МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

12.12.2012 N 1316


Про затвердження Порядку проведення огляду та переогляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 лютого 2013 р. за N 318/22850


     Вiдповiдно до статей 207, 233, 319, 320, 336, 338, 359 та 360 Митного кодексу України, Закону України "Про приєднання України до Мiжнародної конвенцiї про спрощення i гармонiзацiю митних процедур у змiненiй редакцiї згiдно з Додатком I до Протоколу про внесення змiн до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур" та пiдпункту 64 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08 квiтня 2011 року N 446, наказую:

     1. Затвердити Порядок проведення огляду та переогляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що додається.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) i Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України (Сьомка С. М.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Державнiй митнiй службi України (Дороховський О. М.) забезпечити протягом 30-ти днiв з дати державної реєстрацiї цього наказу доопрацювання вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв для забезпечення виконання вимог цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва М. Ю. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
12.12.2012 N 1316
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 лютого 2013 р. за N 318/22850

Порядок
проведення огляду та переогляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено з метою реалiзацiї положень статей 207, 233, 319, 320, 336, 338, 359 та 360 Митного кодексу України.

     1.2. Термiни в цьому Порядку вживаються у значеннях, визначених Митним кодексом України, законами України та iншими нормативно-правовими актами з питань державної митної справи.

     1.3. Цей Порядок визначає послiдовнiсть дiй посадових осiб митних органiв при органiзацiї, проведеннi та оформленнi результатiв огляду та переогляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення.

     1.4. Огляд та переогляд товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення (далi - огляд) здiйснюються шляхом:

     вiзуального огляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення;

     розкриття пакувальних мiсць, обстеження транспортного засобу комерцiйного призначення.

     1.5. Огляд проводиться з метою:

     iдентифiкацiї товарiв у цiлях митного контролю та митного оформлення;

     перевiрки дотримання законодавства України з питань державної митної справи;

     перевiрки наявної iнформацiї про порушення законодавства України з питань державної митної справи;

     перевiрки дотримання законодавства України з питань захисту прав iнтелектуальної власностi.

     1.6. З метою забезпечення проведення огляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення посадовi особи митних органiв самостiйно вживають необхiдних заходiв, передбачених законодавством України з питань державної митної справи.

     1.7. Огляд проводиться виключно посадовими особами митних органiв, у посадових iнструкцiях яких визначенi вiдповiднi права та обов'язки.

     1.8. Пiд час проведення огляду можуть використовуватися технiчнi та спецiальнi засоби митного контролю, а також службовi собаки.

II. Прийняття рiшення про проведення огляду та органiзацiя його проведення

     1. Прийняття рiшення про проведення огляду

     1.1. Якщо за результатами застосування системи управлiння ризиками виникла необхiднiсть огляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, посадова особа митного органу, яка виявила таку необхiднiсть, особисто iнформує керiвника пiдроздiлу митного оформлення або особу, яка виконує його обов'язки, для прийняття рiшення про проведення огляду не пiзнiше 10 хвилин з моменту виявлення необхiдностi проведення огляду.

     При цьому в автоматизованiй системi митного оформлення (далi - АСМО) проставляється вiдмiтка про час виявлення необхiдностi проведення огляду, яка свiдчить про iнформування керiвника пiдроздiлу митного оформлення або особи, яка виконує його обов'язки, з метою прийняття рiшення про проведення огляду.

     1.2. Рiшення про проведення огляду у випадках, визначених частиною третьою статтi 338 Митного кодексу України, приймає керiвник митного органу або особа, яка виконує його обов'язки, в зонi дiяльностi якого знаходяться товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення.

     1.3. Рiшення про проведення огляду оформляється шляхом:

     проставлення в АСМО керiвником пiдроздiлу митного оформлення або особою, яка виконує його обов'язки, вiдмiтки щодо проведення огляду (має бути вказано обсяг огляду, а також необхiднi для його проведення технiчнi засоби митного контролю у разi, якщо цi вiдомостi не визначенi за результатами застосування системи управлiння ризиками);

     надання посадовiй особi митного органу доручення про проведення огляду (далi - доручення) шляхом проставляння вiдмiток в АСМО.

     1.4. Огляд проводиться в мiсцях, оснащених ваговим устаткуванням, розвантажувально-навантажувальною технiкою, мiсцем для вивантаження товарiв з транспортного засобу, на спецiально обладнаних майданчиках.

     1.5. У разi якщо декларування товарiв здiйснюється на пiдставi електронних документiв, рiшення про проведення огляду оформляється у виглядi електронного повiдомлення про проведення огляду, засвiдченого електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу (далi - повiдомлення), що направляється електронними каналами зв'язку декларанту.

     1.6. Залежно вiд кiлькостi та характеристики товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що пiдлягають огляду, а також вiд строкiв його проведення огляд може бути доручений однiй, двом або бiльше посадовим особам.

     1.7. У разi прийняття рiшення про проведення огляду за результатами використання мобiльних скануючих рентгенiвських систем посадовiй особi, яка проводить огляд, передаються рентгенiвськi зображення (за технiчної можливостi) та коментарi до них.

     2. Органiзацiя проведення огляду

     2.1. Посадова особа, якiй доручено проводити огляд, iнформує власника товарiв, або уповноважену ним особу, або водiя транспортного засобу про проведення операцiй з товарами, транспортними засобами комерцiйного призначення не пiзнiше 10 хвилин з моменту отримання доручення.

     У разi проведення огляду вiдповiдно до положень частини п'ятої статтi 338 Митного кодексу України огляд може проводитися посадовими особами митних органiв в iнших мiсцях митної територiї України.

     2.2. У разi потреби для участi в здiйсненнi окремих (спецiальних) дiй при проведеннi огляду можуть залучатися спецiалiсти та експерти.

     2.3. При проведеннi митного контролю товарiв, що пiдлягають iншим державним видам контролю, у разi проведення огляду митнi органи взаємодiють з контрольними органами, уповноваженими на здiйснення таких видiв контролю, координують роботу з їх одночасного проведення.

     У разi проведення огляду товарiв, якi вiдповiдно до законодавства України пiдлягають попередньому документальному контролю, посадовi особи контролюючих органiв до його проведення не залучаються.

     2.4. Iнформування посадових осiб iнших пiдроздiлiв митного органу, якi за результатами застосування системи управлiння ризиками повиннi бути присутнiми при проведеннi огляду, а також спецiалiстiв та експертiв, представникiв iнших державних органiв, до компетенцiї яких належить забезпечення дотримання законодавства України, здiйснюється посадовою особою, яка виявила необхiднiсть проведення огляду.

III. Проведення огляду

     1. Порядок проведення огляду

     1.1. Огляд товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення проводиться у присутностi особи, яка перемiщує цi товари, транспортнi засоби через митний кордон України чи зберiгає товари пiд митним контролем, а у разi її вiдсутностi - за умови залучення не менше нiж двох понятих. Як понятi запрошуються особи, не заiнтересованi у результатах огляду (переогляду). Працiвники митних органiв не можуть бути понятими.

     1.2. За результатами огляду складається Акт про проведення огляду (переогляду) товарiв, транспортних засобiв, ручної поклажi та багажу (далi - Акт огляду), форма якого затверджена наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 травня 2012 року N 636 "Про затвердження форми Акта про проведення огляду (переогляду) товарiв, транспортних засобiв, ручної поклажi та багажу", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 19 червня 2012 року за N 1004/21316.

     1.3. Посадовi особи митних органiв здiйснюють огляд не пiзнiше закiнчення робочого дня (змiни).

     Якщо посадовою особою проведення огляду не завершене у зв'язку iз закiнченням її робочого часу, то посадова особа, яка проводить огляд, доповiдає про це керiвнику пiдроздiлу митного оформлення (особi, яка виконує його обов'язки). Керiвник пiдроздiлу митного оформлення (особа, яка виконує його обов'язки) визначає iншу посадову особу, яка протягом робочого часу митного органу завершить огляд, про що проставляється вiдмiтка в АСМО.

     1.4. Пiсля прибуття на мiсце проведення огляду посадова особа, яка проводить огляд:

     а) перевiряє повноваження осiб, присутнiх при проведеннi огляду, а також пiдстави для їх присутностi в зонi митного контролю;

     б) встановлює факт пред'явлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення до огляду та виконання дiй, зазначених у рiшеннi про проведення огляду (у разi його направлення власнику товарiв або уповноваженiй особi перед проведенням огляду).

     1.5. Огляд товарiв посадовою особою митного органу може бути розпочатий тiльки у разi, якщо:

     огляд товарiв у встановленому обсязi може бути проведений безпосередньо у вантажному вiддiленнi транспортного засобу;

     проведення необхiдних вантажних операцiй з товарами може бути забезпечене власником товарiв або уповноваженою особою безпосередньо пiд час огляду;

     проведення огляду не спричинить втрати товарiв або змiни їх стану.

     1.6. Час проведення огляду не повинен перевищувати часових нормативiв, визначених Митним кодексом України та iншими нормативно-правовими актами з питань державної митної справи.

     1.7. Якщо пред'явленi для огляду товари не роздiленi на пакувальнi мiсця за окремими видами та (або) найменуваннями товарiв та (або) данi про упаковку та про маркування не вказанi в товаросупровiдних документах на товари, митних декларацiях, уповноважена керiвником митного органу посадова особа пiдроздiлу митного оформлення має право продовжити строк проведення огляду.

     Зазначений строк продовжується за умови, що вказанi обставини не дають змоги митним органам пiд час огляду встановити вiдомостi про пред'явленi товари.

     Вiдомостi про продовження строку проведення огляду зазначаються в Актi огляду (причина, час продовження огляду).

     1.8. Строк проведення огляду продовжується з урахуванням часу, необхiдного власнику товарiв або уповноваженiй ним особi для роздiлення товарної партiї на окремi товари.

     У разi вiдмови власника товарiв або уповноваженої ним особи вiд виконання вимог щодо роздiлення товарної партiї на окремi товари посадовою особою, яка проводить огляд, складається акт довiльної форми, який додається до Акта огляду та є його невiд'ємною частиною. У такому випадку роздiлення товарної партiї на окремi товари здiйснюється посадовою особою митного органу.

     1.9. Пiд час проведення огляду посадова особа, яка проводить огляд, здiйснює координацiю дiй усiх осiб, якi беруть участь у його проведеннi, а також здiйснюють операцiї з товарами, передбаченi Митним кодексом України.

     1.10. У разi якщо проведення огляду переривається через об'єктивнi причини, посадова особа, яка проводить огляд, вживає заходiв, спрямованих на забезпечення збереження товарiв у незмiнному станi, зокрема шляхом накладення засобiв iдентифiкацiї на вантажнi мiсця, транспортнi засоби або примiщення, де знаходяться товари.

     Вiдомостi про переривання огляду зазначаються в Актi огляду (час початку переривання, причина, час продовження огляду).

     1.11. З метою пiдвищення ефективностi огляду посадова особа митного органу має право, у тому числi перед початком проведення огляду, застосовувати форми митного контролю, передбаченi пунктами 1, 3, 5 та 6 статтi 336 Митного кодексу України.

     1.12. Розкриття вантажних мiсць передбачає порушення їх цiлiсностi та засобiв iдентифiкацiї з подальшим оглядом окремих одиниць товарiв з усiєї упаковки (ящика, коробки тощо) для отримання можливостi здiйснення контролю за кiлькiстю i найменуванням та отримання iнших вiдомостей про товари, виявлення товарiв, перемiщуваних пiд виглядом iнших товарiв.

     1.13. Транспортнi засоби комерцiйного призначення, що перемiщують радiоактивнi матерiали, розкриваються тiльки в органiзацiях, що провадять дiяльнiсть у галузi використання ядерної енергiї, за наявностi вiдповiдних технiчних засобiв у встановленому порядку.

     2. Обсяг огляду

     2.1. За результатами застосування системи управлiння ризиками огляд проводиться (у вказаному обсязi) тiльки вiдносно тих товарiв (найменування товарiв при їх декларуваннi за митною декларацiєю), вiдносно яких виявлений ризик. Якщо конкретнi значення цих показникiв не визначенi за результатами застосування системи управлiння ризиками, за рiшенням керiвника пiдроздiлу митного оформлення (або особи, яка виконує його обов'язки) допускається огляд усiх найменувань перемiщуваної товарної партiї.

     2.2. Виходячи зi встановленого обсягу огляду, кiлькiсть товару визначається для кожного найменування товару, що має один товарний знак, марку, модель, розфасовку, упаковку та iдентичнi технiчнi характеристики. Кiлькiсть товару визначається посадовою особою, яка проводить огляд, у кiлькостi штук або в iнших одиницях, у яких вимiрюється товар, що пiддається огляду. Визначення кiлькостi проводиться розрахунковим шляхом перед проведенням огляду на основi даних про кiлькiсть товарiв, що мiстяться в товаросупровiдних документах, митних декларацiях.

     3. Застосування технiчних засобiв митного контролю

     3.1. З метою прискорення проведення огляду та пiдвищення його ефективностi застосовуються рiзнi види технiчних засобiв митного контролю (далi - ТЗМК), що дають змогу виявляти необхiднi вiдомостi про товари (їх кiлькiсть, склад, фiзичнi i хiмiчнi властивостi, достовiрнiсть, наявнiсть тайникiв тощо).

     3.2. При застосуваннi ТЗМК посадовi особи митних органiв повиннi дотримуватись необхiдних заходiв безпеки з метою недопущення заподiяння шкоди життю та здоров'ю людей, навколишньому середовищу, а також товарам i транспортним засобам.

     3.3. У разi наявностi рекомендацiй системи управлiння ризиками посадовою особою, яка проводить митний огляд, застосовуються фото-, вiдеоапаратура.

     4. Дiї посадових осiб митних органiв у випадках виявлення пiд час огляду невiдповiдностi фактично перемiщуваних товарiв вiдомостям, заявленим у митних декларацiях, товаросупровiдних документах тощо, а також ознак iнших порушень митного законодавства

     4.1. У разi встановлення пiд час проведення огляду невiдповiдностi фактичної кiлькостi товарiв кiлькостi, зазначенiй у товаросупровiдних документах, митних декларацiях, митний орган самостiйно визначає необхiдну для цiлей митного контролю та митного оформлення кiлькiсть товарiв, що будуть оглядатись.

     4.2. При виявленнi пiд час огляду фактiв невiдповiдностi фактичних характеристик, кiлькостi або вiдомостей про товари (найменування, країна походження, виробник тощо) вiдомостям, що зазначенi в товаросупровiдних документах, митних декларацiях, цi факти зазначаються в Актi огляду.

     4.3. У разi якщо виявленi розбiжностi вказують на порушення митних правил, складається протокол про порушення митних правил.

     5. Засоби iдентифiкацiї

     5.1. На транспортнi засоби, вантажнi вiдсiки транспортних засобiв, вантажнi мiсця, примiщення й iншi мiсця, де знаходяться або можуть знаходитися товари, на самi товари, що знаходяться пiд митним контролем, посадовi особи, якi здiйснюють огляд, можуть накладати засоби iдентифiкацiї.

     5.2. У разi виявлення в результатi огляду ознак порушення вимог законодавства України з питань державної митної справи або ознак кримiнального правопорушення засоби iдентифiкацiї накладаються, якщо необхiдно забезпечити незмiннiсть стану товарiв i транспортних засобiв, захист їх вiд пiдмiни.

     5.3. Для здiйснення контролю за наявнiстю та станом засобiв iдентифiкацiї в Актi огляду зазначаються вiдомостi про їх кiлькiсть, тип, номери, iдентифiкацiйнi ознаки.

     5.4. У разi змiни, видалення, знищення або замiни засобiв iдентифiкацiї в Актi огляду зазначаються вiдомостi про їх кiлькiсть, тип, номери, iдентифiкацiйнi ознаки.

IV. Органiзацiя та проведення огляду вiдповiдно до положень частини п'ятої статтi 338 Митного кодексу України

     4.1. Огляд проводиться вiдповiдно до вимог частини п'ятої статтi 338 Митного кодексу України за наявностi достатнiх пiдстав вважати, що перемiщення цих товарiв, транспортних засобiв через митний кордон України здiйснюється поза митним контролем або з приховуванням вiд митного контролю, та згiдно з вичерпним перелiком пiдстав для проведення огляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2012 року N 467 "Про затвердження вичерпного перелiку пiдстав, за наявностi яких може проводитися огляд (переогляд) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення митними органами України".

     4.2. Огляд проводиться посадовими особами митних органiв самостiйно. У разi потреби для забезпечення зупинки транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перемiщуються автошляхами митної територiї України, посадовi особи митного органу взаємодiють з вiдповiдними пiдроздiлами правоохоронних органiв України.

     При зверненнi до перевiзника посадова особа митного органу зобов'язана привiтатися, чiтко й зрозумiло вiдрекомендуватися (назвати свою посаду, звання та прiзвище), повiдомити про причину зупинки транспортного засобу комерцiйного призначення, пред'явити рiшення про проведення переогляду (у разi проведення переогляду) та висловити вимогу про пред'явлення перевiзником документiв, що посвiдчують особи водiя i пасажирiв, реєстрацiйних документiв на транспортний засiб та документiв на товари, що перевозяться.

     Перевiзник повинен перемiстити транспортний засiб комерцiйного призначення у мiсце, на яке йому буде вказано, з дотриманням правил перемiщення та зупинки (швартування), а також:

     подати для перевiрки документи, що посвiдчують особи водiя та пасажирiв, реєстрацiйний документ на транспортний засiб та документи на товари, що перевозяться;

     надати можливiсть оглянути товари та транспортний засiб комерцiйного призначення.

     4.3. Митний огляд проводиться на усiй митнiй територiї України, в тому числi у межах контрольованого прикордонного району.

     4.4. Пiд час здiйснення огляду товарiв, що перемiщуються митною територiєю України, в тому числi у межах контрольованого прикордонного району, без будь-яких товаросупровiдних документiв, що пiдтверджують проходження митних процедур, посадова особа митного органу, уповноважена на його проведення, дiє вiдповiдно до вимог роздiлу III цього Порядку.

     4.5. У разi проведення переогляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перемiщуються за товаросупровiдними документами, митними декларацiями, переогляд засвiдчується власноручним написом посадової особи митного органу "Переогляд" та особистою номерною печаткою, вiдтиск якої проставляється у вiльному вiд записiв мiсцi, як правило, у правому нижньому кутi митної декларацiї або на зворотних сторонах товаросупровiдних документiв iз одночасним проставленням номера спецiального пломбiра, яким накладено нове митне забезпечення пiсля здiйснення операцiї переогляду (у разi накладення). У разi проведення переогляду товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перемiщуються митною територiєю України, в тому числi у межах контрольованого прикордонного району, без будь-яких товаросупровiдних документiв, що пiдтверджують проходження митних процедур, посадова особа митного органу засвiдчує результат проведення митних процедур тiльки складанням Акта огляду.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.