УКТ ЗЕД.

Графа 3 "Країна походження товару"

     Зазначається країна походження товару.

Графа 4 "Вiдомостi про товар, необхiднi для визначення країни походження товару"

     Зазначаються вiдомостi про товар, виробника товару, країну та мiсце виробництва товару, походження сировини, використаної при виробництвi товару, документ, на пiдставi якого прийнято попереднє рiшення.

Графа 5 "Нормативно-правовi акти, на пiдставi яких прийнято попереднє рiшення про країну походження товару"

     Зазначаються нормативно-правовi акти, на пiдставi яких було прийнято попереднє рiшення.

Графа 6 "Висновок"

    У цiй графi здiйснюється запис "Товар повнiстю вироблено (пiддано достатнiй переробцi)

  ".
(країна)

Графа 7 "Для службових примiток"

     У разi втрати заявником оригiналу попереднього рiшення митним органом у цiй графi дублiката попереднього рiшення великими лiтерами проставляється вiдмiтка "ДУБЛIКАТ".

V. Вiдкликання попереднього рiшення

     5.1. Орган, який видав попереднє рiшення, може його вiдкликати.

     5.2. Попереднє рiшення пiдлягає вiдкликанню, якщо воно:

     5.2.1 було прийняте на пiдставi поданих заявником недостовiрних документiв, наданої ним недостовiрної iнформацiї та/або внаслiдок ненадання пiдприємством всiєї наявної у нього iнформацiї, необхiдної для прийняття зазначеного рiшення, що суттєво вплинуло на характер цього рiшення;

     5.2.2 суперечить законодавству України з питань державної митної справи внаслiдок змiн в останньому;

     5.2.3 було прийняте з порушенням вимог Митного кодексу України.

     5.3. Письмове повiдомлення про вiдкликання попереднього рiшення негайно направляється митним органом заявниковi, за зверненням якого воно було прийняте, вiдповiдно до частини десятої статтi 23 Митного кодексу України.

     5.4. Посадова особа митного органу не пiзнiше дня, що настає за днем прийняття рiшення про вiдкликання попереднього рiшення, заносить iнформацiю про вiдкликання попереднього рiшення до ПIК ЄАIС Держмитслужби "Реєстр попереднiх рiшень митних органiв про країну походження товарiв".

     5.5. Прийняте митним органом рiшення про вiдкликання попереднього рiшення не перешкоджає повторному зверненню заявника вiдповiдно до цього Порядку за умови усунення причин, що призвели до вiдкликання такого рiшення.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток 1
до Порядку прийняття, вiдкликання попереднього рiшення про країну походження товару
Звернення
Керiвнику  
(найменування митного органу)
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi заявника)
 
 
 
 
 
 
(мiсцезнаходження, найменування, код за ЄДРПОУ, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, контактний телефон юридичної особи (мiсце проживання, серiя та номер паспорта, ким та коли виданий та контактний телефон фiзичної особи))
Прошу прийняти попереднє рiшення про країну походження зазначеного нижче товару. У зв'язку з цим повiдомляю:
1.  
(найменування та код товару згiдно з УКТ ЗЕД)
2.  
(країна походження товару)
3.  
(вiдомостi про товар, необхiднi для прийняття попереднього рiшення про країну походження товару)
4.  
(перелiк документiв, що додаються до заяви для перевiрки зазначених вiдомостей)
М. П.    
(за наявностi) (посада, iнiцiали, прiзвище керiвника юридичної особи (фiзичної особи)) (пiдпис)

Примiтка. Звернення оформлюється на бланку заявника (за наявностi).

 

Додаток 2
до Порядку прийняття, вiдкликання попереднього рiшення про країну походження товару
Заява
Керiвнику
 
(найменування митного органу)
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi керiвника юридичної особи (фiзичної особи))
 
(мiсцезнаходження, найменування, код за ЄДРПОУ, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, контактний телефон юридичної особи (мiсце проживання, серiя та номер паспорта, ким та коли виданий та контактний телефон фiзичної особи))
У зв'язку з втратою зазначеного нижче попереднього рiшення про країну походження товару прошу видати дублiкат такого рiшення.
1.  
(найменування та код товару згiдно з УКТ ЗЕД)
2.  
(країна походження товару)
3.  
(номер та дата прийнятого попереднього рiшення про країну походження товару)
М. П.    
(за наявностi) (посада, iнiцiали, прiзвище керiвника юридичної особи (фiзичної особи)) (пiдпис)

____________
Примiтка. Заява оформлюється на бланку заявника (за наявностi).

 

Додаток 3
до Порядку прийняття, вiдкликання попереднього рiшення про країну походження товару

Журнал облiку попереднiх рiшень про країну походження товару, дублiкатiв попереднiх рiшень про країну походження товару

N з/п Вхiдний номер та дата звернення/заяви про прийняття попереднього рiшення про країну походження товару або дублiката попереднього рiшення про країну походження товару Заявник (мiсцезнаходження, найменування юридичної особи/мiсце проживання, прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи) Найменування товару (код товару згiдно з УКТ ЗЕД) Дата i номер попереднього рiшення про визначення країни походження товару/дублiката П. I. Б. посадової особи, якою пiдготовлено попереднє рiшення про країну походження товару, та П. I. Б. посадової особи, якою його пiдписано Примiтки
1 2 3 4 5 6 7

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
19.06.2012 N 737

ПОПЕРЕДНЄ РIШЕННЯ ПРО КРАЇНУ ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРУ

N вiд "___" _____________ 20__ року

     1. Заявник

     2. Найменування та код товару згiдно з УКТ ЗЕД

     3. Країна походження товару

     4. Вiдомостi про товар, необхiднi для визначення країни походження товару

     5. Нормативно-правовi акти, на пiдставi яких прийнято попереднє рiшення про країну походження товару

     6. Висновок

     7. Для службових примiток

     
(посада керiвника (заступника) митного органу) (пiдпис)
М. П.
(iнiцiали, прiзвище)
Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.