ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м. Київ

28.12.2012 N 590


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 сiчня 2013 р. за N 168/22700


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України", з метою забезпечення стягнення коштiв з рахункiв платникiв податкiв органами державної податкової служби згiдно з вимогами Податкового кодексу України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21 сiчня 2004 року N 22, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29 березня 2004 року за N 377/8976 (зi змiнами), такi змiни:

     1.1. Абзац другий пункту 1.17 глави 1 доповнити новим реченням такого змiсту: "Банк здiйснює поновлення видаткових операцiй за рахунком клiєнта на пiдставi рiшення податкового керуючого або суду".

     1.2. У пунктi 3.10 глави 3:

     абзац перший пiсля слова "виплату" доповнити словом "оподатковуваного";

     пiсля абзацу першого доповнити пункт новим абзацом такого змiсту:

     "Якщо податковий агент перераховує на рахунки працiвникiв пiдприємства, що вiдкритi в банках, дохiд, з якого згiдно з Податковим кодексом України не утримується податок на доходи фiзичних осiб, то в реквiзитi "Призначення платежу" розрахункового документа має бути зазначено, що дохiд не пiдлягає оподаткуванню".

     У зв'язку з цим абзаци другий та третiй уважати вiдповiдно абзацами третiм та четвертим.

     2. Затвердити Змiни до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 липня 2008 року N 216, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01 жовтня 2008 року за N 910/15601 (зi змiнами), що додаються.

     3. Генеральному департаменту iнформацiйних технологiй та платiжних систем (Синявська Н. Б.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного, територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     4. Постанова набирає чинностi з дня її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови I. В. Соркiн
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України А. I. Мярковський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
28.12.2012 N 590
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 сiчня 2013 р. за N 168/22700

Змiни до Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв

     1. Преамбулу пiсля слiв "Цивiльного кодексу України" доповнити словами "Податкового кодексу України".

     2. У главi 1:

     2.1. У пунктi 1.2:

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "банк-боржник - банк, кореспондентський рахунок якого (далi - коррахунок) вiдкрито в уповноваженому банку i з коррахунку якого здiйснюється примусове списання (далi - списання) коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв на пiдставi платiжної вимоги на списання коштiв в iноземних валютах або банкiвських металiв (далi - платiжна вимога на списання) / iнкасового доручення (розпорядження) на стягнення коштiв в iноземних валютах [далi - iнкасове доручення (розпорядження)], оформленої/оформленого в установленому порядку";

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "клiєнт-боржник - клiєнт, який має рахунки в уповноваженому банку i з рахункiв якого на пiдставi платiжної вимоги на списання, оформленої в установленому порядку, здiйснюється списання коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв або на пiдставi iнкасового доручення (розпорядження), оформленого в установленому порядку, здiйснюється стягнення коштiв в iноземних валютах";

     доповнити пункт новим абзацом такого змiсту:

     "Iншi термiни, що вживаються в цьому Положеннi, використовуються в значеннях, визначених цивiльним, податковим та валютним законодавством України".

     2.2. Доповнити главу новим пунктом такого змiсту:

     "1.6. Уповноважений банк здiйснює зупинення/поновлення видаткових операцiй за рахунками клiєнтiв / коррахунками банкiв вiдповiдно до нормативно-правового акта Нацiонального банку з питань здiйснення безготiвкових розрахункiв в Українi в нацiональнiй валютi".

     3. Доповнити Положення новою главою такого змiсту:

"7. Порядок списання уповноваженим банком коштiв в iноземних валютах з рахункiв клiєнтiв-боржникiв / з коррахункiв банкiв-боржникiв на пiдставi iнкасового доручення (розпорядження), оформленого органом державної податкової служби

     7.1. Iнкасове доручення (розпорядження) оформляється, приймається, надсилається для виконання до уповноваженого банку, виконується, повертається та вiдкликається вiдповiдно до порядку, визначеного нормативно-правовим актом Нацiонального банку з питань здiйснення безготiвкових розрахункiв у нацiональнiй валютi в Українi, з урахуванням особливостей, викладених у цьому Положеннi.

     7.2. Iнкасове доручення (розпорядження) подається/надсилається органом державної податкової служби безпосередньо до уповноваженого банку, у якому вiдкрито рахунок клiєнта-боржника / коррахунок банку-боржника.

     7.3. Уповноважений банк приймає iнкасове доручення (розпорядження) незалежно вiд наявностi на рахунку клiєнта-боржника / коррахунку банку-боржника достатнього залишку коштiв та виконує його лише в межах наявних коштiв в iноземнiй валютi того виду, який зазначений в iнкасовому дорученнi (розпорядженнi).

     В iнкасовому дорученнi (розпорядженнi) на списання коштiв у зазначеному в ньому видi iноземної валюти для її продажу та подальшого перерахування нацiональної валюти на рахунок отримувача обов'язково зазначаються:

     номер рахунку клiєнта-боржника / коррахунку банку-боржника в iноземнiй валютi, з якого здiйснюватиметься списання;

     номер рахунку в нацiональнiй валютi отримувача коштiв;

     сума та назва iноземної валюти, що пiдлягає списанню з подальшим продажем.

     У реквiзитi "Призначення платежу" зазначається, що iноземна валюта пiдлягає продажу на МВРУ за нацiональну валюту, а також назва, дата видачi та номер (якщо вiн присвоєний) судового рiшення.

     Судове рiшення, на пiдставi якого оформлено iнкасове доручення (розпорядження), уповноваженому банку не подається.

     7.4. Уповноважений банк, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, здiйснює продаж на МВРУ списаних з рахунку клiєнта-боржника / коррахунку банку-боржника коштiв в iноземних валютах у термiн до п'яти робочих днiв з дати їх списання. Обмеження щодо строку продажу iноземних валют не поширюється на iноземнi валюти, що не належать до 1-ї групи Класифiкатора.

     7.5. Уповноважений банк, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, перераховує отриманi вiд продажу iноземної валюти на МВРУ кошти на рахунок у нацiональнiй валютi отримувача коштiв, який зазначений в iнкасовому дорученнi (розпорядженнi), не пiзнiше нiж через два робочих днi пiсля їх зарахування на його коррахунок.

     Якщо iноземна валюта продана клiєнтам, якi мають рахунки в уповноваженому банку, який обслуговує клiєнта-боржника чи в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, або куплена уповноваженим банком, який обслуговує клiєнта-боржника чи в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, за кошти в нацiональнiй валютi, що належать цьому уповноваженому банку, то кошти вiд продажу уповноважений банк перераховує на рахунок у нацiональнiй валютi отримувача коштiв, який зазначений в iнкасовому дорученнi (розпорядженнi), не пiзнiше нiж через два робочих днi з дати їх списання з рахунку покупця валюти.

     7.6. Витрати уповноважених банкiв на проведення операцiй, що зазначенi в цiй главi, вiдшкодовуються за рахунок клiєнта-боржника / банку-боржника".

Директор Генерального департаменту iнформацiйних технологiй та платiжних систем Н. Б. Синявська
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.