МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIЧНОГО РОЗВИТКУ I ТОРГIВЛI УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

15.09.2017 N 1372


Про затвердження Порядку укладання i виконання рамкових угод

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 жовтня 2017 р. за N 1236/31104


     Вiдповiдно до пункту 1 частини першої статтi 8 та частини другої статтi 13 Закону України "Про публiчнi закупiвлi" наказую:

     1. Затвердити Порядок укладання i виконання рамкових угод (далi - Порядок), що додається.

     2. Установити, що положення роздiлу IX Порядку застосовуються з 01 сiчня 2019 року.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 24 квiтня 2012 року N 503 "Про затвердження Перелiку товарiв i послуг, якi можуть закуповуватися за рамковими угодами", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 17 травня 2012 року за N 785/21098 (зi змiнами);

     наказ Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 24 квiтня 2012 року N 504 "Про особливостi укладення рамкових угод", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 26 червня 2012 року за N 1059/21371 (зi змiнами).

     4. ДЕРЖАВНОМУ ПIДПРИЄМСТВУ "ПРОЗОРРО" як адмiнiстратору веб-порталу Уповноваженого органу у двомiсячний строк забезпечити перегляд i адаптацiю електронної системи закупiвель для здiйснення закупiвель за рамковими угодами згiдно з Порядком.

     5. Департаменту регулювання публiчних закупiвель забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     6. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     7. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiчного розвитку i торгiвлi України С. I. Кубiв
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної регуляторної служби України К. Ляпiна

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України
15 вересня 2017 року N 1372
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 жовтня 2017 р. за N 1236/31104

ПОРЯДОК
укладання i виконання рамкових угод

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок установлює особливостi укладання i виконання рамкових угод вiдповiдно до Закону України "Про публiчнi закупiвлi" (далi - Закон).

     2. Термiни, зазначенi в цьому Порядку, застосовуються у значеннях, визначених Законом.

     3. Рамкова угода укладається вiдповiдно до Цивiльного кодексу України та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених Законом та цим Порядком.

     4. Закупiвля за рамковими угодами може здiйснюватися:

     замовником;

     централiзованою закупiвельною органiзацiєю (далi - ЦЗО) в iнтересах замовникiв.

     5. Рамкова угода укладається:

     у разi проведення закупiвлi за рамковою угодою замовником - замовником та учасниками-переможцями;

     у разi проведення закупiвлi за рамковою угодою ЦЗО - ЦЗО, усiма замовниками, в iнтересах яких проводиться закупiвля за рамковою угодою, а також усiма учасниками-переможцями.

II. Планування закупiвель за рамковою угодою

     1. Планування закупiвель за рамковою угодою здiйснюється вiдповiдно до статтi 4 Закону з урахуванням цього Порядку.

     2. Пiд час зазначення розмiру бюджетного призначення за кошторисом або очiкуваної вартостi предмета закупiвлi в рiчному планi закупiвель указується орiєнтовний рiчний обсяг закупiвлi, а в разi укладення рамкової закупiвлi на строк менше нiж один рiк - орiєнтовний обсяг такої закупiвлi.

     3. Закупiвля за рамковою угодою ЦЗО в iнтересах замовникiв оприлюднюється в рiчному планi закупiвель ЦЗО та не вiдображається в рiчних планах замовникiв, в iнтересах яких проводиться закупiвля за рамковою угодою.

     У разi здiйснення закупiвель за рамковою угодою ЦЗО в iнтересах замовникiв у рiчному планi додатково зазначаються найменування, мiсцезнаходження та код згiдно з ЄДРПОУ замовникiв, в iнтересах яких проводиться закупiвля за рамковою угодою.

     4. У разi укладення рамкової угоди на строк бiльше нiж один рiк у наступнi роки в рiчному планi закупiвель замовника/ЦЗО в полi "Примiтки" також зазначаються данi укладеної рамкової угоди, а саме номер процедури закупiвлi в електроннiй системi закупiвель, вiдповiдно до якої було укладено рамкову угоду.

III. Особливостi проведення закупiвель за рамковою угодою

     1. Закупiвля за рамковою угодою здiйснюється в порядку, передбаченому для проведення процедури вiдкритих торгiв, вiдповiдно до Закону з урахуванням цього Порядку.

     2. Оголошення про проведення закупiвлi за рамковою угодою оприлюднюється замовником/ЦЗО в електроннiй системi закупiвель за формою оголошення про проведення вiдкритих торгiв з обов'язковим заповненням таких полiв:

     строк, на який укладається рамкова угода;

     кiлькiсть учасникiв, з якими буде укладено рамкову угоду;

     найменування, мiсцезнаходження та код згiдно з ЄДРПОУ замовникiв, в iнтересах яких проводиться закупiвля за рамковою угодою (у разi проведення закупiвлi за рамковою угодою ЦЗО в iнтересах замовникiв).

     В оголошеннi про проведення закупiвлi за рамковою угодою замовник/ЦЗО зазначає очiкувану цiну за одиницю товару (послуги).

     3. Тендерна документацiя для закупiвлi за рамковою угодою додатково повинна мiстити:

     орiєнтовнi строки та/або графiки поставки товарiв, надання послуг;

     проект рамкової угоди, змiст якої вiдповiдає вимогам, визначеним у роздiлi IV цього Порядку.

     4. Замовник/ЦЗО має право зазначити в оголошеннi про проведення процедури закупiвлi та тендернiй документацiї вимоги щодо надання забезпечення тендерної пропозицiї.

     Надання i повернення забезпечення тендерної пропозицiї здiйснюються вiдповiдно до Закону. При цьому розмiр забезпечення тендерної пропозицiї в грошовому виразi не може перевищувати 3 вiдсоткiв орiєнтовного рiчного обсягу закупiвлi, а в разi укладення рамкової угоди на строк менше нiж один рiк - не може перевищувати 3 вiдсоткiв орiєнтовного обсягу закупiвлi.

     5. Учасники у складi своєї тендерної пропозицiї обов'язково зазначають цiну за одиницю товару (послуги).

IV. Змiст рамкової угоди

     1. Проект рамкової угоди, яка входить до складу тендерної документацiї, повинен мiстити:

     предмет закупiвлi товарiв (послуг), а також у разi необхiдностi - частини предмета закупiвлi (лоти);

     найменування, номенклатуру, асортимент товарiв (послуг);

     технiчнi та якiснi характеристики предмета закупiвлi;

     вимоги щодо якостi товарiв (послуг);

     орiєнтовну кiлькiсть товарiв або кiлькiсть (обсяг) надання послуг та одиницю вимiру, визначену в конкретних кiлькiсних показниках (зазначається щодо кожного замовника окремо в разi проведення закупiвлi за рамковою угодою ЦЗО в iнтересах замовникiв);

     мiсце поставки товарiв чи надання послуг (зазначається щодо кожного замовника окремо в разi проведення закупiвлi за рамковою угодою ЦЗО в iнтересах замовникiв);

     строк, на який укладається рамкова угода;

     умову визначення переможця для укладення договору про закупiвлю за рамковою угодою, що буде застосовуватися пiд час проведення електронного аукцiону (вiдбiр);

     порядок та строк укладення договору (договорiв) про закупiвлю за рамковою угодою;

     порядок припинення, випадки та порядок змiни умов рамкової угоди.

     Замовником/ЦЗО в рамковiй угодi визначаються всi iстотнi умови договору про закупiвлю, крiм випадкiв, передбачених роздiлом IX цього Порядку.

     2. Проект рамкової угоди, яка входить до складу тендерної документацiї, може також мiстити:

     розмiр, вид, умови надання, умови повернення i неповернення забезпечення виконання договору про закупiвлю, якщо замовник вимагає його надати;

     умову, згiдно з якою учасник припиняє бути стороною рамкової угоди в разi, якщо вiн щонайменше тричi не подав своїх пропозицiй для проведення вiдбору;

     умову, згiдно з якою учасник припиняє бути стороною рамкової угоди в разi, якщо вiн двiчi вiдмовився вiд пiдписання договору про закупiвлю або не уклав договору про закупiвлю у строки, установленi пунктом 1 роздiлу VII цього Порядку;

     iншу iнформацiю вiдповiдно до законодавства, яку замовник/ЦЗО вважає за необхiдне до нього включити.

V. Укладання рамкової угоди

     1. За результатами розгляду та оцiнки тендерних пропозицiй замовник/ЦЗО приймає рiшення про намiр укласти рамкову угоду та протягом одного дня пiсля прийняття такого рiшення розмiщує в електроннiй системi закупiвель повiдомлення про намiр укласти рамкову угоду за формою повiдомлення про намiр укласти договiр.

     2 Рiшення про намiр укласти рамкову угоду приймається замовником/ЦЗО стосовно визначеної в оголошеннi про проведення закупiвлi за рамковою угодою кiлькостi учасникiв, тендернi пропозицiї яких вiдповiдають умовам тендерної документацiї та є найбiльш економiчно вигiдними.

     Якщо кiлькiсть учасникiв, тендернi пропозицiї яких вiдповiдають умовам тендерної документацiї, є меншою нiж кiлькiсть, визначена в оголошеннi про проведення закупiвлi за рамковою угодою, рiшення про намiр укласти рамкову угоду приймається замовником/ЦЗО стосовно всiх таких учасникiв, але в разi, якщо їх не менше трьох.

     3. У рамковiй угодi зазначається найвища цiна за одиницю товару (послуги) серед учасникiв, яких визначено переможцями торгiв.

     4. Рамкова угода укладається вiдповiдно до вимог тендерної документацiї та пропозицiї учасника (пропозицiй учасникiв), якого (яких) визначено переможцем (переможцями) торгiв, не пiзнiше нiж через 45 днiв з дня прийняття рiшення про намiр укласти рамкову угоду. З метою забезпечення права на оскарження рiшень замовника/ЦЗО рамкова угода не може бути укладена ранiше нiж через 10 днiв з дати оприлюднення в електроннiй системi закупiвель повiдомлення про намiр укласти рамкову угоду.

     5. У разi пiдписання рамкової угоди замовником та щонайменше трьома учасниками-переможцями рамкова угода є чинною для них.

     У разi пiдписання рамкової угоди ЦЗО, щонайменше одним iз замовникiв, в iнтересах яких проводиться закупiвля за рамковою угодою, а також щонайменше трьома учасниками-переможцями рамкова угода є чинною для них.

     6. У разi непiдписання рамкової угоди або вiдмови вiд її пiдписання одним або кiлькома учасниками-переможцями у строки, установленi цим Порядком, рамкова угода вважається укладеною для тих учасникiв-переможцiв, якi її пiдписали, але в кiлькостi не менше нiж три учасники-переможцi.

     У разi непiдписання рамкової угоди або вiдмови вiд її пiдписання одним або кiлькома замовниками, в iнтересах яких проводиться закупiвля ЦЗО за рамковою угодою, у строки, установленi цим Порядком, рамкова угода вважається укладеною для тих сторiн рамкової угоди, якi її пiдписали, за умови, що рамкову угоду пiдписали ЦЗО, щонайменше один iз замовникiв, в iнтересах якого проводиться закупiвля за рамковою угодою, а також щонайменше троє учасникiв-переможцiв.

     7. Пiсля пiдписання рамкової угоди всiма сторонами або iз завершенням строкiв, установлених пунктом 4 роздiлу V цього Порядку, рамкова угода розмiщується замовником/ЦЗО в електроннiй системi закупiвель разом з оголошенням з вiдомостями про рамкову угоду та звiтом про результати проведення вiдкритих торгiв.

VI. Вiдбiр учасника для укладення договору про закупiвлю за рамковою угодою

     1. Вiдбiр учасника для укладення договору про закупiвлю за рамковою угодою здiйснюється з використанням електронного аукцiону через електронну систему закупiвель.

     2. Вiдбiр застосовується замовником/ЦЗО в разi, якщо в рамковiй угодi визначено всi iстотнi умови договору про закупiвлю за рамковою угодою та передбачено здiйснення оцiнки пропозицiй учасникiв рамкової угоди виключно на основi цiнового критерiю.

     3. Для проведення вiдбору учасникам, якi пiдписали рамкову угоду, надсилається запрошення подати пропозицiї щодо укладення договору про закупiвлю за рамковою угодою. Таке запрошення подається у формi повiдомлення через електронну систему закупiвель та повинно мiстити:

     найменування та мiсцезнаходження замовника/замовникiв, в iнтересах яких проводиться закупiвля за рамковою угодою (у разi здiйснення закупiвлi ЦЗО в iнтересах замовникiв);

     назву предмета закупiвлi або частини предмета закупiвлi (лота);

     кiлькiсть товарiв чи кiлькiсть (обсяг) надання послуг (у розрiзi замовникiв у разi здiйснення закупiвлi ЦЗО в iнтересах замовникiв);

     мiсце поставки товарiв чи надання послуг (у розрiзi замовникiв у разi здiйснення закупiвлi ЦЗО в iнтересах замовникiв);

     строк поставки товарiв чи надання послуг;

     одиницю вимiру товарiв або послуг (аналогiчна одиницi вимiру, зазначенiй у рамковiй угодi);

     цiну за одиницю товару (послуги), зазначену в рамковiй угодi вiдповiдно до пункту 3 роздiлу V цього Порядку;

     очiкувану вартiсть закупiвлi товарiв чи послуг (розрахована як добуток вiдповiдної кiлькостi товарiв чи кiлькостi (обсягу) послуг та цiни за одиницю товару (послуги), зазначеної в рамковiй угодi, вiдповiдно до пункту 3 роздiлу V цього Порядку);

     кiнцевий строк подання пропозицiй та строк їх дiї;

     данi про забезпечення виконання договору (якщо це передбачено в рамковiй угодi);

     розмiр мiнiмального кроку електронного аукцiону.

     4. Пiд час проведення вiдбору учасники подають свої пропозицiї вiдповiдно до вимог, установлених у запрошеннi.

     До участi в електронному аукцiонi допускаються пропозицiї всiх учасникiв, якi пiдписали рамкову угоду.

     5. Вiдбiр учасника, з яким буде укладено договiр про закупiвлю за рамковою угодою, здiйснюється за цiновим критерiєм.

     6. Кiнцевий строк подання пропозицiй не може бути менше нiж п'ять днiв з дня розмiщення запрошення в електроннiй системi закупiвель.

     7. Електронною системою закупiвель автоматично призначається час проведення електронного аукцiону.

     8. Пiсля проведення електронного аукцiону замовник/ЦЗО визначає переможцем того учасника, пропозицiя якого є найбiльш економiчно вигiдною. Строк визначення переможця не повинен перевищувати трьох днiв з дня закiнчення аукцiону.

     9. Рiшення про намiр укласти договiр про закупiвлю за рамковою угодою приймає замовник/ЦЗО в день визначення переможця та протягом одного дня пiсля прийняття такого рiшення оприлюднює в електроннiй системi закупiвель повiдомлення про намiр укласти договiр.

     Переможцю та iншим учасникам електронною системою закупiвель автоматично надсилається iнформацiя про переможця вiдбору iз зазначенням його найменування та мiсцезнаходження. ЦЗО повiдомляє замовникiв, в iнтересах яких проводилася закупiвля за рамковою угодою, про переможця вiдбору.

     10. У разi неподання жодним з учасникiв, якi є стороною рамкової угоди, цiнових пропозицiй замовник/ЦЗО має право повторно провести вiдбiр.

     11. Звiт про результати вiдбору формується електронною системою закупiвель автоматично пiсля оприлюднення договору про закупiвлю за рамковою угодою.

     12. Будь-якi рiшення, дiї чи бездiяльнiсть замовника/ЦЗО, якi порушують права та законнi iнтереси учасника (учасникiв) за результатами проведення вiдбору, вирiшуються в судовому порядку.

VII. Особливостi укладання та виконання договорiв про закупiвлю за рамковими угодами

     1. Замовник, у тому числi замовник, в iнтересах якого проводилася закупiвля ЦЗО, укладає договiр про закупiвлю з учасником, який визнаний переможцем вiдбору або конкурентного вiдбору, протягом строку дiї його пропозицiї, не пiзнiше нiж через 10 днiв з дня прийняття рiшення про намiр укласти договiр про закупiвлю за рамковою угодою.

     2. У разi вiдмови переможця вiдбору, конкурентного вiдбору вiд пiдписання договору про закупiвлю за рамковою угодою або неукладення договору про закупiвлю за рамковою угодою замовник/ЦЗО вiдхиляє пропозицiю такого учасника та визначає переможця серед тих учасникiв, строк дiї пропозицiї яких ще не минув.

     3. Учасник, який пiдписав договiр про закупiвлю за рамковою угодою, не має права передавати (вiдступати) права та обов'язки за таким договором будь-яким iншим особам, покладати виконання зобов'язань за ним на будь-яку iншу особу.

     4. Замовник, який уклав договiр про закупiвлю за рамковою угодою, розмiщує в електроннiй системi закупiвель договiр про закупiвлю, повiдомлення про внесення змiн до договору та звiт про виконання договору у строки, визначенi в частинi першiй статтi 10 Закону. ЦЗО розмiщує в електроннiй системi закупiвель договiр про закупiвлю, повiдомлення про внесення змiн до договору та звiт про виконання договору у строки, визначенi в частинi першiй статтi 10 Закону.

     5. Змiна iстотних умов договору про закупiвлю за рамковою угодою здiйснюється вiдповiдно до частини четвертої статтi 36 Закону. При цьому змiна iстотних умов договору про закупiвлю за рамковою угодою не призводить до змiни умов рамкової угоди, вiдповiдно до якої укладено такий договiр про закупiвлю.

VIII. Унесення змiн до рамкової угоди та припинення її дiї

     1. Пiдстави та порядок змiни умов рамкової угоди визначаються в рамковiй угодi.

     2. Умови рамкової угоди можуть змiнюватися в таких випадках:

     змiни умов та порядку оплати в разi прийняття пiсля укладення рамкової угоди нормативно-правових актiв, якi регулюють питання оплати, насамперед за рахунок бюджетних коштiв, вiдповiдно до правил, установлених такими актами;

     змiни цiни за одиницю товару (послуги) не бiльше нiж на 10 вiдсоткiв у разi коливання цiни такого товару (послуги) на ринку;

     покращення якостi предмета закупiвлi за умови, що таке покращення не призведе до збiльшення цiни за одиницю товару (послуги), визначеної в рамковiй угодi;

     змiни цiни товару (послуги) у зв'язку iз змiною ставок податкiв i зборiв пропорцiйно змiнам таких ставок;

     змiни встановленого згiдно iз законодавством органами державної статистики iндексу споживчих цiн, змiни курсу iноземної валюти, змiни бiржових котирувань або показникiв Platts, регульованих цiн (тарифiв) i нормативiв, якi застосовуються в рамковiй угодi, у разi встановлення порядку змiни цiни за одиницю товару (послуги) у рамковiй угодi.

     3. Змiни умов рамкової угоди можуть бути iнiцiйованими будь-якою стороною рамкової угоди.

     4. Замовник/ЦЗО розмiщує змiни до рамкової угоди в електроннiй системi закупiвель протягом трьох днiв з дня унесення змiн до рамкової угоди.

     Змiни до рамкової угоди вступають в силу пiсля пiдписання всiма сторонами рамкової угоди.

     5. У разi вiдмови замовника вiд виконання рамкової угоди у випадках, визначених законодавством, вiн розмiщує в електроннiй системi закупiвель повiдомлення про вiдмову вiд виконання рамкової угоди, що автоматично надсилається учасникам, якi пiдписали таку угоду, не пiзнiше нiж за 10 днiв до дня припинення його участi в рамковiй угодi.

     6. У разi вiдмови замовника, в iнтересах якого закупiвлi за рамковими угодами здiйснює ЦЗО, вiд виконання рамкової угоди у випадках, визначених законодавством, вiн повiдомляє про це ЦЗО у строк, що дозволить ЦЗО розмiстити в електроннiй системi закупiвель повiдомлення про вiдмову вiд рамкової угоди, яке автоматично надсилається учасникам рамкової угоди не пiзнiше нiж за 10 днiв до дня припинення його участi в рамковiй угодi.

     7. У разi вiдмови учасника, який є стороною рамкової угоди, вiд виконання рамкової угоди, вiн повiдомляє про це замовника/ЦЗО у письмовiй формi не пiзнiше нiж за 30 днiв до дня припинення його участi в рамковiй угодi. Замовник/ЦЗО розмiщує таку iнформацiю в електроннiй системi закупiвель.

     8. Рамкова угода припиняється в порядку та за наявностi пiдстав, визначених у рамковiй угодi. До пiдстав припинення рамкової угоди належать:

     вiдмова замовника вiд виконання рамкової угоди вiдповiдно до пункту 5 роздiлу VIII цього Порядку;

     вiдмова всiх замовникiв, в iнтересах яких закупiвлю за рамковими угодами здiйснює ЦЗО, вiд виконання рамкової угоди вiдповiдно до пункту 6 роздiлу VIII цього Порядку;

     вiдмова одного або бiльше учасникiв вiд виконання рамкової угоди або iнших дiй, передбачених у пунктi 2 роздiлу IV цього Порядку, якщо внаслiдок цього кiлькiсть учасникiв, якi пiдписали рамкову угоду, стала менше трьох.

     Рамкова угода може мiстити iншi пiдстави припинення, передбаченi законодавством.

     9. Припинення рамкової угоди здiйснюється вiдповiдно до Цивiльного кодексу України, Господарського кодексу України та цього Порядку.

IX. Особливостi проведення закупiвель за рамковою угодою iз застосуванням конкурентного вiдбору

     1. Замовник/ЦЗО може зазначити в тендернiй документацiї, що не всi iстотнi умови договору про закупiвлю встановлюються в рамковiй угодi, за умови, що встановлення таких iстотних умов є неможливим.

     У цьому випадку тендерна документацiя може мiстити проект договору про закупiвлю або основнi умови договору, якi обов'язково будуть включенi до договору про закупiвлю.

     2. Проект рамкової угоди при цьому додатково повинен мiстити:

     умову визначення переможця для укладення договору про закупiвлю за рамковою угодою, що буде застосовуватися пiд час проведення електронного аукцiону (конкурентний вiдбiр);

     перелiк iнших критерiїв оцiнки (специфiчних вимог), крiм цiни, їх питому вагу та математичну формулу, що буде застосовуватися для конкурентного вiдбору пiд час проведення електронного аукцiону.

     3. Конкурентний вiдбiр учасника для укладення договору про закупiвлю за рамковою угодою застосовується замовником/ЦЗО в разi, якщо в рамковiй угодi визначено не всi iстотнi умови договору про закупiвлю за рамковою угодою.

     4. Проведення конкурентного вiдбору здiйснюється вiдповiдно до порядку проведення вiдбору з урахуванням таких особливостей:

     запрошення учасникам подати пропозицiї щодо укладення договору про закупiвлю за рамковою угодою додатково повинно мiстити перелiк та питому вагу iнших критерiїв оцiнки (специфiчних вимог) та методику конкурентного вiдбору, за якою буде визначено переможця;

     конкурентний вiдбiр передбачає здiйснення оцiнки учасника, з яким буде укладено договiр про закупiвлю за рамковою угодою, за цiновим критерiєм, а також iншими критерiями оцiнки (специфiчними вимогами), установлення яких передбачено рамковою угодою. При цьому питома вага цiнового критерiю не може бути нижчою нiж 70 вiдсоткiв.

Заступник директора департаменту регулювання публiчних закупiвель - начальник вiддiлу професiоналiзацiї сфери публiчних закупiвель Л. В. Лахтiонова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.