КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 7 серпня 2013 р. N 702


Про затвердження технiчних регламентiв щодо енергетичного маркування

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 25 червня 2014 року N 210,
вiд 27 травня 2015 року N 338,
вiд 28 грудня 2016 року N 1069,
вiд 3 березня 2020 року N 163,
вiд 22 липня 2020 року N 718

     Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Технiчний регламент енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв та план заходiв з його застосування;

     Технiчний регламент енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв та план заходiв з його застосування;

     Технiчний регламент енергетичного маркування побутових пральних машин та план заходiв з його застосування.

     2. Державному агентству з енергоефективностi та енергозбереження забезпечити застосування технiчних регламентiв, затверджених цiєю постановою.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     4. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 серпня 2013 р. N 702

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв

Загальна частина

     1. Цей Технiчний регламент встановлює основнi вимоги щодо подання споживачам iнформацiї про рiвень ефективностi споживання енергетичних та iнших основних ресурсiв енергоспоживчими продуктами, а також додаткової iнформацiї, що дасть змогу споживачам обирати найбiльш енергоефективнi продукти.

     Технiчний регламент розроблено на основi Директиви Європейського Парламенту i Ради 2010/30/ЄС вiд 19 травня 2010 р. про вказування за допомогою маркування та стандартної iнформацiї про товар обсягiв споживання енергiї та iнших ресурсiв енергоспоживчими продуктами. Таблиця вiдповiдностi положень зазначеної Директиви положенням цього Технiчного регламенту наведена у додатку.

     2. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на енергоспоживчi продукти, якi мають значний прямий або непрямий вплив на споживання енергiї та у разi потреби iнших основних ресурсiв пiд час використання.

     3. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:

     продукти, якi були у використаннi;

     будь-якi транспортнi засоби для пасажирських або вантажних перевезень;

     технiчнi паспорти, закрiпленi на продуктi з метою забезпечення виконання правил безпеки.

     4. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у такому значеннi:

     введення в експлуатацiю - перше використання продукту з визначеною метою;

     введення в обiг - перше постачання продукту на внутрiшнiй ринок з метою його реалiзацiї або використання за плату або безоплатно;

     додаткова iнформацiя - iнформацiя про функцiонування продукту, зокрема обсяг споживання ним енергетичних та iнших основних ресурсiв;

     енергетична етикетка - етикетка встановленої форми, яка мiстить iнформацiю про рiвень ефективностi споживання продуктом енергетичних та iнших основних ресурсiв (клас та показники енергоефективностi), а також додаткову iнформацiю;

     енергетичне маркування - iнформування споживача про рiвень ефективностi споживання продуктом енергетичних та iнших основних ресурсiв, а також надання додаткової iнформацiї шляхом використання енергетичної етикетки;

     енергоспоживчий продукт (далi - продукт) - будь-який товар, який споживає енергiю пiд час його використання, розмiщується на ринку та/або вводиться в експлуатацiю в Українi, а також елементи, що можуть бути частиною продуктiв, на якi поширюється дiя цього Технiчного регламенту, розмiщуються на ринку та/або вводяться в експлуатацiю як окремi частини продукту для кiнцевих споживачiв i екологiчнi показники яких можуть бути незалежно оцiненi;

     iншi основнi ресурси - вода, хiмiчна чи будь-яка iнша речовина, яку споживає продукт за умови нормального використання;

     кiнцевий споживач (далi - споживач) - споживач, який купує або може купити енергоспоживчий продукт;

     мiкрофiша - стандартна iнформацiйна таблиця, що вiдноситься до певного продукту;

     незаконне використання енергетичної етикетки - використання енергетичної етикетки iншої форми та iншим шляхом, нiж передбачено цим Технiчним регламентом або технiчними регламентами енергетичного маркування за типами продуктiв;

     непрямий вплив - вплив на споживання енергiї продуктiв, якi не споживають енергiю, але сприяють її збереженню пiд час використання;

     постачальник - виробник чи його уповноважений представник в Українi або у разi його вiдсутностi iмпортер чи особа, яка вводить в обiг або експлуатацiю продукти;

     продаж на вiдстанi - продаж, прокат або лiзинг, що здiйснюється за поштовим замовленням, каталогом, через Iнтернет чи в iнший спосiб, коли споживач не має змоги побачити продукт;

     прямий вплив - вплив на споживання енергiї продуктiв, якi фактично споживають енергiю пiд час використання;

     розповсюджувач - роздрiбний продавець чи iнша особа, яка продає, зокрема в розстрочку, здає в прокат, лiзинг чи демонструє продукти кiнцевим споживачам.

     Термiни "виробник", "iмпортер" та "уповноважений представник" вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї", iншi термiни - у значеннi, наведеному в Законi України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi".

     5. Дотримання вимог цього Технiчного регламенту обов'язкове для:

     центральних органiв виконавчої влади, на якi покладено функцiї з технiчного регулювання;

     органiв державного ринкового нагляду (далi - органи ринкового нагляду);

     постачальникiв та розповсюджувачiв.

     6. Використання етикеток, марок, знакiв чи iнших написiв, що мiстять iнформацiю про споживання енергетичних або iнших основних ресурсiв пiд час використання продукту, якi не вiдповiдають вимогам цього Технiчного регламенту або технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв та можуть ввести в оману споживачiв, забороняється.

     7. Якщо орган ринкового нагляду встановлює, що продукт не вiдповiдає вимогам цього Технiчного регламенту та технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв, вiн невiдкладно вимагає вiд вiдповiдного суб'єкта господарювання вжити протягом визначеного строку заходiв до приведення такого продукту у вiдповiднiсть iз встановленими вимогами, зокрема шляхом коригування енергетичної етикетки та iншої iнформацiї про продукт.

     8. У разi коли органом ринкового нагляду за результатами аналiзу повiдомлення вiдповiдного суб'єкта господарювання про виконання ним рiшення про усунення невiдповiдностi продукту встановленим вимогам та/або перевiрки стану виконання суб'єктом господарювання такого рiшення, проведених вiдповiдно до законодавства, встановлено, що невiдповiднiсть продукту встановленим вимогам не усунено або усунено частково, орган ринкового нагляду вiдповiдно до затвердженої Кабiнетом Мiнiстрiв України методики вжиття обмежувальних (коригувальних) заходiв вживає таких обмежувальних (коригувальних) заходiв, як обмеження, заборона пропонування продукту для продажу на внутрiшньому ринку, вилучення продукту з обiгу, вiдкликання продукту.

Iнформацiйнi вимоги

     9. Iнформацiя про споживання енергетичних ресурсiв, а також у разi потреби iнших основних ресурсiв пiд час використання продукту та додаткова iнформацiя доводиться до вiдома споживачiв шляхом використання енергетичної етикетки та мiкрофiшi, якщо продукт пропонується для продажу, в прокат, лiзинг або представляється споживачам безпосередньо чи опосередковано шляхом будь-якого виду продажу на вiдстанi, включаючи Iнтернет.

     У разi коли це передбачено технiчними регламентами енергетичного маркування за типами продуктiв, зазначена iнформацiя надається також для вбудованого продукту.

     10. Реклама певного типу продукту, на який поширюється дiя цього Технiчного регламенту та вiдповiдних технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв, включає посилання на клас енергоефективностi продукту в разi зазначення iнформацiї про споживання енергетичних ресурсiв або цiну.

     11. Технiчнi рекламнi матерiали, якi надаються споживачам, мiстять вiдомостi про технiчнi параметри продукту, зокрема iнструкцiї та iнформацiйнi брошури виробника, надрукованi або розмiщенi в Iнтернетi, з необхiдною iнформацiєю про енергоспоживання або клас енергоефективностi продукту.

Обов'язки постачальникiв та розповсюджувачiв

     12. Постачальники, якi вводять в обiг або експлуатацiю продукти, на якi поширюється дiя технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв, надають розповсюджувачу енергетичну етикетку та мiкрофiшу вiдповiдно до вимог цього Технiчного регламенту та технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв.

     13. Постачальники повиннi мати технiчну енергетичну документацiю, яка дає змогу перевiрити точнiсть iнформацiї, що мiститься на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi, i включає:

     загальний опис продукту;

     результати проведених проектних розрахункiв (у разi потреби);

     протоколи випробувань у разi їх проведення;

     данi про аналогiчну модель продукту, якщо iнформацiя, яка перевiряється, отримана з даних про таку модель.

     Постачальники зберiгають технiчну енергетичну документацiю протягом п'яти рокiв пiсля виготовлення останнього продукту i подають її для проведення перевiрки в установлених законодавством випадках.

     14. Постачальник надає безоплатно розповсюджувачу енергетичнi етикетки та мiкрофiшi до продуктiв у тижневий строк пiсля отримання вiдповiдного запиту. Iнформацiя, що мiститься в мiкрофiшi, зазначається в iнструкцiї та iнформацiйнiй брошурi до даного типу продукту.

     15. Постачальник несе вiдповiдальнiсть за точнiсть iнформацiї, що мiститься на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi.

     16. Постачальник дає згоду на публiкацiю iнформацiї, що мiститься на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi.

     17. Розповсюджувач прикрiплює (вiдображає) енергетичну етикетку на продуктi, на який поширюється дiя вiдповiдного технiчного регламенту енергетичного маркування за типом продукту. Нiщо не повинно закривати або зменшувати її видимiсть. Iнструкцiї та iнформацiйнi брошури до даного типу продукту, якi мiстять мiкрофiшу, повиннi бути доступнi споживачам.

Продаж на вiдстанi та iншi форми продажу

     18. У разi коли продукт пропонується для продажу, в прокат або лiзинг за поштовим замовленням, каталогом, через Iнтернет чи в iнший спосiб i споживач не має змоги побачити продукт, технiчними регламентами енергетичного маркування за типами продуктiв передбачається, що споживач гарантовано повинен забезпечуватися iнформацiєю, що мiститься на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi до того, як вiн придбає, вiзьме у прокат або лiзинг вiдповiдний продукт.

Технiчнi регламенти енергетичного маркування за типами продуктiв

     19. Вимоги щодо енергетичного маркування за типами продуктiв, класiв, показникiв енергоефективностi, форми та змiсту енергетичної етикетки встановлюються технiчними регламентами енергетичного маркування за типами продуктiв.

     20. Положення технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв, якi стосуються iнформацiї про споживання енергетичних та iнших основних ресурсiв пiд час використання продукту, зазначеної на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi, повиннi сприяти поiнформованому вибору споживача продукту та проведенню органами ринкового нагляду перевiрки вiдповiдностi продукту такiй iнформацiї.

     21. У технiчних регламентах енергетичного маркування за типами продуктiв зазначаються:

     тип продукту;

     стандарти та методи вимiрювання, якi використовуються пiд час проведення випробувань для визначення енергетичних характеристик, iнформацiя про якi зазначається на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi;

     вимоги до складу та змiсту технiчної енергетичної документацiї, яка дає змогу перевiрити точнiсть iнформацiї, що мiститься на енергетичнiй етикетцi;

     змiст i форма (зразок) енергетичної етикетки, iнформацiя на якiй повинна бути викладена вiдповiдно до законодавства про мови;

(абзац п'ятий пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     мiсце, в якому енергетична етикетка прикрiплюється до продукту чи упаковки або друкується на нiй, та спосiб, у який енергетична етикетка та мiкрофiша або iнформацiя, що мiститься в них, повиннi надаватися споживачам у разi, коли продукт пропонується для продажу, в прокат або лiзинг за поштовим замовленням, каталогом, через Iнтернет чи в iнший спосiб, коли споживач не має змоги побачити продукт;

     змiст i форма мiкрофiшi, до якої також включається iнформацiя, що мiститься на енергетичнiй етикетцi;

     змiст енергетичної етикетки, яка буде використовуватися у рекламi продукту, включаючи у разi потреби клас енергоефективностi та iншi вiдповiднi енергетичнi характеристики продукту;

     строк дiї класифiкацiї, покладеної в основу енергетичної етикетки;

     рiвень точностi даних, що мiстяться на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi.

     22. В основу побудови форми енергетичної етикетки покладено класифiкацiю енергетичних характеристик енергоспоживчих продуктiв, що використовує позначення рiвнiв енергоефективностi лiтерами вiд A до G. У разi створення продукту з кращими енергетичними характеристиками зазначена класифiкацiя може бути доповнена додатковими класами енергоефективностi A+, A++, A+++, що визначаються технiчними регламентами енергетичного маркування за типами продуктiв.

     Для позначення класiв енергоефективностi на енергетичнiй етикетцi використовується не бiльш як сiм кольорiв вiд темно-зеленого (найвищий клас енергоефективностi) до червоного (найнижчий клас енергоефективностi). У разi коли використовується бiльш як сiм класiв енергоефективностi, пiд час їх позначення допускається дублювання тiльки червоного кольору.

 

Додаток
до Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв

ТАБЛИЦЯ ВIДПОВIДНОСТI
положень Директиви Європейського Парламенту i Ради 2010/30/ЄС вiд 19 травня 2010 р. про вказування за допомогою маркування та стандартної iнформацiї про товар обсягiв споживання енергiї та iнших ресурсiв енергоспоживчими продуктами положенням Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв

Положення Директиви Положення Технiчного регламенту
Пункт 1 статтi 1 пункт 1 Технiчного регламенту
Пункт 2 статтi 1 пункт 2 Технiчного регламенту
Пункт 3 статтi 1 пункт 3 Технiчного регламенту
Пiдпункт "a" статтi 2 абзац сьомий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "b" статтi 2 абзац десятий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "c" статтi 2 абзац восьмий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "d" статтi 2 абзац четвертий пункту 4 Технiчного регламенту
- абзац чотирнадцятий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "e" статтi 2 абзац п'ятнадцятий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "f" статтi 2 абзац дванадцятий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "g" статтi 2 абзац шiстнадцятий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "h" статтi 2 абзац тринадцятий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "i" статтi 2 абзац третiй пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "j" статтi 2 абзац другий пункту 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "k" статтi 2 абзац одинадцятий пункту 4 Технiчного регламенту
- абзац п'ятий пункту 4 Технiчного регламенту
- абзац шостий пункту 4 Технiчного регламенту
- абзац дев'ятий пункту 4 Технiчного регламенту
- абзац сiмнадцятий пункту 4 Технiчного регламенту
Пункт 1 статтi 3 абзац перший пункту 5 Технiчного регламенту
  абзац другий пункту 5 Технiчного регламенту
Пiдпункт "a" пункту 1 статтi 3 абзац третiй пункту 5 Технiчного регламенту
Пiдпункт "b" пункту 1 статтi 3 пункт 6 Технiчного регламенту
Пiдпункт "c" пункту 1 статтi 3 -
Пiдпункт "d" пункту 1 статтi 3 -
Абзац перший пункту 2 статтi 3 пункт 7 Технiчного регламенту
Абзац другий пункту 2 статтi 3 -
Абзац третiй пункту 2 статтi 3 пункт 8 Технiчного регламенту
Абзац перший пункту 3 статтi 3 -
Абзац другий пункту 3 статтi 3 -
Пункт 4 статтi 3 -
Пункт "a" статтi 4 пункт 9 Технiчного регламенту
Пункт "b" статтi 4 пункт 9 Технiчного регламенту
Пункт "c" статтi 4 пункт 10 Технiчного регламенту
Пункт "d" статтi 4 пункт 11 Технiчного регламенту
Пункт "a" статтi 5 пункт 12 Технiчного регламенту
Пункт "b" статтi 5 пункт 13 Технiчного регламенту
Пункт "c" статтi 5 пункт 13 Технiчного регламенту
Пункт "d" статтi 5 пункт 14 Технiчного регламенту
Пункт "e" статтi 5 пункт 14 Технiчного регламенту
Пункт "f" статтi 5 пункт 14 Технiчного регламенту
Пункт "g" статтi 5 пункт 15 Технiчного регламенту
Пункт "h" статтi 5 пункт 16 Технiчного регламенту
Пункт "a" статтi 6 пункт 17 Технiчного регламенту
Пункт "b" статтi 6 пункт 17 Технiчного регламенту
Стаття 7 пункт 18 Технiчного регламенту
Пункт 1 статтi 8 -
Пункт 2 статтi 8 -
Пункт 1 статтi 9 -
Пункт 2 статтi 9 -
Пункт 3 статтi 9 -
Пункт 4 статтi 9 -
Абзац перший пункту 1 статтi 10 пункт 19 Технiчного регламенту
Абзац другий пункту 1 статтi 10 -
Абзац третiй пункту 1 статтi 10 пункт 20 Технiчного регламенту
Абзац четвертий пункту 1 статтi 10 -
Пункт 2 статтi 10 -
Пункт 3 статтi 10 -
Пункт 4 статтi 10 абзац перший пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "a" пункту 4 статтi 10 абзац другий пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "b" пункту 4 статтi 10 абзац третiй пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "c" пункту 4 статтi 10 абзац четвертий пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "d" пункту 4 статтi 10 абзац п'ятий пункту 21, пункт 22 Технiчного регламенту
Пiдпункт "e" пункту 4 статтi 10 абзац шостий пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "f" пункту 4 статтi 10 абзац сьомий пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "g" пункту 4 статтi 10 абзац восьмий пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "h" пункту 4 статтi 10 абзац дев'ятий пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "i" пункту 4 статтi 10 абзац десятий пункту 21 Технiчного регламенту
Пiдпункт "j" пункту 4 статтi 10 -
Стаття 11 -
Стаття 12 -
Стаття 13 -
Стаття 14 -
Стаття 15 -
Стаття 16 -
Стаття 17 -
Стаття 18 -
Стаття 19 -
Додаток I -
Додаток II -

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 серпня 2013 р. N 702

ПЛАН
заходiв iз застосування Технiчного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв

Найменування заходу Вiдповiдальнi за виконання Строк виконання
1. Приведення власних нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть з Технiчним регламентом енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв (далi - Технiчний регламент) (у разi потреби) Мiнекономрозвитку постiйно
2. Популяризацiя застосування Технiчного регламенту за допомогою засобiв масової iнформацiї, а також шляхом проведення семiнарiв, конференцiй тощо Держенергоефективностi
Мiнекономрозвитку
- " -
3. Здiйснення заходiв щодо пiдготовки пiдприємств до застосування ними Технiчного регламенту - " - 2013 рiк
4. Розроблення та перегляд нацiональних стандартiв, необхiдних для впровадження системи енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв - " - постiйно
5. Поетапне розроблення технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв - " - - " -
6. Сприяння добровiльному застосуванню пiдприємствами технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами продуктiв Держенергоефективностi 2013 рiк
7. Пiдготовка пропозицiй щодо внесення змiн (у разi потреби) до Технiчного регламенту Держенергоефективностi
Мiнекономрозвитку
Держспоживiнспекцiя
постiйно
8. Здiйснення державного ринкового нагляду за вiдповiднiстю енергоспоживчих продуктiв вимогам Технiчного регламенту Державна служба з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв з початку здiйснення державного ринкового нагляду за вiдповiднiстю енергоспоживчих продуктiв вимогам технiчних регламентiв енергетичного маркування за типами енергоспоживчих продуктiв
9. Пiдготовка та подання вiдповiдно до мiжнародних зобов'язань України звiту про забезпечення впровадження та вiдповiдностi енергоспоживчих продуктiв вимогам Технiчного регламенту Держенергоефективностi
Держспоживiнспекцiя
кожнi чотири роки
 
(план заходiв iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.06.2014р. N 210, вiд 27.05.2015р. N 338)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 серпня 2013 р. N 702

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

Загальна частина

     1. Цей Технiчний регламент встановлює основнi вимоги щодо подання споживачам iнформацiї про рiвень ефективностi споживання енергiї побутовими електричними холодильниками з об'ємом зберiгання вiд 10 до 1500 лiтрiв (далi - холодильнi прилади), а також додаткової iнформацiї.

     Технiчний регламент розроблений на основi Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) вiд 28 вересня 2010 р. N 1060/2010, що доповнює Директиву Європейського Парламенту та Ради вiд 19 травня 2010 р. N 2010/30/ЄС щодо енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв. Таблиця вiдповiдностi положень Делегованого регламенту положенням цього Технiчного регламенту наведена в додатку 1.

     2. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на холодильнi прилади вiтчизняного та iноземного виробництва, якi введенi в обiг на територiї України:

     новi холодильнi прилади, що живляться вiд мережi електричного струму або акумуляторних батарей;

     холодильнi прилади, якi продаються для непобутового використання або охолодження iнших предметiв, крiм харчових продуктiв;

     вбудованi холодильнi прилади.

(пункт 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     3. Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на:

     холодильнi прилади, якi живляться вiд таких джерел, як зрiджений нафтовий газ, гас та бiодизельнi палива;

     холодильнi прилади, якi живляться вiд акумуляторних батарей та можуть живитися вiд електричної мережi через перетворювач змiнного струму в постiйний, що продається окремо;

     холодильнi прилади, виготовленi на замовлення, для одноразового використання або такi, що вiдрiзняються вiд моделей холодильних приладiв;

     холодильнi прилади, якi застосовуються у сферi послуг, у разi, коли виймання продуктiв з них контролюється електронним шляхом, пiсля чого з метою облiку продуктiв iнформацiя передається до системи дистанцiйного управлiння;

     прилади, якi не призначенi для зберiгання харчових продуктiв шляхом охолодження, зокрема льодогенератори або автомати для продажу охолоджених напоїв.

     4. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у такому значеннi:

     1) багатофункцiональне вiддiлення - вiддiлення, в якому для зберiгання продуктiв використовується два або бiльше температурних режима, якi можуть бути встановленi споживачем для постiйного пiдтримання робочої температури вiдповiдно до iнструкцiї виробника. У разi коли вiддiлення має функцiю змiни температурного режиму у вiддiленнi на iншу робочу температуру лише на обмежений перiод (швидке заморожування), вiддiлення не є багатофункцiональним;

     2) багатофункцiональний холодильник - холодильний прилад, який не має iнших вiддiлень, крiм багатофункцiональних вiддiлень;

     3) вiддiлення для зберiгання вина - вiддiлення, призначене виключно для короткострокового зберiгання вина з метою надання йому оптимальної температури для вживання або довгострокового зберiгання вина з метою дозрiвання, з такими параметрами:

     постiйна температура зберiгання, встановлена заздалегiдь або вручну вiдповiдно до iнструкцiї виробника, вiд +5° C до +20° C;

     температура зберiгання, яка протягом часу змiнюється менше нiж на 0,5° C для кожного визначеного постачальником температурного режиму клiматичного класу побутового холодильника;

     активний або пасивний контроль вологостi вiд 50 до 80 вiдсоткiв;

     зменшення передачi вiбрацiї вiд компресора холодильника або будь-якого iншого джерела до вiддiлення;

     4) вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв - низькотемпературне вiддiлення, призначене для зберiгання заморожених продуктiв, зокрема:

     вiддiлення, марковане однiєю зiрочкою (*), - вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв, з температурою не вище -6° C;

     вiддiлення, марковане двома зiрочками (**), - вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв, з температурою не вище -12° C;

     вiддiлення, марковане трьома зiрочками (***), - вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв, з температурою не вище -18° C;

     морозильне вiддiлення (вiддiлення, марковане чотирма зiрочками (****) - вiддiлення, призначене для заморожування щонайменше 4,5 кiлограма продуктiв на 100 лiтрiв об'єму зберiгання i не менше 2 кiлограмiв продуктiв вiд температури навколишнього природного середовища до -18° C протягом 24 годин. Таке вiддiлення також використовується для зберiгання заморожених продуктiв, як i вiддiлення, марковане трьома зiрочками (***), i може включати секцiї, маркованi двома зiрочками (**), всерединi вiддiлення;

     вiддiлення, не марковане зiрочками, - вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв з температурою нижче 0° C, яке може бути використане для приготування та зберiгання льоду, але не призначене для зберiгання свiжих продуктiв;

     5) вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв - вiддiлення, призначене для зберiгання незаморожених продуктiв, яке може бути роздiлене на секцiї;

     6) вiддiлення для охолоджування - вiддiлення, призначене для зберiгання продуктiв або напоїв при температурi вищiй, нiж температура вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв;

     7) вiддiлення для приготування льоду - низькотемпературне вiддiлення, призначене для приготування та зберiгання льоду;

     8) вiддiлення, що не обмерзає (no frost), - вiддiлення, яке має систему протидiї обмерзанню;

     9) вiддiлення iнше - вiддiлення, крiм вiддiлення для зберiгання вина, призначене для зберiгання певних продуктiв при температурi вище +14° C;

     10) вбудований холодильник - холодильний прилад, що призначений для вбудовування у шафу, пiдготовлену нiшу у стiнi або подiбне мiсце та потребує додаткового меблевого оздоблення;

     11) еквiвалентний побутовий холодильний прилад - модель холодильного приладу, розмiщеного на ринку, з такими самими загальними обсягами та обсягами зберiгання, технiчними та експлуатацiйними характеристиками i типами вiддiлень, як i iнша модель холодильного приладу, розмiщена тим же постачальником на ринку пiд iншим торговим кодом;

     12) морозильник - холодильний прилад з одним або бiльше вiддiленням, маркованим трьома зiрочками (***), для заморожування харчових продуктiв вiд температури навколишнього природного середовища до температури -18° C, призначений для зберiгання заморожених продуктiв, який також може мати вiддiлення, марковане двома зiрочками (**), та/або секцiї всерединi вiддiлення або шафи;

     13) морозильник-скриня - холодильний прилад, у якому вiддiлення розташованi зверху приладу, або холодильний прилад, конструкцiя якого поєднує конструктивнi особливостi холодильника, що вiдкривається зверху, та холодильника вертикального типу. Загальна мiсткiсть його вiддiлень, що вiдкриваються зверху, повинна перевищувати 75 вiдсоткiв загального об'єму холодильного приладу;

     14) охолоджувач - холодильний прилад з одним або бiльше вiддiленням для охолоджування;

     15) побутовий холодильник - холодильний прилад у виглядi окремої теплоiзольованої шафи з одним або бiльше вiддiленням, призначений для охолоджування/заморожування харчових продуктiв або зберiгання охолоджених/заморожених продуктiв для побутових цiлей;

     16) пункт продажу - мiсце, де холодильнi прилади виставляються або пропонуються до продажу, в прокат або лiзинг;

     17) система протидiї обмерзанню - система автоматичного запобiгання утворенню iнею шляхом штучної циркуляцiї повiтря;

     18) споживач - особа, яка придбаває або може придбати холодильний прилад;

     19) харчовий продукт - будь-яка речовина або продукт (сирий, необроблений, напiвоброблений або оброблений), включаючи сiльськогосподарську продукцiю, призначений для споживання людиною, а також жувальна гумка, напiй та будь-яка iнша речовина, у тому числi вода, якi включенi до харчового продукту пiд час його виробництва, пiдготовки або обробки;

     20) холодильник - холодильний прилад, призначений для зберiгання харчових продуктiв iз щонайменше одним вiддiленням, придатним для зберiгання свiжих продуктiв та/або напоїв, включаючи вино;

     21) холодильник абсорбцiйного типу - холодильний прилад, у якому охолодження здiйснюється за рахунок процесу абсорбцiї з використанням тепла як джерела енергiї;

     22) холодильник вертикального типу - холодильник, доступ до вiддiлень якого забезпечено з лицьового боку;

     23) холодильник для зберiгання вина - холодильний прилад, який не має iнших вiддiлень, крiм вiддiлень для зберiгання вина;

     24) холодильник для зберiгання продуктiв - холодильний прилад iз щонайменше одним вiддiленням для зберiгання свiжих продуктiв та одним вiддiленням з помiрною температурою, але без вiддiлень для зберiгання заморожених продуктiв, вiддiлення для приготування льоду;

     25) холодильник з морозильним вiддiленням - холодильний прилад iз щонайменше одним вiддiленням, маркованим трьома зiрочками, призначений для заморожування свiжих продуктiв та зберiгання заморожених продуктiв (вiддiлення для заморожування продуктiв);

     26) холодильник компресiйного типу - холодильний прилад, у якому охолодження здiйснюється за рахунок компресора з електроприводом;

     27) холодильник-охолоджувач - холодильний прилад iз щонайменше одним вiддiленням для зберiгання свiжих продуктiв та вiддiленням для охолодження, але без вiддiлень для зберiгання заморожених продуктiв;

     28) шафа для зберiгання заморожених продуктiв - холодильний прилад з одним або бiльше вiддiленням, придатним для зберiгання заморожених продуктiв;

     29) швидке заморожування - функцiя зниження температури зберiгання у морозильнику або морозильному вiддiленнi для швидшого заморожування продуктiв, яка може бути активована/вiдмiнена споживачем вiдповiдно до iнструкцiї постачальника.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi", Технiчному регламентi енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 серпня 2013 р. N 702.

Обов'язки постачальникiв та розповсюджувачiв

     5. Постачальник забезпечує надання разом з холодильним приладом вiтчизняного та iноземного виробництва енергетичної етикетки та мiкрофiшi, iнформацiя на яких зазначається українською мовою та в разi потреби регiональною мовою або мовою меншин вiдповiдно до законодавства про мови.

     Вимоги до енергетичної етикетки визначенi у додатку 2, а мiкрофiшi - додатку 3.

     6. Постачальник забезпечує розроблення технiчної енергетичної документацiї, яка використовується для проведення оцiнки вiдповiдностi iнформацiї, зазначеної на енергетичнiй етикетцi, вимогам цього Технiчного регламенту.

(абзац перший пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     Технiчна енергетична документацiя повинна вiдповiдати вимогам, визначеним у додатку 4.

     7. У пунктах продажу кожен холодильний прилад повинен мати енергетичну етикетку, яка надається постачальником та прикрiплюється розповсюджувачем на лицьовому боцi холодильного приладу. Нiщо не повинно закривати або зменшувати її видимiсть.

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     8. Якщо холодильний прилад пропонується до продажу, в прокат або лiзинг за поштовим замовленням, каталогом, через Iнтернет чи в iнший спосiб, коли споживач не має змоги побачити холодильний прилад, розповсюджувач гарантовано забезпечує споживача iнформацiєю вiдповiдно до додатка 5 до того, як вiн придбає, вiзьме у прокат або лiзинг холодильний прилад.

     9. Постачальники та розповсюджувачi забезпечують рекламу холодильних приладiв, на якi поширюється дiя цього Технiчного регламенту, що включає iнформацiю про клас енергоефективностi у разi зазначення в такiй рекламi iнформацiї про споживання енергоресурсiв та цiну.

     10. Постачальники та розповсюджувачi забезпечують зазначення у технiчних рекламних матерiалах для холодильних приладiв, якi мiстять опис їх технiчних параметрiв, класу енергоефективностi холодильного приладу.

Методи вимiрювання

     11. Iнформацiя, яка зазначається на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi вiдповiдно до цього Технiчного регламенту, отримується за результатами вимiрювань, проведених згiдно з нацiональними стандартами, офiцiйний перелiк яких публiкується Мiнекономрозвитку.

     12. Випробування холодильних приладiв проводяться постачальником вiдповiдно до додатка 6.

Державний ринковий нагляд

     13. Державний ринковий нагляд за вiдповiднiстю холодильних приладiв вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється органами ринкового нагляду i передбачає встановлення наявностi енергетичної етикетки та мiкрофiшi, їх вiдповiдностi визначеним вимогам та у разi потреби проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик холодильних приладiв вiдповiдно до додатка 7.

(абзац перший пункту 13 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     Технiчними характеристиками холодильного приладу є:

     клас енергоефективностi;

     середньорiчний обсяг енергоспоживання;

     об'єми вiддiлень для зберiгання свiжих i заморожених продуктiв;

     рiвень продуктивностi заморожування;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi.

Класифiкацiя та класи енергоефективностi холодильних приладiв

     14. Класифiкацiя холодильних приладiв, еквiвалентний об'єм та iндекс енергоефективностi визначаються вiдповiдно до додатка 8.

     15. Клас енергоефективностi холодильних приладiв визначається вiдповiдно до додатка 9.

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

ТАБЛИЦЯ ВIДПОВIДНОСТI
положень Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) N 1060/2010 вiд 28 вересня 2010 р., що доповнює Директиву Європейського Парламенту та Ради 2010/30/ЄС вiд 19 травня 2010 р. щодо енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв положенням Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

Положення Делегованого регламенту Положення Технiчного регламенту
Пункт 1 статтi 1 пункт 1 Технiчного регламенту
Пункт 2 статтi 1 пункт 2 Технiчного регламенту
Пункт 3 статтi 1 пункт 3 Технiчного регламенту
Стаття 2 пункт 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "a" статтi 3 абзаци перший i другий пункту 5 Технiчного регламенту
Пiдпункт "b" статтi 3 абзаци перший i другий пункту 5 Технiчного регламенту
Пiдпункт "c" статтi 3 пункт 6 Технiчного регламенту
Пiдпункт "d" статтi 3 пункт 9 Технiчного регламенту
Пiдпункт "e" статтi 3 пункт 10 Технiчного регламенту
Пiдпункт "a" статтi 4 пункт 7 Технiчного регламенту
Пiдпункт "b" статтi 4 пункт 8 Технiчного регламенту
Пiдпункт "c" статтi 4 пункт 9 Технiчного регламенту
Пiдпункт "d" статтi 4 пункт 10 Технiчного регламенту
Стаття 5 пункти 11 i 12 Технiчного регламенту
Стаття 6 пункт 13 Технiчного регламенту
Стаття 7 -
Стаття 8 -
Стаття 9 -
Стаття 10 -
- пункт 14 Технiчного регламенту
- пункт 15 Технiчного регламенту
Додаток I пункт 4 Технiчного регламенту
Додаток II додаток 2 до Технiчного регламенту
Додаток III додаток 3 до Технiчного регламенту
Додаток IV додаток 4 до Технiчного регламенту
Додаток V додаток 5 до Технiчного регламенту
Додаток VI додаток 6 до Технiчного регламенту
Додаток VII додаток 7 до Технiчного регламенту
Додаток VIII додаток 8 до Технiчного регламенту
Додаток IX додаток 9 до Технiчного регламенту

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

ВИМОГИ
до енергетичної етикетки

     1. Енергетична етикетка для холодильних приладiв з класами енергоефективностi A+++ - C оформляється за таким зразком:

     2. Енергетична етикетка для холодильних приладiв з класами енергоефективностi D - G оформляється за таким зразком:

     3. Енергетична етикетка для холодильникiв для зберiгання вина оформляється за таким зразком:

     4. На енергетичнiй етикетцi зазначається iнформацiя про:

     найменування або торговельну марку постачальника холодильного приладу;

     модель холодильного приладу;

     клас енергоефективностi холодильного приладу. Лiтера, що означає клас енергоефективностi, розмiщується на тому самому рiвнi, що i вiдповiдна стрiлка;

     рiчний обсяг енергоспоживання холодильним приладом;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi;

     загальний об'єм зберiгання всiх вiддiлень, не маркованих зiрочками (з температурою до -6° C);

     загальний об'єм зберiгання всiх вiддiлень, маркованих зiрочками (з температурою нижче -6° C), та кiлькiсть зiрочок вiддiлення, яке має найбiльшу частку в загальному об'ємi зберiгання таких вiддiлень.

     Для холодильникiв для зберiгання вина також зазначається iнформацiя про номiнальну потужнiсть на кiлькiсть стандартних пляшок на 75 сантiлiтрiв, якi можуть бути розмiщенi у холодильнику вiдповiдно до iнструкцiї постачальника.

     5. Для виготовлення кольорової енергетичної етикетки слiд використовувати блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний кольори, фон - бiлий.

     Колiр будь-якого елемента енергетичної етикетки утворюється шляхом сполучення зазначених кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.

     Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр), якi означають вiдсотковий склад кольорiв у такiй послiдовностi: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.

     Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "00-70-X-00" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.

     Енергетична етикетка повинна бути розмiром щонайменше 110 х 220 мiлiметрiв. Якщо енергетична етикетка виготовляється у бiльшому форматi, її розмiри повиннi бути збiльшенi пропорцiйно.

     Енергетична етикетка повинна вiдповiдати таким вимогам:

      границi:

     лiнiя - завтовшки 5 pt;

     колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     круглi кути - 3,5 мiлiметра;

      кольорова панель: кольори - X-51-00-27 та 00-16-X-00;

      енергетичний логотип:

     колiр - X-00-00-00;

     пiктограма кольорової панелi та енергетичного логотипу згiдно iз зразком;

     ширина - 92 мiлiметри;

     висота - 17 мiлiметрiв;

      границя пiд логотипом:

     - лiнiя - завтовшки 1 pt;

     - колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     - довжина - 92,5 мiлiметра;

      шкала A - G:

     стрiлка - висотою 7 мiлiметрiв;

     пробiл - 0,75 мiлiметра;

     кольори:

     - вищий клас - X-00-X-00;

     - другий клас - 70-00-X-00;

     - третiй клас - 30-00-X-00;

     - четвертий клас - 00-00-X-00;

     - п'ятий клас - 00-30-X-00;

     - шостий клас - 00-70-X-00;

     - останнiй клас - 00-X-X-00;

     текст:

     - Calibri bold - 19 pt;

     - великi лiтери;

     символи "+":

     - Calibri bold - 13 pt;

     - бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;

      клас енергоефективностi:

     стрiлка:

     - ширина - 26 мiлiметрiв;

     - висота - 14 мiлiметрiв;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     текст:

     - Calibri bold - 29 pt;

     - великi лiтери бiлого кольору;

     символи "+":

     - Calibri bold - 18 pt;

     - бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;

      енергоспоживання:

     текст:

     - Calibri regular - 11pt;

     - великi лiтери чорного кольору;

      рiчне енергоспоживання:

     для холодильних приладiв з класами енергоефективностi A+++ - C

     границя:

     - перша лiнiя - завтовшки 3 pt;

     - колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 45 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     друга лiнiя:

     - Calibri regular - 17 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     для холодильних приладiв з класами енергоефективностi D - G:

     границя:

     - перша лiнiя - завтовшки 3 pt;

     - колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 32 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     друга лiнiя:

     - Calibri regular - 14 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      об'єми зберiгання всiх вiддiлень, не маркованих зiрочками (для холодильних приладiв):

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 3 pt;

     - колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 25 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 17 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     номiнальна потужнiсть на кiлькiсть стандартних пляшок на 75 сантiлiтрiв (для холодильникiв для зберiгання вина):

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 2 pt;

     - колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 25 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 17 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      рiвень поширення шуму в повiтрi:

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 3 pt;

     - колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 24 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 16 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      об'єми зберiгання всiх вiддiлень для заморожених продуктiв, маркованих зiрочками (для холодильних приладiв):

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 3 pt;

     - колiр бiрюзовий - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 25 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 17 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     найменування або торговельна марка постачальника (для холодильникiв для зберiгання вина);

      найменування або торговельна марка постачальника (для холодильних приладiв) або модель холодильника для зберiгання вина (для холодильникiв для зберiгання вина);

      модель холодильного приладу (для холодильних приладiв);

     мiсце для зазначення найменування або торговельної марки постачальника та моделi холодильника для зберiгання вина розмiром 90 х 15 мiлiметрiв (для холодильникiв для зберiгання вина);

      мiсце для зазначення найменування або торговельної марки постачальника та моделi холодильного приладу розмiром 90 х 15 мiлiметрiв.

(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

 

Додаток 3
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

ВИМОГИ
до мiкрофiшi

     1. У мiкрофiшi зазначається така iнформацiя:

     найменування або торговельна марка постачальника холодильного приладу;

     модель холодильного приладу;

     категорiя холодильного приладу;

     клас енергоефективностi;

     рiчний обсяг енергоспоживання холодильним приладом, округлений до найближчого цiлого числа, кВт·г на рiк;

     об'єм зберiгання кожного вiддiлення, його тип та маркування;

     проектна температура iнших вiддiлень. Для вiддiлень для зберiгання вина зазначається найхолоднiша температура зберiгання або попередньо встановлена у вiддiленнi, або така, що може бути встановлена споживачем та пiдтримуватися постiйно вiдповiдно до iнструкцiї постачальника;

     перелiк вiддiлень, що не обмерзають (no frost);

     час автономного живлення без споживання енергiї;

     продуктивнiсть заморожування протягом 24 годин, кiлограмiв;

     клiматичний клас холодильного приладу;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за базовим значенням 1 пВт, дБА;

     данi щодо вбудовування холодильного приладу (у разi потреби);

     данi щодо призначення холодильника для зберiгання вина (у форматi - "Цей прилад призначено лише для зберiгання вина").

     2. Одна мiкрофiша може охоплювати кiлька моделей холодильних приладiв одного постачальника.

     3. Iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi, може бути надана у формi копiї енергетичної етикетки у кольоровому або чорно-бiлому виглядi. У такому разi iнформацiя, зазначена у пунктi 1 цього додатка, яка не зазначена на енергетичнiй етикетцi, повинна бути надана споживачевi.

(додаток 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

 

Додаток 4
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

ВИМОГИ
до технiчної енергетичної документацiї

     1. Технiчна енергетична документацiя повинна включати:

     iнформацiю про повне найменування та мiсцезнаходження постачальника холодильного приладу;

     загальний опис моделi холодильного приладу, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї;

     iнформацiю про стандарти, яким вiдповiдає холодильний прилад (у разi потреби);

     вiдомостi про технiчнi параметри, необхiднi для проведення вимiрювань, зокрема габаритнi розмiри, загальну площу, необхiдну для використання холодильного приладу, загальну мiсткiсть, об'єм зберiгання та загальний об'єм зберiгання, тип маркування вiддiлень для зберiгання заморожених продуктiв, тип розморожування, температуру пiд час зберiгання, енергоспоживання, час, необхiдний для пiдвищення температури, продуктивнiсть заморожування, вологiсть у вiддiленнi для зберiгання вина, рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi;

     вiдомостi про iндекс енергоефективностi та еквiвалентний обсяг холодильного приладу.

     2. Якщо iнформацiя, що стосується певної моделi холодильного приладу, отримана шляхом проведення розрахункiв та/або методом екстраполяцiї з iнших еквiвалентних побутових холодильних приладiв, технiчна енергетична документацiя повинна включати данi (показники) таких розрахункiв та випробувань, виконаних з метою проведення перевiрки їх точностi, математичну модель для визначення експлуатацiйних якостей та характеристик холодильного приладу. У технiчнiй енергетичнiй документацiї також зазначається перелiк еквiвалентних побутових холодильних приладiв, iнформацiю про якi отримано таким шляхом.

 

Додаток 5
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

IНФОРМАЦIЯ,
яка надається у разi, коли споживач не має змоги побачити холодильний прилад, який пропонується до продажу, в прокат або лiзинг

     1. У разi коли споживач не має змоги побачити холодильний прилад, який пропонується до продажу, в прокат або лiзинг, надається така iнформацiя:

     клас енергоефективностi;

     рiчний обсяг енергоспоживання, округлений до найближчого цiлого числа, кВт·г на рiк;

     об'єм зберiгання кожного вiддiлення та тип маркування (у разi наявностi);

     клiматичний клас холодильного приладу;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за базовим значенням 1 пВт, округлений до найближчого цiлого числа;

     данi щодо вбудовування холодильного приладу (у разi потреби);

     данi щодо призначення холодильника для зберiгання вина;

     iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi холодильного приладу (у разi потреби).

     2. Шрифт, яким наводиться iнформацiя, повинен дати змогу споживачевi ознайомитися з такою iнформацiєю без використання спецiального приладу.

 

Додаток 6
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

ВИМОГИ
щодо проведення випробування холодильного приладу

     1. Випробування холодильного приладу проводиться з дотриманням таких вимог:

     протиконденсацiйнi обiгрiвачi повиннi бути ввiмкненi та встановленi на максимальне нагрiвання (у разi наявностi);

     такий пристрiй, як автомат для подачi льоду або охолодженої води чи напоїв, повинен бути ввiмкнений пiд час вимiрювання енергоспоживання, але не повинен використовуватися (у разi наявностi);

     температура зберiгання протягом часу, необхiдного для вимiрювання енергоспоживання, є номiнальною температурою найхолоднiшого типу вiддiлення для тривалого нормального використання вiдповiдно до iнструкцiї постачальника;

     енергоспоживання холодильного приладу вимiрюється у найхолоднiшому режимi вiдповiдно до iнструкцiї постачальника щодо нормального використання будь-якого вiддiлення.

     2. Пiд час випробування холодильного приладу визначаються такi технiчнi параметри:

     габаритнi розмiри холодильного приладу, мiлiметрiв;

     габаритнi розмiри, необхiднi для використання холодильного приладу, мiлiметрiв;

     загальна мiсткiсть, лiтрiв;

     об'єм зберiгання вiддiлень та загальний об'єм зберiгання, лiтрiв;

     тип розморожування;

     температура зберiгання, °C;

     енергоспоживання, кВт·г на добу;

     час, необхiдний для пiдвищення температури;

     продуктивнiсть заморожування протягом 24 годин, кiлограмiв;

     вологiсть вiддiлення для зберiгання вина, вiдсоткiв;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi за базовим значенням 1 пВт, дБА.

 

Додаток 7
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

ВИМОГИ
щодо проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик холодильних приладiв вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

     Перевiрка фактичних технiчних характеристик холодильних приладiв проводиться шляхом тестування одного холодильного приладу.

     Якщо за результатами перевiрки виявлено невiдповiднiсть показникiв, визначених постачальником вiдповiдно до Технiчного регламенту, проводиться додаткове тестування трьох холодильних приладiв.

     Середнє арифметичне значення показникiв, отриманих за результатами проведення перевiрки, повинно вiдповiдати номiнальному значенню показника, визначеному постачальником.

     В iншому випадку холодильний прилад та iншi еквiвалентнi побутовi холодильнi прилади вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам Технiчного регламенту.

Параметри, за якими проводиться перевiрка Допустима рiзниця значень показникiв
Загальний обсяг зберiгання не менше номiнального значення на 3 вiдсотки або 1 лiтр залежно вiд того, яке значення є бiльшим
Обсяг зберiгання не бiльше номiнального значення на 3 вiдсотки або 1 лiтр залежно вiд того, яке значення є бiльшим
Продуктивнiсть заморожування не менше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Споживання енергiї (E24h) не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Вiдносна вологiсть вiддiлення для зберiгання вина не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв

     Рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi повинен вiдповiдати номiнальному значенню показника.

(додаток 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

 

Додаток 8
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

КЛАСИФIКАЦIЯ
холодильних приладiв, метод обчислення еквiвалентного об'єму та iндексу енергоефективностi

Класифiкацiя холодильних приладiв

Категорiї холодильних приладiв

Категорiя Найменування холодильного приладу
1 Холодильник з вiддiленнями для зберiгання свiжих продуктiв
2 Холодильник для зберiгання продуктiв, холодильник для зберiгання вина
3 Холодильник-охолоджувач, холодильник з низькотемпературним вiддiленням, не маркованим зiрочкою
4 Холодильник з низькотемпературним вiддiленням, маркованим однiєю зiрочкою (*)
5 Холодильник з низькотемпературним вiддiленням, маркованим двома зiрочками (**)
6 Холодильник з низькотемпературним вiддiленням, маркованим трьома зiрочками (***)
7 Холодильник-морозильник з морозильним вiддiленням, маркованим чотирма зiрочками (****)
8 Морозильник вертикального типу
9 Морозильник-скриня
10 Багатофункцiональний холодильник, iнший холодильний прилад

     Низькотемпературним вiддiленням холодильного приладу є будь-яке вiддiлення з температурою -6° C i нижче.

     Холодильнi прилади, якi не можуть бути класифiкованi за категорiями 1 - 9, класифiкуються за категорiєю 10.

     Категорiї холодильних приладiв визначаються залежно вiд комбiнацiї вiддiлень незалежно вiд кiлькостi дверей та/або ящикiв.

Комбiнацiя вiддiлень холодильного приладу

Категорiя холодильного приладу Комбiнацiя вiддiлень холодильного приладу
вiддiлення для зберiгання вина
(+12° C)
вiддiлення- сховище
(+12° C)
вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв (+5° C) вiддiлення для охолоджування
(0° C)
вiддiлення для приготування льоду та вiддiлення, не марковане зiрочкою
(0° C)
вiддiлення, марковане однiєю зiрочкою
(-6° C)
вiддiлення, марковане двома зiрочками
(-12° C)
вiддiлення, марковане трьома зiрочками (-18° C) вiддiлення для заморожування, марковане чотирма зiрочками
(-18° C)
iнше вiддiлення (номiнальна температура)
1 N N Y N N N N N N N
2 O O Y N N N N N N O
O Y N N N N N N N O
Y N N N N N N N N N
3 O O Y Y O N N N N O
O O Y O Y N N N N O
4 O O Y O O Y N N N O
5 O O Y O O O Y N N O
6 O O Y O O O O Y N O
7 O O Y O O O O O Y O
8 N N N N N N O Y Y N
9 N N N N N N O N Y N
10 O O O O O O O O O O

____________
     Примiтка. Умовнi позначення:

     Y - наявнiсть вiддiлення в холодильному приладi;

     N - вiдсутнiсть вiддiлення в холодильному приладi;

     O - наявнiсть вiддiлення в холодильному приладi є необов'язковою.

Клiматичнi класи холодильних приладiв

Клiматичний клас холодильного приладу Позначення клiматичного класу Середня температура повiтря, °C
Розширений помiрний SN вiд +10 до +32
Помiрний N вiд +16 до +32
Субтропiчний ST вiд +16 до +38
Тропiчний T вiд +16 до +43

     Холодильний прилад повинен пiдтримувати вiдповiдну температуру зберiгання у рiзних вiддiленнях одночасно та в межах дозволених температурних вiдхилень (пiд час циклу розморожування).

     Холодильнi прилади 10 категорiї повиннi пiдтримувати вiдповiдну температуру зберiгання у рiзних типах вiддiлень, якщо така температура може бути встановлена споживачем вiдповiдно до iнструкцiї постачальника.

Температура вiддiлень холодильного приладу

Iнше вiддiлення Вiддiлення для зберiгання вина Вiддiлення з помiрною температурою Вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв Морозильне вiддiлення Вiддiлення, марковане однiєю зiрочкою Вiддiлення, марковане двома зiрочками Вiддiлення для заморожування продуктiв та вiддiлення, марковане трьома зiрочками
> +14° C +5° C -
+20° C
+8° C - +14° C 0° C - +8° C -2° C - +3° C < -6° C < -12° C < -18° C

     Температура зберiгання вiддiлень для приготування льоду та вiддiлень для зберiгання заморожених продуктiв, не маркованих зiрочкою, повинна бути нижче 0° C.

     Для холодильних приладiв, що не обмерзають, пiд час циклу розморожування дозволяється вiдхилення температури не бiльш як 3° C протягом чотирьох годин або 20 вiдсоткiв тривалостi робочого циклу.

Визначення еквiвалентного об'єму холодильного приладу

     Еквiвалентний об'єм холодильного приладу (Veq) визначається за такою формулою (з точнiстю до найближчого цiлого числа):

n
Veq = [ S Vc x Wc x FFc] x CC x BI,
c=1

     де n - кiлькiсть вiддiлень холодильного приладу;

     Vc - об'єм окремого вiддiлення холодильного приладу, лiтрiв;

     Wc - термодинамiчний коефiцiєнт;

     FFc, CC i BI - поправковi коефiцiєнти.

     Термодинамiчний коефiцiєнт визначається як рiзниця мiж номiнальною температурою вiддiлення холодильного приладу та температурою навколишнього природного середовища у стандартних умовах +25° C, що вiдображається як спiввiдношення такої рiзницi для вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв при температурi +5° C за такою формулою:

Wc = (25 - Tc) / 20,

     де Tc - номiнальна температура вiддiлення холодильного приладу.

Найменування вiддiлення холодильного приладу Номiнальна температура, °C Термодинамiчний коефiцiєнт (Wc)
Вiддiлення для зберiгання вина +12 0,65
Вiддiлення для зберiгання свiжих продуктiв +5 1
Вiддiлення для охолоджування 0 1,25
Вiддiлення для приготування льоду та вiддiлення, не марковане зiрочкою 0 1,25
Вiддiлення, марковане однiєю зiрочкою (*) -6 1,55
Вiддiлення, марковане двома зiрочками (**) -12 1,85
Вiддiлення, марковане трьома зiрочками (***) -18 2,15
Вiддiлення для заморожування, марковане чотирма зiрочками (****) -18 2,15

     Для iнших вiддiлень холодильного приладу номiнальна температура та термодинамiчний коефiцiєнт визначаються його виробником.

     Термодинамiчний коефiцiєнт визначається:

     для багатофункцiонального холодильного приладу - за номiнальною температурою найхолоднiшого вiддiлення, температура якого може бути встановлена споживачем i постiйно пiдтримуватися згiдно з iнструкцiєю постачальника;

     для будь-якої секцiї, маркованої двома зiрочками, що розташована всерединi вiддiлення для заморожування, - за номiнальною температурою -12° C;

     для iнших вiддiлень холодильного приладу - за найнижчою розрахунковою температурою, яка може бути встановлена споживачем i постiйно пiдтримуватися згiдно з iнструкцiєю постачальника.

Поправковi коефiцiєнти

Поправковий коефiцiєнт Значення Умови застосування
FF (система протидiї обмерзанню) 1,2 для вiддiлення, що не обмерзає (no frost), вiддiлення для зберiгання заморожених продуктiв
1 для iнших вiддiлень
CC (клiматичний клас) 1,2 для холодильного приладу тропiчного клiматичного класу
1,1 для холодильного приладу субтропiчного клiматичного класу
1 для холодильного приладу розширеного помiрного та помiрного клiматичного класу
BI (вбудованi) 1,2 для вбудованого холодильного приладу завширшки до 58 сантиметрiв
1 для iнших вбудованих холодильних приладiв

     У разi коли холодильний прилад належить до бiльш як одного клiматичного класу, для визначення його еквiвалентного об'єму використовується найбiльше значення поправкового коефiцiєнта CC.

Визначення iндексу енергоефективностi

     Iндекс енергоефективностi холодильного приладу (EEI) визначається за такою формулою (з точнiстю до першого десяткового знака пiсля коми):

EEI = AEc x 100,
SAEc

     де AEc - рiчне споживання електроенергiї холодильним приладом, кВт·год. на рiк;

     SAEc - стандартне рiчне споживання електроенергiї холодильним приладом, кВт·год. на рiк.

     Рiчне споживання електроенергiї холодильним приладом (AEc) визначається за такою формулою (з точнiстю до двох десяткових знакiв пiсля коми):

AEc = E24h х 365,

     де E24h - добове споживання електроенергiї холодильним приладом (з точнiстю до трьох десяткових знакiв пiсля коми), кВт·год. на добу.

     Стандартне рiчне споживання електроенергiї холодильним приладом (SAEc) визначається за такою формулою (з точнiстю до двох десяткових знакiв пiсля коми):

SAEc = Veq х M + N + CH,

     де Veq - еквiвалентний об'єм холодильного приладу, лiтрiв;

     CH - еквiвалент споживання 50 кВт·год. на рiк для холодильного приладу з вiддiленням для охолоджування, еквiвалентний об'єм якого становить не менш як 15 лiтрiв;

     M i N - коефiцiєнти, що визначенi для кожної категорiї холодильних приладiв.

Категорiя холодильного приладу Коефiцiєнт
M N
1 0,233 245
2 0,233 245
3 0,233 245
4 0,643 191
5 0,45 245
6 0,777 303
7 0,777 303
8 0,539 315
9 0,472 286
10    

     Для холодильного приладу категорiї 10 коефiцiєнти M i N залежать вiд номiнальної температури вiддiлення, що встановлюється споживачем i постiйно пiдтримується згiдно з iнструкцiєю постачальника, i кiлькостi зiрочок, якими маркованi вiддiлення з найменшою температурою для зберiгання.

     Для iнших вiддiлень холодильного приладу коефiцiєнти M i N вiдповiдають коефiцiєнтам для холодильного приладу категорiї 1.

 

Додаток 9
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

КЛАС ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТI
холодильних приладiв

Клас енергоефективностi, що застосовується до 30 червня 2014 року

Клас енергоефективностi Значення iндексу енергоефективностi
A+++ (найбiльш енергоефективний) EEI < 22
A++ 22 < EEI < 33
A+ 33 < EEI < 44
A 44 < EEI < 55
B 55 < EEI < 75
C 75 < EEI < 95
D 95 < EEI < 110
E 110 < EEI < 125
F 125 < EEI < 150
G (найменш енергоефективний) EEI < 150

Клас енергоефективностi, що застосовується з 1 липня 2014 року

Клас енергоефективностi Значення iндексу енергоефективностi
A+++ (найбiльш енергоефективний) EEI < 22
A++ 22 < EEI < 33
A+ 33 < EEI < 42
A 42 < EEI < 55
B 55 < EEI < 75
C 75 < EEI < 95
D 95 < EEI < 110
E 110 < EEI < 125
F 125 < EEI < 150
G (найменш енергоефективний) EEI < 150

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 серпня 2013 р. N 702

ПЛАН
заходiв iз застосування Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв

Найменування заходу Вiдповiдальнi за виконання Строк виконання
1. Приведення власних нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть з Технiчним регламентом енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв (далi - Технiчний регламент) (у разi потреби) Мiнекономрозвитку 2013 рiк
2. Популяризацiя застосування Технiчного регламенту за допомогою засобiв масової iнформацiї, а також шляхом проведення семiнарiв, конференцiй тощо Держенергоефективностi
Мiненерго
постiйно
3. Здiйснення заходiв щодо пiдготовки пiдприємств до застосування ними Технiчного регламенту - " - 2013 рiк
4. Розроблення та перегляд нацiональних стандартiв, необхiдних для впровадження енергетичного маркування побутових електричних холодильникiв - " - постiйно
5. Сприяння добровiльному застосуванню пiдприємствами Технiчного регламенту Держенергоефективностi 2013 рiк
6. Пiдготовка пропозицiй щодо внесення змiн (у разi потреби) до Технiчного регламенту Держенергоефективностi
Мiненерго
Держпродспоживслужба
постiйно
7. Пункт виключено    
 
(план заходiв iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.06.2014р. N 210, вiд 28.12.2016р. N 1069, вiд 03.03.2020р. N 163, вiд 22.07.2020р. N 718)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 серпня 2013 р. N 702

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування побутових пральних машин

Загальна частина

     1. Цей Технiчний регламент визначає основнi вимоги щодо подання споживачам iнформацiї про рiвень ефективностi споживання електроенергiї та iнших ресурсiв побутовими пральними машинами, а також додаткової iнформацiї.

     Технiчний регламент розроблено на основi Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) вiд 28 вересня 2010 р. N 1061/2010, що доповнює Директиву Європейського Парламенту та Ради 2010/30/ЄС вiд 19 травня 2010 р. щодо енергетичного маркування побутових пральних машин. Таблиця вiдповiдностi положень Делегованого регламенту положенням цього Технiчного регламенту наведена в додатку 1.

     2. Дiя цього Технiчного регламенту поширюється на побутовi пральнi машини вiтчизняного та iноземного виробництва, включаючи тi, що призначенi для професiйного використання, якi введенi в обiг на територiї України, зокрема:

     новi побутовi пральнi машини, що живляться вiд мережi електричного струму;

     побутовi пральнi машини, якi можуть використовувати акумуляторнi батареї;

     вбудованi побутовi пральнi машини.

     Дiя цього Технiчного регламенту не поширюється на побутовi комбiнованi прально-сушильнi машини.

(пункт 2 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     3. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у такому значеннi:

     вбудована побутова пральна машина - побутова пральна машина, яка призначена для вбудовування у шафу, нiшу в стiнi або схоже мiсце, що потребує використання меблевої фурнiтури;

     еквiвалентна побутова пральна машина - модель побутової пральної машини, розмiщеної на ринку, з такою самою номiнальною завантаженiстю, технiчними та експлуатацiйними характеристиками, рiвнем споживання енергiї та води, а також акустичного поширення шуму в повiтрi, як i iнша модель побутової пральної машини, розмiщеної постачальником на ринку пiд iншим торговим кодом;

     залишковий вмiст вологи - кiлькiсть вологи, що мiститься в бiлизнi пiсля завершення вiджимання;

     споживач - особа, яка придбаває або може придбати побутову пральну машину;

(абзац п'ятий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     номiнальна завантаженiсть - визначена постачальником максимальна маса сухих тканин певного виду, яка може бути оброблена у побутовiй пральнiй машинi за обраною програмою прання у разi завантаження вiдповiдно до iнструкцiї постачальника;

     побутова пральна машина - машина, яка очищує та ополiскує тканини з використанням води, виконує функцiю вiджимання i призначена для використання лише для непрофесiйних цiлей;

     програма прання - операцiї, визначенi постачальником для прання певних видiв тканин;

     пункт продажу - мiсце, де побутовi пральнi машини виставляються або пропонуються для продажу, в прокат або лiзинг;

     режим "вимкнено" - стан побутової пральної машини, що може тривати протягом невизначеного часу, коли вона вимкнена шляхом використання засобiв управлiння або перемикачiв, залишаючися пiдключеною до джерела живлення. Якщо засоби управлiння або перемикачi вiдсутнi, режим "вимкнено" означає стан побутової пральної машини, який досягається пiсля того, як побутова пральна машина пiсля завершення виконання програми прання самостiйно повертається до стабiльного стану енергоспоживання;

     режим очiкування - стан побутової пральної машини, який характеризується найнижчим рiвнем споживання енергiї та може тривати протягом невизначеного часу пiсля завершення програми прання та розвантаження побутової пральної машини без будь-якого подальшого втручання з боку споживача;

     цикл прання - процес прання, ополiскування та вiджимання вiдповiдно до визначеної програми прання;

     час виконання програми прання - час, що витрачається з моменту початку програми прання до її завершення, виключаючи будь-яку затримку, спричинену споживачем;

     часткове завантаження - частина номiнальної завантаженостi побутової пральної машини для визначеної програми прання.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi", Технiчному регламентi енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 серпня 2013 р. N 702.

Обов'язки постачальникiв та розповсюджувачiв

     4. Постачальник забезпечує надання разом з побутовою пральною машиною вiтчизняного та iноземного виробництва енергетичної етикетки та мiкрофiшi, iнформацiя на яких зазначається українською мовою та в разi потреби регiональною мовою або мовою меншин вiдповiдно до законодавства про мови.

     Вимоги до енергетичної етикетки визначенi у додатку 2, а вимоги до мiкрофiшi - додатку 3.

     5. Постачальник забезпечує розроблення технiчної енергетичної документацiї, яка повинна бути достатньою для проведення оцiнки достовiрностi iнформацiї, зазначеної на енергетичнiй етикетцi, вимогам цього Технiчного регламенту.

(абзац перший пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     Технiчна енергетична документацiя повинна вiдповiдати вимогам, визначеним у додатку 4.

     6. У пунктах продажу кожна побутова пральна машина повинна мати енергетичну етикетку, яка надається постачальником та прикрiплюється розповсюджувачем на лицьовому боцi або зверху побутової пральної машини. Нiщо не повинно закривати або зменшувати її видимiсть.

(пункт 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     7. Якщо побутова пральна машина пропонується для продажу, в прокат або лiзинг за поштовим замовленням, каталогом, через Iнтернет чи в iнший спосiб, коли споживач не має змоги побачити побутову пральну машину, розповсюджувач гарантовано забезпечує споживача iнформацiєю вiдповiдно до додатка 5 до того, як вiн придбає, вiзьме в прокат або лiзинг побутову пральну машину.

     8. Постачальники та розповсюджувачi забезпечують рекламу побутових пральних машин, на якi поширюється дiя цього Технiчного регламенту, що включає iнформацiю про клас енергоефективностi у разi зазначення в рекламi iнформацiї про споживання енергоресурсiв та цiну.

     9. Постачальники та розповсюджувачi повиннi включати до технiчних рекламних матерiалiв, що мiстять технiчнi параметри побутової пральної машини, iнформацiю про клас її енергоефективностi.

Методи вимiрювання

     10. Iнформацiя, яка зазначається на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi вiдповiдно до цього Технiчного регламенту, отримується за результатами вимiрювань, проведених згiдно з вiдповiдними нацiональними стандартами, офiцiйний перелiк яких публiкується Мiнекономрозвитку.

Державний ринковий нагляд

     11. Державний ринковий нагляд за вiдповiднiстю побутових пральних машин вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється шляхом встановлення наявностi енергетичної етикетки та мiкрофiшi, їх вiдповiдностi визначеним вимогам та у разi потреби проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик побутової пральної машини вiдповiдно до додатка 6.

(абзац перший пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     Технiчними характеристиками побутової пральної машини є:

(абзац другий пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

     клас енергоефективностi;

     рiчний обсяг енергоспоживання;

     рiчний обсяг споживання води;

     клас ефективностi вiджимання;

     споживча потужнiсть в режимi "вимкнено";

     споживча потужнiсть в режимi очiкування;

     тривалiсть режиму очiкування;

     залишковий вмiст вологи;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi.

Визначення класу енергоефективностi, класу ефективностi вiджимання та iнших технiчних характеристик побутових пральних машин

     12. Клас енергоефективностi та клас ефективностi вiджимання визначаються згiдно з додатком 7.

     13. Iндекс енергоефективностi, рiчний обсяг споживання води та залишковий вмiст вологи визначаються згiдно з додатком 8.

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

ТАБЛИЦЯ ВIДПОВIДНОСТI
положень Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) вiд 28 вересня 2010 р. N 1061/2010, що доповнює Директиву Європейського Парламенту та Ради 2010/30/ЄС вiд 19 травня 2010 р. щодо енергетичного маркування побутових пральних машин положенням Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

Положення Делегованого регламенту Положення Технiчного регламенту
Стаття 1 пункти 1 i 2 Технiчного регламенту
Стаття 2 абзац перший пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 1 абзацу першого статтi 2 абзац сьомий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 2 абзацу першого статтi 2 абзац другий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 3 абзацу першого статтi 2 -
Пункт 4 абзацу першого статтi 2 -
Пункт 5 абзацу першого статтi 2 абзац восьмий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 6 абзацу першого статтi 2 абзац дванадцятий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 7 абзацу першого статтi 2 абзац тринадцятий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 8 абзацу першого статтi 2 абзац шостий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 9 абзацу першого статтi 2 абзац чотирнадцятий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 10 абзацу першого статтi 2 абзац четвертий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 11 абзацу першого статтi 2 абзац десятий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 12 абзацу першого статтi 2 абзац одинадцятий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 13 абзацу першого статтi 2 абзац третiй пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 14 абзацу першого статтi 2 абзац п'ятий пункту 3 Технiчного регламенту
Пункт 15 абзацу першого статтi 2 абзац дев'ятий пункту 3 Технiчного регламенту
- абзац п'ятнадцятий пункту 3 Технiчного регламенту
Пiдпункт "a" статтi 3 пункт 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "b" статтi 3 пункт 4 Технiчного регламенту
Пiдпункт "c" статтi 3 пункт 5 Технiчного регламенту
Пiдпункт "d" статтi 3 пункт 8 Технiчного регламенту
Пiдпункт "e" статтi 3 пункт 9 Технiчного регламенту
Пiдпункт "a" статтi 4 пункт 6 Технiчного регламенту
Пiдпункт "b" статтi 4 пункт 7 Технiчного регламенту
Пiдпункт "c" статтi 4 пункт 8 Технiчного регламенту
Пiдпункт "d" статтi 4 пункт 9 Технiчного регламенту
Стаття 5 пункт 10 Технiчного регламенту
Стаття 6 пункт 11 Технiчного регламенту
Стаття 7  
Стаття 8 -
Стаття 9 -
Стаття 10 -
- пункт 12 Технiчного регламенту
- пункт 13 Технiчного регламенту
Додаток I додаток 2 до Технiчного регламенту
Додаток II додаток 3 до Технiчного регламенту
Додаток III додаток 4 до Технiчного регламенту
Додаток IV додаток 5 до Технiчного регламенту
Додаток V додаток 6 до Технiчного регламенту
Додаток VI додаток 7 до Технiчного регламенту
Додаток VII додаток 8 до Технiчного регламенту

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

ВИМОГИ
до енергетичної етикетки

     1. Енергетична етикетка оформляється за таким зразком:

     2. На енергетичнiй етикетцi зазначається iнформацiя про:

     найменування або торговельну марку постачальника побутової пральної машини;

     код моделi побутової пральної машини, який складається з лiтер та цифр;

     клас енергоефективностi побутової пральної машини. Лiтера, що означає клас енергоефективностi, розмiщується на тому самому рiвнi, що i вiдповiдна стрiлка;

     середньозважений рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною, визначений вiдповiдно до додатка 7 до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин, кВт·г на рiк;

     середньозважений рiчний обсяг споживання води побутовою пральною машиною, лiтрiв на рiк;

     номiнальну завантаженiсть для стандартної програми прання бавовни з iнтервалом 0,5 кiлограма;

     клас ефективностi вiджимання;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi пiд час прання та вiджимання бавовни при температурi 60° C за базовим значенням 1 пВт, дБА;

     3. Для виготовлення кольорової енергетичної етикетки слiд використовувати блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний кольори, фон - бiлий.

     Колiр будь-якого елемента енергетичної етикетки складається сполученням зазначених кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.

     Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр), якi означають вiдсотковий склад кольорiв у такiй послiдовностi: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.

     Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "00-70-X-00" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.

     Енергетична етикетка повинна бути розмiром щонайменше 110 х 220 мiлiметрiв. Якщо енергетична етикетка виготовляється у бiльшому форматi, її розмiри повиннi бути збiльшенi пропорцiйно.

     Енергетична етикетка повинна вiдповiдати таким вимогам:

      границi:

     лiнiї - завтовшки 5 pt;

     колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     круглi кути - 3,5 мiлiметра;

      кольорова панель - кольори X-51-00-27 i 00-16-X-00;

      енергетичний логотип:

     колiр - X-00-00-00;

     пiктограма кольорової панелi та енергетичного логотипу згiдно iз зразком;

     ширина - 92 мiлiметри;

     висота - 17 мiлiметрiв;

      границя:

     лiнiя - завтовшки 1 pt;

     колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     довжина - 92,5 мiлiметра;

      шкала A - G:

     стрiлка:

     - висота - 7 мiлiметрiв;

     - пробiл - 0,75 мiлiметра;

     кольори:

     - вищий клас - X-00-X-00;

     - другий клас - 70-00-X-00;

     - третiй клас - 30-00-X-00;

     - четвертий клас - 00-00-X-00;

     - п'ятий клас - 00-30-X-00;

     - шостий клас - 00-70-X-00;

     - останнiй клас - 00-X-X-00.

     текст:

     - Calibri bold - 18 pt;

     - великi лiтери бiлого кольору;

     символи "+ ":

     - Calibri bold - 12 pt;

     - бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;

      клас енергоефективностi:

     стрiлка:

     - ширина - 26 мiлiметрiв;

     - висота - 14 мiлiметрiв;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     текст:

     - Calibri bold - 29 pt;

     - великi лiтери бiлого кольору;

     символи "+":

     - Calibri bold - 18 pt;

     - бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;

      енергоспоживання:

     текст - Calibri regular 11 pt, capitals;

     колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      середньозважений рiчний обсяг енергоспоживання:

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 2 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 42 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 17 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      середньозважене рiчне споживання води:

     пiктограма згiдно iз зразком;

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 2 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 24 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 16 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      номiнальна завантаженiсть:

     пiктограма згiдно iз зразком;

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 2 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 24 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 16 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      клас ефективностi вiджимання:

     пiктограма згiдно iз зразком;

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 2 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 16 pt;

     - горизонтальна шкала - 75 вiдсоткiв;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 22 pt;

     - горизонтальна шкала - 75 вiдсоткiв;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi:

     пiктограма згiдно iз зразком;

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 2 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 24 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     - Calibri regular - 16 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      найменування або торговельна марка постачальника;

      модель побутової пральної машини;

      мiсце для зазначення найменування або торговельної марки постачальника та моделi побутової пральної машини розмiром 92 х 15 мiлiметрiв.

(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

 

Додаток 3
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

ВИМОГИ
до мiкрофiшi

     1. У мiкрофiшi зазначається з включенням до iнструкцiї постачальника або супровiдної документацiї, якi надаються разом з побутовою пральною машиною, така iнформацiя:

     1) найменування або торговельна марка постачальника;

     2) модель побутової пральної машини;

     3) номiнальна завантаженiсть для стандартної програми прання бавовни, яка визначається як мiнiмальна у результатi порiвняння номiнальної завантаженостi пiд час прання бавовни при температурi 60 i 40° C при повному завантаженнi, кiлограмiв;

     4) клас енергоефективностi;

     5) середньозважений рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною (у форматi - "Енергоспоживання "X" кВт·г на рiк") з урахуванням 220 стандартних циклiв прання для програми прання бавовни при температурi 60 i 40° C при повному та частковому завантаженнi з використанням режиму низького споживання енергiї (фактичне споживання енергiї залежить вiд використання побутової пральної машини), кВт·г на рiк;

     6) обсяг споживання електроенергiї для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному та частковому завантаженнi та температурi 40° C при частковому завантаженнi;

     7) середньозважена споживча потужнiсть в режимi "вимкнено" та очiкування;

     8) середньозважений рiчний обсяг споживання води побутовою пральною машиною (у форматi - "Споживання води "X" лiтрiв на рiк") з урахуванням 220 стандартних циклiв прання для програми прання бавовни при температурi 60 i 40° C при повному та частковому завантаженнi (фактичне споживання води залежить вiд використання побутової пральної машини), лiтрiв на рiк;

     9) клас ефективностi вiджимання (у форматi - "Клас ефективностi вiджимання "X") за шкалою вiд G (найменш ефективний) до A (найбiльш ефективний);

     10) максимальна швидкiсть обертiв барабана побутової пральної машини для стандартної програми прання бавовни, яка визначається як мiнiмальна у результатi порiвняння швидкостi обертiв барабана пiд час прання при температурi 60° C при повному завантаженнi та температурi 40° C при частковому завантаженнi;

     11) залишковий вмiст вологи для стандартної програми прання бавовни, що визначається як максимальний у результатi порiвняння залишкового вмiсту вологи пiд час прання при температурi 60° C при повному завантаженнi та температурi 40° C при частковому завантаженнi;

     12) пояснення того, що стандартна програма прання бавовни при температурi 60 i 40° C є програмою для прання, очищення звичайно забрудненої бавовни i найбiльш ефективною для споживання енергiї та води;

     13) час виконання стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному та частковому завантаженнi та температурi 40° C при частковому завантаженнi, округлений до найближчої хвилини, хвилин;

     14) тривалiсть режиму очiкування у разi, коли побутова пральна машина оснащена системою управлiння енергоспоживанням;

     15) рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi пiд час прання та вiджимання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi за базовим значенням 1 пВт, дБА;

     16) вiдомостi щодо вбудовування побутової пральної машини (у разi потреби).

     2. Одна мiкрофiша може охоплювати кiлька моделей побутових пральних машин одного постачальника.

     3. Iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi, може бути надана у формi копiї енергетичної етикетки у кольоровому або чорно-бiлому виглядi. У такому разi iнформацiя, зазначена у пунктi 1 цього додатка, яка не вiдображена на енергетичнiй етикетцi, повинна бути надана споживачевi.

(додаток 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

 

Додаток 4
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

ВИМОГИ
до технiчної енергетичної документацiї

     1. Технiчна енергетична документацiя включає:

     iнформацiю про повне найменування та адресу постачальника;

     загальний опис моделi побутової пральної машини, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї;

     посилання на стандарти, яким вiдповiдає побутова пральна машина;

     iнформацiю про те, чи випускає/не випускає побутова пральна машина пiд час прання iони срiбла;

     вiдомостi про технiчнi параметри, необхiднi для проведення вимiрювань, зокрема енергоспоживання, час виконання програми прання, споживання води, споживчу потужнiсть в режимi "вимкнено" та очiкування, тривалiсть режиму очiкування, залишковий вмiст вологи, рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi, максимальну кiлькiсть обертiв барабана побутової пральної машини пiд час вiджимання;

     вiдомостi про iндекс енергоефективностi, середньозважений рiчний обсяг споживання води та середньозважений залишковий вмiст вологи.

     2. Якщо iнформацiя, що стосується певної моделi побутової пральної машини, отримана шляхом проведення розрахункiв та/або методом екстраполяцiї з iнших еквiвалентних побутових пральних машин, технiчна енергетична документацiя повинна включати данi щодо таких розрахункiв та випробувань, виконаних з метою проведення перевiрки їх точностi, визначення експлуатацiйних якостей та характеристик побутової пральної машини. У технiчнiй енергетичнiй документацiї також зазначається перелiк еквiвалентних побутових пральних машин, iнформацiю про якi отримано таким шляхом.

 

Додаток 5
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

IНФОРМАЦIЯ,
яка надається у разi, коли споживачi не можуть побачити побутову пральну машину

     1. У разi коли споживачi не можуть побачити побутову пральну машину, їм надається така iнформацiя:

     номiнальна завантаженiсть для стандартної програми прання бавовни, яка визначається як мiнiмальна у результатi порiвняння номiнальної завантаженостi пiд час прання бавовни при температурi 60 i 40° C при повному завантаженнi, кiлограмiв;

     клас енергоефективностi;

     середньозважений рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною, кВт·г на рiк;

     середньозважене рiчне споживання води побутовою пральною машиною, лiтрiв на рiк;

     клас ефективностi вiджимання;

     максимальна швидкiсть обертiв барабана побутової пральної машини пiд час вiджимання для стандартної програми прання бавовни, яка визначається як мiнiмальна у результатi порiвняння швидкостi обертiв барабана пiд час прання при температурi 60° C при повному завантаженнi та температурi 40° C при частковому завантаженнi;

     залишковий вмiст вологи для стандартної програми прання бавовни, що визначається як максимальний у результатi порiвняння залишкового вмiсту вологи пiд час прання при температурi 60° C при повному завантаженнi та температурi 40° C при частковому завантаженнi;

     рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi пiд час прання та вiджимання для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi за базовим значенням 1 пВт, дБА;

     вiдомостi щодо вбудовування побутової пральної машини (у разi потреби).

     2. Додатково може надаватися iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi.

     3. Шрифт, яким наноситься iнформацiя, повинен давати змогу споживачевi ознайомитися з такою iнформацiєю без використання спецiального приладу.

 

Додаток 6
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

ВИМОГИ
щодо проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик побутової пральної машини вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

     Перевiрка вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик побутової пральної машини вимогам Технiчного регламенту проводиться шляхом тестування однiєї побутової пральної машини.

     Якщо за результатами перевiрки виявлено невiдповiднiсть показникiв, визначених постачальником вiдповiдно до Технiчного регламенту, проводиться додаткове тестування трьох побутових пральних машин.

     Середнє арифметичне значення показникiв, отриманих за результатами проведення перевiрки, повинно вiдповiдати номiнальному значенню показника, визначеному постачальником, крiм енергоспоживання, що не повинне перевищувати номiнальне значення бiльш як на 6 вiдсоткiв.

     В iншому випадку побутова пральна машина та iншi еквiвалентнi побутовi пральнi машини вважаються такими, що не вiдповiдають вимогам Технiчного регламенту.

Параметри, за якими проводиться перевiрка Допустима рiзниця значень показникiв
Рiчний обсяг енергоспоживання (AEc) не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Споживання енергiї (Et) не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Час виконання програми (Tt) не менше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Споживання води (Wt) не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Залишковий вмiст вологи (D) не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Швидкiсть обертiв барабана пральної машини пiд час вiджимання не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Споживча потужнiсть в режимi "вимкнено" та очiкування (Po та Pl) не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв у разi, коли споживання енергiї перевищує 1 Вт
не менше номiнального значення на 10 вiдсоткiв у разi, коли споживання енергiї дорiвнює або менше 1 Вт
Тривалiсть режиму очiкування (Tl) не бiльше номiнального значення на 10 вiдсоткiв
Рiвень акустичного поширення шуму в повiтрi повинен вiдповiдати номiнальному значенню показника.

 

Додаток 7
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

КЛАС
енергоефективностi та клас ефективностi вiджимання

Клас енергоефективностi

Клас енергоефективностi Iндекс енергоефективностi (EEI)
A+++ (найбiльш енергоефективний) EEI < 46
A++ 46 < EEI < 52
A+ 52 < EEI < 59
A 59 < EEI < 68
B 68 < EEI < 77
C 77 < EEI < 87
D (найменш енергоефективний) EEI > 87

Клас ефективностi вiджимання

Клас ефективностi вiджимання Залишковий вмiст вологи (D), вiдсоткiв
A (найбiльш ефективний) D < 45
B 45 < D < 54
C 54 < D < 63
D 63 < D < 72
E 72 < D < 81
F 81 < D < 90
G (найменш ефективний) D > 90

 

Додаток 8
до Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

ПОРЯДОК
визначення iндексу енергоефективностi, рiчного обсягу споживання води та залишкового вмiсту вологи

Визначення iндексу енергоефективностi

     1. Iндекс енергоефективностi визначається шляхом спiввiдношення середньозваженого рiчного обсягу енергоспоживання побутовою пральною машиною для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному i частковому завантаженнi та температурi 40° C при частковому завантаженнi i стандартного рiчного обсягу енергоспоживання побутовою пральною машиною.

     2. Iндекс енергоефективностi визначається за такою формулою:

EEI = AEc x 100,
SAEc

     де AEc - середньозважений рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною, округлений до другого знака пiсля коми, кВт·г на рiк;

     SAEc - стандартний рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною, округлений до другого знака пiсля коми, кВт·г на рiк.

     3. Стандартний рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною визначається за такою формулою:

SAEc = 47 х c + 51,7,

     де c - номiнальна завантаженiсть для стандартної програми прання бавовни, яка визначається як мiнiмальна у результатi порiвняння номiнальної завантаженостi пiд час прання бавовни при температурi 60 i 40° C при повному завантаженнi, кiлограмiв.

     4. Середньозважений рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною визначається за такою формулою:

AEc = Et x 220 + [Po x (525600 - (Tt x 200)) / 2 + Pl x (525600 - (Tt x 200) / 2] / (60 x 1000),

     де Et - значення середньозваженого споживання електроенергiї за один цикл прання, округлене до третього знака пiсля коми, кВт·г;

     Po - значення середньозваженої потужностi в режимi "вимкнено", округлене до другого знака пiсля коми, Вт;

     Pl - значення середньозваженої потужностi в режимi очiкування, округлене до другого знака пiсля коми, Вт;

     Tt - середньозважений час виконання програми прання, округлений до найближчої хвилини, хвилин;

     220 - загальна кiлькiсть стандартних циклiв прання на рiк.

     У разi коли побутова пральна машина обладнана системою управлiння споживанням енергiї та автоматично повертається до режиму "вимкнено" пiсля закiнчення програми прання, середньозважений рiчний обсяг енергоспоживання побутовою пральною машиною визначається з урахуванням тривалостi режиму очiкування за такою формулою:

AEc = Et x 220 + {(Pl x Tl x 220) + Po x [525600 - (Tt x 200) - (Tl x 200)]} / (60 x 1000),

     де Tl - час у режимi очiкування, округлений до найближчої хвилини, хвилин.

     5. Середньозважене споживання електроенергiї за один цикл прання визначається за такою формулою:

Et = (3 x Et,60 + 2 x Et,60 1/2 +2 x Et,40 1/2) / 7,

     де Et,60 - споживання електроенергiї для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi;

     Et,60 1/2 - споживання електроенергiї для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при частковому завантаженнi;

     Et,40 1/2 - споживання електроенергiї для стандартної програми прання бавовни при температурi 40° C при частковому завантаженнi.

     6. Середньозважена потужнiсть в режимi "вимкнено" визначається за такою формулою:

Po = (3 x P0,60 + 2 x P0,60 1/2 +2 x P0,40 1/2) / 7,

     де P0,60 - потужнiсть в режимi "вимкнено" для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi;

     P0,60 1/2 - потужнiсть в режимi "вимкнено" для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при частковому завантаженнi;

     P0,40 1/2 - потужнiсть в режимi "вимкнено" для стандартної програми прання бавовни при температурi 40° C при частковому завантаженнi.

     7. Середньозважена потужнiсть в режимi очiкування визначається за такою формулою:

Pl = (3 x Pl,60 + 2 x Pl,60 1/2 +2 x Pl,40 1/2) / 7,

     де Pl,60 - потужнiсть в режимi "вимкнено" для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi;

     Pl,60 1/2 - потужнiсть в режимi "вимкнено" для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при частковому завантаженнi;

     Pl,40 1/2 - потужнiсть в режимi "вимкнено" для стандартної програми прання бавовни при температурi 40° C при частковому завантаженнi.

     8. Середньозважений час виконання програми прання визначається за такою формулою:

Tt = (3 x Tt,60 + 2 x Tt,60 1/2 +2 x Tt,40 1/2) / 7,

     де Tt,60 - час виконання стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi;

     Tt,60 1/2 - час виконання стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при частковому завантаженнi;

     Tt,40 1/2 - час виконання стандартної програми прання бавовни при температурi 40° C при частковому завантаженнi.

     9. Середньозважений час у режимi очiкування визначається за такою формулою:

Tl = (3 x Tl,60 + 2 x Tl,60 1/2 +2 x Tl,40 1/2) / 7,

     де Tl,60 - час у режимi очiкування для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi;

     Tl,60 1/2 - час у режимi очiкування для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при частковому завантаженнi;

     Tl,40 1/2 - час у режимi очiкування для стандартної програми прання бавовни при температурi 40° C при частковому завантаженнi.

Визначення рiчного обсягу споживання води побутовою пральною машиною

     10. Середньозважений рiчний обсяг споживання води, округлений до найближчого цiлого числа, визначається за такою формулою:

AWc = Wt х 220,

     де Wt - середньозважений обсяг споживання води за один цикл прання, округлений до найближчого цiлого числа, лiтрiв;

     220 - загальна кiлькiсть стандартних циклiв прання на рiк.

     11. Середньозважений обсяг споживання води за один цикл прання визначається за такою формулою:

Wt = (3 x Wt,60 + 2 x Wt,60 1/2 +2 x Wt,40 1/2) / 7,

     де Wt,60 - обсяг споживання води для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi;

     Wt,60 1/2 - обсяг споживання води для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при частковому завантаженнi;

     Wt,40 1/2 - обсяг споживання води для стандартної програми прання бавовни при температурi 40° C при частковому завантаженнi.

Визначення залишкового вмiсту вологи

     12. Середньозважений залишковий вмiст вологи, округлений до найближчого цiлого числа, визначається за такою формулою:

D = (3 x D60 + 2 x D60 1/2 +2 x D40 1/2) / 7,

     де D60 - залишковий вмiст вологи для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при повному завантаженнi, округлений до найближчого цiлого числа, вiдсоткiв;

     D60 1/2 - залишковий вмiст вологи для стандартної програми прання бавовни при температурi 60° C при частковому завантаженнi, округлений до найближчого цiлого числа, вiдсоткiв;

     D40 1/2 - залишковий вмiст вологи для стандартної програми прання бавовни при температурi 40° C при частковому завантаженнi, округлений до найближчого цiлого числа, вiдсоткiв.

(додаток 8 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.05.2015р. N 338)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 серпня 2013 р. N 702

ПЛАН
заходiв iз застосування Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин

Найменування заходу Вiдповiдальнi за виконання Строк виконання
1. Приведення власних нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть з Технiчним регламентом енергетичного маркування побутових пральних машин (далi - Технiчний регламент) (у разi потреби) Мiнекономрозвитку 2013 рiк
2. Популяризацiя застосування Технiчного регламенту за допомогою засобiв масової iнформацiї, а також шляхом проведення семiнарiв, конференцiй тощо Держенергоефективностi
Мiненерго
постiйно
3. Здiйснення заходiв щодо пiдготовки пiдприємств до застосування ними Технiчного регламенту - " - 2013 рiк
4. Розроблення та перегляд нацiональних стандартiв, необхiдних для впровадження енергетичного маркування побутових пральних машин - " - постiйно
5. Сприяння добровiльному застосуванню пiдприємствами Технiчного регламенту Держенергоефективностi 2013 рiк
6. Пiдготовка пропозицiй щодо внесення змiн до Технiчного регламенту (у разi потреби) Держенергоефективностi
Мiненерго
Держпродспоживслужба
постiйно
7. Пункт виключено    
 
(план заходiв iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.06.2014р. N 210, вiд 28.12.2016р. N 1069, вiд 03.03.2020р. N 163, вiд 22.07.2020р. N 718)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 серпня 2013 р. N 702

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 сiчня 2010 р. N 5 "Про затвердження Технiчного регламенту енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення" (Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 1, ст. 23).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 лютого 2011 р. N 107 "Про затвердження Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових холодильникiв, морозильникiв та їх комбiнацiй" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 12, ст. 509).

     3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 лютого 2011 р. N 108 "Про затвердження Технiчного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 12, ст. 510).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.