ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 19 листопада 2015 року N 806


Про розрахунок банками України нормативiв капiталу з урахуванням кредитного ризику

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56, 58, 59 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 36, 44, 66, 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою забезпечення достатнього рiвня капiталу банкiв для покриття кредитного ризику, пiдвищення стiйкостi банкiвської системи Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами) (далi - Iнструкцiя N 368), що додаються (далi - Змiни).

     2. Банкам:

     1) розраховувати нормативи капiталу з урахуванням перевищення величини кредитного ризику над сумою резервiв за активними банкiвськими операцiями, сформованих вiдповiдно до вимог мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, згiдно з вимогами Iнструкцiї N 368 з урахуванням Змiн;

     2) визначати кредитний ризик за активними банкiвськими операцiями вiдповiдно до Положення про порядок формування та використання банками України резервiв для вiдшкодування можливих втрат за активними банкiвськими операцiями, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25 сiчня 2012 року N 23, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15 лютого 2012 року за N 231/20544 (зi змiнами);

     3) надавати Нацiональному банку України iнформацiю про результати оцiнки кредитного ризику за активними банкiвськими операцiями у вiдповiдних формах статистичної звiтностi, якi передбаченi Правилами органiзацiї статистичної звiтностi, що подається до Нацiонального банку України, затвердженими постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 березня 2003 року N 124, зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 07 травня 2003 року за N 353/7674 (зi змiнами), у встановленому Нацiональним банком України порядку.

     3. Департаменту методологiї (Iваненко Н. В.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на першого заступника Голови Нацiонального банку України Писарука О. В.

     5. Постанова набирає чинностi через 31 день iз дня її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови О. В. Писарук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
19 листопада 2015 року N 806

Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     1. У главi 1 роздiлу II:

     1) у пунктi 1.1:

     в абзацi другому слова "та здiйснювати вiдповiднi коригування їх вартостi шляхом формування резервiв для вiдшкодування можливих втрат за активними банкiвськими операцiями" замiнити словами ", а також визначати можливi втрати за активними банкiвськими операцiями (далi - кредитний ризик)";

     пункт доповнити десятьма новими абзацами такого змiсту:

     "Банки визначають кредитний ризик у валютi, що вiдповiдає валютi активiв / наданих фiнансових зобов'язань.

     Банки визначають величину кредитного ризику за всiма активними операцiями як сукупний обсяг кредитного ризику за активами та наданими фiнансовими зобов'язаннями станом на перше число кожного мiсяця, наступного за звiтним, у гривнi (з урахуванням кредитного ризику в iноземнiй валютi в гривневому еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком).

     Банки визначають величину непокритого кредитного ризику таким чином:

     якщо величина кредитного ризику є меншою або дорiвнює сукупному розмiру резервiв за активними операцiями, сформованих вiдповiдно до вимог мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (далi - розмiр резервiв за МСФЗ), то величина непокритого кредитного ризику дорiвнює нулю;

     якщо величина кредитного ризику перевищує розмiр резервiв за МСФЗ, то величина непокритого кредитного ризику дорiвнює сумi такого перевищення.

     Величина непокритого кредитного ризику розраховується станом на перше число кожного мiсяця, наступного за звiтним, та включається до розрахунку нормативiв капiталу протягом наступного мiсяця в установленому Нацiональним банком порядку.

     Банк пiд час розрахунку регулятивного капiталу зменшує на величину непокритого кредитного ризику прибуток банку, а саме:

     нерозподiлений прибуток минулих рокiв;

     результат поточного та звiтного року (прибуток).

     Якщо величина непокритого кредитного ризику перевищує розмiр прибутку банку, то на суму такого перевищення зменшується розмiр основного капiталу банку";

     2) абзац другий пiдпункту "ґ" пункту 1.3 виключити.

     У зв'язку з цим абзаци третiй - шостий уважати вiдповiдно абзацами другим - п'ятим;

     3) у пунктi 1.4:

     абзаци перший та четвертий пiдпункту "в" пiсля слова "поточного" доповнити словами "та звiтного";

     пiдпункт "д" виключити.

     2. Абзац третiй пункту 1.2 глави 1 роздiлу IV доповнити словами "та виключається величина непокритого кредитного ризику".

Директор Департаменту методологiї Н. В. Iваненко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.