Документ скасований: Постанова КМУ № 661 від 27.09.2016

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 6 березня 2013 р. N 139


Про затвердження Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї) iноземних iнвестицiй та її анулювання

     Вiдповiдно до частини другої статтi 13 Закону України "Про режим iноземного iнвестування" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок державної реєстрацiї (перереєстрацiї) iноземних iнвестицiй та її анулювання, що додається.

     2. Установити, що до завершення здiйснення заходiв з утворення територiальних органiв Мiнiстерства доходiв i зборiв функцiї таких органiв, що передбаченi Порядком державної реєстрацiї (перереєстрацiї) iноземних iнвестицiй та її анулювання, затвердженим цiєю постановою, покладаються на органи державної податкової служби.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 березня 2013 р. N 139

ПОРЯДОК
державної реєстрацiї (перереєстрацiї) iноземних iнвестицiй та її анулювання

Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає процедуру подання документiв, їх розгляду та здiйснення державної реєстрацiї (перереєстрацiї) iноземних iнвестицiй та її анулювання.

     2. Державна реєстрацiя (перереєстрацiя) iноземних iнвестицiй та її анулювання здiйснюються Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними, Київською та Севастопольською мiськими держадмiнiстрацiями (далi - органи державної реєстрацiї) у семиденний строк з дня подання iноземним iнвестором документiв для реєстрацiї (перереєстрацiї) iноземних iнвестицiй або її анулювання.

     3. Органи державної реєстрацiї подають до п'ятого числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом, Мiнекономрозвитку i Держстату за встановленими ними формами iнформацiю про зареєстрованi (перереєстрованi) iноземнi iнвестицiї та анулювання державної реєстрацiї таких iнвестицiй.

Державна реєстрацiя iноземних iнвестицiй

     4. Для державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй iноземний iнвестор або уповноважена ним в установленому порядку особа (далi - заявник) подає органу державної реєстрацiї такi документи:

     iнформацiйне повiдомлення згiдно з додатком 1 до цього Порядку у трьох примiрниках з вiдмiткою територiального органу Мiнiстерства доходiв i зборiв за мiсцем здiйснення iнвестицiй про їх фактичне здiйснення. Зазначене повiдомлення заповнюється згiдно з додатком 2 до цього Порядку;

     документи, що пiдтверджують форму здiйснення iноземних iнвестицiй (установчi документи, договори (контракти) про виробничу кооперацiю, спiльне виробництво та iншi види спiльної iнвестицiйної дiяльностi, концесiйнi договори тощо);

     документи, якi пiдтверджують вартiсть iноземних iнвестицiй, що визначається вiдповiдно до статтi 2 Закону України "Про режим iноземного iнвестування".

     5. Орган державної реєстрацiї зазначає дату надходження документiв у журналi облiку державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй (далi - журнал облiку), форма якого затверджується Мiнекономрозвитку, та протягом семи днiв розглядає поданi документи i приймає рiшення про реєстрацiю iноземних iнвестицiй або про вiдмову в їх реєстрацiї.

     6. Державна реєстрацiя iноземних iнвестицiй здiйснюється шляхом присвоєння органом державної реєстрацiї iнформацiйному повiдомленню реєстрацiйного номера, який на всiх трьох примiрниках засвiдчується пiдписом посадової особи та скрiплюється печаткою органу державної реєстрацiї, та внесення таким органом вiдповiдного запису до журналу облiку.

     Перший примiрник iнформацiйного повiдомлення повертається заявниковi як пiдтвердження факту державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй, другий - надсилається до п'ятого числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом, поштовим вiдправленням Мiнекономрозвитку, третiй - залишається в органi державної реєстрацiї.

     7. Реєстрацiйний номер iнформацiйного повiдомлення складається з:

     коду системи позначень адмiнiстративно-територiальних одиниць, до яких належить регiон, в якому розмiщується орган державної реєстрацiї, що зареєстрував iноземнi iнвестицiї;

     порядкового номера за видом iноземних iнвестицiй, визначеного вiдповiдно до пункту 8 цього Порядку;

     порядкового номера за формою внесених iноземних iнвестицiй, визначеного вiдповiдно до пункту 9 цього Порядку;

     порядкового номера реєстрацiї iноземних iнвестицiй у журналi облiку.

     Складовi частини реєстрацiйного номера вiдокремлюються одна вiд одної дефiсом.

     8. За видами iноземних iнвестицiй визначаються такi порядковi номери:

     1) iноземна валюта, що визнається конвертованою Нацiональним банком України - 1;

     2) валюта України - вiдповiдно до законодавства України - 2;

     3) будь-яке рухоме i нерухоме майно та пов'язанi з ним майновi права - 3;

     4) акцiї, облiгацiї, iншi цiннi папери, а також корпоративнi права (права власностi на частку (пай) у статутному капiталi юридичної особи, створеної вiдповiдно до законодавства України або законодавства iнших країн), вираженi у конвертованiй валютi - 4;

     5) грошовi вимоги та права вимоги щодо виконання договiрних зобов'язань, якi гарантованi першокласними банками i мають вартiсть у конвертованiй валютi, пiдтверджену згiдно iз законами (процедурами) країни-iнвестора або мiжнародними торговельними звичаями - 5;

     6) будь-якi права iнтелектуальної власностi, вартiсть яких у конвертованiй валютi пiдтверджена згiдно iз законами (процедурами) країни-iнвестора або мiжнародними торговельними звичаями, а також пiдтверджена експертною оцiнкою в Українi, у тому числi легалiзованi на територiї України авторськi права, права на винаходи, кориснi моделi, промисловi зразки, знаки для товарiв i послуг, ноу-хау тощо - 6;

     7) права на провадження господарської дiяльностi, у тому числi права на користування надрами та використання природних ресурсiв, наданих вiдповiдно до законодавства або договорiв, вартiсть яких у конвертованiй валютi пiдтверджена згiдно iз законами (процедурами) країни-iнвестора або мiжнародними торговельними звичаями - 7;

     8) iншi цiнностi вiдповiдно до законодавства - 8.

     9. За формами iноземних iнвестицiй визначаються такi порядковi номери:

     1) часткова участь у пiдприємствах, створюваних спiльно з українськими юридичними та фiзичними особами, або придбання частки дiючих пiдприємств - 1;

     2) створення пiдприємств, що повнiстю належать iноземним iнвесторам, фiлiй та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв iноземних юридичних осiб або придбання у власнiсть дiючих пiдприємств повнiстю - 2;

     3) придбання не забороненого законами нерухомого чи рухомого майна, у тому числi будинкiв, квартир, примiщень, обладнання, транспортних засобiв та iнших об'єктiв власностi, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексiв або у виглядi акцiй, облiгацiй та iнших цiнних паперiв - 3;

     4) придбання самостiйно чи за участю українських юридичних або фiзичних осiб прав на користування землею та використання природних ресурсiв на територiї України - 4;

     5) придбання iнших майнових прав - 5;

     6) господарська (пiдприємницька) дiяльнiсть на основi угод про розподiл продукцiї - 6;

     7) iншi форми iноземних iнвестицiй, не забороненi законами, в тому числi без створення юридичної особи на пiдставi договорiв iз суб'єктами господарської дiяльностi України - 7.

     10. У разi втрати (знищення) iнформацiйного повiдомлення заявниковi на його вимогу видається дублiкат зазначеного документа.

     Для отримання дублiката iнформацiйного повiдомлення заявник подає органовi державної реєстрацiї опублiковане в офiцiйних друкованих засобах масової iнформацiї оголошення про визнання недiйсним втраченого iнформацiйного повiдомлення.

     Орган державної реєстрацiї повинен протягом п'яти робочих днiв видати дублiкат iнформацiйного повiдомлення.

     11. Державна реєстрацiя iноземних iнвестицiй дiє протягом усього перiоду використання iнвестицiй.

Перереєстрацiя iноземних iнвестицiй

     12. Перереєстрацiя iноземних iнвестицiй здiйснюється у зв'язку iз змiною власника таких iнвестицiй шляхом скасування попередньої державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй, про що органом державної реєстрацiї проставляється вiдмiтка на двох примiрниках попереднього iнформацiйного повiдомлення i вiдповiдний запис у журналi облiку, а також шляхом здiйснення заходiв щодо нової державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй.

     13. Для скасування державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй заявник подає органовi державної реєстрацiї такi документи:

     письмове повiдомлення про припинення iноземним iнвестором своєї дiяльностi у зв'язку з передачею (продажем) своїх iнвестицiй iншим суб'єктам iнвестицiйної дiяльностi;

     iнформацiйне повiдомлення про попередню державну реєстрацiю iноземних iнвестицiй;

     довiдку територiального органу Мiнiстерства доходiв i зборiв про сплаченi iноземним iнвестором в Українi податки.

     14. Iнформацiйне повiдомлення, подане заявником вiдповiдно до пункту 13 цього Порядку, з вiдмiткою органу державної реєстрацiї про скасування попередньої державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй залишається в органi державної реєстрацiї.

     15. Нова державна реєстрацiя iноземних iнвестицiй у зв'язку iз змiною власника таких iнвестицiй здiйснюється вiдповiдно до пунктiв 4 - 6 цього Порядку.

Анулювання державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй

     16. У разi вилучення (репатрiацiї) iноземних iнвестицiй державна реєстрацiя пiдлягає анулюванню.

     17. Для анулювання державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй заявник подає органовi державної реєстрацiї такi документи:

     письмове повiдомлення про вилучення (репатрiацiю) iноземних iнвестицiй;

     iнформацiйне повiдомлення про проведену державну реєстрацiю iноземних iнвестицiй;

     довiдку територiального органу Мiнiстерства доходiв i зборiв про сплаченi iноземним iнвестором в Українi податки.

     18. Iнформацiйне повiдомлення, подане заявником вiдповiдно до пункту 17 цього Порядку, з вiдмiткою органу державної реєстрацiї про анулювання державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй повертається заявнику для подання вiдповiдним органам, банкам у разi вивезення (переказу) iноземних iнвестицiй за кордон вiдповiдно до законодавства.

     19. Орган державної реєстрацiї надсилає територiальному органовi Мiнiстерства доходiв i зборiв копiю письмового повiдомлення про вилучення (репатрiацiю) iноземних iнвестицiй разом iз копiєю iнформацiйного повiдомлення з вiдмiткою органу державної реєстрацiї про анулювання державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй.

 

Додаток 1
до Порядку
 
(вiдмiтка територiального органу Мiнiстерства доходiв i зборiв)

IНФОРМАЦIЙНЕ ПОВIДОМЛЕННЯ

Вiдповiдно до статтi 13 Закону України "Про режим iноземного iнвестування"
 
(найменування iноземного iнвестора)
iнформує про здiйснену iноземну iнвестицiю i просить зареєструвати її в установленому порядку.
Iноземний iнвестор Вид iнвестицiй Форма здiйснення iнвестицiй Об'єкт здiйснення iнвестицiй Обсяг iнвестицiй Перiод використання iнвестицiй
1 2 3 4 5 6
Iноземний iнвестор ___________________
(пiдпис)
_____________________
(посада, прiзвище та iм'я)
____ ________________ р. М. П.
  Реєстрацiйний номер ____________
вiд _____ _______________ 20__ р.
(вiдмiтка про анулювання (скасування) державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй iз зазначенням їх обсягу)
   
(посада, прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи органу державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй) (посада, прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи органу державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй)
   
(пiдпис) (пiдпис)
М. П. М. П.

 

Додаток 2
до Порядку

ПРАВИЛА
заповнення iнформацiйного повiдомлення

     1. В iнформацiйному повiдомленнi зазначаються:

     1) у графi 1 - вiдомостi про iноземного iнвестора:

     для фiзичної особи - прiзвище, iм'я;

     для iноземної держави, мiжнародної урядової чи неурядової органiзацiї, юридичної особи, створеної вiдповiдно до законодавства iншої держави, а також iншого iноземного суб'єкта iнвестицiйної дiяльностi, який визнається таким вiдповiдно до законодавства України, - найменування iноземного iнвестора повне та скорочене, правовий статус вiдповiдно до законодавства країни реєстрацiї;

     державна приналежнiсть iноземного iнвестора, мiсцезнаходження;

     2) у графi 2 - вид iноземних iнвестицiй вiдповiдно до статтi 2 Закону України "Про режим iноземного iнвестування". У разi здiйснення майнових iнвестицiй зазначається iнформацiя про вид майна, його кiлькiсть та вартiсть;

     3) у графi 3 - форма здiйснення iноземних iнвестицiй вiдповiдно до статтi 3 Закону України "Про режим iноземного iнвестування";

     4) у графi 4 - конкретний об'єкт iноземних iнвестицiй. У разi коли це юридична особа, зазначається її найменування, форма власностi та органiзацiйно-правова форма, мiсцезнаходження, галузь економiки, до якої належить така юридична особа вiдповiдно до статистичної звiтностi; якщо майно - його назва, власник, мiсцезнаходження майна тощо;

     5) у графi 5 - обсяг iноземних iнвестицiй, оцiнений в iноземнiй конвертованiй валютi та у валютi України за домовленiстю сторiн на основi цiн мiжнародних ринкiв або ринку України. Перерахування iнвестицiйних сум провадиться за офiцiйним курсом валюти України, визначеним Нацiональним банком на дату фактичного внесення iнвестицiй;

     6) у графi 6 - запланований перiод використання iнвестицiй. Якщо строк використання iноземних iнвестицiй не визначений, робиться запис "безстрокова".

     2. Iнформацiйне повiдомлення повинне бути пiдписане iноземним iнвестором або уповноваженою ним в установленому порядку особою. Якщо заявником є юридична особа, iноземна держава, мiжнародна урядова або неурядова органiзацiя, зазначається посада, прiзвище та iм'я особи, яка пiдписує повiдомлення, а пiдпис такої особи скрiплюється печаткою.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 березня 2013 р. N 139

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 серпня 1996 р. N 928 "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй" (ЗП України, 1996 р., N 16, ст. 439).

     2. Пункт 7 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 2002 р. N 158 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 8, ст. 344).

     3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2004 р. N 627 "Про внесення змiн до Положення про порядок державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй" (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 19, ст. 1339).

     4. Пункт 1 змiн, що вносяться до Положення про порядок державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй та Положення про порядок державної реєстрацiї договорiв (контрактiв) про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть за участю iноземного iнвестора, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 липня 2011 р. N 743 (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 55, ст. 2184).

     5. Пункт 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 червня 2012 р. N 555 "Деякi питання державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй" (Офiцiйний вiсник України, 2012 р., N 47, ст. 1840).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.