ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

09.03.2016 N 8016/7/99-99-24-03-01-17


Про митне оформлення лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення

     У зв'язку з надходженням до Державної фiскальної служби України запитiв пiдприємств i митниць щодо особливостей проведення митного контролю та митного оформлення лiкарських засобiв i виробiв медичного призначення, якi пiдлягають державнiй реєстрацiї, повiдомляємо таке.

     Згiдно зi статтею 197 Митного кодексу України (далi - Кодекс) пропуск через митний кордон України та митне оформлення товарiв, на якi встановлюються обмеження щодо їх перемiщення через митний кордон України, здiйснюються органами доходiв i зборiв на пiдставi документiв, що пiдтверджують дотримання зазначених обмежень, якщо подання таких документiв органам доходiв i зборiв передбачено законами України.

     Закон України "Про лiкарськi засоби", вiдповiдно до якого на територiю України можуть ввозитися зареєстрованi в Українi лiкарськi засоби, не мiстить норми щодо необхiдностi подання документiв, якi пiдтверджують державну реєстрацiю лiкарських засобiв, при здiйсненнi їх митного оформлення. Вiдповiдно до статтi 17 цього Закону контроль за ввезенням на митну територiю України лiкарських засобiв здiйснюється центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi контролю якостi та безпеки лiкарських засобiв.

     Також чинними законами України не встановлено вимог щодо здiйснення митного оформлення iмпорту виробiв медичного призначення на пiдставi документiв, що засвiдчують факт проходження ними процедури оцiнки вiдповiдностi (вiдповiдну iнформацiю доведено до митниць листом ДФС вiд 28.09.2015 N 35569/7/99-99-24-03-01-18).

     Таким чином, на сьогоднi вiдсутнi законодавчi пiдстави щодо контролю митницями ДФС реєстрацiйного посвiдчення на лiкарський засiб, свiдоцтва про державну реєстрацiю медичного виробу та декларацiї про вiдповiднiсть як документiв, що пiдтверджують дотримання обмежень, при здiйсненнi митного оформлення лiкарських засобiв i медичних виробiв.

     Крiм того, звертаємо увагу, що пунктом 3 роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Кодексу визначено, що нормативно-правовi акти центральних органiв виконавчої влади, прийнятi на виконання законiв України з питань державної митної справи до набрання чинностi цим Кодексом, та нормативно-правовi акти, якi використовуються при застосуваннi норм законiв з питань державної митної справи, застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Кодексу, до прийняття вiдповiдних актiв згiдно з вимогами цього Кодексу.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю О. Л. Василенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.