ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 4 серпня 2016 року N 366


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 25, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", Законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електронний цифровий пiдпис", з метою вдосконалення порядку проведення деяких валютних операцiй Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 950/11230 (зi змiнами), що додаються.

     2. Друге речення пункту 3.5 глави 3 Iнструкцiї про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення iнвестицiй за кордон, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16 березня 1999 року N 122, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 квiтня 1999 року за N 259/3552 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї: "Уповноважений банк зберiгає копiю лiцензiї для облiку та контролю".

     3. Друге речення пункту 4.8 глави 4 Положення про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України для оплати банкiвських металiв та проведення окремих валютних операцiй, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 червня 2004 року N 266, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16 липня 2004 року за N 897/9496 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї: "Уповноважений банк зберiгає копiю лiцензiї для облiку та контролю".

     4. Пункт 3.11 глави 3 Положення про порядок iноземного iнвестування в Україну, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 280, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 947/11227 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "3.11. Уповноважений банк проводить операцiї, зазначенi в пунктах 3.9, 3.10 глави 3 цього Положення, на пiдставi оригiналiв вiдповiдних документiв (у тому числi електронних документiв) або копiй в електроннiй/паперовiй формi з оригiналiв документiв на паперових носiях iнформацiї.

     Копiї документiв в електроннiй формi створюються клiєнтом шляхом сканування з оригiналу документа на паперовому носiї iнформацiї та засвiдчуються електронним цифровим пiдписом клiєнта (для юридичних осiб - пiдписом уповноваженої особи), накладеним вiдповiдно до вимог законодавства у сферi надання послуг електронного цифрового пiдпису (далi - електронна копiя документа). Електроннi копiї документiв можуть подаватися засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк", "клiєнт-Iнтернет-банк" тощо та повиннi залишатися в уповноваженому банку на зберiганнi в електронному архiвi.

     Копiї документiв у паперовiй формi мають бути засвiдченi пiдписом клiєнта (для юридичних осiб - резидентiв - пiдписом керiвника або заступника керiвника) i вiдбитком його печатки (за наявностi) та залишаються в уповноваженому банку на зберiганнi".

     5. Унести до глави 3 Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 липня 2008 року N 216, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01 жовтня 2008 року за N 910/15601 (зi змiнами), такi змiни:

     1) пункт 3.4 викласти в такiй редакцiї:

     "3.4. Платник має подати до уповноваженого банку разом iз платiжним дорученням в iноземнiй валютi оригiнали документiв (у тому числi електронних документiв) та копiї або лише копiї документiв вiдповiдно до нормативно-правових актiв Нацiонального банку, якi потрiбнi уповноваженому банку для здiйснення валютного контролю за правомiрнiстю переказу iноземної валюти з рахунку платника.

     Копiї з оригiналiв документiв на паперових носiях iнформацiї подаються платником до уповноваженого банку в електроннiй/паперовiй формi.

     Копiї документiв в електроннiй формi, якi є пiдставою для здiйснення переказу, створюються платником шляхом сканування з оригiналу документа на паперовому носiї iнформацiї, засвiдчуються електронним цифровим пiдписом платника, накладеним вiдповiдно до вимог законодавства у сферi надання послуг електронного цифрового пiдпису (далi - електронна копiя документа). Електроннi копiї документiв можуть подаватися засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк", "клiєнт-Iнтернет-банк" тощо (якщо це визначено в договорi мiж банком та платником) та повиннi залишатися в уповноваженому банку на зберiганнi в електронному архiвi.

     Копiї документiв у паперовiй формi засвiдчуються пiдписами вiдповiдальних осiб платника i вiдбитком печатки (за наявностi) та залишаються в уповноваженому банку на зберiганнi.

     Платник має право не надавати документи, якi є пiдставою для здiйснення переказу, якщо вiн здiйснює переказ у межах України зi свого поточного або вкладного (депозитного) рахунку з метою поповнення свого поточного (карткового) або вкладного (депозитного) рахунку, погашення кредиту та процентiв за рахунок власних [не куплених на мiжбанкiвському валютному ринку України (далi - МВРУ)] коштiв тощо";

     2) абзац перший пункту 3.12 доповнити двома новими реченнями такого змiсту: "Лист про вiдкликання подається платником у паперовiй формi або у формi електронного документа засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк", "клiєнт-Iнтернет-банк" тощо (якщо це визначено в договорi мiж банком та платником). Лист про вiдкликання у формi електронного документа засвiдчується електронним цифровим пiдписом платника з урахуванням вимог законодавства в сферi надання послуг електронного цифрового пiдпису".

     6. Абзац п'ятнадцятий пункту 3.6 глави 3 роздiлу II Положення про застосування Нацiональним банком України заходiв впливу, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 серпня 2012 року N 346, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 17 вересня 2012 року за N 1590/21902 (зi змiнами), виключити.

     7. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 22 вересня 2014 року N 592 "Про проведення валютних операцiй".

     8. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi.

     9. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Чурiя О. Є.

     10. Постанова набирає чинностi з 12 серпня 2016 року.

Голова В. О. Гонтарева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
04 серпня 2016 року N 366

Змiни
до Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою

     1. Абзац третiй пункту 15 роздiлу I виключити.

     2. У роздiлi II:

     1) у главi 1:

     абзаци шостий та сьомий пункту 1 викласти в такiй редакцiї:

     "Купiвля, обмiн iноземної валюти з метою проведення розрахункiв з нерезидентом за поставленi в Україну товари (якi вiдповiдно до законодавства України пiдлягають митному оформленню) здiйснюються суб'єктом ринку за наявностi в електронних реєстрах митних декларацiй iнформацiї про митнi декларацiї, що є пiдставою для ввезення товарiв та їх випуску у вiльний обiг на митнiй територiї України за вiдповiдним зовнiшньоекономiчним договором клiєнта-резидента (крiм тимчасових митних декларацiй, за якими купiвля, обмiн iноземної валюти не здiйснюються).

     Купiвля, обмiн iноземної валюти з метою оплати векселя, яким резидент-iмпортер оформив заборгованiсть перед нерезидентом за договором, дозволяються лише за наявностi в електронних реєстрах митних декларацiй iнформацiї про ввезення та випуск у вiльний обiг на митнiй територiї України товарiв (якi вiдповiдно до законодавства України пiдлягають митному оформленню) або в разi пред'явлення документа, який згiдно з умовами зовнiшньоторговельного договору засвiдчує виконання нерезидентом робiт, отримання резидентом послуг. У разi митного оформлення товарiв тимчасовими митними декларацiями купiвля, обмiн iноземної валюти не здiйснюються";

     абзац третiй пункту 3 доповнити новим реченням такого змiсту: "Суб'єкт ринку зобов'язаний надати iнформацiю про незавершенi розрахунки резидента за зовнiшньоекономiчним договором не пiзнiше п'ятого робочого дня з дня отримання звернення суб'єкта ринку, до якого переводиться на обслуговування цей договiр";

     2) у главi 2:

     абзаци перший та другий пiдпункту "б" пункту 5 викласти в такiй редакцiї:

     "б) оригiналiв документiв, що пiдтверджують джерела походження гривень:

     договору про продаж майна (за винятком майна, у тому числi цiнних паперiв, яке має статус iнвестицiї нерезидента в Україну)";

     пункт 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6. Суб'єкт ринку зобов'язаний робити вiдмiтку на оригiналах документiв, на пiдставi яких фiзичними особами - нерезидентами була куплена iноземна валюта, та копiях цих документiв, якi залишаються в нього на зберiганнi. Вiдмiтка має мiстити дату купiвлi iноземної валюти, її суму, а також засвiдчуватися пiдписом вiдповiдального працiвника суб'єкта ринку та вiдбитком його особистого штампа або печатки суб'єкта ринку.

     Якщо фiзична особа - нерезидент пiд час подання заяви на купiвлю iноземної валюти пред'являє, але не залишає суб'єкту ринку оригiнали документiв про джерела походження гривень, то суб'єкт ринку зараховує куплену iноземну валюту на балансовий рахунок з облiку кредиторської заборгованостi за операцiями з клiєнтами банку. Iноземна валюта перераховується на поточний рахунок цього нерезидента, а потiм з цього рахунку за межi України лише пiсля того, як суб'єкт ринку на оригiналах документiв зробить вiдмiтку про її купiвлю";

     3) у главi 3:

     у пунктi 1:

     абзаци третiй - сьомий пiдпункту "а" викласти в такiй редакцiї:

     "кредитного договору (договору позики), що пiдтверджує потребу виконання резидентом зобов'язань в iноземнiй валютi (включаючи проценти, комiсiйнi винагороди, неустойки тощо);

     копiї кредитного договору (договору позики), засвiдченої уповноваженим банком - агентом Кабiнету Мiнiстрiв України або iншим обслуговуючим банком, що пiдтверджує потребу виконання зобов'язань в iноземнiй валютi за кредитами (позиками) в iноземнiй валютi (включаючи проценти, комiсiйнi винагороди, неустойки тощо) перед нерезидентом - у разi використання купленої iноземної валюти для виконання гарантованих державою зобов'язань за кредитами (позиками), залученими резидентами-позичальниками, або для виконання зобов'язань за кредитами (позиками), залученими державою (далi - гарантованi зобов'язання за кредитами);

     реєстрацiйного свiдоцтва до кредитного договору або договору позики (iз додатками) (далi - реєстрацiйне свiдоцтво) - якщо переказ iноземної валюти резидентом-позичальником на користь нерезидента з метою виконання зобов'язань в iноземнiй валютi за кредитами (позиками) потребує реєстрацiї договору Нацiональним банком;

     зовнiшньоекономiчного договору - у разi використання купленої iноземної валюти для обмiну на iншу iноземну валюту згiдно з вимогами другого речення пункту 18 роздiлу I цього Положення.

     Резидент, який залучив кредит, позику в iноземнiй валютi (далi - кредит) вiд нерезидента шляхом розмiщення коштiв на рахунку за межами України, має подати уповноваженому банку, який обслуговує цей кредит, довiдку Нацiонального банку про обсяг фактично одержаного резидентом кредиту i стан погашення заборгованостi за кредитом. Якщо за письмовим повiдомленням резидента вiдкритий ним рахунок за межами України закрито у зв'язку з тим, що кредит вiд нерезидента отримано i розрахунки з постачальниками за рахунок коштiв кредиту здiйснено, то резидент з метою купiвлi iноземної валюти для виконання зобов'язань за кредитом подає зазначену довiдку лише пiд час його першого звернення до уповноваженого банку";

     абзац третiй пiдпункту "в" викласти в такiй редакцiї:

     "договорiв, що пiдтверджують потребу виконання зобов'язань в iноземнiй валютi";

     абзаци третiй - сьомий пiдпункту "г" викласти в такiй редакцiї:

     "договору гарантiї (поруки) та/або iншого документа, що передбачає виконання зобов'язань гарантом (поручителем) перед кредитором за боржника;

     письмової претензiї кредитора до гаранта (поручителя) або пiдтвердження кредитора про невиконання боржником своїх зобов'язань за зовнiшньоекономiчним договором (у тому числi за кредитним);

     довiдки банку, що обслуговує кредитний договiр, iз вiдомостями щодо суми невиконаних зобов'язань резидента-позичальника, передбачених вiдповiдним кредитним договором та умовами, на яких вiн зареєстрований Нацiональним банком;

     зовнiшньоекономiчного договору;

     документiв, якi вiдповiдно до законодавства України пiдтверджують поставку в Україну товарiв (з урахуванням особливостей, передбачених пунктом 6 глави 3 роздiлу II цього Положення)";

     у пiдпунктi "ґ":

     абзаци третiй - восьмий викласти в такiй редакцiї:

     "договору гарантiї (поруки) та/або iншого документа, що передбачає виконання зобов'язань гарантом (поручителем) перед кредитором за боржника;

     письмового пiдтвердження кредитора про виконання гарантом (поручителем) зобов'язань за договором гарантiї (поруки) з наданням (якщо кредитор є резидентом) виписки за кредитним рахунком клiєнта та копiї платiжного доручення або S.W.I.F.T.-повiдомлення;

     кредитного договору - у разi виконання гарантом (поручителем) зобов'язань перед кредитором-резидентом;

     реєстрацiйного свiдоцтва - у разi виконання гарантом (поручителем) зобов'язань перед кредитором-нерезидентом за кредитним договором (договором позики), що пiдлягає реєстрацiї Нацiональним банком;

     зовнiшньоекономiчного договору;

     документiв, якi вiдповiдно до законодавства України пiдтверджують поставку в Україну товарiв (з урахуванням особливостей, передбачених пунктом 6 глави 3 роздiлу II цього Положення)";

     абзаци дев'ятий - одинадцятий замiнити одним новим абзацом такого змiсту:

     "Резидент не має права купувати iноземну валюту з метою розмiщення грошового забезпечення (покриття) для виконання зобов'язань, забезпечених гарантiєю, договором поруки. Резидент не має права купувати, обмiнювати iноземну валюту з метою вiдшкодування гаранту (поручителю) - уповноваженому банку за перераховану ним кредитору iноземну валюту за договором гарантiї (поруки). Резидент виконує такi операцiї за рахунок власних (не куплених, не залучених у формi кредиту) коштiв в iноземнiй валютi";

     абзаци п'ятий - восьмий пiдпункту "д" викласти в такiй редакцiї:

     "кредитного договору (якщо кредитор є резидентом);

     реєстрацiйного свiдоцтва - у разi виконання заставодавцем зобов'язань перед кредитором-нерезидентом за кредитним договором (договором позики), що пiдлягає реєстрацiї Нацiональним банком;

     зовнiшньоекономiчного договору;

     документiв, якi вiдповiдно до законодавства України пiдтверджують поставку в Україну товарiв (з урахуванням особливостей, передбачених пунктом 6 глави 3 роздiлу II цього Положення)";

     абзац третiй пiдпункту "е" викласти в такiй редакцiї:

     "договорiв та/або iнших документiв, якими передбачено виконання резидентом таких зобов'язань в iноземнiй валютi";

     абзаци третiй - шостий пiдпункту "є" викласти в такiй редакцiї:

     "постанови господарського суду про визнання боржника банкрутом iз зазначенням розмiру визнаних судом вимог кредиторiв, засвiдченої органом, який видав документ, або нотарiусом;

     зовнiшньоекономiчного договору;

     кредитного договору (у разi виконання зобов'язань перед кредитором-резидентом);

     реєстрацiйного свiдоцтва - у разi виконання зобов'язань перед кредитором-нерезидентом за кредитним договором (договором позики), що пiдлягає реєстрацiї Нацiональним банком";

     абзаци третiй - шостий пiдпункту "ж" викласти в такiй редакцiї:

     "довiдки банку, що обслуговує кредитний договiр (договiр позики), iз вiдомостями про обсяг фактично одержаного резидентом-боржником кредиту i стан виконання зобов'язань перед нерезидентом-кредитором, передбачених вiдповiдним кредитним договором (договором позики) та умовами, на яких вiн зареєстрований Нацiональним банком;

     кредитного договору (договору позики);

     договору доручення, укладеного мiж нерезидентом-кредитором (довiрителем) i резидентом-повiреним, про реалiзацiю заставленого майна;

     документiв, якi пiдтверджують реалiзацiю предмета застави для задоволення вимог нерезидента-кредитора, що є заставодержателем (рiшення суду про звернення стягнення на предмет застави, письмове повiдомлення кредитора про порушення забезпеченого заставою зобов'язання, договiр про купiвлю-продаж предмета застави, iншi документи, що пiдтверджують реалiзацiю предмета застави)";

     у пунктi 2:

     у пiдпунктi "а":

     перше речення абзацу сьомого викласти в такiй редакцiї: "документа, що пiдтверджує фактичне здiйснення iноземної iнвестицiї в Україну в майновiй формi (митної декларацiї)";

     перше речення абзацу десятого викласти в такiй редакцiї: "звiту про оцiнку (акта оцiнки) ринкової вартостi цiнних паперiв, складеного суб'єктом оцiночної дiяльностi, що є таким вiдповiдно до Закону України "Про оцiнку майна, майнових прав та професiйну оцiночну дiяльнiсть в Українi";

     абзац одинадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "У разi купiвлi-продажу iноземними iнвесторами цiнних паперiв на українських фондових бiржах замiсть документiв, передбачених абзацами третiм i четвертим цього пiдпункту, дозволяється подавати виписку з реєстру бiржових угод (контрактiв), укладених за результатами бiржових торгiв, що пiдтверджує проведення цих операцiй з використанням електронної торговельної системи бiржi. Ця виписка має бути засвiдчена пiдписом уповноваженої особи фондової бiржi та вiдбитком печатки бiржi (за наявностi), а також мiстити iнформацiю про умови цих контрактiв (номер, дату та вид контракту, предмет торгiв, його кiлькiсть та вартiсть, iнформацiю про учасника торгiв та його клiєнта - iноземного iнвестора, дату виконання контракту тощо)";

     перше речення абзацу шостого пiдпункту "г" викласти в такiй редакцiї: "документа, що пiдтверджує фактичне здiйснення iноземної iнвестицiї в Україну в майновiй формi (митної декларацiї)";

     слова "копiї", "копiй", "та його копiї", "та їх копiй" виключити;

     у пунктi 3 слова "оригiналу", "оригiналiв", "та його копiї", ", та його копiї" виключити;

     пункт 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6. У разi пiдтвердження поставки товарiв на територiю України електронною митною декларацiєю суб'єкт ринку здiйснює купiвлю, обмiн iноземної валюти за операцiями, визначеними в пiдпунктах "г" - "д" пункту 1, у пiдпунктi "а" пункту 3 глави 3 роздiлу II цього Положення, за наявностi в електронних реєстрах митних декларацiй iнформацiї про митнi декларацiї, що є пiдставою для ввезення та випуску у вiльний обiг товарiв на митнiй територiї України (крiм тимчасових митних декларацiй, за якими купiвля, обмiн iноземної валюти не здiйснюється). Наявнiсть зазначеної iнформацiї в електронних реєстрах митних декларацiй може пiдтверджуватися довiдкою iншого суб'єкта ринку за пiдписом уповноваженої особи, яка надається на запит суб'єкта ринку з письмового дозволу клiєнта (резидента). Обмiн iнформацiєю мiж суб'єктами ринку здiйснюється засобами електронної пошти Нацiонального банку в порядку та обсягах, визначених в пунктi 3 глави 1 роздiлу II цього Положення";

     главу доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "7. Клiєнт має право не подавати реєстрацiйне свiдоцтво в пакетi документiв, що є пiдставою для купiвлi iноземної валюти згiдно з вимогами пiдпунктiв "а", "ґ", "д", "є" пункту 1 глави 3 роздiлу II цього Положення, до уповноваженого банку, що є обслуговуючим банком за кредитним договором (договором позики), зареєстрованим Нацiональним банком. Такий уповноважений банк зобов'язаний самостiйно перевiрити наявнiсть та умови реєстрацiї Нацiональним банком вiдповiдного кредитного договору (договору позики) в електронному реєстрi повiдомлень про договори, що ведеться Нацiональним банком та доводиться ним до вiдома обслуговуючих банкiв".

     3. Пункт 16 роздiлу III викласти в такiй редакцiї:

     "16. Суб'єкт ринку здiйснює контроль за обсягами купленої (обмiняної) iноземної валюти. Порядок внутрiшнього контролю за операцiями з купiвлi (обмiну) iноземної валюти суб'єкт ринку визначає самостiйно.

     Суб'єкт ринку має право здiйснювати купiвлю (обмiн) iноземної валюти на пiдставi оригiналiв документiв (у тому числi електронних документiв) або копiй в електроннiй/паперовiй формi з оригiналiв документiв на паперових носiях iнформацiї.

     Письмовi дозволи, звернення, пiдтвердження, повiдомлення, претензiї, подання яких передбачено вимогами цього Положення, можуть подаватися клiєнтами в тому числi у формi електронних документiв.

     Копiї документiв в електроннiй формi створюються клiєнтом шляхом сканування з оригiналу документа на паперовому носiї iнформацiї та засвiдчуються електронним цифровим пiдписом клiєнта (для юридичних осiб - пiдписом уповноваженої особи), накладеним вiдповiдно до вимог законодавства у сферi надання послуг електронного цифрового пiдпису (далi - електронна копiя документа). Електроннi копiї документiв можуть подаватися засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк", "клiєнт-Iнтернет-банк" тощо та повиннi залишатися в суб'єкта ринку на зберiганнi в електронному архiвi.

     Копiї документiв у паперовiй формi мають бути засвiдченi пiдписом клiєнта (для юридичних осiб - резидентiв - пiдписом керiвника або заступника керiвника) i вiдбитком його печатки (за наявностi) та залишаються в суб'єкта ринку на зберiганнi".

     4. У главi 1 роздiлу IV:

     1) пункт 2 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Для проведення валютних операцiй на умовах "форвард" уповноваженi банки приймають заяву про купiвлю iноземної валюти або банкiвських металiв / заяву про продаж iноземної валюти (вiльний продаж) або банкiвських металiв до виконання протягом строку, необхiдного для виконання такої операцiї";

     2) абзаци дев'ятнадцятий, двадцятий пункту 3 виключити.

     5. Пункт 2 роздiлу V пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом третiм такого змiсту:

     "абзацами другим - четвертим пункту 3 глави 1 роздiлу II цього Положення".

Директор Департаменту вiдкритих ринкiв С. В. Пономаренко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України О. Є. Чурiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.