Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 7 червня 2018 року N 63


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 44, 45, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 6, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою вдосконалення порядку проведення операцiй з готiвковою iноземною валютою Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Пункти 4, 5 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 грудня 2002 року N 502 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України та змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 14 сiчня 2003 року за N 21/7342 (зi змiнами), виключити.

     У зв'язку з цим пункти 6, 7 уважати вiдповiдно пунктами 4, 5.

     2. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 грудня 2002 року N 502, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 14 сiчня 2003 року за N 21/7342 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 квiтня 2014 року N 249) (зi змiнами) (далi - Змiни до Iнструкцiї N 502), що додаються.

     3. Уповноваженi фiнансовi установи, нацiональний оператор поштового зв'язку, пункти обмiну iноземної валюти протягом шести мiсяцiв iз дня набрання чинностi цiєю постановою здiйснюють оформлення квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї, розрахункового документа, який друкується реєстратором розрахункових операцiй, квитанцiї/чека банкомата в порядку, визначеному Iнструкцiєю про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України, затвердженою постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 грудня 2002 року N 502, зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 14 сiчня 2003 року за N 21/7342 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 квiтня 2014 року N 249) (зi змiнами), без урахування змiн, затверджених цiєю постановою.

     4. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України, уповноважених фiнансових установ, нацiонального оператора поштового зв'язку iнформацiю про прийняття цiєї постанови, а банкам України, уповноваженим фiнансовим установам, нацiональному оператору поштового зв'язку - до вiдома їх клiєнтiв.

     5. Постанова набирає чинностi з 01 липня 2018 року, крiм абзацу п'ятого пiдпункту 3 пункту 1, абзацiв дев'ятого, дванадцятого - чотирнадцятого пiдпункту 1 пункту 2, абзацу сьомого пiдпункту 4 пункту 3 Змiн до Iнструкцiї N 502, якi набирають чинностi через шiсть мiсяцiв iз дня набрання чинностi цiєю постановою.

Голова Я. В. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
07 червня 2018 року N 63

Змiни до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України

     1. У роздiлi II:

     1) абзац четвертий пункту 1 викласти в такiй редакцiї:

     "порядок оформлення та видачi квитанцiй про здiйснення валютно-обмiнної операцiї та/або документа, який друкується реєстратором розрахункових операцiй (далi - РРО) та застосовується для облiку та реєстрацiї валютно-обмiнних операцiй (далi - розрахунковий документ РРО), i довiдок-certificate за формою N 377;";

     2) абзац перший пункту 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6. Банк, фiнансова установа мають право розпочинати роботу пункту обмiну валюти пiсля реєстрацiї РРО в органi державної влади, що реалiзує податкову та митну полiтику, та повiдомлення Нацiонального банку України.";

     3) пункт 7 викласти в такiй редакцiї:

     "7. Фiнансова установа, її вiдокремленi пiдроздiли та пункти обмiну валюти мають право розпочинати роботу:

     пiсля реєстрацiї РРО в органi державної влади, що реалiзує податкову та митну полiтику;

     за наявностi документа, що пiдтверджує право власностi на примiщення, в якому розмiщенi вiдокремленi пiдроздiли та пункти обмiну валюти, або право оренди (суборенди) на це примiщення на строк не менше нiж один рiк.

     Пiд час використання фiнансовими установами платiжних пристроїв для здiйснення валютно-обмiнних операцiй такi пристрої повиннi вiдповiдати вимогам щодо РРО, установленим Законом України "Про застосування реєстраторiв розрахункових операцiй у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг" та постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02 березня 2016 року N 149 "Про вимоги щодо реалiзацiї фiскальних функцiй реєстраторами розрахункових операцiй для окремих сфер застосування".";

     4) перше речення абзацу першого пункту 10 пiсля слiв "гривень у касах" доповнити словами "вiдокремленого пiдроздiлу фiнансової установи,";

     5) у пунктi 13:

     у другому реченнi абзацу другого слова "банку, фiнансової установи" замiнити словами "банку / фiнансової установи";

     в абзацi третьому слова та цифри "про обов'язковiсть здiйснення касиром операцiй сторно в разi звернення клiєнта з вiдмовою вiд валютно-обмiнної операцiї не пiзнiше нiж за 15 хвилин пiсля проведення такої операцiї" замiнити словами та цифрами "про обов'язковiсть здiйснення касиром операцiї сторно протягом 15 хвилин пiсля проведення валютно-обмiнної операцiї в разi звернення клiєнта з вiдмовою вiд здiйсненої валютно-обмiнної операцiї за умови наявностi квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї / розрахункового документа РРО";

     доповнити пункт пiсля абзацу п'ятого новим абзацом шостим такого змiсту:

     "повiдомлення про можливiсть банку не оформлювати фiзичнiй особi примiрник квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї за її згодою та можливiсть здiйснення операцiї сторно лише за умови наявностi цього примiрника квитанцiї;".

     У зв'язку з цим абзаци шостий - дванадцятий уважати вiдповiдно абзацами сьомим - тринадцятим;

     абзац десятий доповнити словами "або витягу з електронного реєстру генеральних лiцензiй на здiйснення валютних операцiй";

     абзац одинадцятий доповнити словами ", пункту обмiну валюти";

     в абзацi дванадцятому слова "шостому та сьомому цього пункту" замiнити словами та цифрами "сьомому та восьмому пункту 13 роздiлу II цiєї Iнструкцiї";

     в абзацi тринадцятому слова "в цьому пунктi", "на паперових носiях" замiнити вiдповiдно словами та цифрами "в пунктi 13 роздiлу II цiєї Iнструкцiї", "у виглядi паперового або електронного документа".

     2. У роздiлi III:

     1) пункти 4 - 6 викласти в такiй редакцiї:

     "4. Банку, фiнансовiй установi забороняється вiдмовляти в здiйсненнi операцiї сторно. Банк, фiнансова установа здiйснюють операцiю сторно протягом 15 хвилин пiсля проведення валютно-обмiнної операцiї в разi звернення клiєнта з вiдмовою вiд ранiше здiйсненої валютно-обмiнної операцiї за умови наявностi квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї / розрахункового документа РРО.

     5. Банк, фiнансова установа зобов'язанi здiйснювати валютно-обмiннi операцiї, крiм тих, що проводяться через платiжнi пристрої, з оформленням квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї / розрахункового документа РРО.

     Банк зобов'язаний оформити квитанцiю про здiйснення валютно-обмiнної операцiї за формою, наведеною в додатку 3 до цiєї Iнструкцiї.

     Квитанцiя про здiйснення валютно-обмiнної операцiї оформляється банком у двох примiрниках: перший примiрник видається фiзичнiй особi, другий - зберiгається у виглядi паперового або електронного документа в документах дня.

     Другий примiрник квитанцiї, оформлений банком у виглядi електронного документа вiдповiдно до законодавства та умов договору, повинен мiстити електронний пiдпис клiєнта та електронний пiдпис працiвника банку, прирiвняний законом до власноручного пiдпису. Реквiзит "вiдбиток штампа" у такому випадку не зазначається.

     Банк має право за згодою клiєнта не здiйснювати оформлення першого примiрника квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї. У разi вiдсутностi в клiєнта першого примiрника квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї банк не має права здiйснювати операцiю сторно.

     Вимоги абзацiв другого - п'ятого пункту 5 роздiлу III цiєї Iнструкцiї не поширюються на валютно-обмiннi операцiї, якi здiйснюються в пунктах обмiну валюти банку.

     Фiнансова установа, пункт обмiну валюти банку, фiнансової установи зобов'язанi оформити розрахунковий документ РРО. Розрахунковий документ РРО друкується фiнансовою установою, пунктом обмiну валюти банку, фiнансової установи у двох примiрниках: перший примiрник видається фiзичнiй особi, другий - зберiгається в документах дня.

     Касири каси банку, фiнансової установи, пункту обмiну валюти зобов'язанi видати квитанцiю про здiйснення валютно-обмiнної операцiї / розрахунковий документ РРО одночасно з прийняттям та видачею фiзичнiй особi коштiв. Квитанцiя про здiйснення валютно-обмiнної операцiї / розрахунковий документ РРО видається не пiзнiше завершення операцiї.

     6. Банк, фiнансова установа пiд час здiйснення операцiї з купiвлi у фiзичних осiб готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi або продажу фiзичним особам - резидентам готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi через платiжнi пристрої зобов'язанi оформити квитанцiю/чек банкомата.

     Форма i змiст розрахункового документа РРО, квитанцiї/чека банкомата платiжного пристрою фiнансової установи повиннi вiдповiдати вимогам Положення про форму та змiст розрахункових документiв, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 21 сiчня 2016 року N 13, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 11 лютого 2016 року за N 220/28350, та додатково мiстити таку iнформацiю: назва операцiї (купiвля, продаж, зворотний обмiн, конвертацiя iноземної валюти, операцiя сторно), назва i код прийнятої валюти, сума прийнятої валюти, курс, крос-курс, назва i код валюти до видачi, сума валюти до видачi, сума комiсiї, данi про клiєнта [прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи], додатковi реквiзити, необхiднi для проведення валютно-обмiнних операцiй.

     Данi про клiєнта заповнюються лише пiд час здiйснення валютно-обмiнної операцiї на суму, що дорiвнює чи перевищує в еквiвалентi 150000 гривень.

     Розрахунковий документ РРО додатково повинен мiстити такi реквiзити: пiдпис клiєнта (проставляється, якщо сума валютно-обмiнної операцiї дорiвнює або перевищує в еквiвалентi 150000 гривень), пiдпис клiєнта-нерезидента про згоду на проведення операцiї з купiвлi iноземної валюти без оформлення довiдки-certificate за формою N 377 (у разi надання такої згоди), пiдпис працiвника уповноваженої фiнансової установи / нацiонального оператора поштового зв'язку / пункту обмiну валюти, вiдбиток штампа.

     Форма i змiст квитанцiї/чека банкомата, що формується платiжним пристроєм банку, має вiдповiдати вимогам нормативно-правових актiв щодо здiйснення касових операцiй та враховувати вимоги законодавства України про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення.";

     2) пункт 7 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Банк, фiнансова установа мають право створювати реєстр купленої iноземної валюти, реєстр проданої iноземної валюти у виглядi електронного документа. Такий електронний документ повинен мiстити електронний пiдпис касира, прирiвняний законом до власноручного пiдпису, та зберiгатися в банку, фiнансовiй установi.";

     3) пункт 8 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Фiнансова установа, її вiдокремлений пiдроздiл, пункт обмiну валюти мають право створювати довiдку про касовi обороти за день i залишки цiнностей у виглядi електронного документа. Такий електронний документ повинен мiстити електронний пiдпис касира, прирiвняний законом до власноручного пiдпису, та зберiгатися у фiнансовiй установi.";

     4) у пунктi 9 слова "операцiї та" замiнити словами та лiтерами "операцiї, розрахунковий документ РРО,";

     5) перше речення абзацу першого пункту 11 пiсля слова "операцiї" доповнити словами та лiтерами "/розрахунковим документом РРО";

     6) пункт 12 пiсля слова "операцiї" доповнити словами та лiтерами "/розрахунковому документi РРО".

     3. У роздiлi IV:

     1) пункт 2 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 3 - 9 уважати вiдповiдно пунктами 2 - 8;

     2) у пунктi 2 слова "або фiнансуванню тероризму" замiнити словами "фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення";

     3) друге речення пункту 3 виключити;

     4) пункти 4, 7 викласти в такiй редакцiї:

     "4. Банк, фiнансова установа мають право через платiжний пристрiй здiйснювати операцiї з купiвлi у фiзичних осiб готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi та продажу фiзичним особам - резидентам готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi.

     Меню платiжного пристрою повинно мiстити iнформацiю про курс купiвлi-продажу готiвкових iноземних валют та повiдомлення для фiзичної особи - нерезидента про можливiсть здiйснення зворотного обмiну невикористаних коштiв у гривнях у касi того банку, тiєї фiнансової установи, яким належить платiжний пристрiй, за умови наявностi квитанцiї/чека банкомата.

     Платiжний пристрiй повинен бути налаштований таким чином, щоб фiзична особа перед здiйсненням операцiй, зазначених в абзацi першому пункту 4 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї, мала змогу обирати на екранi платiжного пристрою резидентнiсть особи (резидент/нерезидент).";

     "7. Банк, фiнансова установа не мають права здiйснювати валютно-обмiнних операцiй у касах фiнансових установ, їх вiдокремлених пiдроздiлiв, пунктах обмiну валюти банку, фiнансової установи в разi виходу з ладу РРО або тимчасового вiдключення електроенергiї.

     Фiнансовi установи, їх вiдокремленi пiдроздiли, пункти обмiну валюти банку, фiнансової установи в разi виходу з ладу РРО або тимчасового вiдключення електроенергiї мають право встановлювати в касi резервний РРО. У такому разi складається акт за пiдписом керiвника, який вiдповiдає за роботу каси фiнансової установи, її вiдокремлених пiдроздiлiв, пунктiв обмiну валюти, i представника сервiсної органiзацiї. Будь-який заново встановлений РРО має бути зареєстрований у територiальному органi Державної фiскальної служби України в порядку, установленому для первинної його реєстрацiї.

     Вимоги пункту 7 роздiлу IV цiєї Iнструкцiї поширюються на платiжнi пристрої, якi використовуються фiнансовими установами для здiйснення валютно-обмiнних операцiй.".

     4. У додатках до Iнструкцiї:

     1) додаток 3 викласти в новiй редакцiї, що додається;

     2) у додатках 4, 5:

     слова "Мiсце для вiдбитка штампа" замiнити словами "Мiсце для вiдбитка штампа*";

     доповнити додатки примiткою такого змiсту:

     "*Для електронного документа, який має електронний пiдпис касира, реквiзит не проставляється.";

     3) додаток 6 викласти в новiй редакцiї, що додається.

Директор Департаменту вiдкритих ринкiв С. В. Пономаренко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України О. Є. Чурiй

 

Додаток 3
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 07 червня 2018 року N 63)
(пункт 5 роздiлу III)
Примiрник N ____________
 
(найменування та мiсцезнаходження структурного пiдроздiлу уповноваженого банку)

Квитанцiя N
про здiйснення валютно-обмiнної операцiї*

Дата та час здiйснення
операцiї  
Назва операцiї  
(купiвля, продаж, зворотний обмiн, конвертацiя iноземної валюти)
N з/п Прийнято (назва валюти та сума) Курс, крос-курс До видачi (назва валюти та сума)
1 2 3 4
       
Сума комiсiї   .
Клiєнт**   .
[прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи]
Додатковi реквiзити   .
(реквiзити, необхiднi для проведення валютно-обмiнних операцiй)
 
(пiдпис клiєнта**)

Надаю згоду на проведення валютно-обмiнної операцiї без оформлення першого примiрника квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї (примiрника клiєнта)

  .
(пiдпис клiєнта проставляється в разi надання такої згоди)

Надаю згоду на проведення операцiї з купiвлi iноземної валюти без оформлення довiдки-certificate за формою N 377

 
(пiдпис клiєнта-нерезидента проставляється в разi надання такої згоди)
  Мiсце для вiдбитка штампа***
(пiдпис працiвника уповноваженого банку)

____________
     * Здiйснення операцiї з купiвлi у фiзичної особи - нерезидента готiвкової iноземної валюти без оформлення довiдки-certificate за формою N 377 не дає пiдстав для зворотного обмiну.
     ** Реквiзити заповнюються пiд час здiйснення валютно-обмiнної операцiї на суму, що дорiвнює чи перевищує в еквiвалентi 150000 гривень.
     *** Не проставляється для другого примiрника квитанцiї, що оформлений банком у виглядi електронного документа.

 

Додаток 6
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України
07.06.2018 N 63)
(пункт 8 роздiлу III)
 
(найменування та мiсцезнаходження уповноваженої фiнансової установи / нацiонального оператора поштового зв'язку / вiдокремленого пiдроздiлу, пункту обмiну iноземної валюти)

Звiтна довiдка про касовi обороти за день i залишки цiнностей
за "___"____________20_ року

N з/п Код валюти Залишок готiвки в касi вiдокремленого пiдроздiлу, пунктi обмiну валюти на початок дня Отримано валюти Куплено вiдокремленим пiдроздiлом, пунктом обмiну валюти iноземної валюти Продано вiдокремленим пiдроздiлом, пунктом обмiну валюти iноземної валюти Передано валюти Залишок готiвки в касi вiдокремленого пiдроздiлу, пунктi обмiну валюти на поточний момент часу / кiнець робочого дня
авансу на початок робочого дня пiдкрiплення протягом робочого дня на кiнець робочого дня протягом робочого дня
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Касир _____________
(пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.