КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 2 вересня 2015 р. N 667


Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 25 листопада 2015 року N 1087,
вiд 28 грудня 2016 року N 1018,
вiд 28 грудня 2016 року N 1051,
вiд 16 сiчня 2019 року N 19,
вiд 13 березня 2019 року N 254,
вiд 11 вересня 2019 року N 838,
вiд 31 травня 2021 року N 547,
вiд 9 лютого 2022 року N 115

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Положення про Державну службу України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування, крiм пiдпункту 5 пункту 3 та пiдпункту 8 пункту 4 Положення, затвердженого цiєю постановою, якi набирають чинностi одночасно з набранням чинностi Законом України вiд 5 червня 2014 р. N 1314-VII "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть".

Прем'єр-мiнiстр України А. ЯЦЕНЮК

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 2 вересня 2015 р. N 667

ПОЛОЖЕННЯ
про Державну службу України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв

(У текстi Положення слова "Мiнiстр аграрної полiтики та продовольства" в усiх вiдмiнках замiнено словами "Мiнiстр розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 вересня 2019 року N 838)

(У текстi Положення слова "Мiнiстр розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства" в усiх вiдмiнках замiнено словами "Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiки" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 травня 2021 року N 547)

(У текстi Положення слова "Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiки" в усiх вiдмiнках замiнено словами "Мiнiстр Кабiнету Мiнiстрiв України" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 лютого 2022 року N 115)

     1. Державна служба України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв (Держпродспоживслужба) є центральним органом виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв України та який реалiзує державну полiтику у галузi ветеринарної медицини, сферах безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, карантину та захисту рослин, iдентифiкацiї та реєстрацiї тварин, санiтарного законодавства, санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення (крiм виконання функцiй з реалiзацiї державної полiтики у сферi епiдемiологiчного нагляду (спостереження) та у сферi гiгiєни працi та функцiй iз здiйснення дозиметричного контролю робочих мiсць i доз опромiнення працiвникiв), з контролю за цiнами, попередження та зменшення вживання тютюнових виробiв та їх шкiдливого впливу на здоров'я населення, метрологiчного нагляду, ринкового нагляду в межах сфери своєї вiдповiдальностi, насiнництва та розсадництва (в частинi сертифiкацiї насiння i садивного матерiалу), реєстрацiї та облiку машин в агропромисловому комплексi, державного нагляду (контролю) у сферi агропромислового комплексу, державного нагляду (контролю) у сферах охорони прав на сорти рослин, насiнництва та розсадництва, державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачiв i рекламу в цiй сферi, за якiстю зерна та продуктiв його переробки, державного нагляду (контролю) за додержанням заходiв бiологiчної i генетичної безпеки щодо сiльськогосподарських рослин пiд час створення, дослiдження та практичного використання генетично модифiкованого органiзму у вiдкритих системах на пiдприємствах, в установах та органiзацiях агропромислового комплексу незалежно вiд їх пiдпорядкування i форми власностi, здiйснення радiацiйного контролю за рiвнем радiоактивного забруднення сiльськогосподарської продукцiї i продуктiв харчування.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087, вiд 28.12.2016р. N 1018, вiд 28.12.2016р. N 1051, вiд 13.03.2019р. N 254, вiд 09.02.2022р. N 115)

     2. Держпродспоживслужба у своїй дiяльностi керується Конституцiєю та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими вiдповiдно до Конституцiї та законiв України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України, iншими актами законодавства.

     3. Основними завданнями Держпродспоживслужби є:

     1) реалiзацiя державної полiтики у галузi ветеринарної медицини, сферах безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, карантину та захисту рослин, iдентифiкацiї та реєстрацiї тварин, санiтарного законодавства, санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення (крiм виконання функцiй з реалiзацiї державної полiтики у сферi епiдемiологiчного нагляду (спостереження) та у сферi гiгiєни працi та функцiй iз здiйснення дозиметричного контролю робочих мiсць i доз опромiнення працiвникiв), з контролю за цiнами, попередження та зменшення вживання тютюнових виробiв та їх шкiдливого впливу на здоров'я населення, метрологiчного нагляду, ринкового нагляду в межах сфери своєї вiдповiдальностi, насiнництва та розсадництва (в частинi сертифiкацiї насiння i садивного матерiалу), реєстрацiї та облiку машин в агропромисловому комплексi, державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачiв i реклами в цiй сферi;

(пiдпункт 1 пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087, вiд 28.12.2016р. N 1051, вiд 13.03.2019р. N 254)

     2) здiйснення вiдповiдно до закону державного ветеринарно-санiтарного контролю, державного нагляду (контролю) за дотриманням санiтарного законодавства, санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення (крiм виконання функцiй з реалiзацiї державної полiтики у сферi епiдемiологiчного нагляду (спостереження) та у сферi гiгiєни працi та функцiй iз здiйснення дозиметричного контролю робочих мiсць i доз опромiнення працiвникiв), здоров'ям та благополуччям тварин, безпечнiстю та окремими показниками якостi харчових продуктiв, неїстiвних продуктiв тваринного походження, репродуктивним матерiалом, племiнною справою у тваринництвi, бiологiчними продуктами, патологiчним матерiалом, ветеринарними препаратами, субстанцiями, кормовими добавками, премiксами, кормами та iншими об'єктами санiтарних заходiв, застосуванням санiтарних та ветеринарно-санiтарних заходiв, профiлактичних i протиепiдемiчних заходiв щодо охорони в межах компетенцiї територiї України вiд проникнення хвороб людей, тварин та рослин з територiї iнших держав або карантинних зон, вимог законодавства у сферi насiнництва та розсадництва, дотриманням законодавства про захист прав споживачiв, за дотриманням законодавства про рекламу в частинi захисту прав споживачiв реклами, законодавства щодо зберiгання, транспортування, торгiвлi та застосування засобiв захисту рослин, показникiв вмiсту шкiдливих для здоров'я людини речовин та iнгредiєнтiв у тютюнових виробах, якi реалiзуються на територiї України, дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цiн, здiйснення державного нагляду (контролю) у сферi агропромислового комплексу, здiйснення державного нагляду (контролю) у сферi охорони прав на сорти рослин, у сферi туризму та курортiв, за якiстю зерна та продуктiв його переробки, за додержанням заходiв бiологiчної i генетичної безпеки щодо сiльськогосподарських рослин пiд час створення, дослiдження та практичного використання генетично модифiкованих органiзмiв у вiдкритих системах на пiдприємствах, в установах та органiзацiях агропромислового комплексу незалежно вiд їх пiдпорядкування i форми власностi, за рiвнем радiоактивного забруднення сiльськогосподарської продукцiї i продуктiв харчування, за дiяльнiстю суб'єктiв господарювання, якi здiйснюють виробництво, перевезення, зберiгання, реалiзацiю органiчної продукцiї (сировини);

(пiдпункт 2 пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087, вiд 28.12.2016р. N 1018, вiд 28.12.2016р. N 1051, вiд 13.03.2019р. N 254)

     3) здiйснення контролю за виконанням фiтосанiтарних заходiв;

     4) здiйснення ринкового нагляду в межах сфери своєї вiдповiдальностi;

     5) здiйснення метрологiчного нагляду;

     6) здiйснення в межах компетенцiї контролю за факторами середовища життєдiяльностi людини, що мають шкiдливий вплив на здоров'я населення.

     4. Держпродспоживслужба вiдповiдно до покладених на неї завдань:

     1) узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до її компетенцiї, розробляє пропозицiї щодо вдосконалення законодавчих актiв, актiв Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правових актiв мiнiстерств та в установленому порядку подає їх Мiнiстру, який забезпечує формування державної полiтики у вiдповiднiй сферi;

     2) пiдпункт 2 пункту 4 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     3) у галузi ветеринарної медицини, сферах безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв та кормiв, санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення, державного нагляду (контролю) за дотриманням санiтарного законодавства, карантину та захисту рослин, пестицидiв та агрохiмiкатiв:

(абзац перший пiдпункту 3 пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.03.2019р. N 254)

     органiзовує, здiйснює у межах повноважень, передбачених законодавством, державний нагляд (контроль) щодо:

     - безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв;

     - дотримання вимог санiтарного законодавства;

     - здоров'я та благополуччя тварин;

     - виконання фiтосанiтарних заходiв, обiгу пестицидiв i агрохiмiкатiв, використання бiологiчних контрольних органiзмiв;

     - проведення профiлактичних та винищувальних заходiв щодо боротьби iз шкiдниками у мiсцях зберiгання запасiв продукцiї рослинного походження;

     - субстанцiй, кормових добавок, премiксiв та кормiв;

     - дотримання вимог щодо iдентифiкацiї та реєстрацiї тварин;

     - неїстiвних продуктiв тваринного походження;

     - ветеринарних препаратiв;

     - репродуктивного та патологiчного матерiалу;

     - потужностей, на яких здiйснюється вирощування, утримування, виробництво, переробка, зберiгання та обiг об'єктiв державного контролю;

     готує подання до Кабiнету Мiнiстрiв України про запровадження або скасування карантинного режиму;

     подає в установленому порядку пропозицiї щодо обмеження або заборони в'їзду на територiю України її громадян, iноземцiв та осiб без громадянства, експорту, iмпорту, транзиту вантажiв i товарiв з держав або регiонiв у зв'язку з неблагополучною епiдемiчною ситуацiєю на їх територiї;

     проводить державну санiтарно-епiдемiологiчну експертизу, видає за результатами її проведення вiдповiднi висновки;

     здiйснює у межах компетенцiї контроль за усуненням причин i умов виникнення та поширення iнфекцiйних, масових неiнфекцiйних захворювань, отруєнь та радiацiйних уражень людей;

     розробляє та здiйснює санiтарнi, ветеринарно-санiтарнi та фiтосанiтарнi заходи, що стосуються обмеженого (визначеного) кола осiб чи випадкiв, передбачених законодавством;

     бере участь у реалiзацiї науково-технiчної, технологiчної та iнновацiйної полiтики, впровадженнi у виробництво науково-технiчних досягнень та передового досвiду з питань ветеринарної медицини, карантину та захисту рослин, профiлактики захворювань людини, а також факторiв середовища життєдiяльностi людини, реалiзацiї державної полiтики в iнших визначених сферах;

     бере участь у розробленнi санiтарних, протиепiдемiчних (профiлактичних), фiтосанiтарних заходiв, вимог щодо окремих показникiв якостi харчових продуктiв, кормiв, технiчних регламентiв та стандартiв;

     розробляє та впроваджує довгостроковий план державного контролю у сферi безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв, щороку звiтує перед Кабiнетом Мiнiстрiв України про стан його виконання та оприлюднює звiт на офiцiйному веб-сайтi;

     затверджує плани щорiчного державного контролю та плани державного монiторингу вiдповiдно до закону;

     розробляє, виконує та/або органiзовує виконання загальнодержавних програм та/або планiв у галузi ветеринарної медицини, у тому числi державного монiторингу здоров'я тварин та рослин, залишкових кiлькостей ветеринарних препаратiв та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження i кормах, небезпечних факторiв та показникiв безпечностi та окремих показникiв якостi харчових продуктiв у визначених сферах;

     встановлює на пiдставi результатiв проведення аналiзу ризику перiодичнiсть здiйснення державного контролю кожної потужностi, що є об'єктом державного контролю;

     уповноважує лабораторiї та референс-лабораторiї на проведення дослiджень (випробувань) об'єктiв санiтарних заходiв для цiлей державного контролю;

     органiзовує проведення в лабораторiях дослiджень (випробувань) для цiлей державного контролю;

     проводить вiдбiр зразкiв об'єктiв санiтарних заходiв з метою здiйснення державного контролю;

     здiйснює державний контроль за впровадженням постiйно дiючих процедур, заснованих на принципах системи аналiзу небезпечних факторiв та контролю у критичних точках (НАССР);

     бере учать у визначеннi факторiв, що можуть мати шкiдливий вплив на здоров'я людини, у проведеннi оцiнки ризику та встановленнi ступеня створюваного ними ризику;

     бере участь у проведеннi санiтарно-епiдемiологiчних розслiдувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення i поширення iнфекцiйних хвороб, у тому числi через харчовi продукти, групових та iндивiдуальних харчових отруєнь, масових неiнфекцiйних захворювань (отруєнь) та радiацiйних уражень, випадкiв порушення норм радiацiйної безпеки, санiтарних правил роботи з радiоактивними речовинами, iншими джерелами iонiзуючих випромiнювань, та вживає заходiв до їх усунення вiдповiдно до законодавства;

     проводить передзабiйне та пiслязабiйне iнспектування тварин на вiдповiдних потужностях, а також пiслязабiйне iнспектування тварин, забитих на полюваннi;

     проводить оцiнку ефективностi ветеринарної адмiнiстрацiї iншої країни та iнспектування потужностей, з яких здiйснюється iмпорт об'єктiв санiтарних заходiв;

     затверджує експортнi потужностi, а також приймає рiшення про виключення експортних потужностей або певних видiв об'єктiв санiтарних заходiв, вироблених/вирощених на таких потужностях, з реєстру затверджених експортних потужностей;

     розробляє та здiйснює у межах повноважень, передбачених законом, ветеринарно-санiтарнi заходи з метою охорони територiї України вiд занесення особливо небезпечних хвороб, включених до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iнших хвороб, що пiдлягають повiдомленню, з територiй iнших держав або карантинних зон;

     аналiзує причини виникнення iнфекцiйних та iнших хвороб, недугiв тварин i розробляє рекомендацiї щодо їх лiквiдацiї та профiлактики;

     забезпечує у випадках, передбачених законом, своєчасне встановлення карантину в разi виникнення особливо небезпечних хвороб, включених до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iнших хвороб, що пiдлягають повiдомленню, проведення карантинних та iнших ветеринарно-санiтарних заходiв в iнфiкованiй та буфернiй зонах, зонi спостереження;

     повiдомляє Мiжнародному епiзоотичному бюро про встановлення, очiкуваний перiод дiї та дату скасування карантину тварин щодо особливо небезпечних хвороб, включених до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iнших хвороб, що пiдлягають повiдомленню;

     визначає ветеринарно-санiтарний статус України та окремих зон у межах її територiї, ветеринарно-санiтарного стану потужностей (об'єктiв) в Українi;

     установлює обмеження або заборону на iмпорт, транзит та експорт об'єктiв державного контролю, що можуть переносити особливо небезпечнi хвороби, включенi до списку Мiжнародного епiзоотичного бюро, або iншi хвороби, що пiдлягають повiдомленню, з окремих держав або карантинних зон у разi пiдтвердження факту спалаху таких хвороб;

     здiйснює державний ветеринарно-санiтарний контроль за збором, утилiзацiєю та знищенням загиблих тварин i вiдходiв тваринного походження;

     здiйснює у разi виникнення надзвичайної ситуацiї державний контроль за проведенням операторами ринку харчових продуктiв протиепiзоотичних заходiв, якщо необхiднiсть такого контролю встановлена законом;

     пiдтверджує вiдкриття мисливського сезону на певнiй територiї пiсля проведення обов'язкового епiзоотичного обстеження мисливських угiдь;

     координує дiяльнiсть спецiалiстiв ветеринарної медицини незалежно вiд їх пiдпорядкування;

     видає органам страхування висновки щодо причин захворювання вимушено забитих, загиблих або знищених тварин;

     здiйснює державний контроль за дотриманням карантинного режиму i проведенням фiтосанiтарних заходiв з карантину рослин пiд час вирощування, заготiвлi, вивезення, ввезення, транспортування, зберiгання, переробки, реалiзацiї та використання об'єктiв регулювання;

     здiйснює вивчення видового складу, бiологiї та екологiї регульованих шкiдливих органiзмiв;

     здiйснює iнформування громадськостi, мiжнародних органiзацiй, суб'єктiв договорiв, стороною яких є Україна, про виявлення, наявнiсть, поширення, локалiзацiю i у разi потреби про лiквiдацiю регульованих шкiдливих органiзмiв;

     здiйснює координацiю монiторингу, виявлення та iдентифiкацiї регульованих шкiдливих органiзмiв;

     готує перелiк регульованих шкiдливих органiзмiв та перелiк об'єктiв регулювання;

     здiйснює пiдготовку подання до Кабiнету Мiнiстрiв України про запровадження або скасування карантинного режиму;

     надає мiжнародним органiзацiям, суб'єктам договорiв, стороною яких є Україна, повiдомлення про фiтосанiтарнi заборони чи обмеження;

     здiйснює фiтосанiтарну дiагностику та нагляд за розвитком, поширенням i шкодочиннiстю шкiдливих органiзмiв i розробляє разом iз науково-дослiдними установами прогнози розвитку i поширення шкiдливих органiзмiв;

     вносить на перiод масового розвитку i поширення особливо небезпечних шкiдливих органiзмiв подання про запровадження особливого режиму захисту рослин та вiдповiдних заходiв захисту рослин;

     проводить державну санiтарно-епiдемiологiчну експертизу планiв державних випробувань пестицидiв i агрохiмiкатiв, матерiалiв реєстрацiї пестицидiв i агрохiмiкатiв;

     погоджує плани державних випробувань пестицидiв i агрохiмiкатiв та перелiки пестицидiв i агрохiмiкатiв, дозволених до використання в Українi;

     здiйснює державний нагляд за додержанням пiдприємствами, установами, органiзацiями всiх форм власностi та громадянами державних санiтарних норм i правил, гiгiєнiчних нормативiв i регламентiв безпечного виробництва, транспортування, зберiгання, застосування пестицидiв i агрохiмiкатiв, за вмiстом залишкової кiлькостi пестицидiв i агрохiмiкатiв у харчових продуктах та продовольчiй сировинi, зокрема iмпортованих лiкарських травах, водних об'єктах, водi, що використовується для господарсько-питного постачання, купання, спортивних занять, органiзованого вiдпочинку та з лiкувальною метою, лiкувальних грязях, ґрунтах, на землях населених пунктiв, оздоровчого та рекреацiйного призначення;

     визначає перелiк установ, якi проводять токсиколого-гiгiєнiчнi (медико-бiологiчнi) дослiдження пестицидiв i агрохiмiкатiв;

     здiйснює державну реєстрацiю генетично модифiкованих органiзмiв джерел харчових продуктiв, кормiв, кормових добавок та ветеринарних препаратiв;

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     затверджує перелiк вiдповiдних методик детекцiї та iдентифiкацiї генетично модифiкованих органiзмiв;

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     проводить монiторинг кормiв, кормових добавок та ветеринарних препаратiв, отриманих з використанням генетично модифiкованих органiзмiв, за критерiєм наявностi в них зареєстрованих генетично модифiкованих органiзмiв джерел;

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     уповноважує акредитованi лабораторiї на проведення монiторингу кормiв, кормових добавок та ветеринарних препаратiв, отриманих з використанням генетично модифiкованих органiзмiв, за критерiєм наявностi в них зареєстрованих генетично модифiкованих органiзмiв джерел;

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     погоджує методики визначення вiдповiдностi пестицидiв i агрохiмiкатiв сертифiкатам якостi та методичнi вказiвки визначення вмiсту залишкових кiлькостей пестицидiв у водi, ґрунтi та сiльськогосподарськiй продукцiї;

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.03.2019р. N 254)

     здiйснює передбаченi законодавством заходи для припинення порушення санiтарного законодавства;

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.03.2019р. N 254)

     здiйснює санiтарнi заходи щодо охорони територiї України шляхом проведення державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду (контролю) за дотриманням санiтарного законодавства, медико-санiтарного контролю (огляду) з метою запобiгання в'їзду на територiю України транспортних засобiв, ввезенню вантажiв, товарiв та iнших предметiв, у тому числi лiкарських засобiв, бiологiчних, хiмiчних i радiоактивних речовин, а також матерiалiв i вiдходiв, що можуть створювати небезпеку для життя i здоров'я населення (крiм заходiв, пов'язаних iз здiйсненням медико-санiтарного спостереження (епiдемiологiчного нагляду (спостереження), а також крiм виконання функцiй iз здiйснення дозиметричного контролю робочих мiсць i доз опромiнення працiвникiв);

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.03.2019р. N 254)

     здiйснює контроль за дотриманням показникiв вмiсту шкiдливих для здоров'я людини речовин i iнгредiєнтiв у тютюнових виробах, якi реалiзуються на територiї України, та проводить монiторинг ефективностi вжитих заходiв з попередження i зменшення вживання тютюнових виробiв та їх шкiдливого впливу на здоров'я населення;

(пiдпункт 3 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.03.2019р. N 254)

     4) у сферi насiнництва та розсадництва:

     здiйснює сертифiкацiю насiння i садивного матерiалу;

     видає пiдтвердження для ввезення в Україну насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для селекцiйних, дослiдних робiт i експонування;

     веде Державний реєстр виробникiв насiння i садивного матерiалу;

     веде Реєстр сертифiкатiв на насiння та/або садивний матерiал;

     здiйснює атестацiю суб'єктiв насiнництва та розсадництва для надання права на виробництво та реалiзацiю насiння i садивного матерiалу;

     проводить експертизу проектно-кошторисної документацiї на створення та зрошення насаджень плодових, ягiдних, горiхоплiдних, малопоширених культур, винограду, хмелю та iнших багаторiчних насаджень;

     здiйснює державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог законодавства у сферi насiнництва та розсадництва;

     забезпечує здiйснення контролю за виробництвом, розмноженням, збереженням, реалiзацiєю та використанням насiння i садивного матерiалу, полiпшенням їх сортових, посiвних i врожайних якостей;

(пiдпункт 4 пункту 4 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     5) у сферi охорони прав на сорти рослин органiзовує та здiйснює державний нагляд (контроль) за:

     дотриманням юридичними особами вимог законодавства з охорони прав на сорти рослин у сферi виробництва, використання, зберiгання, реалiзацiї та розмноження садивного матерiалу сортiв рослин;

     збереженiстю сортiв рослин, реєстрацiєю лiцензiйних договорiв на їх використання та виплатою авторської винагороди;

     веденням первинного насiнництва власниками майнових прав iнтелектуальної власностi та пiдтримувачами сортiв рослин;

     набуттям прав на сорти рослин та їх реєстрацiєю;

     ввезенням в Україну садивного матерiалу (насiння) незареєстрованих в Українi сортiв рослин;

     дотриманням особистого немайнового права авторства на сорт, майнового права власника сорту, права попереднього користування i права при вiдновленнi прав на сорт, права на поширення сорту в Українi, прав автора сорту в разi вiдмови власника вiд майнового права на сорт, порядку вивезення з України посадкового матерiалу (насiння) сортiв рослин, що мiстять об'єкт iнтелектуальної власностi, вимог угоди, укладеної мiж роботодавцем та автором сорту щодо виплати справедливої винагороди;

(пiдпункт 5 пункту 4 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     6) у сферi здiйснення державного нагляду (контролю) за дотримання законодавства про захист прав споживачiв (у тому числi споживачiв виробiв з дорогоцiнних металiв та дорогоцiнного камiння):

     перевiряє додержання суб'єктами господарювання, що провадять дiяльнiсть у сферi торгiвлi i послуг, вимог законодавства про захист прав споживачiв, а також правил торгiвлi та надання послуг;

     проводить контрольнi перевiрки правильностi розрахункiв iз споживачами за реалiзовану продукцiю вiдповiдно до закону;

     накладає на суб'єктiв господарювання сфери торгiвлi i послуг, у тому числi ресторанного господарства, стягнення за порушення законодавства про захист прав споживачiв;

     передає матерiали перевiрок на дiї осiб, що мiстять ознаки кримiнального правопорушення, органам досудового розслiдування;

     7) у сферi здiйснення державного ринкового нагляду:

     органiзовує розроблення проектiв секторальних планiв ринкового нагляду, затверджує секторальнi плани ринкового нагляду, здiйснює монiторинг виконання та перегляд таких планiв;

     здiйснює вiдповiдно до законодавства монiторинг причин i кiлькостi звернень споживачiв (користувачiв) про захист їх права на безпечнiсть продукцiї, причин i кiлькостi нещасних випадкiв та випадкiв заподiяння шкоди здоров'ю людей внаслiдок споживання продукцiї (користування нею);

     проводить перевiрки характеристик продукцiї, в тому числi вiдбирає зразки продукцiї та забезпечує проведення їх експертизи (випробування);

     перевiряє додержання вимог щодо представлення продукцiї за мiсцем проведення ярмарки, виставки, показу чи демонстрацiї в iнший спосiб продукцiї, яка не вiдповiдає встановленим вимогам, а у визначених законом випадках видає приписи про негайне усунення порушень вимог щодо представлення такої продукцiї та приймає рiшення про негайне припинення представлення цiєї продукцiї за мiсцем проведення вiдповiдного ярмарку, виставки, показу чи демонстрацiї в iнший спосiб продукцiї, проводить перевiрки виконання суб'єктами господарювання вiдповiдних приписiв та рiшень;

     приймає у випадках та порядку, визначених законом, рiшення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходiв, здiйснює контроль стану виконання суб'єктами господарювання цих рiшень;

     здiйснює монiторинг дiй суб'єктiв господарювання щодо вилучення з обiгу та/або вiдкликання продукцiї, щодо якої прийнято рiшення про вилучення з обiгу та/або вiдкликання;

     вживає вiдповiдних заходiв до своєчасного попередження споживачiв (користувачiв) про виявлену небезпеку, яку становить продукцiя;

     вживає заходiв до налагодження спiвпрацi iз суб'єктами господарювання стосовно запобiгання чи зменшення ризикiв, якi становить продукцiя, надана цими суб'єктами господарювання на ринку;

     вживає у порядку, визначеному законом, заходiв до притягнення до вiдповiдальностi осiб, винних у порушеннi встановлених вимог;

     надсилає матерiали перевiрок до правоохоронних органiв для вирiшення питань про притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi осiб, у дiях яких мiстяться ознаки кримiнального правопорушення;

     узагальнює результати здiйснення ринкового нагляду, аналiзує причини виявлених порушень, розробляє i вносить у встановленому порядку пропозицiї щодо перегляду встановлених вимог, якщо вони не забезпечують належного рiвня захисту суспiльних iнтересiв;

     забезпечує пiдготовку, перепiдготовку та пiдвищення квалiфiкацiї посадових осiб, якi здiйснюють ринковий нагляд;

     розробляє i здiйснює заходи, спрямованi на пiдвищення ефективностi своєї дiяльностi iз здiйснення ринкового нагляду;

     iнформує державнi органи, органи мiсцевого самоврядування та громадськiсть про результати здiйснення ринкового нагляду;

     8) у сферi здiйснення метрологiчного нагляду:

     перевiряє дiяльнiсть суб'єктiв господарювання щодо додержання ними метрологiчних вимог;

     подає законодавчо регульованi засоби вимiрювальної технiки, що перебувають в експлуатацiї, для iнспекцiйної повiрки у випадках, передбачених законодавством;

     перевiряє кiлькiсть фасованого товару в упаковках пiд час його фасування та продажу;

     9) здiйснює контроль за дотриманням законодавства про рекламу в частинi захисту прав споживачiв реклами, приймає рiшення про визнання реклами недобросовiсною, прихованою, про визнання порiвняння в рекламi неправомiрним з одночасним зупиненням її розповсюдження;

     10) застосовує фiнансовi санкцiї до суб'єктiв господарювання за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробiв i їх шкiдливого впливу на здоров'я населення;

     11) у сферi дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цiн:

     здiйснює державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цiн;

     здiйснює державний нагляд (контроль) за достовiрнiстю iнформацiї, зазначеної у документах про формування, встановлення та застосування державних регульованих цiн;

     надає у випадках, передбачених законодавством, висновки щодо економiчного обґрунтування витрат пiд час формування цiн (тарифiв) на товари, роботи i послуги, щодо яких запроваджено державне регулювання цiн (тарифiв);

     надає органам виконавчої влади, органам мiсцевого самоврядування, суб'єктам господарювання обов'язковi до виконання приписи про усунення порушень вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цiн;

     111) у сферi нагляду (контролю) у системi iнженерно-технiчного забезпечення агропромислового комплексу:

     проводить експертну оцiнку сiльськогосподарської технiки пiд час її вiдчуження на вторинному ринку;

     здiйснює реєстрацiю та облiк тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв, видачу номерних знакiв та вiдповiдних реєстрацiйних документiв на них, ведення автоматизованого облiку зареєстрованих тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв та систематизацiю вiдомостей про їх власникiв з використанням Єдиного реєстру, держателем якого вона є;

     проводить перевiрку технiчного стану i експлуатацiї машин, якi пiдлягають перевiрцi на пiдтвердження вiдповiдностi вимогам законодавства;

     видає в установленому порядку висновки щодо технiчного стану проданих або вiдремонтованих машин, якi пiдлягають перевiрцi на пiдтвердження вiдповiдностi вимогам законодавства;

     проводить технiчну експертизу та експертну оцiнку технiчних засобiв, що стали непридатними внаслiдок аварiї чи стихiйного лиха, та видає вiдповiднi документи про доцiльнiсть їх подальшої експлуатацiї;

     перевiряє вiдповiднiсть матерiально-технiчної бази та методичного забезпечення навчальних закладiв з пiдготовки, перепiдготовки i пiдвищення квалiфiкацiї трактористiв-машинiстiв у встановленому законодавством порядку, надає висновки про вiдповiднiсть матерiально-технiчної бази, методичного забезпечення та оснащеностi навчального процесу для розгляду вiдповiдними органами питання про акредитацiю та видачу їм лiцензiй на право пiдготовки трактористiв-машинiстiв самохiдних машин, приймає теоретичнi i практичнi iспити для отримання права на керування машинами та видає за їх результатами посвiдчень тракториста-машинiста;

     проводить державний нагляд за дотриманням правил технiчного та сервiсного обслуговування машин, реалiзацiї повнокомплектних машин, номерних вузлiв i агрегатiв;

     проводить незалежну технiчну експертизу для визначення причин виходу з ладу сiльськогосподарських машин у процесi розгляду претензiй покупцiв щодо якостi зазначених машин i послуг у перiод гарантiйних строкiв експлуатацiї вiдповiдно до вимог Закону України "Про захист прав покупцiв сiльськогосподарських машин";

     забезпечує у встановленому порядку суб'єктiв господарювання, дiяльнiсть яких пов'язана з реалiзацiєю машин, що пiдлягають реєстрацiї в Держпродспоживслужбi, бланками довiдок-рахункiв, бiржових угод, актiв приймання-передачi машин та номерними знаками "Транзит", органiзовує державний контроль за дотриманням ними законодавства у зазначенiй сферi;

     проводить технiчну експертизу, аналiз та видачу висновкiв про якiсть проданих i вiдремонтованих машин, вузлiв, агрегатiв та їх складових частин у зв'язку з розглядом вiдповiдної претензiї власника (користувача); про якiсть пально-мастильних матерiалiв, якими забезпечується агропромисловий комплекс; про залишковий моторесурс пiд час визначення реалiзацiйної вартостi машини, вузла, агрегата;

     веде реєстр навчальних закладiв, якi здiйснюють пiдготовку, перепiдготовку i пiдвищення квалiфiкацiї трактористiв-машинiстiв, та здiйснює державний контроль за додержанням ними вимог законодавства у зазначенiй сферi;

(пункт 4 доповнено новим пiдпунктом 111 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     створює та веде електронний реєстр суб'єктiв господарювання, якi здiйснюють оптову та роздрiбну торгiвлю тракторами, самохiдними шасi, самохiдними сiльськогосподарськими, дорожньо-будiвельними i мелiоративними машинами, сiльськогосподарською технiкою, iншими механiзмами вiтчизняного та iноземного виробництва та їх складовими частинами, що мають iдентифiкацiйнi номери;

(пiдпункт 111 пункту 4 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.01.2019р. N 19)

     112) органiзовує та здiйснює державний нагляд (контроль) в частинi експлуатацiї та технiчного стану машин за:

     дотриманням вимог законодавства акредитованими суб'єктами господарювання, якi проводять перевiрку технiчного стану та iдентифiкацiю машин;

     виконанням законодавства у сферi захисту прав споживачiв на придбану чи вiдремонтовану сiльськогосподарську технiку i комплектувальнi вузли та агрегати до неї;

     дотриманням правил технiчного та сервiсного обслуговування машин;

     технiчним станом i експлуатацiєю машин, якi пiдлягають перевiрцi на пiдтвердження вiдповiдностi вимогам законодавства;

(пункт 4 доповнено новим пiдпунктом 112 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     12) здiйснює у межах повноважень, передбачених законом, державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог законодавства з питань туристичної дiяльностi;

     121) у сферi контролю за якiстю зерна та продуктiв його переробки:

     здiйснює державний контроль за дотриманням зерновими складами регламенту зберiгання зерна та продуктiв його переробки у процесi зберiгання зерна та продуктiв його переробки;

     здiйснює державний контроль за якiстю зерна та продуктiв його переробки;

     проводить експертизу зерна та продуктiв його переробки, а також приймає висновки щодо можливостi їх подальшого використання або знищення;

(пункт 4 доповнено пiдпунктом 121 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     122) органiзовує та здiйснює державний нагляд (контроль) за додержанням заходiв бiологiчної i генетичної безпеки щодо сiльськогосподарських рослин пiд час створення, дослiдження та практичного використання генетично модифiкованих органiзмiв у вiдкритих системах на пiдприємствах, в установах та органiзацiях агропромислового комплексу незалежно вiд їх пiдпорядкування i форми власностi;

(пункт 4 доповнено пiдпунктом 122 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     123) здiйснює радiацiйний контроль за рiвнем радiоактивного забруднення сiльськогосподарської продукцiї i продуктiв харчування;

(пункт 4 доповнено пiдпунктом 123 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     124) у сферi виробництва та обiгу органiчної продукцiї (сировини):

     здiйснює державний нагляд (контроль) за дiяльнiстю суб'єктiв господарювання, якi здiйснюють виробництво, перевезення, зберiгання, реалiзацiю органiчної продукцiї (сировини);

     веде реєстр виробникiв органiчної продукцiї (сировини) та забезпечує опублiкування офiцiйних вiдомостей про осiб, якi здiйснюють виробництво та реалiзацiю органiчної продукцiї (сировини);

     поширює iнформацiю про виробництво та реалiзацiю органiчної продукцiї (сировини), органiчну продукцiю, систему гарантiй та контролю в засобах масової iнформацiї iз залученням заiнтересованих сторiн;

(пункт 4 доповнено пiдпунктом 124 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     13) приймає у передбачених законом випадках рiшення про знищення продукцiї або iнше рiшення щодо подальшого поводження з нею;

     14) веде та користується реєстрами (базами даних) вiдповiдно до закону;

     15) забезпечує вiдкритий та безоплатний доступ до реєстрiв, ведення яких вiдповiдно до законодавства покладено на Держпродспоживслужбу;

     16) у випадках, встановлених законом, видає документи дозвiльного характеру, передбаченi Законом України "Про Перелiк документiв дозвiльного характеру у сферi господарської дiяльностi";

     17) проводить лiцензування господарської дiяльностi вiдповiдно до закону та здiйснює державний контроль за додержанням лiцензiатами лiцензiйних умов;

     18) розробляє у межах повноважень, передбачених законом, галузевi та мiжгалузевi програми науково-дослiдних робiт;

     19) у межах повноважень, передбачених законом, складає протоколи та розглядає справи про правопорушення;

     20) органiзовує в межах компетенцiї науково-технiчне та iнше iнформування мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади, навчальних закладiв та науково-дослiдних установ Держпродспоживслужби;

     21) здiйснює представництво iнтересiв України у мiжнародних органiзацiях вiдповiдно до своєї компетенцiї, зокрема Мiжнароднiй асоцiацiї з контролю за якiстю насiння (IСТА), в Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку (ОЕСР), у Мiжнароднiй радi по зерну, а також бере участь у роботi вiдповiдних комiтетiв Свiтової органiзацiї торгiвлi, Мiжнародного епiзоотичного бюро, Мiжнародної конвенцiї захисту рослин, Європейської та Середземноморської органiзацiї захисту рослин, Комiсiї з Кодексу Алiментарiус, iнших мiжнародних органiзацiй з питань, що належать до компетенцiї Держпродспоживслужби;

(пiдпункт 21 пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1018)

     22) у межах повноважень, передбачених законом, укладає мiжнароднi договори;

     23) здiйснює розгляд звернень громадян з питань, пов'язаних з дiяльнiстю Держпродспоживслужби, її територiальних органiв, а також пiдприємств, установ та органiзацiй, що належать до сфери її управлiння;

     24) здiйснює управлiння об'єктами державної власностi, що належать до сфери її управлiння;

     25) органiзовує наукову, науково-технiчну, iнформацiйну, видавничу дiяльнiсть, пропагування досягнень i передового досвiду, сприяє створенню i впровадженню сучасних технологiй у сферах, вiднесених до компетенцiї Держпродспоживслужби;

     26) подає в установленому порядку пропозицiї щодо вдосконалення форм державної статистичної звiтностi;

     27) проводить дослiдження (випробування) у сферах, що належать до компетенцiї Держпродспоживслужби;

     28) здiйснює iншi повноваження, визначенi законом.

     5. Держпродспоживслужба з метою органiзацiї своєї дiяльностi:

     1) забезпечує у межах повноважень, передбачених законом, здiйснення заходiв щодо запобiгання i протидiї корупцiї i контроль за їх реалiзацiєю в апаратi Держпродспоживслужби, її територiальних органах, на пiдприємствах, в установах та органiзацiях, що належать до сфери її управлiння;

     2) здiйснює добiр кадрiв в апарат Держпродспоживслужби та на керiвнi посади в її територiальнi органи, на пiдприємства, в установи та органiзацiї, що належать до сфери її управлiння, формує в установленому порядку кадровий резерв на вiдповiднi посади, органiзовує роботу з пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї державних службовцiв i працiвникiв апарату Держпродспоживслужби та її територiальних органiв, на пiдприємствах, в установах та органiзацiях, що належать до сфери її управлiння;

     3) органiзовує планово-фiнансову роботу в апаратi Держпродспоживслужби, здiйснює контроль за використанням фiнансових i матерiальних ресурсiв, забезпечує органiзацiю бухгалтерського облiку;

     4) здiйснює в межах повноважень, передбачених законом, разом з вiдповiдними центральними органами виконавчої влади контроль за цiльовим та ефективним використанням державних коштiв, передбачених для реалiзацiї проектiв, виконання програм;

     5) забезпечує у межах повноважень, передбачених законом, виконання завдань з мобiлiзацiйної пiдготовки та мобiлiзацiйної готовностi держави;

     6) забезпечує в межах повноважень, передбачених законом, реалiзацiю державної полiтики стосовно державної таємницi, контроль за її збереженням в апаратi Держпродспоживслужби;

     7) забезпечує ведення дiловодства та архiвне зберiгання документiв вiдповiдно до встановлених правил.

     6. Держпродспоживслужба для виконання покладених на неї завдань має право:

     1) залучати в установленому порядку до участi у проведеннi карантинних заходiв, наданнi практичної допомоги в органiзацiї i здiйсненнi контролю та нагляду за виконанням ветеринарно-санiтарних заходiв, вивченнi окремих питань вчених i фахiвцiв, працiвникiв центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади, iнших державних органiв, органiв мiсцевого самоврядування, а також пiдприємств, установ та органiзацiй;

     2) безперешкодного доступу у межах повноважень, передбачених законом, до потужностей та iнших об'єктiв державного нагляду (контролю);

     3) одержувати безоплатно вiд державних органiв та органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ, органiзацiй незалежно вiд форми власностi, їх посадових осiб, а також громадян та громадських об'єднань iнформацiю, документи i матерiали, необхiднi для виконання покладених на неї завдань i функцiй, у тому числi з метою планування здiйснення заходiв державного нагляду (контролю);

     4) скликати наради, утворювати комiсiї та робочi групи, проводити науковi конференцiї, семiнари з питань, що належать до її компетенцiї;

     5) користуватися вiдповiдними iнформацiйними базами даних державних органiв та органiв мiсцевого самоврядування, державною системою урядового зв'язку та iншими технiчними засобами;

     6) засновувати в установленому порядку засоби масової iнформацiї;

     7) обмежувати, забороняти, тимчасово припиняти дiяльнiсть, вживати вiдповiдно до закону iнших заходiв реагування, у тому числi обмежувати або забороняти ввезення (пересилання) на митну територiю України, перевезення через митну територiю України (транзит) живих тварин, репродуктивного матерiалу, бiологiчних продуктiв, патологiчного матерiалу, кормiв, засобiв ветеринарної медицини, засобiв догляду за тваринами, неїстiвних продуктiв тваринного походження та харчових продуктiв;

     8) здiйснювати заходи державного нагляду (контролю) вiдповiдно до закону;

     9) вимагати вiдповiдно до закону вiд суб'єктiв господарювання усунення виявлених порушень;

     10) вживати у межах повноважень, передбачених законом, заходiв до усунення порушень вимог закону i притягнення винних у таких порушеннях осiб до вiдповiдальностi вiдповiдно до закону;

     11) забороняти експлуатацiю машин та iнших технiчних засобiв для агропромислового комплексу, якщо їх технiчний стан не вiдповiдає вимогам нормативних документiв щодо показникiв якостi, технологiчностi та безпечностi, охорони працi та охорони навколишнього природного середовища та якщо вони загрожують життю i здоров'ю працiвникiв чи створюють можливiсть виникнення аварiї;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 11 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     12) зупиняти машини для перевiрки технiчного стану в разi наявностi ознак, що свiдчать про їх технiчну несправнiсть;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 12 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     13) одержувати вiд посадових осiб та громадян, якi мають у власностi машини та iншi технiчнi засоби для агропромислового комплексу, документи, необхiднi для вирiшення питань, що належать до їх компетенцiї;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 13 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     14) перевiряти наявнiсть у трактористiв-машинiстiв документiв на право користування i керування машинами;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 14 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     15) робити у передбачених законодавством випадках трактористам-машинiстам попередження, а в разi грубого порушення правил технiки безпеки та дорожнього руху - порушувати питання про позбавлення їх права керування машинами;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 15 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     16) вимагати припинення дiй, що перешкоджають здiйсненню державного технiчного нагляду;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 16 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     17) складати в установлених законом випадках протоколи про адмiнiстративнi правопорушення, розглядати вiдповiдно до закону справи про адмiнiстративнi правопорушення i приймати за результатами розгляду рiшення про накладення штрафiв та застосовування iнших санкцiй, передбачених законом;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 17 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     18) викликати громадян для одержання усних або письмових пояснень у зв'язку з порушенням ними вимог законодавства у сферi експлуатацiї машин та iнших технiчних засобiв для агропромислового комплексу;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 18 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     19) використовувати технiчнi прилади, призначенi для перевiрки технiчного стану машин;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 19 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     20) фiксувати процес здiйснення планового (позапланового) заходу чи кожну окрему дiю за допомогою засобiв аудiо- та вiдеотехнiки;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 20 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     21) призначати проведення експертизи, технiчної дiагностики машин та iнших технiчних засобiв для агропромислового комплексу, одержувати пояснення, довiдки, документи, матерiали, вiдомостi з питань, що виникають пiд час здiйснення державного технiчного нагляду;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 21 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     22) залучати в установленому порядку незалежних експертiв i спецiалiзованi органiзацiї для проведення перевiрок та пiдготовки висновкiв з питань, що належать до їх компетенцiї;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 22 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     23) брати в установленому порядку участь у роботi комiсiй з розслiдування причин i наслiдкiв аварiй, що сталися пiд час експлуатацiї машин та iнших технiчних засобiв для агропромислового комплексу;

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 23 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     24) передавати правоохоронним органам акти перевiрок та iншi матерiали з питань, що належать до їх компетенцiї.

(пункт 6 доповнено пiдпунктом 24 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2016р. N 1051)

     7. Держпродспоживслужба здiйснює свої повноваження безпосередньо та через свої територiальнi органи.

     Керiвники самостiйних структурних пiдроздiлiв територiальних органiв Держпродспоживслужби, на якi покладено здiйснення повноважень Держпродспоживслужби у сферi санiтарного законодавства, санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення, забезпечують виконання функцiй щодо затвердження та пiдписання передбачених законодавством документiв, повноваження щодо затвердження та пiдписання яких належить до компетенцiї головних державних санiтарних лiкарiв вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi (крiм виконання функцiй з реалiзацiї державної полiтики у сферi епiдемiологiчного нагляду (спостереження) та у сферi гiгiєни працi та функцiй iз здiйснення дозиметричного контролю робочих мiсць i доз опромiнення працiвникiв), у межах повноважень вiдповiдного територiального органу.

(пункт 7 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.03.2019р. N 254)

     8. Держпродспоживслужба пiд час виконання покладених на неї завдань взаємодiє в установленому порядку з iншими державними органами, допомiжними органами i службами, утвореними Президентом України, тимчасовими консультативними, дорадчими та iншими допомiжними органами, утвореними Кабiнетом Мiнiстрiв України, органами мiсцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями, профспiлками та органiзацiями роботодавцiв, вiдповiдними органами iноземних держав i мiжнародних органiзацiй, а також з пiдприємствами, установами та органiзацiями.

     9. Держпродспоживслужба у межах повноважень, передбачених законом, на основi i на виконання Конституцiї, законiв України, актiв Президента України, постанов Верховної Ради України, прийнятих вiдповiдно до Конституцiї та законiв України, актiв Кабiнету Мiнiстрiв України та наказiв мiнiстерств, видає вiдповiднi накази, органiзовує та контролює їх виконання.

     10. Держпродспоживслужбу очолює Голова, який призначається на посаду та звiльняється з посади Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до законодавства про державну службу.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087, вiд 09.02.2022р. N 115)

     Голова Держпродспоживслужби здiйснює повноваження у сферi санiтарного законодавства, забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення в частинi виконання функцiї щодо затвердження та пiдписання передбачених законодавством документiв, повноваження щодо затвердження та пiдписання яких належить до компетенцiї головного державного санiтарного лiкаря України (крiм виконання функцiй з реалiзацiї державної полiтики у сферi епiдемiологiчного нагляду (спостереження) та у сферi гiгiєни працi та функцiй iз здiйснення дозиметричного контролю робочих мiсць i доз опромiнення працiвникiв).

(пункт 10 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.03.2019р. N 254)

     11. Голова Держпродспоживслужби:

     1) очолює Держпродспоживслужбу, здiйснює керiвництво її дiяльнiстю, представляє Держпродспоживслужбу у вiдносинах з iншими органами, пiдприємствами, установами, органiзацiями в Українi та за її межами;

     2) вносить на розгляд Мiнiстра, який забезпечує формування державної полiтики у вiдповiднiй сферi, розробленi Держпродспоживслужбою проекти нормативно-правових актiв з питань, що належать до компетенцiї Держпродспоживслужби;

     3) визначає прiоритети роботи Держпродспоживслужби та шляхи виконання покладених на неї завдань, затверджує плани її роботи, звiти про їх виконання;

     4) органiзовує та контролює виконання в апаратi Держпродспоживслужби та її територiальних органах Конституцiї та законiв України, актiв Президента України i Кабiнету Мiнiстрiв України;

     5) призначає на посаду за погодженням з Мiнiстром Кабiнету Мiнiстрiв України, головами вiдповiдних мiсцевих держадмiнiстрацiй та звiльняє з посади керiвникiв територiальних органiв Держпродспоживслужби;

(пiдпункт 5 пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     6) призначає на посаду та звiльняє з посади за погодженням з Мiнiстром Кабiнету Мiнiстрiв України заступникiв керiвникiв територiальних органiв Держпродспоживслужби;

(пiдпункт 6 пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     7) призначає на посаду та звiльняє з посади у порядку, передбаченому законодавством про державну службу, державних службовцiв апарату Держпродспоживслужби;

     8) приймає на роботу та звiльняє з роботи у порядку, передбаченому законодавством про працю, працiвникiв апарату Держпродспоживслужби;

     9) вирiшує в установленому порядку питання щодо заохочення та притягнення до дисциплiнарної вiдповiдальностi державних службовцiв i працiвникiв апарату Держпродспоживслужби, керiвникiв її територiальних органiв, присвоює їм вiдповiдно до законодавства ранги державних службовцiв, якщо iнше не передбачено законом;

     10) вносить подання щодо представлення в установленому порядку державних службовцiв i працiвникiв апарату Держпродспоживслужби, її територiальних органiв, до вiдзначення державними нагородами;

     101) вносить Мiнiстровi Кабiнету Мiнiстрiв України пропозицiї щодо утворення в межах граничної чисельностi державних службовцiв та працiвникiв Держпродспоживслужби i коштiв, передбачених на її утримання, а також щодо лiквiдацiї, реорганiзацiї Кабiнетом Мiнiстрiв України територiальних органiв Держпродспоживслужби, якi є юридичними особами публiчного права;

(пункт 11 доповнено пiдпунктом 101 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     11) скасовує повнiстю або в окремiй частинi акти територiальних органiв Держпродспоживслужби;

     12) затверджує положення про територiальнi органи, самостiйнi структурнi пiдроздiли апарату Держпродспоживслужби;

     13) розподiляє обов'язки мiж своїми заступниками;

     14) утворює, реорганiзовує та лiквiдовує пiдприємства, установи та органiзацiї, затверджує їх положення (статути), призначає на посаду та звiльняє з посади їх керiвникiв, виконує у межах повноважень, передбачених законом, iншi функцiї з управлiння об'єктами державної власностi, що належать до сфери її управлiння;

     15) забезпечує проведення незалежного внутрiшнього аудиту, планування i координацiю аудиторських заходiв та ефективний контроль за їх проведенням в апаратi Держпродспоживслужби, її територiальних органах, на пiдприємствах, в установах та органiзацiях, що належать до її сфери управлiння;

     16) забезпечує здiйснення iнформацiйно-комунiкацiйних заходiв, а також органiзацiю доступу до публiчної iнформацiї, що перебуває у володiннi Держпродспоживслужби;

     17) утворює комiсiї, робочi та експертнi групи;

     18) приймає в установленому порядку рiшення про розподiл бюджетних коштiв, розпорядником яких є Держпродспоживслужба;

     19) скликає та проводить наради з питань, що належать до компетенцiї Держпродспоживслужби;

     20) пiдписує накази Держпродспоживслужби;

     21) дає у межах повноважень, передбачених законом, обов'язковi для виконання державними службовцями i працiвниками апарату Держпродспоживслужби та територiальних органiв доручення;

     22) вносить на розгляд мiнiстра, який забезпечує формування державної полiтики у вiдповiднiй сферi, пропозицiї щодо представництва України в мiжнародних органiзацiях;

(пiдпункт 22 пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     23) забезпечує у межах повноважень, передбачених законом, реалiзацiю державної полiтики стосовно державної таємницi, контролю за її збереженням в апаратi Держпродспоживслужби, її територiальних органах, на пiдприємствах, в установах та органiзацiях, що належать до її сфери управлiння;

     24) здiйснює iншi повноваження, визначенi законом.

     12. Голова Держпродспоживслужби має заступникiв, у тому числi одного першого, якi призначаються на посаду та звiльняються з посади Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до законодавства про державну службу.

(пункт 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087, вiд 13.03.2019р. N 254, вiд 09.02.2022р. N 115)

     13. Для погодженого вирiшення питань, що належать до компетенцiї Держпродспоживслужби, обговорення найважливiших напрямiв її дiяльностi у Держпродспоживслужбi може утворюватися колегiя.

     Рiшення колегiї можуть реалiзовуватися шляхом видання вiдповiдного наказу Держпродспоживслужби.

     Для розгляду наукових рекомендацiй, проведення фахових консультацiй з основних питань дiяльностi Держпродспоживслужби можуть утворюватися постiйнi або тимчасовi консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи.

     Рiшення про утворення чи лiквiдацiю колегiї, iнших постiйних або тимчасових консультативних, дорадчих та iнших допомiжних органiв приймає Голова Держпродспоживслужби. Кiлькiсний та персональний склад, положення про колегiю, iншi постiйнi або тимчасовi консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи затверджує Голова Держпродспоживслужби.

     14. Гранична чисельнiсть державних службовцiв та працiвникiв Держпродспоживслужби затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Структуру апарату Держпродспоживслужби затверджує її Голова за погодженням з Мiнiстром Кабiнету Мiнiстрiв України.

(абзац другий пункту 14 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2015р. N 1087)

     Штатний розпис, кошторис апарату Держпродспоживслужби затверджує її Голова за погодженням з Мiнфiном.

     15. Держпродспоживслужба є юридичною особою публiчного права, має печатку iз зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власнi бланки, рахунки в органах Казначейства.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.