Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м. Київ

30.04.2014 N 249


Про затвердження Змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
07 травня 2014 р. за N 480/25257


     Вiдповiдно до статей 7 i 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" та роздiлiв II i III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 грудня 2002 року N 502, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 14 сiчня 2003 року за N 21/7342 (зi змiнами), виклавши її в новiй редакцiї, що додається.

     2. Дозволити уповноваженим банкам, а також уповноваженим фiнансовим установам та нацiональному оператору поштового зв'язку пiд час здiйснення валютно-обмiнних операцiй використовувати до 01 листопада 2014 року довiдки-certificate за формою N 377 старого зразка.

     3. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про ведення касових операцiй банками в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 01 червня 2011 року N 174, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 25 червня 2011 року за N 790/19528 (зi змiнами), що додаються.

     4. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Приходька Б. В.

     6. Постанова набирає чинностi через 15 днiв з дня її офiцiйного опублiкування.

Голова С. I. Кубiв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12 грудня 2002 року N 502
(у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України
вiд 30 квiтня 2014 року N 249)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
07 травня 2014 р. за N 480/25257

Iнструкцiя про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України

I. Загальнi положення

     1. Ця Iнструкцiя встановлює порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй з готiвковою iноземною валютою на територiї України для уповноважених банкiв (далi - банк), а також для уповноважених фiнансових установ та нацiонального оператора поштового зв'язку (далi - фiнансова установа), їх кас, пунктiв обмiну iноземної валюти та пунктiв обмiну iноземної валюти, що вiдкриваються банком, фiнансовою установою на пiдставi укладених агентських договорiв з юридичною особою-резидентом.

     Банки, фiнансовi установи здiйснюють операцiї з готiвковою iноземною валютою на пiдставi генеральної лiцензiї на здiйснення валютних операцiй.

     2. У цiй Iнструкцiї термiни вживаються у таких значеннях:

     валюта вiдшкодування - iноземна валюта, яку отримують банк, фiнансова установа як вiдшкодування вiд платiжної органiзацiї мiжнародної платiжної системи;

     операцiя сторно - операцiя з повернення клiєнту вiдповiдної суми коштiв у нацiональнiй або iноземнiй валютi в разi вiдмови клiєнта вiд здiйснення операцiї;

     пункт обмiну iноземної валюти (далi - пункт обмiну валюти) - структурна одиниця, яка вiдкривається банком, фiнансовою установою з метою здiйснення валютно-обмiнних операцiй.

     Iншi термiни вживаються в значеннях, визначених законодавством України.

     3. До валютно-обмiнних операцiй належать такi операцiї:

     купiвля у фiзичних осiб - резидентiв i нерезидентiв готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi;

     продаж фiзичним особам-резидентам готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi;

     зворотний обмiн фiзичним особам-нерезидентам невикористаних готiвкових гривень на готiвкову iноземну валюту;

     конвертацiя (обмiн) готiвкової iноземної валюти однiєї iноземної держави на готiвкову iноземну валюту iншої iноземної держави.

II. Порядок органiзацiї роботи банкiв, фiнансових установ з готiвковою iноземною валютою

     1. Банк, фiнансова установа на пiдставi цiєї Iнструкцiї зобов'язанi розробити та затвердити внутрiшнi положення (iнструкцiї) про органiзацiю роботи зi здiйснення валютно-обмiнних операцiй, що мають мiстити:

     порядок проведення валютно-обмiнних операцiй;

     порядок установлення курсiв купiвлi та продажу готiвкових iноземних валют за гривнi;

     порядок оформлення та видачi квитанцiй про здiйснення валютно-обмiнної операцiї i довiдок-certificate за формою N 377;

     порядок пiдкрiплення готiвковою iноземною валютою та готiвковими гривнями вiдокремлених пiдроздiлiв, пунктiв обмiну валюти банку, фiнансової установи;

     опис бухгалтерської моделi облiку валютно-обмiнних операцiй;

     перелiк вiдповiдальних працiвникiв, якi мають право здiйснювати валютно-обмiннi операцiї;

     порядок взаємодiї мiж структурними пiдроздiлами банку, фiнансової установи пiд час проведення валютно-обмiнних операцiй;

     опис порядку здiйснення внутрiшнього контролю за проведенням валютно-обмiнних операцiй.

     2. Банк, фiнансова установа пiд час здiйснення валютно-обмiнних операцiй мають забезпечувати:

     документальне оформлення проведених валютно-обмiнних операцiй;

     своєчасне вiдображення валютно-обмiнних операцiй у бухгалтерському облiку;

     належний внутрiшнiй контроль за валютно-обмiнними операцiями;

     створення безпечних умов для роботи з готiвкою та її зберiгання.

     3. Банк, фiнансова установа зобов'язанi забезпечити наявнiсть програмних комплексiв, функцiональнi можливостi яких забезпечують здiйснення контролю за обсягами проведення валютно-обмiнних операцiй у межах банку - юридичної особи, фiнансової установи.

     4. Примiщення каси банку, фiнансової установи, їх вiдокремлених пiдроздiлiв, пункту обмiну валюти мають вiдповiдати вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з питань органiзацiї захисту примiщень банкiв України.

     5. Робоче мiсце касира каси банку, фiнансової установи, пункту обмiну валюти має бути обладнане таким чином, щоб клiєнт мiг спостерiгати за перерахуванням готiвки.

     6. Пункт обмiну валюти має право розпочинати роботу пiсля реєстрацiї реєстратора розрахункових операцiй (далi - РРО) у територiальному органi Мiнiстерства доходiв i зборiв України та повiдомлення територiального управлiння Нацiонального банку України (далi - територiальне управлiння).

     Повiдомлення надсилається до територiального управлiння за мiсцем розташування пункту обмiну валюти за 15 днiв до початку здiйснення валютно-обмiнних операцiй за формою, наведеною в додатку 1 до цiєї Iнструкцiї, для внесення iнформацiї до електронного довiдника.

     У разi припинення, тимчасового зупинення чи вiдновлення роботи пункту обмiну валюти банк, фiнансова установа мають у триденний строк повiдомити про це територiальне управлiння.

     7. Вiдокремлений пiдроздiл банку, фiнансової установи, пункт обмiну валюти зобов'язанi мати витяг iз наказу банку, фiнансової установи про вiдкриття вiдокремленого пiдроздiлу, пункту обмiну валюти, засвiдчений пiдписом керiвника та вiдбитком печатки банку, фiнансової установи, iз зазначенням перелiку валютно-обмiнних операцiй, iнiцiалiв, прiзвищ касових працiвникiв, допущених до здiйснення таких операцiй.

     Касир каси вiдокремленого пiдроздiлу, пункту обмiну валюти на робочому мiсцi повинен мати документ, що посвiдчує його особу (службове посвiдчення).

     Крiм того, пункт обмiну валюти зобов'язаний мати торговий патент або його нотарiально засвiдчену копiю, що передбачено Податковим кодексом України.

     8. Банк, фiнансова установа з метою органiзацiї безперебiйної роботи кас вiдокремлених пiдроздiлiв, пунктiв обмiну валюти мають право самостiйно встановлювати для них розмiр авансу в готiвковiй iноземнiй валютi та готiвкових гривнях i до початку робочого дня, уключаючи вихiднi i святковi днi, забезпечують їх коштами вiдповiдно до встановлених обсягiв та бланками довiдок-certificate за формою N 377.

     9. Банк, фiнансова установа зобов'язанi встановити максимальну суму залишкiв iноземної валюти та гривень у касах пункту обмiну валюти банку, фiнансової установи в неробочий час в обсязi, що має забезпечити їх роботу протягом робочого дня. Залишки валютних цiнностей можуть перевищувати встановлену максимальну суму у вихiднi й святковi днi.

     Залишки валютних цiнностей, що перевищують установлену максимальну суму в робочий день, пiдлягають iнкасацiї в цей день, а у вихiднi й святковi днi - не пiзнiше наступного робочого дня банку, фiнансової установи.

     Якщо пункти обмiну валюти працюють цiлодобово, то закiнченням робочого дня вважається початок операцiйного (робочого) дня банку, фiнансової установи.

     10. Банкам, фiнансовим установам забороняється встановлювати обмеження щодо номiналу та року емiсiї банкнот iноземної валюти, якi є законним платiжним засобом на територiї вiдповiдної iноземної держави, з якою здiйснюються валютно-обмiннi операцiї.

     Банки, фiнансовi установи зобов'язанi приймати платiжнi банкноти iноземної валюти з незначними ознаками зношення, наведеними в додатку 2 до цiєї Iнструкцiї.

     Банки, фiнансовi установи мають право здiйснювати валютно-обмiннi операцiї з монетами за рiшенням банку, фiнансової установи.

     11. Банк, фiнансова установа зобов'язанi перевiряти ознаки платiжностi та справжностi банкнот iноземної валюти з використанням обладнання (лiчильникiв, детекторiв, оптичних приладiв тощо) для роботи з готiвкою, що забезпечує контроль ультрафiолетового, iнфрачервоного, магнiтного захисту, а також вiзуальний контроль проти свiтла, у вiдбитому свiтлi та iз збiльшенням не менше нiж у 10 разiв.

     Банк, фiнансова установа мають право здiйснювати обмiн зношених банкнот iноземних валют на умовах, що визначаються ними разом iз банком-кореспондентом, та в порядку, визначеному для виконання операцiй з приймання iменних чекiв на iнкасо, установленому в нормативно-правовому актi Нацiонального банку України, що регулює порядок здiйснення операцiй з чеками в iноземнiй валютi на територiї України.

     12. У касi банку, фiнансової установи, пункту обмiну валюти в доступному для огляду клiєнтами мiсцi (на стендi або в iншому оформленнi, крiм меню платiжного пристрою) розмiщується така iнформацiя:

     копiя наказу (розпорядження) по банку, фiнансовiй установi про встановлення курсiв купiвлi та продажу iноземних валют, засвiдчена вiдбитком печатки банку, фiнансової установи;

     перелiк операцiй, якi здiйснює каса банку, фiнансової установи, пункту обмiну валюти, повiдомлення про обов'язковiсть здiйснення касиром операцiй сторно в разi звернення клiєнта з вiдмовою вiд валютно-обмiнної операцiї не пiзнiше нiж за 15 хвилин пiсля проведення такої операцiї;

     витяг iз наказу про встановлення тарифiв комiсiйної винагороди за здiйснення операцiї з конвертацiї готiвкової iноземної валюти касою банку, фiнансової установи, пункту обмiну валюти, що засвiдчується пiдписом керiвника банку, фiнансової установи та вiдбитком печатки банку, фiнансової установи;

     повiдомлення про ознаки платiжностi та зношення банкнот iноземної валюти, якi приймаються банками, фiнансовими установами, пунктами обмiну валюти;

     повiдомлення про оформлення банком, фiнансовою установою, пунктом обмiну валюти довiдки-certificate за формою N 377 за згодою фiзичної особи-нерезидента та можливiсть здiйснення зворотного обмiну невикористаних коштiв у гривнях лише за умови наявностi цiєї довiдки;

     повiдомлення про те, що данi про особу, отриманi в процесi обслуговування клiєнтiв пiд час здiйснення валютно-обмiнних операцiй, є банкiвською таємницею з вiдповiдним режимом їх зберiгання, передбаченим главою 10 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть".

     Iнформацiя, зазначена в абзацах третьому, шостому та сьомому цього пункту, має бути розмiщена українською та англiйською мовами.

     Зазначена в цьому пунктi iнформацiя може додатково розмiщуватися на електронних носiях i вiдповiдати змiсту рiшень, прийнятих та оформлених на паперових носiях.

III. Порядок проведення операцiй iз готiвковою iноземною валютою

     1. Голова правлiння банку чи фiнансової установи або уповноважена ним особа до початку робочого дня зобов'язаний (зобов'язана) встановити єдиний курс купiвлi та продажу iноземних валют за гривнi згiдно з наказом (розпорядженням) банку чи фiнансової установи.

     2. Банк, фiнансова установа не мають права змiнювати значення курсу купiвлi та продажу iноземних валют протягом операцiйного (робочого) дня.

     3. Банк, фiнансова установа мають право стягувати комiсiйну винагороду за здiйснення операцiй iз конвертацiї готiвкової iноземної валюти виключно в гривнях.

     4. Банку, фiнансовiй установi забороняється вiдмовляти в здiйсненнi валютно-обмiнних операцiй, а також операцiї сторно.

     5. Банк, фiнансова установа зобов'язанi здiйснювати валютно-обмiннi операцiї, крiм тих, що проводяться через платiжнi пристрої, з оформленням квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї за формою, наведеною в додатку 3 до цiєї Iнструкцiї.

     Квитанцiя про здiйснення валютно-обмiнної операцiї виписується у двох примiрниках: перший примiрник видається фiзичнiй особi, другий - зберiгається в паперовiй формi в документах дня.

     6. Банк, фiнансова установа пiд час здiйснення операцiї з купiвлi у фiзичних осiб готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi через платiжнi пристрої зобов'язанi оформити квитанцiю/чек банкомата.

     7. Банки, фiнансовi установи зобов'язанi вiдображати здiйсненi операцiї з купiвлi у фiзичних осiб готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi в реєстрi купленої iноземної валюти (додаток 4), а операцiї з продажу фiзичним особам-резидентам готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi - у реєстрi проданої iноземної валюти (додаток 5).

     Банки, фiнансовi установи мають право здiйснювати ведення реєстру купленої iноземної валюти та реєстру проданої iноземної валюти за допомогою програмно-технiчних засобiв.

     Банк, фiнансова установа зобов'язанi забезпечити зберiгання роздрукованих реєстрiв у документах дня.

     8. Банки, фiнансовi установи мають право доповнювати квитанцiю про здiйснення валютно-обмiнної операцiї та квитанцiю/чек банкомата додатковими реквiзитами, потрiбними для здiйснення валютно-обмiнних операцiй.

     9. Касири каси банку, фiнансової установи, пункту обмiну валюти зобов'язанi з'ясовувати резидентнiсть фiзичних осiб та попереджати фiзичних осiб-нерезидентiв про те, що зворотний обмiн невикористаних гривень на iноземну валюту можливо здiйснити лише за умови пред'явлення ними довiдки-certificate за формою N 377.

     10. Банк, фiнансова установа, пункт обмiну валюти пiд час купiвлi у фiзичної особи-нерезидента готiвкової iноземної валюти разом iз квитанцiєю про здiйснення валютно-обмiнної операцiї зобов'язанi видати довiдку-certificate за формою N 377 (додаток 6). За згодою клiєнта ця операцiя може бути здiйснена без оформлення довiдки-certificate за формою N 377. Здiйснення валютно-обмiнної операцiї без оформлення довiдки-certificate за формою N 377 не дає пiдстав для зворотного обмiну.

     Зворотний обмiн фiзичним особам-нерезидентам невикористаних готiвкових гривень на готiвкову iноземну валюту здiйснюється на пiдставi першого примiрника довiдки-certificate за формою N 377 лише на ту iноземну валюту i в межах тiєї суми, що зазначенi в довiдцi.

     Перший примiрник цiєї довiдки залишається в касi банку, фiнансової установи, пункту обмiну валюти, у яких здiйснено зворотний обмiн.

     11. У довiдцi-certificate за формою N 377 та квитанцiї про здiйснення валютно-обмiнної операцiї всi реквiзити мають бути заповненi, виправлення в заповненому текстi не дозволяються.

     12. У разi здiйснення операцiй iз видачi фiзичним особам-нерезидентам гривень через платiжний пристрiй на територiї України за платiжними картками мiжнародних платiжних систем зворотний обмiн невикористаних гривень здiйснюють лише каси того банку, фiнансової установи, яким належить платiжний пристрiй, на пiдставi квитанцiї/чека банкомата, який, крiм обов'язкових реквiзитiв, визначених нормативно-правовим актом Нацiонального банку України, що регулює ведення касових операцiй банками в Українi, має мiстити назву (код) iноземної валюти вiдшкодування. Зворотний обмiн невикористаних гривень фiзичними особами-нерезидентами здiйснюється в межах тiєї суми i на ту iноземну валюту, що зазначена в квитанцiї/чеку банкомата. Квитанцiя/чек банкомата залишається в касi банку, фiнансової установи.

     13. Банк, фiнансова установа мають право здiйснювати операцiї з конвертацiї готiвкової iноземної валюти лише з тими валютами, що належать до 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 жовтня 2002 року N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24 жовтня 2002 року за N 841/7129).

     Пiд час здiйснення операцiй iз конвертацiї готiвкової iноземної валюти використовується крос-курс, визначений згiдно з офiцiйним курсом гривнi до вiдповiдних iноземних валют, що встановлений Нацiональним банком України на день проведення операцiї.

IV. Особливостi проведення валютно-обмiнних операцiй, контроль та вiдповiдальнiсть за порушення порядку здiйснення валютно-обмiнних операцiй

     1. Банкам, фiнансовим установам дозволяється здiйснювати операцiї з продажу готiвкової iноземної валюти однiй фiзичнiй особi-резиденту в один операцiйний (робочий) день у сумi, що не перевищує в еквiвалентi 15000 гривень.

     Банки, фiнансовi установи зобов'язанi здiйснювати контроль у режимi реального часу за дотриманням установленої в цьому пунктi суми проведення фiзичними особами валютно-обмiнних операцiй.

     Банк, фiнансова установа мають право здiйснювати операцiї з продажу фiзичним особам-резидентам готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi за умови пред'явлення документа, що посвiдчує особу та її резидентнiсть, iз зазначенням у квитанцiях прiзвища, iменi, по батьковi (за наявностi) особи, яка здiйснює валютно-обмiнну операцiю.

     Працiвник банку, фiнансової установи здiйснює копiювання сторiнок (сторiнки) вiдповiдного документа, на пiдставi якого з'ясовано iнформацiю про клiєнта, який здiйснив валютно-обмiнну операцiю, та забезпечує їх (її) зберiгання в документах дня. Зазначенi копiї сторiнок (сторiнки) документа засвiдчуються вiдбитком штампа каси банку, фiнансової установи.

     2. Операцiї з купiвлi у фiзичної особи-резидента готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi на суму, яка менша в еквiвалентi, нiж 150000 гривень, здiйснюються без пред'явлення документа, що посвiдчує особу та її резидентнiсть, iз зазначенням у квитанцiях про здiйснення валютно-обмiнної операцiї прiзвища, iменi, по батьковi (за наявностi) цiєї особи.

     Операцiї з купiвлi у фiзичної особи-нерезидента готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi, якi проводяться з оформленням довiдки-certificate за формою N 377, здiйснюються за умови пред'явлення цiєю особою документа, що посвiдчує особу та її резидентнiсть. Копiювання сторiнок документа пiд час проведення зазначених у цьому абзацi операцiй, сума яких менша в еквiвалентi, нiж 150000 гривень, не здiйснюється.

     3. Операцiї конвертацiї (обмiну) готiвкової iноземної валюти однiєї iноземної держави на готiвкову iноземну валюту iншої iноземної держави та операцiї зворотного обмiну фiзичним особам-нерезидентам невикористаних готiвкових гривень на готiвкову iноземну валюту на суму, яка менша в еквiвалентi, нiж 150000 гривень, здiйснюються без пред'явлення документа, що посвiдчує особу та її резидентнiсть, iз зазначенням у квитанцiях про здiйснення валютно-обмiнної операцiї прiзвища, iменi, по батьковi (за наявностi) цiєї особи.

     4. Пiд час проведення операцiй з купiвлi у фiзичних осiб - резидентiв i нерезидентiв готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi, зворотного обмiну фiзичним особам-нерезидентам невикористаних готiвкових гривень на готiвкову iноземну валюту, конвертацiї (обмiну) готiвкової iноземної валюти однiєї iноземної держави на готiвкову iноземну валюту iншої iноземної держави на суму, що дорiвнює чи перевищує в еквiвалентi 150000 гривень, банк, фiнансова установа зобов'язаний (зобов'язана) здiйснити iдентифiкацiю особи вiдповiдно до законодавства України про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, або фiнансуванню тероризму.

     5. Банк не здiйснює iдентифiкацiю фiзичної особи, яка звернулася з метою проведення валютно-обмiнної операцiї, якщо ця особа вже має рахунки в цьому банку i була ранiше iдентифiкована банком вiдповiдно до вимог законодавства України. Пiд час проведення валютно-обмiнної операцiї працiвник банку перевiряє тотожнiсть даних, унесених до бази даних клiєнтiв банку, та даних, зазначених у пред'явленому документi. На пiдтвердження ранiше проведеної iдентифiкацiї в квитанцiях має бути зазначений номер справи з юридичного оформлення рахунку клiєнта або номер вiдкритого вiдповiдного рахунку.

     6. Банк, фiнансова установа мають право через платiжний пристрiй здiйснювати операцiї з купiвлi у фiзичних осiб готiвкової iноземної валюти за готiвковi гривнi. Меню платiжного пристрою має мiстити iнформацiю про курс купiвлi готiвкових iноземних валют.

     Вимоги щодо iдентифiкацiї особи пiд час проведення валютно-обмiнних операцiй не поширюються на здiйснення операцiй iз купiвлi у фiзичних осiб готiвкової iноземної валюти через платiжнi пристрої.

     7. Банк, фiнансова установа зобов'язанi вiдображати в бухгалтерському облiку валютно-обмiннi операцiї, що здiйснюються у вихiднi, святковi днi або пiсля закiнчення операцiйного дня (часу) банку, фiнансової установи, не пiзнiше наступного робочого дня.

     8. Банк, фiнансова установа мають право купувати залишок iноземної валюти, який менший, нiж номiнальна вартiсть мiнiмальної банкноти, що перебуває в обiгу, у фiзичної особи за гривнi за курсом, установленим банком, фiнансовою установою на час здiйснення операцiї.

     9. Банк, фiнансова установа не мають права здiйснювати валютно-обмiнних операцiй у пунктах обмiну валюти в разi виходу з ладу РРО або тимчасового вiдключення електроенергiї.

     Якщо в пунктi обмiну валюти встановлюється резервний РРО, то складається акт за пiдписом керiвника, який вiдповiдає за роботу пунктiв обмiну валюти, i представника сервiсної органiзацiї. Будь-який заново встановлений РРО має бути зареєстрований у територiальному органi Мiнiстерства доходiв i зборiв у порядку, установленому для первинної його реєстрацiї.

     10. Порушення норм, установлених цiєю Iнструкцiєю, тягне за собою вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством України.

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики О. А. Щербакова

 

Додаток 1
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України
(пункт 6 роздiлу II)
 
(найменування уповноваженого банку /
уповноваженої фiнансової установи /
нацiонального оператора поштового зв'язку,
номер телефону)

Повiдомлення про початок здiйснення валютно-обмiнних операцiй у пунктi обмiну iноземної валюти, припинення, тимчасове зупинення чи вiдновлення роботи пункту обмiну iноземної валюти

N з/п Назва реквiзиту Змiст
1 Мiсцезнаходження пункту обмiну iноземної валюти  
2 Прiзвище, iм'я, по батьковi, телефон особи, вiдповiдальної за роботу пунктiв обмiну iноземної валюти (не нижче керiвника департаменту/управлiння)  
3 Дата початку роботи, припинення, тимчасового зупинення чи вiдновлення роботи пункту обмiну iноземної валюти  
Керiвник _________________
(пiдпис)
____________________
(iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 2
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України
(пункт 10 роздiлу II)

Ознаки платiжностi та зношення банкнот iноземної валюти, якi приймаються уповноваженими банками, уповноваженими фiнансовими установами, нацiональним оператором поштового зв'язку, пунктами обмiну iноземної валюти на територiї України

     Банкноти iноземної валюти визнаються платiжними в разi повної вiдповiдностi встановленим банком-емiтентом зразкам, якщо вони зберегли ознаки платiжностi, а саме: найменування банку-емiтента, номер i серiю, номiнал цифрами та словами, основнi зображення лицьового та зворотного бокiв, елементи захисту - водяний знак, магнiтнi мiтки, захиснi стрiчку i волокна, мiкро- та макротексти, голограму, у тому числi банкноти iз незначними ознаками зношення:

     iз потертостями та iз загальними забрудненнями (уключаючи забруднення, що спричиняють локальну люмiнесценцiю паперу в ультрафiолетових променях);

     iз невеликими масними та iншими плямами, написами, вiдбитками штампiв (за винятком штампiв, якi свiдчать про те, що банкнота є неплатiжною), що перекривають одну з ознак платiжностi не бiльше нiж на 20 %;

     надiрванi i заклеєнi в будь-який спосiб, якщо кожний iз надривiв не перевищує однiєї четвертої частини ширини банкноти та мiсце склеювання не заважає визначити ознаки платiжностi;

     з проколами та отворами дiаметром до 0,5 мм.

 

Додаток 3
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України
(пункт 5 роздiлу III)
Примiрник N ____________
 
(найменування та мiсцезнаходження
структурного пiдроздiлу уповноваженого
банку/уповноваженої фiнансової установи /
нацiонального оператора поштового зв'язку)

Квитанцiя N
про здiйснення валютно-обмiнної операцiї*

Дата та час здiйснення
операцiї _________________________
Назва операцiї  
(купiвля, продаж, зворотний обмiн, конвертацiя iноземної валюти)
Прийнято Курс, крос-курс До видачi
назва валюти та сума назва валюти та сума
     
     
     
Сума комiсiї   .
Клiєнт   .
[прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи]
 
(зазначаються додатковi реквiзити, необхiднi для проведення валютно-обмiнних операцiй)
 
(пiдпис клiєнта)
Надаю згоду на проведення операцiї з купiвлi iноземної валюти без оформлення довiдки-certificate
за формою N 377
 
(пiдпис клiєнта-нерезидента проставляється в разi надання такої згоди)
  Мiсце для вiдбитка штампа
(пiдпис працiвника уповноваженого банку /
уповноваженої фiнансової установи /
нацiонального оператора поштового зв'язку)

____________
* Здiйснення операцiї з купiвлi у фiзичної особи-нерезидента готiвкової iноземної валюти без оформлення довiдки-certificate за формою N 377 не дає пiдстав для зворотного обмiну.

 

Додаток 4
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України
(пункт 7 роздiлу III)
 
(найменування та мiсцезнаходження структурного пiдроздiлу уповноваженого банку/уповноваженої фiнансової установи / нацiонального оператора поштового зв'язку)
 
(реєстрацiйний номер пункту обмiну iноземної валюти i його мiсцезнаходження)

Реєстр
купленої iноземної валюти

за "___" ____________ 20__ року

N з/п Час здiйснення операцiї Назва iноземної валюти (код) Сума iноземної валюти Курс Сума виданих гривень Номер виданої довiдки /
квитанцiї /
квитанцiї платiжного пристрою
Вiдмiтка про сторно
               

Пiдпис касира ________________

Мiсце для вiдбитка штампа

 

Додаток 5
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України
(пункт 7 роздiлу III)
 
(найменування та мiсцезнаходження структурного пiдроздiлу уповноваженого банку/уповноваженої фiнансової установи / нацiонального оператора поштового зв'язку)
 
(реєстрацiйний номер пункту обмiну iноземної валюти i його мiсцезнаходження)

Реєстр
проданої iноземної валюти

за "___" ____________ 20__ року

N з/п Час здiйснення операцiї Номер виданої квитанцiї Сума в гривнях Назва iноземної валюти (код) Сума iноземної валюти Курс Номер одержаної довiдки Вiдмiтка про сторно
                 

Пiдпис касира ________________

Мiсце для вiдбитка штампа

 

Додаток 6
до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України
(пункт 10 роздiлу III)
Примiрник N ____________

Форма N 377
(дiйсна протягом шести мiсяцiв)

 
(найменування та мiсцезнаходження структурного пiдроздiлу уповноваженого банку/уповноваженої фiнансової установи / нацiонального оператора поштового зв'язку)
(name and address of structural unit of authorised bank / financial institution, national post operator)

Довiдка-certificate N

"___" ____________ 20__ року

Обмiняно  
Exchanged (назва валюти, сума цифрами i словами / currency, amount in figures and in words)
Видано готiвковi
гривнi  
Hryvnias paid out (сума цифрами i словами / amount in figures and in words)
   
(прiзвище, iм'я / surname, name) (громадянство/citizenship)
   
(пiдпис власника)
(holder's signature)
(пiдпис касира)
(cashier's signature)

Мiсце для вiдбитка штампа

Обмiн невикористаних гривень на iноземну валюту
Exchange of unspent hryvnias for foreign currency
Прийнято для обмiну готiвковi
гривнi  
Hryvnias accepted for exchange (сума цифрами i словами / amount in figures and in words)
З них видано:
готiвковою валютою  
Including:
paid out in cash
   
(пiдпис власника)
(holder's signature)
(пiдпис касира)
(cashier's signature)

Заповнюється у двох примiрниках (перший - видається клiєнту, другий - залишається в уповноваженому банку, або в уповноваженiй фiнансовiй установi, або в нацiонального оператора поштового зв'язку).

Довiдка видається фiзичнiй особi-нерезиденту для пiдтвердження операцiй iз купiвлi уповноваженим банком, або уповноваженою фiнансовою установою, або нацiональним оператором поштового зв'язку iноземної валюти за гривнi. Перший примiрник дає право зворотного обмiну невикористаних гривень на iноземну валюту протягом шести мiсяцiв.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
30 квiтня 2014 року N 249
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
07 травня 2014 р. за N 481/25258

Змiни до Iнструкцiї про ведення касових операцiй банками в Українi

     1. Доповнити пункт 2 роздiлу I новим абзацом такого змiсту:

     "прийняття на iнкасо банкнот iноземних держав та iменних чекiв".

     2. У роздiлi IV:

     пункт 1.1 глави 1 пiсля слiв та цифр "грошовий чек (додаток 13)" доповнити словами та цифрами "квитанцiя про прийняття на iнкасо банкнот iноземних держав (додаток 22), квитанцiя про приймання до сплати на iнкасо чекiв в iноземнiй валютi";

     у главi 4:

     назву глави викласти в такiй редакцiї:

"4. Порядок вилучення з обiгу та передавання для дослiдження сумнiвних банкнот. Здiйснення операцiй з приймання на iнкасо банкнот iноземних держав";

     доповнити главу двома новими пунктами такого змiсту:

     "4.11. У касах банкiв, небанкiвських фiнансових установ, крiм нацiонального оператора поштового зв'язку, приймаються на iнкасо вiд фiзичних осiб (резидентiв i нерезидентiв) та юридичних осiб-резидентiв i представництв юридичних осiб-нерезидентiв:

     а) банкноти iноземних держав, якi мають значнi пошкодження та/або значнi ознаки зношення чи є сумнiв щодо їх платiжностi, у тому числi:

     розiрванi на шматки та склеєнi;

     тi, що не зберегли деяких ознак платiжностi (є змiни в портретi, немає захисної стрiчки, є написи, що заважають визначенню ознак платiжностi банкнот, тощо);

     iз змiненим первiсним кольором;

     обпаленi або пропаленi;

     залитi повнiстю або значною мiрою фарбою, чорнилом, жиром тощо;

     мають явнi друкарськi недолiки;

     б) банкноти, якi вилученi iноземною державою з обiгу пiсля дати, оголошеної центральним банком - емiтентом вiдповiдної валюти (за наявностi згоди банку-кореспондента вiдповiдної держави на обмiн цих банкнот).

     4.12. Операцiї з приймання на iнкасо банкнот iноземних держав здiйснюються в порядку, передбаченому для операцiй iз приймання iменних чекiв на iнкасо в главах 4 - 6 Положення про порядок здiйснення операцiй з чеками в iноземнiй валютi на територiї України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29 грудня 2000 року N 520, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 21 лютого 2001 року за N 152/5343 (зi змiнами). Цi операцiї здiйснюються з оформленням квитанцiї (додаток 22) та реєстру приймання на iнкасо банкнот iноземних держав (додаток 23)".

     3. Доповнити Iнструкцiю двома новими додатками такого змiсту:

"Додаток 22
до Iнструкцiї про ведення касових операцiй банками в Українi
(пункт 1.1 глави 1 роздiлу IV)
 
(найменування та мiсцезнаходження структурного пiдроздiлу банку / небанкiвської фiнансової установи)

Квитанцiя N
про прийняття на iнкасо банкнот iноземних держав

"___" ____________ 20__ року

  ,
(прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
що проживає за адресою:   ,
(постiйне мiсце проживання)
  .
(серiя, номер документа, що засвiдчує особу, ким виданий, дата видачi)
  .
(найменування юридичної особи)
Назва банкнот iноземних держав Дата, серiя та номер Номiнальна вартiсть
     

Пiдпис працiвника банку __________________

М. П.

Квитанцiя заповнюється у двох примiрниках (перший - надається клiєнту, другий - залишається в банку/фiнансовiй установi).

 

Додаток 23
до Iнструкцiї про ведення касових операцiй банками в Українi
(пункт 4.12 глави 4 роздiлу IV)
 
(найменування та мiсцезнаходження структурного
 
пiдроздiлу банку / небанкiвської фiнансової установи)

Реєстр
приймання на iнкасо банкнот iноземних держав

"___" ____________ 20__ року

N з/п Назва прийнятих банкнот Серiя та номер прийнятих банкнот Номiнальна вартiсть Номер виданої квитанцiї
         

Пiдпис працiвника банку __________________

М. П.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.