КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 24 травня 2017 р. N 359


Про затвердження Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 28 лютого 2018 року N 143

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Технiчний регламент енергетичного маркування телевiзорiв, що додається.

     2. Установити, що телевiзори, якi були введенi в обiг до набрання чинностi цiєю постановою i не вiдповiдають усiм чи окремим вимогам Технiчного регламенту, затвердженого цiєю постановою, можуть бути наданi на ринку протягом шести мiсяцiв з дати набрання чинностi цiєю постановою.

     3. Пункт 3 виключено

(згiдно з постановою КабiнетуМiнiстрiв України вiд 28.02.2018р. N 143)

     4. Державному агентству з енергоефективностi та енергозбереження забезпечити впровадження Технiчного регламенту, затвердженого цiєю постановою.

     5. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 67

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 травня 2017 р. N 359

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування телевiзорiв

Загальна частина

     1. Цей Технiчний регламент визначає основнi вимоги щодо подання кiнцевим споживачам iнформацiї про рiвень ефективностi споживання енергiї та iнших ресурсiв телевiзорами, а також додаткової iнформацiї.

     Технiчний регламент розроблено на основi Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) N 1062/2010 вiд 28 вересня 2010 р., що доповнює Директиву 2010/30/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно енергетичного маркування телевiзорiв.

     2. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у такому значеннi:

     дилер - особа (iмпортер або розповсюджувач), яка продає, здає в прокат, пропонує у лiзинг або демонструє продукт для кiнцевого споживача;

     iнформацiя або стан дисплея - постiйна функцiя, що надає iнформацiю або iдентифiкує стан обладнання на дисплеї, враховуючи годинник;

     кiнцевий споживач - це особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намiр придбати чи замовити продукцiю для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з пiдприємницькою дiяльнiстю або виконанням обов'язкiв найманого працiвника;

     максимальне спiввiдношення яскравостi - спiввiдношення значення максимальної яскравостi у режимi "вдома" або "ввiмкнено", встановленого постачальником (залежно вiд обставин), та значення максимальної яскравостi найяскравiшого режиму "ввiмкнено";

     початкове меню - група налаштувань телевiзора, встановлена виробником, з якої користувач повинен обрати конкретне налаштування пiсля першого ввiмкнення телевiзора;

     пункт продажу - мiсце, де телевiзори виставляються або пропонуються для продажу, у прокат або лiзинг;

     режим "ввiмкнено" - стан, коли телевiзор пiдключено до мережi, вiн вiдтворює звук та показує зображення;

     режим "вдома" - налаштування телевiзора, рекомендованi виробником для його використання вдома;

     режим "вимкнено" - стан, коли телевiзор пiдключено до мережi, вiн не виконує жодної функцiї, позначено стан "вимкнено", забезпечується електромагнiтна сумiснiсть вiдповiдно до Технiчного регламенту з електромагнiтної сумiсностi обладнання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 грудня 2015 р. N 1077 (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 2, ст. 72);

     режим очiкування - стан, коли телевiзор пiдключено до мережi, його належне функцiонування залежить вiд споживчої потужностi мережi i вiн виконує протягом невизначеного перiоду часу функцiю з реактивацiї (функцiю з реактивацiї та позначення ввiмкнення цiєї функцiї) та/або функцiю з надання iнформацiї або зазначення статусу робочого стану телевiзора;

     телевiзор - телемонiтор або телеприймач;

     телемонiтор - пристрiй, що призначений для вiдображення на iнтегрованому екранi вiдеосигналiв з рiзних джерел, у тому числi телевiзiйних сигналiв, контролює та/або вiдтворює аудiосигнали iз зовнiшнього пристрою, що пiдключений через стандартизованi шляхи вiдеосигналу, зокрема кабель з роз'ємами RCA (частковий або повний вiдеосигнал), SCART, HDMI, та безпровiднi стандарти (крiм таких нестандартизованих шляхiв вiдеосигналiв, як DVI та SDI), але не може отримувати та обробляти сигнали, що транслюються;

     телеприймач - пристрiй, що призначений для вiдображення та отримання аудiовiзуальних сигналiв, розмiщується на ринку пiд єдиним позначенням моделi або системи i складається з екрана, одного або бiльше тюнерiв/приймачiв та таких необов'язкових пристроїв, що виконують додатковi функцiї iз зберiгання даних та/або вiдображення, як унiверсальний цифровий диск (DVD) та/або жорсткий диск (HDD), та/або касетний вiдеомагнiтофон (VCR). Необов'язковi пристрої можуть бути поєднанi з екраном або додаватися окремо;

     функцiя з реактивацiї - функцiя, що полегшує активацiю iнших режимiв телевiзора, в тому числi режиму "ввiмкнено", шляхом переведення телевiзора з використанням пульта дистанцiйного управлiння, внутрiшнiх сенсорiв, таймера у стан, в якому можливе використання додаткових функцiй.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному у Законах України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi", "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї", Технiчному регламентi енергетичного маркування енергоспоживчих продуктiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 серпня 2013 р. N 702 (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 76, ст. 2822).

Обов'язки постачальникiв та дилерiв

     3. Постачальник забезпечує надання дилеру разом з телевiзором вiтчизняного та iноземного виробництва друкованої енергетичної етикетки та мiкрофiшi, iнформацiя на яких зазначається вiдповiдно до закону про порядок застосування мов.

     Вимоги до енергетичної етикетки визначенi у додатку 1, а мiкрофiшi - додатку 2.

     4. Постачальник забезпечує розроблення технiчної документацiї, яка необхiдна для проведення оцiнки достовiрностi iнформацiї, зазначеної на енергетичнiй етикетцi, вимогам цього Технiчного регламенту, та надає її на запит органiв державного ринкового нагляду та Секретарiату Енергетичного Спiвтовариства.

     Технiчна документацiя повинна вiдповiдати вимогам, визначеним у додатку 3.

     5. У пунктах продажу кожен телевiзор повинен мати енергетичну етикетку, яка прикрiплюється його розповсюджувачем на переднiй панелi телевiзора. Нiщо не повинно закривати або зменшувати її видимiсть.

     6. Постачальник забезпечує надання дилеру для кожної моделi телевiзора, що введена в обiг, електронної енергетичної етикетки, що вiдповiдає вимогам, визначеним у додатку 1, та мiкрофiшi, що вiдповiдає вимогам, визначеним у додатку 2. Електронна енергетична етикетка та мiкрофiша також можуть бути наданi дилеру для iнших моделей телевiзорiв.

     7. Якщо телевiзор пропонується для продажу, у прокат або лiзинг за поштовим замовленням, каталогом чи в iнший спосiб, коли споживач не може побачити телевiзор, його дилер гарантовано забезпечує кiнцевого споживача iнформацiєю вiдповiдно до додатка 4 до того, як вiн придбає, вiзьме у прокат або лiзинг телевiзор. Якщо реалiзацiя телевiзора для продажу, у прокат або лiзинг виконується дистанцiйним способом (через Iнтернет), його дилер забезпечує кiнцевого споживача iнформацiєю вiдповiдно до додатка 5.

     8. Постачальники та дилери забезпечують рекламу конкретної моделi телевiзора, на який поширюється дiя цього Технiчного регламенту, що включає iнформацiю про клас енергоефективностi, у разi зазначення в такiй рекламi iнформацiї про споживання енергоресурсiв або цiну.

     9. Постачальники та дилери забезпечують зазначення у технiчних рекламних матерiалах щодо телевiзорiв, якi описують їх технiчнi параметри, iнформацiї про клас енергоефективностi конкретної моделi телевiзора.

Методи вимiрювання

     10. Iнформацiя, яка зазначається на енергетичнiй етикетцi та мiкрофiшi вiдповiдно до цього Технiчного регламенту, отримується за результатами вимiрювань, проведених згiдно з нацiональними стандартами щодо методiв вимiрювання, що вiдповiдають європейським гармонiзованим стандартам.

     11. Випробування телевiзорiв проводяться постачальником вiдповiдно до додатка 6.

Державний ринковий нагляд

     12. Державний ринковий нагляд за вiдповiднiстю телевiзорiв вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється органами державного ринкового нагляду в межах сфери їх вiдповiдальностi i передбачає встановлення наявностi енергетичної етикетки та мiкрофiшi, їх вiдповiдностi вимогам, зазначеним у додатках 1 i 2, а також проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик телевiзорiв вiдповiдно до додатка 7.

     Якщо вимоги, що визначенi цим Технiчним регламентом, постачальником або дилером не дотримано, телевiзори вважаються такими, що не вiдповiдають таким вимогам.

Клас енергоефективностi телевiзора та енергетична етикетка

     13. Клас енергоефективностi телевiзора визначається згiдно з додатком 8 на основi iндексу енергоефективностi, який обчислюється вiдповiдно до додатка 9.

     14. Енергетична етикетка застосовується вiдповiдно до пункту 1 додатка 1:

     для телевiзорiв, введених в обiг з дня набрання чинностi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 травня 2017 р. N 359 "Про затвердження Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв", з класами енергоефективностi A++, A+, A, B, C, D, E або A+++, A++, A+, A, B, C, D;

     для телевiзорiв, введених в обiг з 1 сiчня 2020 р., з класами енергоефективностi A+++, A++, A+, A, B, C, D.

     15. Таблиця вiдповiдностi положень Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) N 1062/2010 вiд 28 вересня 2010 р., що доповнює Директиву 2010/30/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно енергетичного маркування телевiзорiв, та цього Технiчного регламенту наведена у додатку 10.

 

Додаток 1
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
до енергетичної етикетки

     1. Енергетична етикетка для телевiзорiв, введених в обiг з дня набрання чинностi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 травня 2017 р. N 359, оформляється за таким зразком:

     2. Енергетична етикетка для телевiзорiв, введених в обiг з 1 сiчня 2020 р., оформляється за таким зразком:

     3. На енергетичнiй етикетцi зазначається iнформацiя про:

     найменування або торговельну марку постачальника телевiзора;

     модель телевiзора (код, який вiдрiзняє конкретну модель телевiзора вiд iнших моделей тiєї самої торговельної марки або того самого постачальника);

     клас енергоефективностi телевiзора. Лiтера, що означає клас енергоефективностi, розмiщується на тому самому рiвнi, що i вiдповiдна стрiлка;

     споживчу потужнiсть телевiзора в режимi "ввiмкнено", округлену до найближчого цiлого числа, Вт;

     рiчний обсяг енергоспоживання, розрахований вiдповiдно до пункту 2 додатка 9 до Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв, округлений до найближчого цiлого числа, кВт·г на рiк;

     зовнiшню дiагональ екрана телевiзора, сантиметрiв та дюймiв;

     логотип перемикача (у разi потреби), що переводить телевiзор у режим споживчої потужностi не вище 0,01 Вт у разi переведення телевiзора у режим "вимкнено" (для телевiзорiв з добре помiтним перемикачем).

     4. Енергетична етикетка оформляється за таким зразком:

     Для виготовлення кольорової енергетичної етикетки використовуються блакитний, пурпуровий, жовтий i чорний кольори, фон бiлий для телевiзорiв з площею екрана бiльш як 29 кв. дециметрiв, а також бiлий або прозорий для телевiзорiв з площею екрана 29 кв. дециметрiв або менше.

     Колiр будь-якого елемента енергетичної етикетки утворюється шляхом сполучення зазначених кольорiв у вiдсотковому складi кожного з них.

     Для позначення кольору елемента використовується комбiнацiя з чотирьох знакiв (цифр), якi означають вiдсотковий склад кольорiв у такiй послiдовностi: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.

     Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "00-70-X-00" вказує на те, що вiн складається з 0 вiдсоткiв блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого i 0 вiдсоткiв чорного кольору.

     Енергетична етикетка повинна бути розмiром щонайменше 60 х 120 мiлiметрiв. Якщо енергетична етикетка виготовляється у бiльшому форматi, її розмiри повиннi бути збiльшенi пропорцiйно.

     Енергетична етикетка повинна вiдповiдати таким вимогам:

      границi:

     лiнiя - завтовшки 3 pt;

     колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     круглi кути - 3,5 мiлiметра;

      кольорова панель: кольори - X-51-00-27 та 00-16-X-00;

      енергетичний логотип:

     колiр - X-00-00-00;

     пiктограма кольорової панелi та енергетичного логотипа згiдно iз зразком;

     ширина - 51 мiлiметр;

     висота - 9 мiлiметрiв;

      границя пiд логотипом:

     лiнiя - завтовшки 1 pt;

     колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     довжина - 51 мiлiметр;

      шкала A + - F:

     стрiлка - заввишки 3,8 мiлiметра;

     пробiл - 0,75 мiлiметра;

     кольори:

     - вищий клас - X-00-X-00;

     - другий клас - 70-00-X-00;

     - третiй клас - 30-00-X-00;

     - четвертий клас - 00-00-X-00;

     - п'ятий клас - 00-30-X-00;

     - шостий клас - 00-70-X-00;

     - останнiй клас - 00-X-X-00;

     текст:

     - Calibri bold - 10 pt;

     - великi лiтери бiлого кольору;

     символи '+':

     - Calibri bold - 7 pt;

     - бiлого кольору, вирiвнянi в один ряд;

      клас енергоефективностi:

     стрiлка:

     - ширина - 26 мiлiметрiв;

     - висота - 8 мiлiметрiв;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     текст:

     - Calibri bold - 15 pt;

     - великi лiтери бiлого кольору;

     символи '+':

     - Calibri bold - 10 pt;

     - бiлого кольору;

      енергоспоживання:

     текст:

     - Calibri regular - 7 pt;

     - великi лiтери чорного кольору - 100 вiдсоткiв;

      логотип перемикача:

     пiктограма згiдно iз зразком;

     границя - завтовшки 1 pt;

     колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     круглi кути - 3,5 мiлiметра;

      споживча потужнiсть в режимi "ввiмкнено":

     границя:

     - перша лiнiя - завтовшки 1 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     перший рiвень:

     - Calibri bold - 14 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     другий рiвень:

     - Calibri regular - 11 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      зовнiшня дiагональ екрана телевiзора:

     пiктограма згiдно iз зразком;

     границя:

     - лiнiя - завтовшки 1 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     перший рiвень:

     - Calibri bold - 14 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     другий рiвень:

     - Calibri regular - 11 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      рiчний обсяг енергоспоживання:

     границя:

     - перша лiнiя - завтовшки 2 pt;

     - колiр блакитний - 100 вiдсоткiв;

     - круглi кути - 3,5 мiлiметра;

     показник:

     - Calibri bold - 25 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

     друга лiнiя:

     - Calibri regular - 11 pt;

     - колiр чорний - 100 вiдсоткiв;

      найменування або торговельна марка постачальника телевiзора;

      модель телевiзора;

      мiсце для зазначення найменування або торговельної марки постачальника та моделi телевiзора розмiром 51 х 8 мiлiметрiв;

      номер та дата нормативно-правового акта, яким затверджено Технiчний регламент енергетичного маркування телевiзорiв:

     - Calibri bold - 8 pt;

     - Calibri light - 9 pt.

 

Додаток 2
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
до мiкрофiшi

     1. У мiкрофiшi, у тому числi iнструкцiї та iнформацiйних брошурах, якi надаються разом з телевiзором, зазначається така iнформацiя:

     1) найменування або торговельна марка постачальника;

     2) модель телевiзора;

     3) клас енергоефективностi телевiзора вiдповiдно до додатка 8 до Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв (далi - Технiчний регламент);

     4) зовнiшня дiагональ екрана телевiзора, сантиметрiв та дюймiв;

     5) споживча потужнiсть телевiзора в режимi "ввiмкнено", визначена вiдповiдно до додатка 6 до Технiчного регламенту;

     6) рiчний обсяг енергоспоживання, визначений вiдповiдно до додатка 9 до Технiчного регламенту (у форматi "Енергоспоживання XYZ кВт·г на рiк з урахуванням споживчої потужностi телевiзора за чотири години роботи на день протягом 365 днiв (фактичне енергоспоживання залежить вiд використання телевiзора)", округлений до найближчого цiлого числа, кВт·г на рiк;

     7) споживча потужнiсть телевiзора в режимах "очiкування" та/або "вимкнено" вiдповiдно до процедури, проведеної згiдно з додатком 6 до Технiчного регламенту;

     8) роздiльна здатнiсть екрана телевiзора у фактичних горизонтальних та вертикальних пiкселях.

     2. Одна мiкрофiша може охоплювати кiлька моделей телевiзора одного постачальника.

     3. Iнформацiя, що мiститься у мiкрофiшi, може бути надана у формi копiї енергетичної етикетки у кольоровому або чорно-бiлому виглядi. У такому разi iнформацiя, зазначена у пунктi 1 цього додатка, яка не зазначена на енергетичнiй етикетцi, повинна бути надана кiнцевому споживачевi.

 

Додаток 3
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
до технiчної документацiї

     Технiчна документацiя включає:

     iнформацiю про повне найменування та адресу постачальника телевiзора;

     загальний опис моделi телевiзора, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї;

     посилання на нацiональнi стандарти, зокрема тi, що вiдповiдають гармонiзованим європейським стандартам, та iншi стандарти i технiчнi специфiкацiї, що застосовувались (у разi потреби);

     iдентифiкацiю та пiдпис уповноваженої особи виробника;

     вiдомостi про технiчнi параметри телевiзора, необхiднi для проведення вимiрювань, зокрема:

     - температуру навколишнього середовища;

     - випробувальну напругу (В) та частоту (Гц);

     - загальнi гармонiчнi викривлення системи подачi електроенергiї;

     - термiнал введення тестових аудiо- та вiдеосигналiв;

     - iнформацiю та документацiю щодо налаштування приладiв та використання схем для проведення електричного тестування;

     вiдомостi про технiчнi параметри телевiзора в режимi "ввiмкнено", необхiднi для проведення вимiрювань, зокрема:

     - споживчу потужнiсть телевiзора (Вт), округлену до одного знака пiсля коми для вимiрювань до 100 Вт та до найближчого цiлого числа для вимiрювань понад 100 Вт;

     - характеристики динамiчного вiдеосигналу телетрансляцiї, що представляє типовий змiст телевiзiйної трансляцiї;

     - послiдовнiсть дiй для досягнення стабiльного стану телевiзора з урахуванням споживчої потужностi;

     - для телевiзорiв з початковим меню - рiвень максимальної яскравостi в режимi "вдома" та максимальної яскравостi найяскравiшого режиму "ввiмкнено" (вiдсоткiв);

     - для телемонiторiв - характеристики тюнера, що використовуються для проведення вимiрювань;

     вiдомостi про технiчнi параметри телевiзора в режимах "очiкування" та "вимкнено", необхiднi для проведення вимiрювань, зокрема:

     - споживчу потужнiсть телевiзора, округлену до двох знакiв пiсля коми (Вт);

     - використаний метод проведення вимiрювань;

     - опис вибору чи програмування режиму;

     - порядок дiй для переведення в iнший режим у разi, коли режими змiнюються автоматично.

 

Додаток 4
до Технiчного регламенту

IНФОРМАЦIЯ,
яка надається у разi, коли кiнцевi споживачi не можуть побачити телевiзор

     1. У разi коли кiнцевi споживачi не можуть побачити телевiзор, їм надається iнформацiя про:

     клас енергоефективностi телевiзора, визначений вiдповiдно до додатка 8 до Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв (далi - Технiчний регламент);

     споживчу потужнiсть телевiзора в режимi "ввiмкнено", визначену вiдповiдно до пункту 1 додатка 9 до Технiчного регламенту;

     рiчний обсяг енергоспоживання телевiзора, визначений вiдповiдно до пункту 2 додатка 9 до Технiчного регламенту;

     зовнiшню дiагональ екрана телевiзора.

     2. Додатково може надаватися iнформацiя, що зазначається у мiкрофiшi, вiдповiдно до додатка 2 до Технiчного регламенту.

     3. Шрифт, яким зазначається iнформацiя, повинен давати змогу кiнцевому споживачевi ознайомитися з такою iнформацiєю без використання спецiального приладу.

 

Додаток 5
до Технiчного регламенту

IНФОРМАЦIЯ,
яка надається кiнцевим споживачам, якщо реалiзацiя телевiзора для продажу, у прокат або лiзинг виконується дистанцiйним способом (через Iнтернет)

     1. У цьому додатку термiни вживаються у такому значеннi:

     альтернативний текст - текст, що подається як альтернатива графiчнiй iнформацiї та дає змогу представляти iнформацiю в неграфiчнiй формi в разi непридатностi пристроїв для оброблення графiки або для спецiальних пристроїв, що використовують, зокрема, систему синтезу голосу;

     вбудований дисплей - вiзуальний iнтерфейс, у якому доступ до зображення або сукупностi даних здiйснюється з використанням манiпулятора "миша" або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi;

     механiзм вiдображення - будь-який екран, у тому числi сенсорний екран, або технологiя вiзуалiзацiї, що використовується для вiдображення iнформацiї, яка мiститься в Iнтернетi;

     сенсорний екран - екран, що реагує на дотик до нього.

     2. Електронна енергетична етикетка, що надається постачальниками згiдно з пунктом 6 Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв, демонструється на механiзмi вiдображення разом з цiною телевiзора згiдно з пунктом 14 Технiчного регламенту. Електронна енергетична етикетка повинна бути чiтко видима, мати розмiр вiдповiдно до пункту 5 додатка 1 до зазначеного Технiчного регламенту, а також може вiдображатися з використанням вбудованого дисплея з дотриманням вимог, визначених у пунктi 3 цього додатка. У разi застосування вбудованого дисплея електронна енергетична етикетка вiдображається з використанням манiпулятора "миша" або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi.

     3. Для забезпечення доступу до електронної енергетичної етикетки пiд час застосування вбудованого дисплея необхiдно дотримуватися таких вимог:

     1) колiр стрiлки позначення класу енергоефективностi телевiзора повинен вiдповiдати класу енергоефективностi, зазначеному на електроннiй енергетичнiй етикетцi;

     2) клас енергоефективностi телевiзора повинен зазначатися бiлим кольором та таким же шрифтом, як i цiна;

     3) стрiлка позначення класу енергоефективностi телевiзора повинна мати один iз таких форматiв:

     

     4. У разi застосування вбудованого дисплея повиннi бути дотриманi такi вимоги щодо вiдображення енергетичної етикетки:

     1) позначення класу енергоефективностi, що вiдповiдає вимогам, визначеним у пунктi 3 цього додатка, демонструється на механiзмi вiдображення разом з цiною телевiзора;

     2) позначення класу енергоефективностi повинно мiстити посилання на електронну енергетичну етикетку;

     3) електронна енергетична етикетка вiдображається з використанням манiпулятора "миша" або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi;

     4) електронна енергетична етикетка вiдображається як додаткове вiкно, нова вкладка чи сторiнка або допомiжне зображення на екранi;

     5) для збiльшення електронної енергетичної етикетки на сенсорному екранi застосовуються вiдповiднi методи збiльшення зображення на таких екранах;

     6) вiдображення електронної енергетичної етикетки може бути припинено шляхом її закриття;

     7) альтернативний текст для графiки, що вiдображається у разi неможливостi вiдображення електронної енергетичної етикетки, мiстить клас енергоефективностi телевiзора, який повинен зазначатися таким же шрифтом, як i цiна.

     5. Мiкрофiша, що надається постачальниками згiдно з пунктом 6 Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв, демонструється на механiзмi вiдображення разом з цiною телевiзора. Мiкрофiша повинна бути чiтко видима, може вiдображатися iз застосуванням вбудованого дисплея, при цьому посилання, що використовується для доступу до мiкрофiшi, повинно мати чiткий i розбiрливий напис "Мiкрофiша". У разi застосування вбудованого дисплея мiкрофiша вiдображається з використанням комп'ютерної мишi або шляхом збiльшення зображення на сенсорному екранi.

 

Додаток 6
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
щодо проведення випробувань телевiзора

     1. Вимiрювання споживчої потужностi телевiзора в режимi "ввiмкнено" проводиться з дотриманням таких вимог:

     вимiрювання проводиться за температури 23 °C ± 5 °C;

     вимiрювання проводиться з використанням динамiчного вiдеосигналу телетрансляцiї, що представляє звичайний змiст телевiзiйної трансляцiї. Результатом вимiрювання є середня потужнiсть телевiзора протягом 10 хвилин пiдряд;

     вимiрювання проводиться пiсля того, як телевiзор пробув у режимi "вимкнено" протягом не менш як однiєї години, пiсля чого - у режимi "ввiмкнено" протягом не менш як однiєї години, i завершується максимум до третьої години роботи в режимi "ввiмкнено". Вiдповiдний вiдеосигнал вiдображається протягом всiєї тривалостi режиму "ввiмкнено". Для телевiзорiв, якi стабiлiзуються протягом однiєї години, така тривалiсть може бути зменшена, якщо похибка результату вимiрювання становить в межах 2 вiдсоткiв результату, що був отриманий протягом зазначеної тривалостi;

     вимiрювання проводиться з похибкою 2 вiдсотки або менше за рiвня довiрчої ймовiрностi 95 вiдсоткiв;

     пiд час проведення вимiрювання функцiя з автоматичного контролю яскравостi вiдключається (у разi її наявностi). Якщо така функцiя не може бути вiдключена, вимiрювання проводиться за умови подання свiтла на рiвнi 300 лк або бiльше безпосередньо на датчик освiтлення навколишнього середовища.

     2. Вимiрювання споживчої потужностi телевiзора в режимi "ввiмкнено" проводиться за таких умов:

     телеприймача без початкового меню - споживча потужнiсть вимiрюється в режимi "ввiмкнено" залежно вiд налаштувань виробника, тобто контроль яскравостi телеприймача здiйснюється в режимi, призначеному виробником для кiнцевого споживача;

     телеприймача з початковим меню - споживча потужнiсть вимiрюється в режимi "вдома";

     телемонiтора без початкового меню - телемонiтор пiдключається до вiдповiдного тюнера, споживча потужнiсть вимiрюється в режимi "ввiмкнено" залежно вiд налаштувань виробника, тобто контроль яскравостi телемонiтора здiйснюється в режимi, призначеному виробником для кiнцевого споживача, споживча потужнiсть тюнера не враховується пiд час вимiрювання споживчої потужностi телемонiтора в режимi "ввiмкнено";

     телемонiтора з початковим меню - телемонiтор пiдключається до вiдповiдного тюнера, споживча потужнiсть вимiрюється в режимi "вдома".

     3. Вимiрювання споживчої потужностi телевiзора в режимi "очiкування" або "вимкнено" проводиться за такої умови - вимiрювання споживчої потужностi 0,5 Вт або бiльше проводиться з похибкою 2 вiдсотки або менше за рiвня довiрчої ймовiрностi 95 вiдсоткiв, а менш як 0,5 Вт - з похибкою 0,01 Вт або менше за рiвня довiрчої ймовiрностi 95 вiдсоткiв.

     4. Вимiрювання рiвня максимальної яскравостi проводиться за таких умов:

     вимiрювання проводиться за допомогою яскравомiра, що визначає частину екрана телевiзора, яка демонструє повне (100 вiдсоткiв) бiле зображення, що є частиною повноекранного тестового зображення, що не перевищує середнiй рiвень яскравостi зображення, у разi, коли iснує обмеження потужностi у системi передачi яскравостi екрана телевiзора;

     вимiрювання проводиться таким чином, щоб точка вимiрювання яскравомiра не впливала на екран телевiзора пiд час перемикання режиму "вдома" або "ввiмкнено" залежно вiд налаштувань телевiзора (у вiдповiдних випадках) та з найяскравiшим режимом "ввiмкнено".

 

Додаток 7
до Технiчного регламенту

ВИМОГИ
щодо проведення перевiрки вiдповiдностi фактичних технiчних характеристик телевiзорiв вимогам Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв

     1. Перевiрка вiдповiдностi фактичної споживчої потужностi телевiзора в режимах "ввiмкнено" (пункт 1 додатка 9 до Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв (далi - Технiчний регламент), "очiкування" i "вимкнено" (пiдпункт 7 пункту 1 додатка 2 до Технiчного регламенту) вимогам Технiчного регламенту проводиться шляхом випробування одного телевiзора.

     Модель телевiзора вiдповiдає заявленим постачальником показникам споживчої потужностi в режимi "ввiмкнено", "очiкування" i "вимкнено" у разi, коли:

     споживча потужнiсть в режимах "ввiмкнено" не перевищує заявленi постачальником показники бiльш як на 7 вiдсоткiв;

     споживча потужнiсть в режимах "очiкування" i "вимкнено" не перевищує заявленi постачальником показники бiльш як на 0,1 Вт;

     рiвень максимальної яскравостi перевищує 60 вiдсоткiв.

     2. Якщо за результатами перевiрки виявлено невiдповiднiсть показникiв споживчої потужностi, проводиться додаткова перевiрка трьох телевiзорiв.

     Модель телевiзора вважається такою, що вiдповiдає заявленим показникам споживчої потужностi в режимах "ввiмкнено", "очiкування" i "вимкнено" у разi, коли вона одночасно вiдповiдає таким вимогам:

     середнє арифметичне значення отриманих за результатами проведення додаткової перевiрки показникiв споживчої потужностi трьох телевiзорiв у режимi "ввiмкнено" не перевищує заявлений постачальником показник бiльш як на 7 вiдсоткiв;

     середнє арифметичне значення отриманих за результатами проведення додаткової перевiрки показникiв споживчої потужностi трьох телевiзорiв у режимах "очiкування" i "вимкнено" не перевищує заявлений постачальником показник бiльш як на 0,1 Вт;

     середнє арифметичне значення отриманого за результатами проведення додаткової перевiрки максимального рiвня яскравостi трьох телевiзорiв перевищує 60 вiдсоткiв.

     3. Якщо за результатами перевiрки трьох додаткових телевiзорiв виявлено невiдповiднiсть фактичним технiчним характеристикам, модель телевiзора вважається такою, що не вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту.

 

Додаток 8
до Технiчного регламенту

КЛАС ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТI ТЕЛЕВIЗОРА

     Клас енергоефективностi телевiзора визначається за iндексом енергоефективностi (EEI) вiдповiдно до пункту 1 додатка 9 до Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв.

Клас енергоефективностi Iндекс енергоефективностi
A+++ (найбiльш ефективний) EEI < 0,1
A++ 0,1 Ј EEI < 0,16
A+ 0,16 Ј EEI < 0,23
A 0,23 Ј EEI < 0,3
B 0,3 Ј EEI < 0,42
C 0,42 Ј EEI < 0,6
D 0,6 Ј EEI < 0,8
E 0,8 Ј EEI < 0,9
F (найменш ефективний) 0,9 Ј EEI < 1

 

Додаток 9
до Технiчного регламенту

ПОРЯДОК
визначення iндексу енергоефективностi та рiчного обсягу енергоспоживання телевiзора в режимi "ввiмкнено"

     1. Iндекс енергоефективностi (EEI) визначається за такою формулою:

EEI = P/Pref (A),

     де P - споживча потужнiсть телевiзора в режимi "ввiмкнено", визначена вiдповiдно до додатка 6 до Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв та округлена до першого знака пiсля коми, Вт;

     Pref (A) - вiдносна споживча потужнiсть телевiзора, яка визначається за такою формулою:

Pref (A) = Pbasic + A ґ 4,3224,

     де Pbasic - базова споживча потужнiсть телевiзора, Вт на кВ. дециметр, що становить:

     - для телеприймачiв з тюнером/приймачем та без жорсткого диска - 20 Вт;

     - для телеприймачiв з жорстким диском - 24 Вт;

     - для телеприймачiв з двома або бiльше тюнерами/приймачами - 24 Вт;

     - для телеприймачiв з жорстким диском (дисками) та двома або бiльше тюнерами/приймачами - 28 Вт;

     - для телемонiторiв - 15 Вт;

     A - видима поверхня екрана телевiзора, кв. дециметрiв.

     2. Рiчний обсяг енергоспоживання телевiзора в режимi "ввiмкнено" (E, кВт·г) визначається за такою формулою:

E = 1,46 ґ P.

     3. Для телевiзорiв з автоматичним регулюванням яскравостi визначення iндексу енергоефективностi та рiчного обсягу енергоспоживання в режимi "ввiмкнено" вiдповiдно до пунктiв 1 i 2 цього додатка здiйснюється з урахуванням того, що споживча потужнiсть телевiзора в режимi "ввiмкнено", визначена вiдповiдно до додатка 6 до Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв, зменшується на 5 вiдсоткiв, якщо пiд час розмiщення телевiзора на ринку дотримуються такi вимоги:

     значення яскравостi телевiзора в режимах "вдома" та "ввiмкнено", визначене постачальником, автоматично зменшується у разi iнтенсивностi освiтлення навколишнього середовища вiд 0 до 20 лк;

     автоматичний контроль яскравостi телевiзора активується у режимах "вдома" та "ввiмкнено" вiдповiдно до налаштувань, встановлених постачальником.

 

Додаток 10
до Технiчного регламенту

ТАБЛИЦЯ ВIДПОВIДНОСТI
положень Делегованого регламенту Комiсiї (ЄС) N 1062/2010 вiд 28 вересня 2010 р., що доповнює Директиву 2010/30/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно енергетичного маркування телевiзорiв (iз змiнами, внесеними Делегованим регламентом Комiсiї (ЄС) N 518/2014 вiд 5 березня 2014 р.), та положень Технiчного регламенту енергетичного маркування телевiзорiв

Положення базового акта законодавства ЄС Положення Технiчного регламенту
Стаття 1 пункт 1
Абзац перший статтi 2 абзац перший пункту 2
Пункт 1 абзацу першого статтi 2 абзац одинадцятий пункту 2
Пункт 2 абзацу першого статтi 2 абзац тринадцятий пункту 2
Пункт 3 абзацу першого статтi 2 абзац дванадцятий пункту 2
Пункт 4 абзацу першого статтi 2 абзац сьомий пункту 2
Пункт 5 абзацу першого статтi 2 абзац восьмий пункту 2
Пункт 6 абзацу першого статтi 2 абзац десятий пункту 2
Пункт 7 абзацу першого статтi 2 абзац дев'ятий пункту 2
Пункт 8 абзацу першого статтi 2 абзац чотирнадцятий пункту 2
Пункт 9 абзацу першого статтi 2 абзац другий пункту 2
Пункт 10 абзацу першого статтi 2 абзац п'ятий пункту 2
Пункт 11 абзацу першого статтi 2 абзац четвертий пункту 2
Пункт 12 абзацу першого статтi 2 абзац шостий пункту 2
Пункт 13 абзацу першого статтi 2 абзац третiй пункту 2
Пiдпункт "a" пункту 1 статтi 3 абзаци перший i другий пункту 3
Пiдпункт "b" статтi 3 абзац другий пункту 3
Пiдпункт "c" статтi 3 пункт 4
Пiдпункт "d" статтi 3 пункт 8
Пiдпункт "e" статтi 3 пункт 9
Пiдпункт "f" статтi 3 пункт 6
Пiдпункт "g" статтi 3 пункт 6
Пункт 2 статтi 3 пункт 13
Пiдпункт "a" пункту 3 статтi 3  
Пiдпункт "b" пункту 3 статтi 3  
Пiдпункт "c" пункту 3 статтi 3 абзац другий пункту 14
Пiдпункт "d" пункту 3 статтi 3 абзац третiй пункту 14
Пiдпункт "a" статтi 4 пункт 5
Пiдпункт "b" статтi 4 пункт 7
Пiдпункт "c" статтi 4 пункт 8
Пiдпункт "d" статтi 4 пункт 9
Стаття 5 пункт 10
Стаття 6 пункт 12
Стаття 7  
Стаття 8  
Стаття 9  
  пункт 15
Додаток I додаток 8
Додаток II додаток 9
Додаток III додаток 2
Додаток IV додаток 3
Додаток V додаток 1
Додаток VI додаток 4
Додаток VII додаток 6
Додаток VIII додаток 7
Додаток IX додаток 5
  додаток 10

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 травня 2017 р. N 359

ЗМIНА,
що вноситься до перелiку органiв державного ринкового нагляду та сфер їх вiдповiдальностi

Змiну виключено
(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв Українивiд 28 лютого 2018 року N 143)

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.