ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 15 лютого 2018 року N 13


Про запровадження коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR)

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 55, 56 та 58 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 66 та 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою пiдтримання банками рiвня лiквiдностi, необхiдного для забезпечення стабiльної дiяльностi та своєчасного виконання зобов'язань перед вкладниками та iншими кредиторами, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 серпня 2001 року N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 вересня 2001 року за N 841/6032 (зi змiнами), такi змiни:

     1) роздiл I пiсля абзацу одинадцятого доповнити новим абзацом дванадцятим такого змiсту:

     "коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR);".

     У зв'язку з цим абзаци дванадцятий - двадцять шостий уважати вiдповiдно абзацами тринадцятим - двадцять сьомим;

     2) у роздiлi V:

     у пунктi 1.2 глави 1 слова та цифри "та короткострокової лiквiдностi (Н6)" замiнити словами та цифрами ", короткострокової лiквiдностi (Н6) та коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR)";

     роздiл доповнити новою главою такого змiсту:

"5. Коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR)

     1. Коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR) - норматив лiквiдностi, який установлює мiнiмально необхiдний рiвень лiквiдностi для покриття чистого очiкуваного вiдтоку грошових коштiв протягом 30 календарних днiв з урахуванням стрес-сценарiю (далi - чистий очiкуваний вiдтiк грошових коштiв).

     2. Банк розраховує коефiцiєнт покриття лiквiднiстю (LCR) щодня як спiввiдношення високоякiсних лiквiдних активiв до чистого очiкуваного вiдтоку грошових коштiв.

     Банк вiдносить до високоякiсних лiквiдних активiв активи, що вiдповiдають характеристикам та вимогам, установленим Нацiональним банком.

     Банк розраховує чистий очiкуваний вiдтiк грошових коштiв як рiзницю сукупних очiкуваних вiдтокiв i сукупних очiкуваних надходжень грошових коштiв. Сукупнi очiкуванi надходження приймаються в розмiрi не бiльше нiж 75 вiдсоткiв сукупних очiкуваних вiдтокiв.

     Банк визначає очiкуванi вiдтоки та очiкуванi надходження грошових коштiв iз застосуванням коефiцiєнтiв очiкуваних вiдтокiв та очiкуваних надходжень, установлених Нацiональним банком на основi стрес-сценарiю.

     3. Банк здiйснює розрахунок коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR) вiдповiдно до Методики розрахунку коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR), установленої Нацiональним банком.".

     2. Банкам України:

     1) здiйснювати розрахунок коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR) у тестовому режимi на щомiсячнiй основi на такi звiтнi дати: 01 червня, 01 липня, 01 серпня, 01 вересня, 01 жовтня та 01 листопада 2018 року та не пiзнiше сьомого робочого дня пiсля зазначених звiтних дат подавати його до Нацiонального банку України за встановленою ним формою;

     2) не пiзнiше сьомого робочого дня пiсля 01 липня, 01 серпня, 01 вересня, 01 жовтня, 01 листопада та 01 грудня 2018 року подати до Нацiонального банку України данi про фактичнi вiдтоки та надходження грошових коштiв за червень, липень, серпень, вересень, жовтень та листопад 2018 року вiдповiдно за встановленою Нацiональним банком України формою;

     3) починаючи зi звiтної дати станом на 01 грудня 2018 року, дотримуватися нормативного значення коефiцiєнта покриття лiквiднiстю (LCR), установленого Нацiональним банком України;

     4) з метою пiдтримання достатнього рiвня лiквiдностi забезпечити на постiйнiй основi функцiонування ефективної системи управлiння ризиком лiквiдностi та використання iнструментiв монiторингу лiквiдностi.

     3. Департаменту методологiї (Iваненко Н. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Рожкову К. В.

     5. Постанова набирає чинностi з 01 березня 2018 року.

В. о. Голови Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.