ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до роздiлу VIII "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" щодо зменшення навантаження на фонд оплати працi

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до роздiлу VIII "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 2 - 3, ст. 11; 2014 р., N 44, ст. 2040) такi змiни:

     1. Пункт 93 в редакцiї Закону України вiд 2 вересня 2014 року N 1669-VII вважати пунктом 94.

     2. Доповнити пунктом 95 такого змiсту:

     "95. По 31 грудня 2015 року при нарахуваннi заробiтної плати (доходiв) фiзичним особам та/або при нарахуваннi винагороди за цивiльно-правовими договорами, допомоги по тимчасовiй непрацездатностi та допомоги у зв'язку з вагiтнiстю та пологами розмiр єдиного внеску, встановлений частиною п'ятою та абзацом другим частини шостої статтi 8 Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" для платникiв єдиного внеску, визначених в абзацах другому, третьому, четвертому та сьомому пункту 1 частини першої статтi 4 цього Закону, застосовується з понижуючим коефiцiєнтом (далi - коефiцiєнт), якщо платником виконуються одночасно такi умови:

     а) база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звiтному мiсяцi (далi - БН(зо) збiльшилась на 20 i бiльше вiдсоткiв порiвняно з середньомiсячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рiк в розрахунку на одну застраховану особу (далi - СмБН(зо)2014);

     б) пiсля застосування коефiцiєнта середнiй платiж на одну застраховану особу в звiтному мiсяцi (далi - СП(зо)м) складе не менше нiж середньомiсячний платiж на одну застраховану особу платника за 2014 рiк (далi - СмП(зо)2014);

     в) кiлькiсть застрахованих осiб у звiтному мiсяцi, яким нарахованi виплати, не перевищує 200 вiдсоткiв середньомiсячної кiлькостi застрахованих осiб платника за 2014 рiк (далi - СмК(зо)2014). Ця умова не застосовується до платникiв єдиного внеску, визначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статтi 4 цього Закону.

     Коефiцiєнт щомiсячно обчислюється платниками самостiйно, за такою формулою:

     коефiцiєнт = СмБН(зо)2014/БН(зо), де:

     СмБН(зо)2014 - середньомiсячна база нарахування єдиного внеску для платника у 2014 роцi в розрахунку на одну застраховану особу - це сума нарахованої заробiтної плати, винагород за виконану роботу (наданi послуги) за цивiльно-правовими договорами, допомоги по тимчасовiй непрацездатностi та допомоги у зв'язку з вагiтнiстю та пологами, на яку нараховується єдиний внесок / кiлькiсть звiтних мiсяцiв платника в 2014 роцi/СмК(зо)2014;

     БН(зо) - база нарахування єдиного внеску на одну застраховану особу за мiсяць, за який нараховується заробiтна плата (дохiд) та/або винагорода за цивiльно-правовим договором, - це сума нарахованої заробiтної плати, винагород за виконану роботу (наданi послуги) за цивiльно-правовими договорами, допомоги по тимчасовiй непрацездатностi та допомоги у зв'язку з вагiтнiстю та пологами, на яку нараховується єдиний внесок у звiтному мiсяцi 2015 року / кiлькiсть застрахованих осiб платника у звiтному мiсяцi 2015 року, яким нарахованi виплати;

     СмК(зо)2014 - середньомiсячна кiлькiсть застрахованих осiб платника за 2014 рiк - це сумарна кiлькiсть застрахованих осiб, яким нарахованi виплати у кожному мiсяцi в 2014 роцi / кiлькiсть звiтних мiсяцiв платника в 2014 роцi;

     СмП(зо)2014 - середньомiсячний платiж на одну застраховану особу у 2014 роцi - це сума нарахованого єдиного внеску за 2014 рiк / кiлькiсть звiтних мiсяцiв платника в 2014 роцi/СмК(зо)2014;

     СП(зо)м - середнiй платiж на одну застраховану особу у звiтному мiсяцi - це сума нарахованого єдиного внеску у звiтному мiсяцi 2015 року / кiлькiсть застрахованих осiб у звiтному мiсяцi 2015 року, яким нарахованi виплати.

     Якщо в результатi розрахунку коефiцiєнта його значення складає менше нiж 0,4, то платник застосовує коефiцiєнт 0,4.

     Коефiцiєнт застосовується в тому числi при нарахуваннi заробiтної плати (доходiв) фiзичним особам з джерел не за основним мiсцем роботи.

     Коефiцiєнт не застосовується платниками єдиного внеску, вказаними в абзацi сьомому пункту 1 частини першої статтi 4 цього Закону, якi виплачують грошове забезпечення.

     Розрахований коефiцiєнт та розмiр єдиного внеску зазначаються з трьома знаками пiсля коми.

     При розрахунку коефiцiєнта показники за 2014 рiк визначаються на пiдставi звiтностi платника єдиного внеску, яка подається вiдповiдно до вимог цього Закону.

     У разi застосування коефiцiєнта платник єдиного внеску зазначає про це в звiтi.

     Платник єдиного внеску, що застосував коефiцiєнт та не сплатив нарахований єдиний внесок у встановленi Законом строки, позбавляється права в майбутньому застосувати коефiцiєнт до повної сплати такої недоїмки (боргу). Право на застосування коефiцiєнта поновлюється з мiсяця, в якому сплачено таку недоїмку (борг).

     З 1 сiчня 2016 року при нарахуваннi заробiтної плати (доходiв) фiзичним особам та/або при нарахуваннi винагороди за цивiльно-правовими договорами ставки єдиного внеску, встановленi частиною п'ятою та абзацом другим частини шостої статтi 8 Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" для платникiв єдиного внеску, визначених в абзацах другому, третьому, четвертому та сьомому пункту 1 частини першої статтi 4 цього Закону, застосовуються з коефiцiєнтом 0,6".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, пункт 3 роздiлу II "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України вiд 28 грудня 2014 року N 77-VIII "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо реформування загальнообов'язкового державного соцiального страхування та легалiзацiї фонду оплати працi".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
2 березня 2015 року
N 219-VIII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.