ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.12.2015 N 47656/7/99-99-25-02-03-17

 

Митницi ДФС


Про рекомендацiї з оформлення та видачi митницею сертифiката з перевезення товару EUR.1 до країн ЄС

     Надсилаємо для керiвництва та використання в роботi: Рекомендацiї щодо оформлення та видачi митницею сертифiката з перевезення товару EUR.1 до країн ЄС;

     Рiшення Комiсiї ЄС вiд 17.04.2007 N 2007/С83/01 про пояснення окремих положень правил походження.

     1) Рекомендацiї щодо оформлення та видачi митницею сертифiката з перевезення товару EUR.1 до країн ЄС (у форматi PDF) на 13 арк.;

     2) Рiшення Комiсiї ЄС вiд 17.04.2007 N 2007/С83/01 (у форматi PDF) на 19 арк.;

     3) Правила походження до Угоди про асоцiацiю мiж Україною та ЄС (у форматi PDF) українською та англiйською мовами на 249 арк.;

     4) Форма звiту про сертифiкати з перевезення товару EUR.1, виданi митницями на 1 арк.;

     5) Перелiк назв митниць на англiйськiй мовi на 1 арк.

     Додатки в електронному виглядi.

Директор Департаменту адмiнiстрування митних платежiв та митно-тарифного регулювання М. М. Iванюк

 

Додаток

Рекомендацiї щодо оформлення та видачi митницею сертифiката з перевезення товару EUR.1 до країн ЄС

1. Загальнi положення

     1.1. Рекомендацiї щодо оформлення та видачi митницею сертифiката з перевезення товару EUR.1 до країн ЄС розробленi вiдповiдно з Протоколом 1 "Щодо визначення концепцiї "походження товарiв" i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва" до Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони вiд 27 червня 2014 року (далi - Правила походження) та наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 18 листопада 2014 року N 1142 (зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 03 грудня 2014 року за N 1557/26334) (далi - Порядок).

     1.2. Експортер - особа, яка надає митну декларацiю на експорт товарiв з України, або його уповноважена особа, вiд iменi якої надається ця декларацiя. Експортер не обов'язково має бути виробником або продавцем товарiв, на якi вiн подає заяву про видачу сертифiката з перевезення товару EUR.1, але вiн повинен мати документи, що пiдтверджують преференцiйне походження товарiв з України вiдповiдно до вимог Правил походження.

     1.3. Комерцiйнi документи - документи, що застосовуються в звичайнiй торговельнiй практицi, у яких достатньо детально для їх iдентифiкацiї описанi товари (наприклад, рахунки-фактури (iнвойси), специфiкацiї тощо).

     1.4. Сертифiкат з перевезення товару EUR.1 (далi - сертифiкат) - документ, який пiдтверджує статус преференцiйного походження товару, зразок якого наведений у Додатку III до Правил походження.

     1.5. Термiни, що використовуються в цих методичних рекомендацiях, застосовуються у значеннях, встановлених в Правилах походження та в Порядку.

2. Технiчнi характеристики бланка сертифiката

     2.1 Бланк сертифiката має наступнi технiчнi характеристики:

     розмiр 210x297мм;

     папiр офсетний бiлий 80 г/м2 формату А4, фарбованiсть.

     2.2. Бланк сертифiката складається з трьох аркушiв:

     2.2.1 Перший аркуш сертифiката (сiтка "гiльош" салатного кольору, текстова частина чорного кольору) є оригiналом та призначений для подання митним органам країн ЄС для застосування пiльг зi сплати мита.

     2.2.2. Другий та третiй аркушi сертифiката є копiями, якi повиннi мати текстову частину чорного кольору, та зберiгаються у експортера й у справах митницi.

     2.3. В рамках Угоди застосовується бланк сертифiката з назвою англiйською мовою "Movement certificate".

3. Зразки вiдбиткiв печаток посадових осiб митниць, уповноважених видавати сертифiкати

     3.1. Вiдповiдно до статтi 32 "Взаємна допомога" Правил походження митнi органи держав - членiв Європейського Союзу i України повиннi надавати один одному через Європейську комiсiю зразки вiдбиткiв печаток, що використовуються у їхнiх митних службах для видачi сертифiкатiв з перевезення товару EUR.1 i адреси митних органiв, якi вiдповiдають за перевiрку цих сертифiкатiв i декларацiй iнвойсiв. Аналогiчнi вимоги мiстяться в угодах про вiльну торгiвлю, укладених Україною з країнами ЄАВТ та Чорногорiєю.

     3.2. ДФС на адресу Єврокомiсiї, Секретарiату ЄАВТ та митної адмiнiстрацiї Чорногорiї доводяться один раз на рiк зразки вiдбиткiв печаток посадових осiб митниць, уповноважених видавати сертифiкати.

     3.3. Сертифiкати засвiдчуються виключно доведеними до ДФС зразками вiдбиткiв печаток посадових осiб митниць.

     3.4. У разi змiни/припинення повноважень посадових осiб митниць на видачу сертифiкатiв, про це невiдкладно iнформувати ДФС з урахуванням вимог листа ДФС вiд 27 жовтня 2015 року N 39408/7/99-99-25-02-03-17.

4. Заповнення сертифiката

     4.1. Сертифiкат заповнюється однiєю з офiцiйних мов Сторони Угоди (як правило англiйською мовою) машинописом або друкованими лiтерами вiд руки чорнилами чорного або синього кольору.

     4.2. Для заповнення сертифiката машинописом використовується електронна копiя сертифiката.

     4.3. Усi аркушi сертифiката мають бути заповненi однотипно, чiтко та акуратно. Виправлення вносяться шляхом викреслення помилкових даних та написання над ними правильних. Пiдчистки, зафарбовування або заклеювання не допускаються. Виправлення в сертифiкатi завiряються пiдписом експортера та печаткою посадової особи структурного пiдроздiлу митницi, до функцiональних повноважень якої вiднесено видачу сертифiкатiв (далi - посадова особа митницi).

     4.4. Сертифiкат заповнюється на одну партiю товарiв, що експортується.

     4.5. Графи сертифiката заповнюються з дотриманням вимог Угоди та Порядку:

     4.5.1. Графи 1, 2, 4, 5, 8, 9 та 12 сертифiката є обов'язковими для заповнення експортером.

     4.5.2. Графи 3, 6 та 10 сертифiката заповнюються за бажанням експортера.

     4.5.3. Графа 11 заповнюється посадовою особою митницi.

     4.5.4. Графи 13, 14 (на зворотi) заповнюються при верифiкацiї сертифiката.

     4.6. Заповнення графи 9 "Gross mass (kg) or other measure" ("Повна маса (кг) або iншi вимiри (лiтри, м3 та iншi)") сертифiката вiдповiдає порядку заповнення графи 35 митної декларацiї "Вага брутто (кг)", встановленому наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 травня 2012 року N 651 "Про затвердження Порядку заповнення митних декларацiй на бланку єдиного адмiнiстративного документа".

     4.7. Графа 11 "Customs Endorsement" ("Митний дозвiл") сертифiката заповнюється посадовою особою митницi:

     4.7.1. В секцiї "Customs office" ("Митний пiдроздiл") зазначається назва митницi, що видає сертифiкат, наприклад "Poltava customs house" (перелiк назв митниць на англiйськiй мовi додається).

     4.7.2. В секцiї "Issuing country or territory" ("Країна або територiя видачi") зазначається назва країни: "UKRAINE".

     4.7.3. В секцiї "Place and date" ("Мiсце i дата") зазначається назва населенного пункту (мiсце розташування пiдроздiлу митницi, який видає сертифiкат) та дата видачi сертифiката у форматi дд.мм.yyyy.

     4.7.4. В секцiї "Signature" ("Пiдпис") проставляється пiдпис посадової особи митницi ДФС та зазначаються її iнiцiали, прiзвище англiйською мовою.

     4.7.5. В секцiї "Stamp" ("Печатка") проставляється вiдбиток особистої номерної печатки посадової особи митницi, зразок якого доведено до ДФС.

     4.8. У графi 12 "Customs Endorsement" ("Декларацiя експортера") сертифiката експортером зазначаються:

     4.8.1. В секцiї "Place and date" ("Мiсце i дата") зазначаються мiсце та дата декларування вiдомостей про країну походження товару.

     4.8.2. В секцiї "Signature" ("Пiдпис") обов'язково проставляється пiдпис, прiзвище та iнiцiали посадової особи пiдприємства-експортера.

     4.9. У графi 12 сертифiката проставляється печатка експортера (за наявностi).

5. Електронна копiя сертифiката та алгоритм роботи модулю "Сертифiкат з перевезення товару EUR.1" в АСМО "Iнспектор"

     5.1. Для видачi сертифiката, заповненого машинописом, експортером надається митницi електронна копiя сертифiката на електронному носiї або засобами електронного зв'язку.

     5.2. В АСМО "Iнспектор" створено пiдроздiл "Сертифiкат з перевезення товару EUR.1" (далi - модуль "Сертифiкат").

     5.3. Посадовою особою митницi для видачi сертифiката:

     5.3.1. Вноситься електронна копiя сертифiката до модулю "Сертифiкат".

     5.3.2. Зберiгається електронна копiя сертифiката в модулi "Сертифiкат" в статусi "В роботi".

     5.3.3. Встановлюються вiдступи вiд меж полiв електронної копiї сертифiката для друкування на бланк сертифiката (у разi необхiдностi).

     5.3.4. Електронна копiя сертифiката переводиться в статус "Оформленi" (у графi 11 сертифiката проставляється автоматично дата та час видачi).

     5.3.5. Присвоюється номер сертифiката (в автоматичному режимi) та електронна копiя сертифiката друкується на оригiналi бланка сертифiката та його двох паперових копiях сертифiката.

     5.4. Електронна копiя сертифiката автоматично вноситься до центральної бази даних модулю "Сертифiкат" пiсля переведення її в статус "Оформленi".

     5.5. У разi заповнення сертифiката експортером вiд руки, електронна копiя сертифiката до модулю "Сертифiкат" вноситься посадовою особою митницi.

6. Видача сертифiката

     6.1 Сертифiкат видається безоплатно на одну партiю товарiв, що експортуються, уповноваженою на це посадовою особою митницi пiд час здiйснення/гарантування або пiсля експорту товару у випадках, встановлених Угодою.

     6.2. Для видачi сертифiката експортер або його уповноважена особа повинен пред'явити митницi такi документи:

     6.2.1. Заяву, що мiстить декларацiю експортера для видачi сертифiката (далi - заява), за формою, визначеною у додатку III до Правил походження.

     6.2.2. Заповненi вiдповiдно до вимог Угоди та Порядку електронна копiя сертифiката та оригiнал бланка сертифiката (у разi наявностi його в експортера).

     6.2.3. Документи, що пiдтверджують преференцiйне походження товарiв з України, вказаних у сертифiкатi при першiй поставцi таких товарiв до країн ЄС або у разi змiни умов технологiчного процесу виробництва товару, що впливає на преференцiйне походження експортованих товарiв з України.

     6.3. Сертифiкат видається у найкоротший термiн, але не бiльше трьох робочих днiв, з наступного дня пiсля реєстрацiї заяви у митницi.

     6.4. При видачi сертифiкату пiд час здiйснення експорту, дата видачi сертифiката має бути не пiзнiшою, нiж дата митної декларацiї на експорт.

     6.5. Заяву для видачi сертифiката може бути подано до здiйснення експорту, але в цьому випадку експортером має бути гарантовано експорт товарiв з України.

     6.6. У разi нездiйснення експорту товарiв, виданий сертифiкат анулюється митницею.

7. Видача сертифiката пiсля здiйснення експорту товарiв

     7.1. Сертифiкат може бути виданий пiсля експорту вiдповiдної партiї товарiв, якщо експортер разом iз документами, зазначеними в пунктi 3 роздiлу III Порядку, додатково надає митницi документи про те, що сертифiкат:

     7.1.1. Не був виданий на момент здiйснення експорту товару через помилки чи ненавмисний недогляд або через особливi обставини, або

     7.1.2. Виданий, але не прийнятий з технiчних причин митними органами країни iмпорту.

     7.2. У заявi експортера про видачу сертифiката пiсля здiйснення експорту товарiв повиннi бути зазначенi номер експортної декларацiї, оформленої на вiдповiдну партiю товарiв, та дата її оформлення в митницi.

     7.3. Посадовою особою митницi до графи 11 сертифiката обов'язково вносяться вiдомостi про номер та дату оформлення митної декларацiї на експорт товарiв з України:

     7.3.1. До секцiї "Form" ("Бланк") графи - вносяться лiтернi коди напрямку перемiщення та типу декларацiї (наприклад, EX10AA);

     7.3.2. До секцiї "N" графи - реєстрацiйний номер та дата митної декларацiї.

     7.4. Експортером для видачi сертифiката пiсля експорту надається сертифiкат виданий, але не прийнятий з технiчних причин митними органами країни iмпорту.

     7.5. Рiшенням Комiсiї ЄС (2007/С 83/01 вiд 17.04.2007) наведено такi випадки неприйняття митними органами країн ЄС сертифiката з технiчних причин:

     7.5.1. Бланк наданого сертифiката не вiдповiдає зразку бланку, наведеному у додатку III до Правил походження (iстотна рiзниця у розмiрi чи кольорi, вiдсутнiй номер сертифiката, сертифiкат заповнений мовою, що не є однiєю з офiцiйних мов Сторiн Угоди).

     7.5.2. Не заповнено одну з обов'язкових граф сертифiката (наприклад графа 4).

     7.5.3. Вiдсутня печатка посадової особи митницi (графа 11).

     7.5.4. Проставлений в сертифiкатi вiдбиток печатки посадової особи митницi, не вiдповiдає зразку вiдбитку печатки, доведеної до митних органiв країн ЄС.

     7.5.5. Надано не оригiнал, а копiю сертифiката.

     7.5.6. В графах 2 та 5 сертифiката зазначено вiдомостi про країну, яка не є учасником Угоди.

     7.6. У разi неприйняття сертифiката з технiчних причин на ньому митними органами країн ЄС може проставлятись вiдмiтка "Document not Accepted" ("Документ не приймається"), пiсля чого сертифiкат повертається iмпортеру для отримання нового сертифiката пiсля здiйснення експорту товарiв.

     7.7. Виданий, але неприйнятий митними органами країн ЄС сертифiкат з технiчних причин, анулюється митницею.

8. Випадки, коли не вимагається видача сертифiката

     8.1. Видача сертифiката не вимагається якщо:

     8.1.1. Загальна фактурна вартiсть партiї товарiв, походженням з України, не перевищує 6000 євро (для отримання тарифних преференцiй в країнах ЄС експортер складає декларацiю iнвойс на iнвойсi, повiдомленнi про доставку чи iншому комерцiйному документi, текст декларацiї iнвойс наведено у Додатку IV до Правил походження).

     8.1.2. Експортер має статус затвердженого, вiдповiдно до статтi 23 Правил походження.

     8.1.3. В країнах ЄС товари оподатковуються за нульовою ставкою ввiзного мита Митного тарифу ЄС (за винятком положень Правил походження щодо кумуляцiї та квот, тощо).

     8.2. Iнформацiя про ставки ввiзного мита Митного тарифу ЄС розмiщено у мережi iнтернет за такими адресами:

http://www.exporthelp.europa.eu/thdapp/display.htm?page=form%2Fform_MyExport.html&docType=main&languageId=en, або http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en.

9. Окремi аспекти положень Правил походження

     9.1. Товари вважаються такими, що походять з країн ЄС або України:

     9.1.1. Якi цiлком виробленi в країнах ЄС або в Українi.

     9.1.2. Виробленi в країнах ЄС або в Українi з використанням матерiалiв, що не походять з територiй країн ЄС та України (далi - iншого походження) за умови, що такi матерiали пройшли достатню обробку в країнах ЄС або в Українi.

     9.1.3. Виробленi в країнах ЄС або в Українi з використанням матерiалiв, походженням з країн ЄС та України (кумуляцiя).

     9.2. Товари, якi цiлком виробленi в країнах ЄС або в Українi

     9.2.1. Товари вважаються цiлком виробленими в країнах ЄС або в Українi, якщо у складi товарiв вiдсутнi матерiали iншого походження.

     9.2.2. Перелiк товарiв, якi цiлком виробленi в країнах ЄС або в Українi наведено у статтi 5 Правил походження.

     9.3. Товари, виробленi в країнах ЄС або в Українi, з використанням матерiалiв iншого походження

     9.3.1. У Додатку 2 до Правил походження наведено Список технологiчних дiй та обробок, що необхiднi для надання матерiалам iншого походження статусу товарiв, що походять з певної країни (далi - Перелiк операцiй).

     9.3.2. Перелiк операцiй затверджено у табличнiй формi:

     у першiй колонцi наведено код товарної групи або позицiї товару згiдно з Гармонiзованою системою опису та кодування товарiв (далi - ГС);

     у другiй колонцi - опис товару згiдно з кодом, зазначеним у першiй колонцi;

     у третiй та четвертiй колонках наведено правила походження, якi застосовуються до матерiалiв iншого походження.

     Приклад:

Код ГС Опис товару Технологiчнi дiї та обробка, що впроваджуються для матерiалiв iншого походження, якi набувають статусу товарiв, що походять з певної країни
1 2 3 4
ex 8712 Велосипеди без шарикопiдшипникiв Виробництво з матерiалiв будь-яких товарних позицiй, за винятком позицiї 8714 Виробництво, при якому вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 30 % цiни франко-завод готового товару

     У цьому прикладi товар набуває походження за умови виконання виробником одного iз правил походження, наведених у колонках 3 або 4 Перелiку операцiй.

     9.3.3. Якщо коду товару передує позначка "ex" - це вказує на те, що правила походження в третiй та четвертiй колонках застосовуються тiльки до товарiв, що класифiкуються в данiй товарнiй групi, позицiї та зазначенi в другiй колонцi. У даному випадку необхiдно керуватися також найменуванням товару.

     9.3.4. У третiй та четвертiй колонках Перелiку операцiй застосовуються такi критерiї походження, як:

     товари, якi цiлком виробленi в країнах ЄС або в Українi (наприклад, м'ясо та харчовi м'яснi субпродукти товарної групи 02 ГС);

     змiна товарної позицiї ГС, що сталася в результатi переробки матерiалiв iншого походження (цукор i кондитерськi вироби групи 17 ГС);

     технологiчнi операцiї та конкретнi етапи виробництва товару (мастила позицiї 2707 ГС);

     заборона використання певних матерiалiв iншого походження (при виробництвi хлiбобулочних, кондитерських виробiв позицiї 1905 ГС забороняється використовувати матерiали групи 11 ГС);

     лiмiт цiни франко-завод готового товару (навiгацiйнi прилади позицiї 9014 ГС, при виробництвi яких вартiсть усiх матерiалiв не повинна перевищувати 40 % цiни франко-завод готового товару).

     9.3.5. Перелiк операцiй не застосовується до матерiалiв iншого походження, якi набули походження на попереднiх етапах виробництва.

     Приклад, постiльна бiлизна позицiї 6302 ГС виготовляється в Українi з невибiленої тканини походженням з Туреччини. Вартiсть тканини складає 10 євро.

     Переробка тканини в Українi включає в себе наступнi технологiчнi операцiї:

     друкування тканини, що супроводжується принаймнi двома пiдготовчими та кiнцевими операцiями;

     розкрiй переробленої тканини для виготовлення постiльної бiлизни. Вартiсть виготовленої вибивної тканини складає 25 євро.

     Згiдно Перелiку операцiй постiльна бiлизна позицiї 6302 ГС набуває походження за умови виробництва з невибiленої однониткової пряжi.

     Правила походження для постiльної бiлизни позицiї 6302 ГС не застосовуються, оскiльки на попередньому етапi виробництва тканина набула українського походження, виконавши умови технологiчних операцiй, встановлених для тканин, позицiй 5208-5212 ГС:

     "Друкування, що супроводжується принаймнi двома пiдготовчими та кiнцевими операцiями (такими як промивка, очищення, вiдбiлювання, мерсеризацiя, термостабiлiзацiя, каландрування, обробка проти збiгання, перманентне апретування, декатування, просочення, дрiбний ремонт та формування вузлiв), за умови, де вартiсть використаної не пiдданої друкуванню тканини не перевищує 47,5 % вiд цiни франко-завод готового товару".

     9.3.6. Правило "толерантностi"

     9.3.6.1. Правило "толерантностi" полягає у тому, що у разi, якщо вiдповiдно до вимог Правил походження матерiали iншого походження не можуть використовуватися пiд час виробництва готового товару, допускається використання такої сировини/матерiалiв за умови, якщо їхня загальна вартiсть не перевищує 10 % цiни франко-завод готового товару (стаття 6 Угоди).

     9.3.6.2. Правило "толерантностi" застосовується до матерiалiв iншого походження, якi забороненi в Перелiку операцiй для використання при виготовленнi товару.

     Приклад, згiдно Перелiку операцiй сир свiжий позицiї 0406 ГС набуває українського походження за умови виробництва, у якому всi матерiали Групи 4, якi використовуються, повнiстю виробленi в Українi, тобто при виготовленi сиру заборонено використовувати молоко iншого походження.

     Цiна франко-завод сиру свiжого складає 10 євро, при виробництвi використано матерiали групи 4, зокрема молоко українського походження, сухе молоко походженням з третiх країн (цiна франко-завод - 0,9 євро).

     Cир свiжий набуде українського походження за рахунок виконання правила "толерантностi", оскiльки вартiсть матерiалiв iншого походження не перевищує 10 % цiни франко-завод готового товару (0,9 євро < 10%).

     9.3.6.3. Правило "толерантностi" не розповсюджується на товари легкої промисловостi товарних груп 50 - 63 ГС.

     9.3.6.4. При виконаннi правила "толерантностi" забороняється перевищувати лiмiт цiни франко - завод, встановлений Правилами походження в Перелiку операцiй.

     9.4. Товари, виробленi в країнах ЄС або в Українi, якi мають у своєму складi матерiали, походженням з країн ЄС та України (кумуляцiя)

     9.4. Принцип застосування кумуляцiї:

     9.4.1. Матерiали пiдданi поетапнiй обробцi - країною походження такого товару вважається країна, на територiї якої вiн востаннє був пiдданий обробцi.

    Приклад, ЄС
(пряжа)
->
Україна
(тканина)
->
ЄС
(сорочка)

     Тканина, виготовлена в Українi з пряжi, походженням з ЄС, набуває українського походження, сорочка виготовлена в ЄС з тканини, походженням з України, набуває походження ЄС.

     9.4.2. Матерiали обробленi за рахунок "простих" операцiй - країною походження такого товару вважається країна, яка має найбiльшу додану вартiсть.

     Приклад,

Україна
(брюки - 10 євро)
ЄС
(сорочка - 5 євро)
ЄС
(краватка - 3 євро)
\ | /
ЄС
(набiр - 18 євро)

     В ЄС за рахунок "простих" операцiй сформовано набiр (брюки, сорочка, краватка) вартiсть, якого складає 18 євро. Країною походження набору вважатиметься Україна, яка має найбiльшу додану вартiсть серед усiх товарiв.

     9.4.3. За умови пiдтвердження походження матерiалiв з країн ЄС на пiдставi оригiналiв/копiй документiв про походження (сертифiката та/або декларацiї iнвойс), такi матерiали прирiвнюється до українського походження та не враховуються при визначеннi походження товарiв.

     Приклад, в Українi виготовляється посудомийна машина позицiї 8422 ГС (цiна франко-завод 500 євро).

     Посудомийна машина позицiї 8422 ГС набуде українського походження за умови виробництва, при якому використанi матерiали iншого походження класифiкуються в iншiй товарнiй позицiї, нiж товар, та вартiсть усiх використаних матерiалiв не перевищує 40 % цiни франко-завод готового товару.

     При виробництвi посудомийної машини позицiї 8422 ГС використовуються такi матерiали iншого походження:

Код ГС матерiалiв Вартiсть Країна походження
8501 260 євро Україна
8422 60 євро Україна
8422 60 євро ЄС
(походження товару пiдтверджено декларацiєю iнвойс
8544 50 євро Туреччина
7318 20 євро Китай
3917 50 євро Бiлорусь

     Таким чином, товар набуває українського походження, оскiльки:

     вiдбувається змiна тарифної позицiї на рiвнi перших чотирьох знакiв (використовуються матерiали українського походження позицiї 8422 ГС та матерiали походженням з ЄС (походження пiдтверджено декларацiєю iнвой), при цьому матерiализ ЄС прирiвнюються до українського походження та не враховується при визначеннi походження товарiв);

     вартiсть матерiалiв iншого походження складає 120 євро, що не перевищує < 40% цiни франко-завод готового товару.

     9.5. Особливостi використання деяких текстильних матерiалiв при виготовленнi текстильних виробiв

     9.5.1. Пунктом 6.1 примiток 6 Додатку I "Введення до списку у Додатку II" до Правил походження встановлено вимогу:

     "6.1. Якщо в Перелiку операцiй мiститься посилання на цю Примiтку, текстильнi матерiали (за винятком пiдкладок i додаткових пiдкладок), що не вiдповiдають правилу для розглядуваного виробленого товару, зазначеному в колонцi 3 Перелiку операцiй, можуть бути використанi лише в тому випадку, коли вони вiднесенi до iншої товарної позицiї, нiж сам товар, а їхня вартiсть не перевищує 8% вартостi товару на умовах франко-завод."

     Рiшенням Комiсiї ЄС (2007/С 83/01 вiд 17.04.2007) наведено тлумачення пункту 6.1 примiток 6 Додатку I "Введення до списку у Додатку II" до Правил походження:

     "Спецiальне правило про текстильнi матерiали, що виключенi з пiдкладки i клеєвої. "Тканина для кишень" - це спецiальна ткана тканина, що використовується виключно при виготовленнi кишень, тому її розглядають не як звичайну пiдкладку чи клеєву. Особливе правило застосовується вiдповiдно лише для "Тканини для кишень". Правило дiє як для тканих тканин у рулонах, так i в готових кишенях, та при цьому вони мають походження з третiх країн."

     Тобто, тканини для кишень не включаються до пiдкладок i додаткових пiдкладок, але для них дiє умова пункту 6.1 примiток 6 Додатку I "Введення до списку у Додатку II".

10 . Документи, що пiдтверджують походження товарiв

     10.1. Статтею 28 Правил походження визначено документи, якi пiдтверджують, що товари, вказанi в сертифiкатi або в декларацiї iнвойс можуть бути визнанi такими, що походять з Європейського Союзу або України й вiдповiдають iншим вимогам Правил походження, зокрема це:

     10.1.1. Прямi свiдчення процесiв, виконаних експортером чи постачальником для отримання розглядуваного майна, що мiстяться, наприклад, у його облiковiй документацiї чи у мiжнароднiй системi облiку.

     10.1.2. Документи, що пiдтверджують статус походження використаних матерiалiв, виданi чи складенi в Європейському Союзi або Українi, якщо застосування таких документiв вiдповiдає чинному законодавству вiдповiдної країни.

     10.1.3. Документи, що пiдтверджують обробку матерiалiв у Європейському Союзi або Українi, виданi чи складенi в ЄС або Українi, якщо застосування таких документiв вiдповiдає чинному законодавству вiдповiдної країни.

     10.1.4. Сертифiкати або декларацiї iнвойс, що пiдтверджують статус походження використаних матерiалiв, виданi чи складенi в Європейському Союзi або Українi згiдно з Правилами походження.

     10.1.5. Належнi свiдчення про обробку, виконану з межами Європейського Союзу або України згiдно з положеннями статтi 12 Правил походження, якi пiдтверджують, що вимоги цiєї статтi були виконанi.

11. Порядок верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiкатiв та декларацiй iнвойсiв

     11.1 За запитами митних органiв країн ЄС Державна фiскальна служба України здiйснює верифiкацiю (перевiрку достовiрностi) сертифiкатiв, виданих митницями, вiдповiдно до вимог статтi 33 Правил походження та порядку, встановленому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.12.2015 N 1029 "Про затвердження Порядку верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiкатiв i декларацiй про походження товару з України" .

     11.2. Термiн проведення верифiкацiї (перевiрки достовiрностi) сертифiкатiв складає 10 мiсяцiв з дати запиту митних органiв країн ЄС.

12. Щодо формування звiту про сертифiкати, виданi митницями

     12.1. З метою забезпечення внесення посадовими особами митниць електронних копiй сертифiкатiв до центральної бази даних АСМО "Iнспектор", щомiсячно до 4 числа мiсяця, наступного за звiтним (починаючи з лютого мiсяця 2016), надсилати на поштову скриньку DMS viddil PT звiт про сертифiкати, виданi митницями, за формою, що додається.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.