МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

11.12.2014 N 1203


Про затвердження Порядку контролю за розподiлом тарифної квоти

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 грудня 2014 р. за N 1655/26432


     Вiдповiдно до положень Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, ратифiкованої Законом України вiд 16 вересня 2014 року N 1678-VII "Про ратифiкацiю Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони", наказую:

     1. Затвердити Порядок контролю за розподiлом тарифної квоти, що додається.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Державнiй фiскальнiй службi України (Бiлоус I. О.) розробити програмне забезпечення для ведення програмно-iнформацiйного комплексу, що входить до складу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи органiв доходiв i зборiв.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi роздiлом IV Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, але не ранiше дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра фiнансiв України Фудашкiна Д. О. та заступника Голови Державної фiскальної служби України Макаренка А. В.

Мiнiстр Н. Яресько
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Голови Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва О. Л. Шейко
Голова Державної фiскальної служби України I. О. Бiлоус

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
11 грудня 2014 року N 1203
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 грудня 2014 р. за N 1655/26432

Порядок
контролю за розподiлом тарифної квоти

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає механiзм використання тарифних квот на iмпорт в Україну товарiв з держав - членiв ЄС та з iнших країн, якщо це передбачено мiжнародними договорами України про вiльну торгiвлю з цими країнами.

     Дiя цього Порядку розповсюджується на всiх осiб, що здiйснюють ввезення для вiльного обiгу в Українi товарiв, на якi встановлено тарифнi квоти (далi - товари):

     Додатком I-A до Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони;

     мiжнародними договорами України про вiльну торгiвлю.

     2. Державна фiскальна служба України здiйснює публiкацiю та щоденне оновлення на офiцiйному веб-порталi у мережi Iнтернет iнформацiї про загальнi обсяги та залишок невикористаної тарифної квоти за кожним видом продукцiї.

     3. Розподiл тарифної квоти мiж особами, що здiйснюють ввезення товарiв для вiльного обiгу в Українi, здiйснюється у порядку черговостi залежно вiд часу та дати реєстрацiї митницею митної декларацiї.

     При цьому якщо тарифна квота на певний вид продукцiї включає декiлька позицiй з рiзними перелiками кодiв товарiв згiдно з УКТ ЗЕД, то в першу чергу використовується частина тарифної квоти перелiку з меншою кiлькiстю кодiв товарiв згiдно з УКТ ЗЕД.

II. Контроль за розподiлом тарифної квоти

     1. Облiк та контроль за розподiлом тарифної квоти здiйснюються за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу, що входить до складу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи органiв доходiв i зборiв (далi - ПIК "Облiк тарифних квот").

     2. Заявкою на отримання декларантом тарифної квоти є подана митницi митна декларацiя на бланку єдиного адмiнiстративного документа для випуску товарiв у вiльний обiг (заповнена у звичайному порядку, або додаткова до попередньої, перiодичної, тимчасової декларацiй, або попередня митна декларацiя з обсягом даних, необхiдним для випуску товарiв у вiльний обiг), у якiй задекларовано:

     код товару на рiвнi товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТ ЗЕД;

     країну походження товарiв;

     код тарифної преференцiї, визначеної Класифiкатором звiльнень вiд сплати митних платежiв при ввезеннi товарiв на митну територiю України, затвердженим вiдповiдно до статтi 454 Митного кодексу України.

     Для отримання декларантом тарифної квоти на обсяг товарiв, задекларованих у митнiй декларацiї, митницi, крiм декларацiї, подаються документи, що пiдтверджують статус преференцiйного походження товарiв (сертифiкати про перевезення товарiв EUR.1 або декларацiю-iнвойс - у разi, якщо експортером товарiв є визнаний iноземною митницею країни-контрагента уповноважений експортер).

     3. Пiсля реєстрацiї митної декларацiї ПIК "Облiк тарифних квот" резервує за декларантом тарифнi квоти на вiдповiднi види продукцiї в обсягах, зазначених у прийнятiй до оформлення митнiй декларацiї.

     Iнформацiя про резервування тарифної квоти вiдображається у ПIК "Облiк тарифних квот" та доступна для перегляду на всiх митницях.

     Зарезервований обсяг тарифної квоти не може бути наданий iншому декларанту або цьому самому декларанту за поданою ним iншою митною декларацiєю до прийняття митницею рiшення щодо оформлення митної декларацiї або надання за нею картки вiдмови.

     Резервуванню пiдлягає зазначений у митнiй декларацiї обсяг тарифної квоти, якщо вiн на момент реєстрацiї митної декларацiї не перевищує залишку невикористаної тарифної квоти, за винятком уже зарезервованої тарифної квоти. В iншому разi (якщо зазначений у митнiй декларацiї обсяг тарифної квоти перевищує залишок невикористаної тарифної квоти, за винятком вже зарезервованої тарифної квоти) за такою декларацiєю видається картка вiдмови.

     4. Пiсля здiйснення усiх визначених законодавством та нормативно-правовими актами з питань митної справи митних формальностей та прийняття рiшення щодо випуску товарiв у вiльний обiг ПIК "Облiк тарифних квот" змiнює статус зарезервованої тарифної квоти на використану.

     У разi надання декларанту картки вiдмови за поданою ним митною декларацiєю ПIК "Облiк тарифних квот" вивiльняє зарезервовану тарифну квоту та надає їй статус невикористаної.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.